Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een ernstige situatie

Vastgoedproblemen door Brexit

Even leken er helemaal geen kortetermijneffecten van de Britse exit en werd dat als reden gegeven voor de stijging van de beurzen, maar met het dichtgaan van een groot aantal zeer grote vastgoedfondsen voor beleggers is er wel degelijk een kortetermijneffect. Er zijn dus beleggers die uit deze fondsen willen.

Maar zoals wellicht niet iedereen die in vastgoed belegt weet is een groot gebouw, kantoorpand of winkelcentrum niet direct verkocht van de ene op de andere dag. Helemaal al niet als er meerdere fondsen hetzelfde probleem hebben en allemaal panden willen verkopen tegen een mooie prijs.

Wat niet iedereen beseft is dat heel veel grote vastgoedfondsen belangen hebben uit spreiding in wereldsteden als London. Dus er is een heel groot risico van besmetting naar andere vastgoedfondsen buiten het Verenigd Koninkrijk. Maar omdat het vaak maandelijkse fondsen zijn gaan we dat nog krijgen. 

Bij-effecten

Vastgoed is dus een sector met heel beperkte liquiditeit, veel beleggers die hierin beleggen hebben dit nooit zo gevoeld en hier ook nooit een risico in gezien. Maar dit extra risico was juist de reden dat er iets meer rendement gegeven werd.

Nu was er al een liquiditeitsprobleem op de vrijdag na de Britse exit, een moment waarbij markten totaal niet functioneerden en beleggers nergens in konden handelen. Maar met de vastgoedfondsen krijgen we er dus een dimentie in liquiditeitsproblemen bij.

Minder vertrouwen in commercieel vastgoed, besmetting naar andere fondsen buiten het Verenigd Koninkrijk en ook besmetting naar de gewone huizenmarkt is mogelijk.

Geld toe

Maar wellicht net zo belangrijk omdat bijna al het vastgoed gefinancierd wordt met geleend geld en veel fondsen met een hefboom van geleend geld werken, komen ook de banken in problemen. We hebben eerder dichtbij huis gezien hoe de SNS in de problemen kwam door vastgoedbeleggingen.

Dus we begrijpen hopelijk de ernst van de situatie. Het is daarom niet het moment om nu ineens aandelen te kopen. Nu waren de banken de afgelopen weken al in de problemen. In Italië staan een paar banken op omvallen en ook in Duitsland zijn er wat reuzen die wankelen.

Ondertussen leent de Italiaanse overheid op een tweejaars looptijd met geld toe. Hoe gek kan het worden? Ik dacht dat rente een risicopremie was? Ook zien we in Nederland en Duitsland negatieve rentes. Maar nog belangrijker, we zien dat de negatieve rentes leiden tot deflatie.

Nauwelijks herstel

Er is reeds 1100 miljard euro over ons uitgestrooid en wereldwijd is er 11.000 miljard dollar aan tegenwaarde van staatleningen die geld toe krijgen voor het uitlenen van dit geld. Vroeger was het zo dat als u geld had u meer geld kon maken, maar nu kunt u met geleend geld ineens geld maken.

Nu konden we al langer uit schuld geld creëren maar om dan ook nog eens rente toe te krijgen spant wel de kroon. We hebben dus extreem lage rentes. Ondanks dat de beurzen uiteindelijk herstelden, herstelden de banken nauwelijks en liep ook de rente niet op.

Koers Eurostoxx Bankenindex

 

Deutsche Bank veerde ietsje op, maar ondanks dat het veel harder dan de beurs gedaald was herstelde het niet sneller dan de index. Kortom mijn strategie die hierop gehoopt had werkte niet. Ik heb dan ook helaas verlies genomen in deze strategie. Het leek een goed plan, maar was het in deze rare markt dus niet.

Maar daarmee verbaasde ik me toch ook weer dat de indices eigenlijk omhoog gingen zonder zich te bekommeren over hun fundament. Althans ik heb altijd geleerd dat de banken en de verzekeraars een fundament zijn. als dat niet zo was hadden we er geen kapitalen in hoeven te stoppen om deze sector te redden.

Koers aandeel Deutsche Bank

 

Andere problemen? Japan en China zijn ondertussen ook problemen van enige importantie. De dollar-yen laat een schokkende beweging zien. Als er beleggers een carry trade hebben opgezet en de lekker goedkope Japanse rente hebben gebruikt hebben ze nu een probleem nu de yen rond de 100 beweegt.

Koers valutapaar USD/JPY

 

China is niet eerlijk over zijn schulden en over zijn economische cijfers en dus hebben we geen idee van de magnitude van hun problemen. Maar als we de experts moeten geloven gaat het niet goed.

Koers Chinese Shanghai Index

 

Als ik u was en u was zo slim om real estate-producten (Reits) te kopen dan zou ik juist omdat we op hoogtepunten staan er uit stappen.

Grafiek iShares Real Estate

 

Even leuk is het om te zien hoe bijvoorbeeld de Ishares Real Estates het deden in 2008, ze gingen van bijna 100 naar ruwweg 20. Een daling waar in normale tijden een generatie over zou doen om weer goed te maken.

Als het weer mis gaat kunnen we niet meer de rente verlagen want die is al negatief en raakt het de wetten van de zwaartekracht.

Langetermijngrafiek iShares Real Estate

 

Wat betekende het herstel voor de AEX? We hadden eerder een verkoopsignaal en die hebben we officieel nog steeds, maar u moet wel Soros heten om niet enorme pijn in uw buik te hebben van deze positie. Ik ben door schade en schande wijs geworden en heb mijn posities klein gehouden.

Maar de vraag wordt weer: ga ik meedoen met het koopsignaal terwijl ik een soort 2007-gevoel heb waarbij meerdere problemen een soort perfecte storm geven. Kortom ik weet het nog niet...

Koers twindicator AEX Index

 

De Duitse DAX geeft met een slot op 9926,27 een koop in de Twin.

Koers DAX Index

 

Italië heeft ook nog geen koop gegeven.

Koers Italiaanse MIB 30 Index

 

De Nasdaq Composite Index heeft wel al een koopsignaal gegeven.

Koers Nasdaq Composite Index

 

En ook de Dow Jones geeft een koopsignaal in de Twindicator, de Amerikaanse indices geven dus een reden om alsnog te kopen. Maar...

Koers Dow Jones Index

 

Maar de Bbanken doen nog niet lekker mee in het herstel en zoals eerder aangegeven heb ik verlies gepakt in de spread banken long in deze short. Op zich pijnlijk maar door mijn spreadpositie en snel ingrijpen viel het mee

Long only's hebben meer pijn met ABN Amro, Delta Lloyd en de andere banken en verzekeraars. Aegon geeft in de dalende trend een tijdelijk herstel.

Koers aandeel Aegon

 

ING laat een soortgelijk verhaal zien maar om hier nu echt heel warm van te worden. Eerst moet er een groter herstel komen in deze fondsen alvorens ik enthousiast genoeg word om weer long te gaan.

Koers aandeel ING

 

Nu werken mijn shorts ook nog niet en werd de kortetermijnstoploss geraakt in Amazon. Ik wacht daar op nieuwe shortkansen.

Koers aandeel Amazon

 

Goud deed het prima, maar ik heb wat winst genomen.

Koers goudprijs in dollars

 

Netflix is een long (speculatief).

Koers aandeel Netflix

 

En ook de CheeseCake Factory (Cake) geeft weer een koopsignaal.

Koers aandeel Cheesecake Factory

 

Per saldo heb ik dus een paar longs en nog steeds een aantal shorts. Ik geloof niet in de huidige stijging en geef hem aan een ander. Want nogmaals ik heb er niet te veel op door gehakt, maar een probleem in het commercieel vastgoed kan gemakkelijk leiden dat er ook druk komt op de huizenmarkt in London.

En de deze markt is reeds op bubbelniveaus en heeft dus een loodrechte stijging achter de rug. En kan dus gemakkelijk dalen en als London daalt dan... dan daalt Amsterdam zeer waarschijnlijk ook mee... En dan kan er wel meer getrickered worden dan ons lief is. En kijkend naar waardering zitten we op niveaus van 1929.

Waarderingen liggen op niveaus van 1929
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Of dit plaatje is ook alles behalve optimistisch.

Netto inkomen huishoudens
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

We moeten dus even afwachten welke kant het allemaal op gaat.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 juli 2016 10:21
    Hopelijk wordt dit artikel gelezen door 2e kamerleden. China schijnt een vastgoed probleem te hebben en lees de geschiedenis er op na, daarmee begint de ellende. Eerst handel en produkten uitbreiden, dan daarna de vastgoedmarkt die als een hefboom werkt op de economie, waarna te grote hefboom en dan hupsakee omlaag om elders weer zo een cycle te starten. Zo werkt het globaal. Lokale politici vinden dat vastgoed de economie aanjaagt en daarom mag men lukraak aanbouwen en bouwen. Het helpt de doe het zelf maar zaken maar niet de economie. Ook dat moet men ervaren.
  2. The Entrepreneur 11 juli 2016 10:56
    quote:

    daan 32 schreef op 11 juli 2016 10:27:

    kan er iemand (van het forum) mij verduidelijken wat de invloed is van her
    ddebacle van de engelse vatgoed fondsen op unibail rodamco ?

    dank bijvoorbaat
    Denk niet zo veel, aangezien de exposure daar nihil is. Sterker nog: de uitvloei vanuit UK zou voor een licht hogere vraag op het vasteland kunnen leiden. Deels speculatie, maar ook deels al een feit.
    Op gebied van winkelcentra zit Unibail in een groot deel van Europa, maar niet in UK. Het kleinere deel van de porto wat uit offices (grootste risico-groep) en conferencing bestaat, zit grotendeels in Frankrijk.

    Vastgoed winkelcentra:
    www.unibail-rodamco.com/W/do/centre/s...

    Feitelijk geldt hetzelfde voor bijvoorbeeld Vastned, maar ook die zijn met name gefocussed op winkelcentra.
    www.vastned.com/portefeuille/premiumc...

    Èn... Bedenk goed: waar risico's zijn, ontstaan ook mogelijkheden en kansen. Stel je voor dat je een mega-kantorencomplex voor een appel en een ei op de kop kan tikken in Londen in een dumpmarkt, waarna de markt weer aantrekt, als de Brexit toch niet doorgaat of er gunstige verdragen worden gesloten. Bijvoorbeeld.

    Succes!
  3. forum rang 7 handyman6 11 juli 2016 11:35
    quote:

    Vicks schreef op 11 juli 2016 11:09:

    Inhoudelijk eens met deze uiteenzetting. Wel sta ik al een paar jaar 'langs de zijlijn' omdat ik de beursstijging ongefundeerd vind. De problemen zijn alleen maar groter geworden sinds de kredietcrisis, maar de koersen gaan door het dak. Onhoudbaar.
    Stimuleren ,kun je anders heel lang volhouden ,als jezelf het digitale geld mag verzinnen ala Japan ,al bijna 30 jaar .Niet dan? Ook ik sta sinds aug. 2014 grotendeels langs de lijn en wacht.Cash kost gelukkig weinig met 0% rente :-))
    GrH6
  4. forum rang 6 ttroo 11 juli 2016 13:00
    Thanks maar weer voor je bijdrage Cees! Ze zongen het al eerder. It is a strange world. En dat is het ook. Ik mag me gelukkig prijzen. Ik heb mijn shorts geneutraliseerd op maandag, de start van het weekend NA exit. En dat waren vooral shorts in de Dow Jones. Ik weet niet meer waar ie vandaan kwam, maar iets van 17200/17300 en inmiddels doen ze 18200. Oftewel een flinke percentage omhoog, terwijl de gevolgen steeds duidelijker worden. Kortom It is a strange world.
  5. forum rang 6 ttroo 11 juli 2016 13:02
    Ik heb mijn shorts goud weer in bezit. Palladium shorts doen wat pijn in mijn portefeuille. De VXX koop ik vanmiddag. Die staan wat lager vandaag, maar daar maak ik me geen zorgen over. Ik zit nog wat short in Dow Jones (sinds vandaag) en short in zilver. Kijken wat dit gaat opleveren de komende weken.
  6. [verwijderd] 11 juli 2016 13:29
    Ik vraag me ook af hoe alles nu nog zo hoog wordt gehouden ondanks alle zorgen, zichtbaar en onzichtbaar. Kan toch haast niet dat die bubbel inderaad weer een keer gaat knappen, volgens mij kunnen we er op wachten. Maar van de andere kant, de wereld zit raar in elkaar en we kunnen van de beurskoersen niet al teveel navertellen. Ik wacht nog maar even aan de zijlijn af in ieder geval.
  7. Manofaction 11 juli 2016 14:52
    Beste Cees ik heb ook nog steeds een paar banken en verzekeraars in mijn portfolio, maar als het ff kan, ja dan gaan ze. Als je door de ogen van een psycholoog naar de wereldmarkten kijkt, dan is het ineens niet zo vreemd meer. Men wil mensen dwingen hun geld uit te geven en bedrijven dwingen om te investeren. Dit werkte voorheen nooit en dus ook niet in de toekomst. Mensen willen vertrouwen voelen en zekerheid en dan gaan ze spenderen en investeren. Maak ze bang en ze gaan op de centen zitten. Oude mensen zien het eind naderen en beseffen dat er niets meer op te bouwen valt en dus worden ze zuinig om zo lang mogelijk te doen met hun spaargeld. Het westen inclusief Japan is al een paar jaar snel aan het vergrijzen. Italie en Duitsland zijn helemaal grijs. We hebben 500 miljoen Europeanen die bang gemaakt worden met lage rentes, ( dus geen pensioen ), leeggestolen banken ( misschien nooit meer spaargeld terug ) en oorlogstaal ( stoute Putin wil met zijn gas en olie concurreren met de US en SA ). Doe daar nog even een ethnische en religieuze transformatie overheen, met potentieel 10 miljoen immigrerende Arabieren en Afrikanen en '' you scare the hell of the oldies ''. Maar hun geld willen ze wel ergens veilig parkeren en als de dominorijen gaan vallen, dan blijft de aandelenbeurs als laatste staan. Nu heeft Europa zijn Euro en dat is pas echt eng, dus alles wat daar mee te maken heeft gaat mis. De Euro banken gaan het eerst en dan volgt de rest. Dus gaan we naar de dollar en hollen straks naar de US beurzen. Aandelen kun je nog mee behangen.
    En Brexit is misschien een brandende lucifer, maar het lont ruik je wereldwijd. Ik verwacht meer heibel met de verkiezingen in de US. en het treiteren van Rusland. Augustus wordt spannend.
  8. hap 11 juli 2016 15:43
    Wat een afgrijselijke foto bij dit artikel. Staat dit echt zo naast elkaar, de Tower en die torenflats? Dan was er echt iets mis met de ruimtelijke ordening in Londen de afgelopen jaren. Als er toch een vastgoedcrisis komt in de UK, stel ik voor eerst maar eens die torenflats te slopen. Prince Charles is daar vast ook voor.
  9. The Entrepreneur 11 juli 2016 19:42
    quote:

    daan 32 schreef op 11 juli 2016 11:06:

    the entrepeneur met dank

    vraag in verband met mijn open positie geschreven put maart 2017 22O
    bij negatief commentaar had ik deze positie gesloten met een klein verlies

    tot weder dienst graag bereid!
    Pas je wel op? Er zit redelijk wat dividend in de koers verwerkt en de aanname dat Brexit geen negatieve invloed heeft, betekent niet dat de koers niet kan dalen.
    De kw van 9.9 tov het recordjaar 2015 betekent niet dat het bedrijf goedkoop geprijsd is. Het is eerder een verwachting onder beleggers dat de winst niet snel nog hoger zal worden.

    Blijft wel 1 van mn lievelingsfondsen ;-)
  10. Manofaction 11 juli 2016 19:44
    Er komt geen bankrun meer in Europa. Met een paar rammen op het toetsenbord wordt er niets meer uitgekeerd. Ik moet de laatste paar jaar altijd eerst geld '' bestellen '' als ik contant wil en nu zelfs 2 tot 3 dagen tevoren.En dan krijg ik altijd vers gedrukte biljetten. Plakken vaak nog aan elkaar. Ben ik de enige ? Dus een bankrun is achterhaald en een illusie. Geld is al electronisch en met een beetje ter plekke gedrukt geld voor het idee. In Zwitserland betalen ze bovendien al een paar jaar, tot aan 4 procent voor cash opname. Dat komt binnenkort ook in de rest van Europa en is op sommige plaatsen al zo. Dus ook dat weerhoudt de massa ook wel even, voordat ze voor een machine staan met '' storing ''. Short eur/usd is overigens het enige, want na Italie komen er nog een paar leeg getrokken landen aan de bel in Brussel hangen. En gaan die ook allemaal zo rond de 150 miljard krijgen ? Naast de 60 miljard per maand van Draghi ?
    Rekken en er bij blijven, of in goed Europees : Apres moi le deluge.
  11. [verwijderd] 11 juli 2016 22:30
    quote:

    Manofaction schreef op 11 juli 2016 19:44:

    Er komt geen bankrun meer in Europa. Met een paar rammen op het toetsenbord wordt er niets meer uitgekeerd. Ik moet de laatste paar jaar altijd eerst geld '' bestellen '' als ik contant wil en nu zelfs 2 tot 3 dagen tevoren.En dan krijg ik altijd vers gedrukte biljetten. Plakken vaak nog aan elkaar. Ben ik de enige ? Dus een bankrun is achterhaald en een illusie. Geld is al electronisch en met een beetje ter plekke gedrukt geld voor het idee. In Zwitserland betalen ze bovendien al een paar jaar, tot aan 4 procent voor cash opname. Dat komt binnenkort ook in de rest van Europa en is op sommige plaatsen al zo. Dus ook dat weerhoudt de massa ook wel even, voordat ze voor een machine staan met '' storing ''. Short eur/usd is overigens het enige, want na Italie komen er nog een paar leeg getrokken landen aan de bel in Brussel hangen. En gaan die ook allemaal zo rond de 150 miljard krijgen ? Naast de 60 miljard per maand van Draghi ?
    Rekken en er bij blijven, of in goed Europees : Apres moi le deluge.
    News Flash: het begint er op te lijken dat er toch werkelijk een Italiaanse bank run in de maak is...steeds meer ATM's worden geleegd
47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links