Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zilver in jongestierenmarkt

Het is geen geheim: ik ben fan van de edelmetalen. Goud, maar ook zilver, vormen een goed alternatief binnen een traditionele portefeuille in tijden van onzekerheid. En de toekomst oogt met de maand minder duidelijk, zo bewees de Brexit nog maar eens.

De heropstanding van de goudprijs komt op een interessant moment. De prijs zat eerder in een cyclische neerwaartse trend, maar heeft rond de jaarwisseling het opwaartse traject hervat. Dit traject gaat al terug tot rond de eeuwwisseling, toen de prijs van goud rond 250 dollar per ounce circuleerde.

Vandaag zit goud opnieuw stevig in ’t zadel, waarbij de prijs van 1050 dollar opveerde tot boven 1350 dollar in enkele maanden. Een krachtige beweging voor het edelmetaal. De beweging werd bovendien bevestigd door de prijsactie in de goudmijnsector.

Leidinggevende indicator

 

De betreffende goudmijnaandelen lieten een indrukwekkende rally zien in de voorbije maanden. En goudmijnen acteren als een leidinggevende indicator voor het goudcomplex. De enige ontbrekende factor binnen dit complex was de (matige) prijsactie van zilver.

Zilver staat bekend als een volatiele versie van goud, simpelweg omdat de markt kleiner is. Als er een nieuwe stierenmarkt in goud is, dan wordt die uiteindelijk altijd bevestigd door zilver, maar met de nodige vertraging. Die vertraging komt door de argwaan onder beleggers.

Ze geloven in eerste instantie de remonte van goud niet, waardoor de appetijt naar zilver tekortschiet. Maar na enige tijd dringt het besef door dat de prijsstijging van goud echt is, en gaan ze voluit zilver kopen. Dit systeem zagen we in de voorbije dagen ontstaan bij zilver.

Beter dan goud

 

De prijs van het witte edelmetaal schoot plots door, waarbij de technische weerstanden op 18 dollar per ounce en 20 dollar snel sneuvelden. Bovendien handelt zilver altijd met een hefboomfactor van 2 ten opzichte van goud in een stierenmarkt. Ook dat zien we vandaag tot z’n uitwerking komen.

Terwijl goud een rendement van 25% op de teller heeft staan in 2016, doet zilver het inmiddels met +43% beduidend beter. Wie naar de grafiek voor de langere termijn kijkt, die ziet overduidelijk dat er iets veranderde sinds de recente bodem.

Grafiek zilverprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Lagere ratio

De neergaande trend sinds 2011 werd inmiddels opwaarts doorbroken, en de zilverprijs staat ook op het punt om de horizontale weerstand tussen 21,50 dollar en 22,50 dollar te testen. Een doorbraak van dit niveau geeft vrije doorgang voor nog veel een hogere prijs voor zilver.

U ziet, het kan erg snel gaan bij zilver. Natuurlijk blijft het vooralsnog een open vraag als u naar de zilvergrafiek kijkt, of de stijging daadwerkelijk zal doorzetten, maar ik bekijk ook andere ratio’s in de markt, en die wijzen op een positieve uitkomst voor de zilverprijs.

De goud-zilverratio is de prijsverhouding tussen goud en zilver per ounce. In een berenmarkt loopt deze ratio altijd op, maar in een stierenmarkt zakt de verhouding naar lagere regionen. Dat laatste fenomeen is momenteel aan de orde.

Grafiek goud-zilverratio
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Onstuimig

De stijgende trend van de goud-zilverratio is duidelijk neerwaarts doorbroken, en is nu duidelijk onderweg naar het niveau van 60x, en wellicht zelfs 50x. Als u deze ratio’s verrekent bij een stabiele of licht hogere goudprijs, dan bekomt u al snel een gewogen gemiddelde van 25 dollar per ounce voor zilver.

Dat wijst op de technische doorbraak. Dit soort signalen kunnen beleggers niet negeren. Na de uitbraak van de zilverprijs in de afgelopen weken kan er nog maar weinig misverstand over bestaan: zilver zit opnieuw in een onvervalste stierenmarkt.

Het is echter nog een jonge stier, en zoals dit meestal gaat met jonge stieren zijn ze vaak erg onstuimig. Wees hiervan op de hoogte als u deze jonge stier wil berijden als belegger: de volatiliteit kan met tijden bijzonder hoog zijn.

 

Maar de nieuwe trend is helder, en is bovendien een bevestiging voor het volledige edelmetalencomplex. Ik ben voorstander van zowel de fysieke edelmetalen als de mijnaandelen.

Voor die laatste categorie blijft mijn voorkeur uitgaan naar de betere mijnaandelen in deze sector, waarbij ik kies voor kwaliteit boven kwantiteit, in de meest gunstige mijnjurisdicties.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ivanrybkin 5 juli 2016 13:34
    quote:

    fritscrach schreef op 5 juli 2016 11:53:

    Beste Nico,
    ¨ Ik ben voorstander van zowel de fysieke edelmetalen als de mijnaandelen.¨
    Bedoel je met fysiek dan tabletjes? Of bijvoorbeeld ETF´s Physical?

    M.i. bedoelt die met Fysiek, meer mooie gouden kettingen en oorbellen voor je meisje.
  2. [verwijderd] 5 juli 2016 23:01
    Bedankt voor dit schrijven, zeer gewaardeerd.

    Aanvullend hierop misschien interessant om aan te geven dat de 50 MA op 20,50 dollar staat, dus deze lijn is zeer van belang voor grafiek-technische instappers!

    Zeer goede zilvermijn volgens mij om in porto te hebben is AUMN Golden Minerals Company.
    Deze start hun zilver/goud mijn weer op bij goede, op waarde geschatte, metalen.
    Nu instappen betekend vooraan staan in de rij.

  3. [verwijderd] 6 juli 2016 17:36
    In Zilver kan het lang overbought zijn, toch verwacht ik ook een adempauze binnenkort.
    Dan instappen is niet verkeerd.
    Toch moet gezegd worden dat de zilver/goudmijnen weinig gezakt zijn op dagen dat de edels onder druk stonden.
    De investeerder weet blijkbaar waar die moet zijn.
    IPT.V mocht van mij ook flink zakken maar deed dat niet.
    Zo zijn er een heel aantal meer...

  4. Maan Arkenbosch 6 juli 2016 19:35
    Deze aanbeveling is toch wel aan de late kant.In November en december 2015 heb ik iedere week goud en zilver aanbevolen. Voorlopig komt er een technische correctie. Augustus is historisch de beste maand om in te stappen. Ook mijn voorspelling voor de beurs dit jaar is tot nu toe uitgekomen. Komt hierna chaos en sociale onrust???
  5. ch@rter 10 juli 2016 23:18
    Zilver en goud zijn net pingpongballen, zijn de laatse maanden zeer contrair t.o.v de markt, geen pijl op te trekken.
    Kortom er wordt mee gespeeld op hoog niveau, met zeer grote belangen.

    Correctie staat te trappelen voor de deur en gaat er weer fors inhakken.
    Kortom de stier is nog te jong, heeft meer klappen van de zweep nodig om echt los te raken.

    Vanaf september weer LT richting de winter, in de tussentijd korte ritten maken.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links