Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cijfers en leugens

Het cijferseizoen is een aardig eind op weg en dat levert normaal gesproken een goed beeld op van de winstontwikkeling van bedrijven. Ik hoef dat gelukkig niet zelf op mijn telraam bij te houden.

Twee brokers houden keurig alle cijfers bij en leveren een surprise ratio aan. U begrijpt het, dat cijfer zet de positieve verrassingen af tegen de negatieve verrassingen.

Met 430 van de 800 bedrijven in Europa en de VS die al gecijferd hebben, zijn de contouren van het cijferseizoen langzaam duidelijk aan het worden. Wat is de tussenstand?

220 bedrijven overtroffen de verwachtingen, 60 bleven achter bij de analistenconsensus (de rest presteerde conform de analistenverwachtingen) en dat levert per saldo een positieve surprise ratio op van 3,7.

Verrassing!
In de VS ligt het cijfer overigens hoger (4,0) dan in Europa (2,7). Betekent dat automatisch dat Amerikaanse bedrijven beter presteren? Nou, nee. Dit cijfer heeft een aantal nuanceringen nodig. Zo is het in de VS gemeengoed om de winstverwachtingen vlak voor het cijferseizoen neerwaarts bij te stellen.

Dat doet even pijn, maar bij de cijferpresentatie kan (“Ho ho ho”) vol trots een meevaller worden gepresenteerd. Voeg daarbij dat de revisies van de winsten voor 2007 in Europa sterker zijn dan in de VS en het beeld wordt weer een beetje anders. In de VS stelde per saldo 5% van de bedrijven de verwachtingen voor 2007 opwaarts bij, in Europa 10%.

De hogere surprise ratio in de VS is daarmee vooral een sigaar uit eigen doos en nog eentje die snel opgerookt is ook. De technologiesector heeft tot nu toe het meest verrast in positieve zin, al gaat het daar nog om een bescheiden aantal bedrijven dat al cijfers gerapporteerd heeft.

Dividendbarometer
Duurzame consumentengoederen verrasten het minst en gezondheidszorg liet de slechtste rapportcijfers zien. Belangrijk is ook te beseffen dat niet elke verrassing evenveel impact heeft. Van de Europese negatieve verrassingen was de koersreactie -3% tot +2%. Sommige aandelen stegen dus, ondanks de koude jaarcijferdouche.

Andersom gebeurde dat ook met Ericsson en SAP. Positieve cijferverrassing en een koersdomper. Tot slot mijn dividendstokpaardje. Amerika blijft achterlopen met een gemiddeld dividendrendement van 1,8% tegenover 3% voor Europa. Maar de groei zit er wel in en dit jaar kan dividend er wel eens harder groeien dan de bedrijfswinsten.

Voor fors dividend moet u in Singapore (3%), Australië (3,4%), Taiwan (3,4%), Thailand (4,7%) of Nieuw Zeeland (6%) zijn. Dat is ook geen free lunch. In Nieuw Zeeland is de korte rente erg hoog en loop je valutaire risico’s. En ook Thailand is de laatste tijd een beurs met gevaren gebleken.


Jorik van den Bos is beheerder van het Orange European Largecap Fund en het Friesland Bank Aandelen Fonds. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jorik van den Bos

Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Meer over Jorik van den Bos

Recente artikelen van Jorik van den Bos

  1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
  2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
  3. feb '07 Wikken en bewegen 22

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Nederdeel 13 februari 2007
    Zeer leerzaam, heer Jorik!

    Ik zal je dividend fondsen met belangstelling volgen want daar heb je een reputatie hoog te houden. Veel in OELF stoppen dus!
    Ik laat de selectie aan jouw!

    Het verhaal van de verwachtingen (miniem) overtreffen ken ik al jaren van Kees de Kort.
    Waarom reageren beleggers daat zo enthousiast op? Het is toch niets meer dan "catchin' up"?

    Maar goed je hebt (als CEO) weer even wat meer (positieve) aandacht en je (schoon)moeder, vrouw, partner, maitresse belt weer een keer extra!

    Voor de rest:
    Vlerk, ga aan het werk (als CEO), zolang als het nog kan!
  2. [verwijderd] 13 februari 2007 18:01
    Een korte reactie op onderstaande berichten:
    - Via www.morningstar.nl kan je zoeken naar fondsen met "Hoog Dividend" of "High Dividend" in de naam. Al deze fondsen keren een hoog dividend uit, dat naar keuze wordt uitgekeerd of kan worden herbelegd. Per 1 maart a.s. zullen wij het Orange European High Dividend Fund beheren dat (jawel !) ook een hoog dividend zal uitkeren.
    - Beleggers laten zich (soms) een beetje beet nemen.....

    Met vriendelijke groet,
    Jorik van den Bos.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links