Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lafontaine’s fabels

Een Franse minster van Financiën met een Duitse naam en een Duitse minister van Financiën met een Franse naam, dat kon nooit lang duren. Lafontaine is uitgespoten. Geen minister meer en geen voorzitter meer van de regeringspartij. Dat is maar goed ook, want dankzij de steun van het sukkelende Frankrijk was Lafontaine bezig de Euro te ondermijnen. Wij zijn blij dat deze man weg is. Europa moet herstructureren en Lafontaine was geen marktdenker. In plaats van de staatsuitgaven terug te dringen wilde hij belastingharmonisatie. Dat is een eufemisme voor het nivelleren van staatshuishoudingen. Verlaat het geld Duitsland om elders een veilig heenkomen te zoeken ? Dan pakken we die andere landen aan, in plaats van Duitsland te saneren. Allianz en RWE, twee grote Duitse bedrijven, dreigden al met delocalisatie. Dat Schröder Lafontaine heeft weten te delocaliseren is een overwinning voor de marktgerichte vleugel van de sociaal-democratie. Het is tegelijkertijd tegenslag voor de klungelende regering Jospin in Frankrijk. Zal hetzelfde lot Dominique Strauss-Kahn treffen ? Dat lijkt ons onmogelijk. Integendeel. Strauss-Kahn kan zich, in de juiste omstandigheden, ontpoppen tot een realist. Vanaf morgen wordt dat iets gemakkelijker.

EWG Kaufen

Wij kochten gisteren avond in Amerika 2000 Germany Webs, symbool EWG. Webs zijn indexaandelen die door Morgan Stanley op de Amex worden genoteerd. Het viel ons vrij moeilijk. Merrill ging telkens voor ons liggen. Uiteindelijk kregen we onze EWG’s binnen op $21,30. Wij verwachtten namelijk dat Duitsland vandaag naar boven spuit. Inmiddels staat Duitsland ruim 4 % hoger.

Reageren? Email naar:Kraland@iex.nl


Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links