Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Outperformens

De toegevoegde waarde van beleggingsfondsen als industrie wordt nog al eens ter discussie gesteld. Dat is prima. Als u uw geld aan een fondsbeheerder toevertrouwt, dan wilt u er op kunnen vertrouwen dat uw geld in goede handen is.

De kern van de vraag is in feite dan ook: hoe goed is uw fondsbeheerder? Morningstar geeft daar een aardige indicatie van, hoewel het vaak gespecialiseerde fondsen of sectorfondsen met rugwind zijn die bovenaan de lijstjes staan.

Twee onderzoekers van Yale University, Martijn Cremers en Antti Petajisto, deden onderzoek naar de prestaties van 900 Amerikaanse beleggingsfondsen over de periode 1990-2003.

Die fondsen lieten, na aftrek van kosten, een underperformance van -0.33% zien ten opzichte van hun benchmarks. Zonder kosten was er wel sprake van toegevoegde waarde: 1,11% outperformance.

Active share
De toegevoegde waarde van de fondsbeheerders, die echt niet uit hun neus zaten te eten, ten opzichte van indexbeleggen werd volledig gesoupeerd door de kosten. Cremers en Petajisto hebben die 900 fondsen daarna opgedeeld in vier categorieën:

  • Benchmark huggers (beheerders die strak tegen de index aanschurken),
  • Factor betters (fondsbeheerders die grotere bets op thema's, regio's of sectoren nemen),
  • Concentrated stockpickers (beheerders met weinig fondsen en grote overwegingen),
  • Diversified stockpickers (veel fondsen, veel kleine overwegingen op aandelenniveau).

    Om tot die categorieën te komen hebben de onderzoekers een andere maatstaf genomen dan de tracking error (de mate waarin de performance van een fonds afwijkt van die van de benchmark). Zij kwamen met het ei van Columbus: active share. De mate hiervan wordt bepaald door een optelsom van alle overwegingen in de portefeuille.

    Zoek de verschillen
    Per saldo is de som van overwegingen minus de som van onderwegingen nul, maar Cremers en Petajisto kijken alleen naar het saldo van de overwegingen. Bij de indexknuffelaars is die extreem laag, bij de echte stockpickers veel hoger. Op die manier werden de 900 fondsen opgedeeld en werd het rendement per groep vergeleken.

    Wat blijkt? Na aftrek van kosten was het totaalrendement ten opzichte van de benchmark zoals gezegd -0,33%. Per groep komen er echter interessante verschillen aan het licht:

  • Diversified stockpickers: +0,91%,
  • Concentrated stockpickers: +0,85%,
  • Benchmark huggers: -0,97%,
  • Factor betters: -2,00%.


    Bijpraten
    Actieve beheerders voegen écht waarde toe, dat wil zeggen: de stockpickers. De fondsbeheerders die gokken op sectoren, landen of gebeurtenissen blijken de plank te vaak mis te slaan. Het beste komen de diversified stockpickers uit de bus. De beleggers met een gespreide portefeuille, met een normale tracking error, maar hoge active share.

    Te ingewikkeld? Kom naar de Dag van de Belegger. Dan praat ik hier verder over door met Jaap van Duijn (voormalig sector better van Robeco) en Rolf Stout (Fortis Obam die wél in staat blijkt factorbetten goed te combineren met diversified stockpicking). Het voorbeeld van Stout geeft al aan dat de onderverdeling soms moeilijk is.

    Cremers en Petajisto hebben de fondsengroep een beetje moeten opdelen met de rechte lijnen waarmee Afrika ooit gekolonialiseerd werd. Maar de conclusie staat voor mij, als diversified stockpicker, desondanks fier overeind.


    Jorik van den Bos is beheerder van het Orange European Largecap Fund en het Friesland Bank Aandelen Fonds. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
  •   

     


    Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jorik van den Bos

    Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

    Meer over Jorik van den Bos

    Recente artikelen van Jorik van den Bos

    1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
    2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
    3. feb '07 Wikken en bewegen 22

    Reacties

    2 Posts
    | Omlaag ↓
    2 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links