Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeNeCom

Hoeveel waarde moet gehecht worden aan KPN's ontkenning dat ze niet onderhandelt met Belgacom? Fantaseert De Tijd soms dat de Belgacom-top toestemming vroeg aan de Belgische premier Guy Verhofstadt om te mogen fuseren met KPN?

Waar rook is, is meestal vuur. Het valt ook niet verwachten van KPN ogenblikkelijk het door de Vlaamse zakenkrant verspreide gerucht voetsstoots bevestigt. Het zou slechts andere vrijers op het spoor brengen.

Sinds TNT naast Belgische Post greep en moest toezag hoe vorig jaar de helft van de aandelen in handen kwamen van de Britse durfkapitalist CVC en de Post Danmark is voorzichtigheid geboden.

Een fusie tussen Belgische en Nederlandse bedrijven is zo voor de hand liggend en toch gebeurt het bijna nooit. Fortis is dé uitzondering en succes kan dit samengaan niet worden ontzegd.

Synergieën voor het oprapen
Het kan daarom wel en waarom zou het met KPN en Belgacom niet lukken? Strategisch gezien lijkt het een kans voor open doel. De vaste netwerken kunnen moeiteloos aan elkaar geknoopt worden en de synergieën moeten voor het oprapen liggen. De twee vullen elkaar mooi en dan vooral in financieel opzicht.

 • KPN is de meest ondernemende van de twee, heeft flink geëxpandeerd in mobiele telefonie en heeft daardoor een netto rentedragende schuld van 13 miljard euro in de boeken staan,
 • Het meer behoudende Belgacom heeft zicht nooit in avonturen gestort, met als gevolg dat ze geen cent schuld heeft, maar wel ruim 2 miljard euro in kas.

  De ondernemingszin van KPN leidde er toe dat haar mobiele bedrijf met zijn 21 miljoen klanten vijf keer zo groot is als dat van Belgacom. KPN's klantenbestand groeit bovendien nog onstuimig, de laatste twee jaar met 20% per jaar. In Belgacom's klantenbestand van 4,2 miljoen actieve mobiele bellers zit al twee jaar nauwelijks beweging.

  Markt- en prijserosie
  Belgacom worstelt zoals elke traditionele telecom met erosie van opbrengsten uit het vaste netwerk. Het mobiele bedrijf compenseert deze dalende omzet, maar door de sterke concurrentie staan de tarieven en de winstmarge toch onder druk. België kent een zeer concurrerende mobiele telefoniemarkt, waarop twintig service providers actief zijn.

  Belgacom zag in 2004 haar marktaandeel teruglopen en volgt sindsdien een agressieve strategie om het verval tegen te gaan. Dat schijnt sinds de tweede helft van 2005 te lukken dankzij fikse kortingen, zodat het marktaandeel zich stabiliseert rond 48%. Aan de erosie van de operationele marge wordt op die manier echter geen halt toegeroepen.

  Dezelfde defensieve strategie zien wij ook bij de toepassing van nieuwe producten, zoals IDTV en VOIP. Belgacom heeft interactieve digitale televisie ingebracht in een quadruple play, waarmee ze de klant voor traditionele diensten wil behouden. VOIP wordt schoorvoetend aangeboden, maar is geen speerpunttechnologie, zoals bij KPN en BT.

  Vele voordelen
  Interessant zijn wel Belgacom's ICT-activiteiten waarin ze via de recente overname van netwerkbouwer Telindus actief is. Die begerenswaardige activiteit heeft Belgacom eind 2005 in een heuse overnamestrijd voor de neus weggekaapt van France Télécom. Er waren nog meer kapers op de kust, waaronder ook BT.

  Een dergelijke activiteit mist KPN en via een samengaan met Belgacom kan ze een entree in deze markt maken en zich daarmee nog meer naar het model van BT kunnen omvormen. Er valt daarom het een en ander te zeggen voor een samengaan van KPN en Belgacom:

 • Schaalvoordelen door het opgaan van Belgacoms' te kleine mobiele bedrijf in dat van KPN,
 • Een entree voor KPN in de ICT-markt,
 • Logistieke voordelen door netwerkintegratie,
 • Gezamenlijke benutting van administratieve systemen en facturering,
 • Een sterkere balans die mogelijkheden schept voor strategische acquisities.

  Opportuun
  Van over- of onderwaarderingen van de een ten opzichte van de ander is nauwelijks sprake. Op de beurs is KPN op dit momen tmet een marktkapitalisatie van 20,1 miljard euro ongeveer tweemaal zo veel waard als Belgacom, wat gelet op de fundamentele verhoudingen (zie beide tabellen) niet onredelijk lijkt.

  Aangezien de balans van KPN niet toestaat om Belgacom over te nemen en omgekeerd KPN voor Belgacom een maatje te groot is, lijkt alleen fusie op basis van gelijkwaardigheid een redelijke optie. Op die wijze worden ook de fusievoordelen gelijkelijk verdeeld over de achterliggende aandeelhouders van beide bedrijven.

  Het moment voor een kostenverlagende fusie is zeker opportuun. De winstgevendheid van een zelfstandig blijvend Belgacom erodeert slechts. Na jaren van scherpe kostenreductie levert verdere herstructurering bij KPN niet veel meer op. Met name voor beleggers in Belgacom is een perspectiefvolle fusie welkom.

  Fantasie
  Het bedrijf werd in maart 2004 op de beurs gebracht tegen een introductieprijs van 24,50 euro. Aanvankelijk leek het aandeel een uitstekende belegging. Eind 2005 was de koers opgelopen tot zo'n 34 euro. Sindsdien stond onder invloed van tegenvallende winstcijfers het fonds onder druk. Juni dit jaar werd het introductieprijspeil weer bereikt.

  In de afgelopen drie maanden is het aandeel opgeveerd en noteert vandaag om 15:00 uur 28,89 euro. Misschien begint er al speculatie in de koers te sluipen, want de tegenvallende cijfers over het eerste halfjaar - een winstdaling zowel op het niveau van de gecorrigeerde EBITDA (-20%) als de nettowinst (-44%) - zorgden voor weinig vrolijkheid.

  Een door kostenoverwegingen gearrangeerd huwelijk tussen KPN en Belgacom is voor beleggers in beide bedrijven geen wereldschokkende gebeurtenis. Het zorgt wel op het juiste moment voor wat fantasie, waar het elk van beide aandelen nu aan ontbreekt.


  Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

 • Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Auteur: Jacques Potuijt

  Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

  Meer over Jacques Potuijt

  Recente artikelen van Jacques Potuijt

  1. jul '03 De komkommers zijn gaar
  2. jul '03 Okkerse versus Altman

  Gerelateerd

  Reacties

  42 Posts
  Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 8 september 2006 16:15
   Jacques,


   Weer de grootste complimenten om de beide bedrijven eens naast elkaar neer te zetten. En uiteraard de daaraan gekoppelde logica dat het toch op zijn minst zinvol moet zijn om te overwegen de twee bedrijven samen te voegen.

   Maar; Ik moest bij het bericht in mijn krant onmiddellijk aan enkele jaren geleden denken. Ook toen massa's berichten over een fusie, dan wel overname en uiteindelijk is er niets gebeurd.

   En wat was de belangrijkste reden: Toch de politiek.
   In Belgacom hebben de vakbonden en de socialisten een dikke vinger in de pap. En vandaar dat ik het hier toch even noem omdat U dat in uw pracht overzicht helemaal niet noemt, maar daar zit een groot probleem. Wie de Belgische kranten leest heeft de opruiende taal van de vakbondsmannen al kunnen horen. t'Zal niet gebeuren...

   Buiten verkiezingstijd kun je dat dan eventueel nog een stuk naast je neerleggen. Maar ook in België naderen er verkiezingen en moet Verhofstadt verrekte omzichtig te werk gaan.

   En dan zit je behalve met de vakbonden nog met de Walen..... Belgacom is OOK een Waals bedrijf. En als er dan zonodig gefuseerd moet worden waarom dan niet met France Télecom?

   Zo werkt dat hier. Niet voor niets was Telindus ook een keiharde strijd tussen France Télecom en Belgacom en pas NA tussenkomst van de Belgische regering ( ja, ja !!!) trokken de Fransen zich beleefd terug. Wel met dank aan de Fransen, want ze hadden ondertussen de koers van Telindus zwaar opgedreven en Belgacom moest diep in de buidel tasten.

   Belgacom en KPN : Je kunt niet buiten de politieke en vakbondssentimenten heen. Veel van de Belgacom-werknemers hebben zwaar beschermde statuten, waar ze bij KPN niks meer van ( willen) weten. Dat zet je allemaal niet een,twee , drie opzij.

   De markt gelooft er wel in gezien de flinke koersopstoot van Belgacom. En de Tijd wordt weer bedankt, voor het bericht dat bij de ochtendeditie zat, vóór de opening van de beurzen......

   Zo verdien je je abonnement terug....

   Peter
  2. [verwijderd] 8 september 2006 16:23
   Dat is heel fijn, maar het is nu te laat om in Belgacom te stappen.
   Ook een Deutsche Telekom, Telecom Italia en anderen zullen van geruchten profiteren al zijn deze "reuzen" natuurlijk niet direct overname doelwit. Maar zeg nooit nooit. Deutsche Telekom is nu toch wel heel erg goedkoop en het zou me niet eens verbazen dat ze wel eens overgenomen zouden kunnen worden vanuit een heel onverwachte niet telecom groep. Ik doel meer op grote investeerders. Kijk, er valt gewoon heel veel winst te behalen bij DT, dat is heel simpel.
   Het snijden is hier nog niet eens begonnen wat bij KPN al achter de rug is.
   DT kan dan misschien operatief niet veel beginnen nu, maar er lopen te veel mensen rond. zoals internet in de VS vol automatisch gebeurt, zo moeten er in Duitsland nog steeds allerlei monteurs je aansluiting regelen. DT werkt nu aan een vol automatische centrale en het zal niet lang duren voordat deze in werking komt. Je kunt nu dus al wel raden wat er met deze monteurs gaat gebeuren. Spijtig voor hen maar goed voor aandeelhouders. Wat voor DT geldt, geldt met name ook voor vele andere telecoms. France Telecom is het minst aantrekkelijk, vooral om dat ze nog niets heeft gedaan om schulden af te lossen. Dit moet toch een keer gaan gebeuren. Dit zou dan wel eens ten koste kunnen gaan van het dividend. De kostenbesparingen bij DT zouden wel eens een dividend verhoging kunnen bewerkstelligen.

   Zie ook www.buydutchstocks.com
  3. [verwijderd] 8 september 2006 16:34
   Ffff, ben het met je eens.
   Als je het dan toch over fusies hebt lijkt het me meer voor de hand te liggen dat Fortis SNSReaal overneemt. Deze beiden zijn voor elkaar gemaakt!
   Een oud SNS onderdeel is al bij Fortis ondergebracht. Is dat niet de VSB Bank?

   Waarom niet gewoon weer alles samenvoegen?
  4. [verwijderd] 8 september 2006 17:37
   Een fusie lijkt mij niet voor de hand liggen. Belemmerende factoren zijn m.i. te grote cultuurverschillen tussen de bedrijven en de strategie van KPN die niet aansluit bij een dergelijk samengaan. KPN is bezig nieuwe markten te betreden en niet verder terug te vallen in hun traditionele business. Of Belgacom dan veel toegevoegde waarde biedt, betwijfel ik.
  5. forum rang 7 haas 8 september 2006 18:19
   Hallo allen,
   In de reacties lees ik veel over cultuurverschillen etc. MAAR: bij elke fusie of verzin maar welke samenwerkingsvorm op internationaal vlak komen cultuurverschillen op één of andere manier aan de orde.

   Ik heb met de neus op de fusiepogingen gezeten in 1988(goed: nadere tijd:) tussen de toenmalige Generale en Amro.Én ober vele andere fusieprocessen kennis genomen.
   Maar ook bij fusieprocessen tussen inlandse partners komen zgn cultuurverschillen aan de oppervlakte.
   Het is toch de kunst om juist met respect voor de verschillen van de fuserende bedrijven de juiste omgangsvormen te creeeren om zo maximaal resultaat te bereiken.
   gr,..........haas
   en pr.weeknd
  6. [verwijderd] 8 september 2006 23:29
   chiel, wacht nu maar rustig af. Komt allemaal goed. Een groot aantal 'grote partijen' is juist aan het inkrimpen geweest (denk maar aan BT (O2),DTAG (mobiel US), Telefonica(Endemol)). Het belangrijkste is om straks een breed portfolio te hebben en die diensten te leveren waar de hoge marges uit te halen zijn.

   Misschien is het je nog niet opgevallen, maar KPN doet aan de lopende band kleine overnames die hoog in de waardeketen zitten. Een grote service integrator erbij en het gaat nog meer knallen.
  7. [verwijderd] 9 september 2006 01:26
   Elmono, leg mij toch eens uit wat KPN met Getronics moet? Ik snap wat je bedoelt dat KPN een IT bedrijf zou kunnen gebruiken om eventuele nieuwe technologie te kunnen toevoegen aan hun netwerk of voor nieuwe ideeen. Getronics weet echter op dit moment zelf niet eens waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn.
   Schoonmaken van toetsenborden?
   Samenwerken zie ik wel zitten maar overnemen.
   KPN werkt eigenlijk nu al samen met Getronics door geregeld met techneuten te schuiven. Of dit nu nog gebeurt weet ik niet. Het moet voor KPN toegevoegde waarde hebben en dat is Getronics duidelijk niet. Of KPN moet dom zijn wat niet het eerste domme beursbedrijf zal zijn. CEO's smijten graag met het geld van aandeelhouders. Het is toch niet van hun.
  8. [verwijderd] 9 september 2006 13:55
   Alle grote telecom bedrijven zijn bezig om hun IT poot te versterken of op te zetten. Waarom? Omdat IT en telecom naar elkaar toegroeien en er uiteindelijk één beheerd ICT platform zal overblijven. Diegene die dat kan leveren is spekkoper en mag bij de klant komen. De rest is onderaannemer en mag alleen nog wat platte bandbreedte lage marge diensten leveren aan de system integrator.

   Wat drijft deze ontwikkeling: voortgaande kosten verlaging. Waardoor? Platformen voor voice en data worden zowel op WAN als LAN gebied in elkaar geschoven, wat op termijn de beheerkosten enorm verlaagd. Verder is de bandbreedte op WAN's tegenwoordig zo goedkoop dat remote applicatie beheer en remote desktop beheer (het streamen van nieuwe software updates en remote troubleshooting & configuratiebeheer) voor een verdere kostenverlaging kunnen zorgen.

   Synergie tussen KPN en Getronics lijkt me duidelijk. KPN is sterk in bandbreedte/infrastructuur, cybercenters voor hosting, mobiele oplossingen, voice afwikkeling. Getronics is sterk in de rest. Waar zijn besparingen mogelijk. You name it:

   1) salesforce (KPN heeft de grootste van alle NL bedrijven)
   2) backoffice (debiteurenbeheer/facturering)
   3) Front office (KPN bezit dankzij SNT over zeer geavanceerde call centers)
   4) Gebouwen?
   5) Management?
   6) onderlinge inkoop/verkooprelaties versimpelen
   7) Service monteurs. Er kan meer door één e dezelfde monteur/engineer op klantlokatie gedaan worden.

   etcetcetc

   Nog méér voordelen?

   Jawel hoor:

   1) KPN doet weer mee evenals Getronics bij grote aanbestedingen, waarbij partijen de gehele IT/Telecom outsourcen en onderbrengen bij één partij.

   2) Doordat Getronics een bredere Europese aanwezigheid heeft, kan KPN van deze sales kanalen en regionale service centers gebruikmaken bij het uitbouwen van de huidige KPN diensten.

   Is het dan een nadeel dat Getronics niet draait (in ieder geval momenteel in financieel opzicht)?

   Nee, natuurlijk niet. Dat betekent dat er nog heel veel verbeterpotentieel zit en dat KPN in ieder geval niet de hoofdprijs betaalt.

   Waarom overnemen ipv samenwerken? Omdat je met overnemen de zaken naar je hand kan zetten en met samenwerken niet. Als Getronics bij de klant zit en KPN aan Getronics zaken levert en de relatie loopt om wat voor redenen op de klippen, kan KPN weer van voren af aan beginnen en daarvoor zijn de belangen veel te groot.

   Verder wil ik er nog aan toevoegen dat door het samengaan met Belgacom slechts in zeer zeer beperkt opzicht enige synergievoordelen kunnen worden behaald. (Alleen in beperkt opzicht bij het samenvoegen van de mobiele takken. Wat back-office besparingen en wellicht wat % voordeel bij inkoop van apparatuur etc.). Uiteraard weegt dat niet op tegen de forse overname premie (lees verwatering) die de huidige KPN aandeelhouders dan te wachten staat.

   Markten zijn nog steeds zeer lokaal (per land) verdeeld. Kijk maar eens hoe moeilijk partijen als France Telecom (Orange) en T-Mobile (DTAG) het hebben in NL, terwijl ze toch deel uitmaken van organisaties die vele malen groter zijn dan KPN (waar zijn die voordelen dan??)

   En dan nog zoiets: KPN geeft al jaren cash geld terug aan de aandeelhouders via eigen aandeleninkoop. Waarom?

   Efficïente kapitaalstructuur (met relatieve lage marktrente) + bewust scherp aan de wind varen om prestatiedrang ten behoeve van de aandeelhouders instant te houden. Wat moet KPN met een volgevreten Belgacom dat zelfs geld over heeft? Nog meer geld teruggeven aan de aandeelhouders? Het antwoord is: Helemaal niets niets niets.

   Ik lees altijd met plezier de verhalen van de heer Potuijt, alleen ik ken dit wereldje (en Belgacom en KPN) iets te goed om zijn mening te delen.
  9. Marco19 9 september 2006 14:43
   Ben het met je eens elmono. Getronics voor een habbekrats overnemen. De banken willen er maar al te graag vanaf.

   Wat je vertelde over dat IT en telecom in elkaar 'schuift' ben ik volledig met je eens. Een it divisie is noodzakelijk om mee te doen in grote aanbestedingen om een totale netwerk/it oplossing te bieden.

   Belgacom overnemen zie ik ook totaal niet zitten. Zelfstandig verder groeien daar en laat die vervelende belgen maar links liggen.

   Wat ik spannend vind zijn de ontwikkelingen bij de divisie vast. Met een goed tv aanbod kan KPN marktaandeel van de kabelaars afsnoepen en kan er weleens een nieuwe winstmotor ontstaan. Ook de deal met tele2 zie ik als erg positief. KPN krijgt super content --> eredivisie voetbal en laat Tele2 gebruik maken van digitenne. KPN gaat adverteren met live eredivisie voetbal en hun betrouwbare product (wat tele2 niet kan) en kan een leuke slag gaan slaan.

   groeten
  10. [verwijderd] 9 september 2006 16:29
   Ik weet niet of TV een nieuwe winstmotor wordt. In iedere geval niet met de huidige bedragen. Zelfs al krijgt KPN een marktaandeel van 10 % van de gezinnen in NL, dan gaat het hier met de huidige diensten om nog géén 100 miljoen per jaar aan omzet. op 6 miljard dus een kleine 1,5 %. Zeker in de aanloop zijn de investeringen vrij hoog. Er moeten dus flinke toegevoegde waarde diensten worden ontwikkeld, waarvoor de consument bereid is ruim te betalen, wil dit echte een substantiële winstmotor worden naar mijn mening.

   Ik weet verder niet hoe hoog de advertentieinkomsten zijn, misschien dat dat ook lekker aantikt als het marktaandeel van KPN eenmaal substantieel genoeg is. Voor echte content moet natuurlijk weer door KPN aan contentleveranciers worden betaald (dat was ook de reden waarom Telefonica in eerste instantie Endemol had overgenomen. Helaas op het verkeerde moment tegen de hoofdprijs :-))

   Als KPN grotere markten kan aanboren zoals bijv. Duitsland, dan kan het verhaal anders uitpakken. Alleen zover is het nog lang niet.
  11. [verwijderd] 9 september 2006 17:56
   Elmono,

   bedankt voor de uitleg.
   Ben het met je eens dat KPN beter Getronics over zou kunnen nemen dan samenwerken als het een zeer goede prijs betreft, al dacht ik hier in eerste instantie anders over. Je verhaal is heel helder.

   Dit moet wel met een zeer sterk ingekrimpt Getronics gebeuren. Getronics is een te oncontroleerbaar containerschip dat eerst moet worden afgeslankt tot motorsloep.

   Misschien zijn de stappen in Italie een eerste zet.
   Alles heeft een kostenplaatje.

   Getronics in de huidige vorm is geen optie al zijn er Getronics onderdelen die geknipt zijn voor KPN.

   Afslanken dat Getronics en dan met de knip zwaaien KPN!
  12. [verwijderd] 9 september 2006 19:48
   Elmono,
   Interessante visie, had hier nooit bij stilgestaan. Mijn vraag is alleen in hoeverre KPN zo'n overname kan financieren? Potuijt heeft het over een netto rentedragende schuld van 13 miljard, terwijl Getronics financieel helemaal fragiel is. Afstoten van onderdelen (Italie lijkt me prioriteit nummer 1) zal de situatie iets verbeteren, maar KPN zal toch een forse emissie moeten doen wil het Getronics kunnen overnemen + wat kapitaal te hebben om strak te herstructureren. Waarschijnlijk kom je dan met immense boekhoudkundige verliezen te zitten, wat de resultaten de komende jaren flink zal verslechteren.

   Financieel gezien heb ik hierdoor zo mijn twijfels bij een fusie tussen KPN en Getronics, ondanks dat ik wel perspectief zie in een combinatie. Hoe kijk jij tegen het financiele plaatje aan?

   groet,

   Schouterman
  42 Posts
  Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links