Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gerommel in de margin

Zoals u weet zijn opties rechten. Beter gezegd, een optiecontract is een afspraak tussen twee partijen, waarbij de één een recht heeft en de ander (tegenpartij) een plicht. Rechthebbende is de koper, plichthebbende is de schrijver van het contract.

Om deze verplichting na te kunnen komen en deze min of meer te kunnen garanderen, is de schrijver van opties verplicht om een borgstorting te doen: margin:

  • Initial margin,
  • Variation margin.

    Initial margin verwijst naar de borg die moet worden gestort bij het aangaan van de transactie. Variation margin is eigenlijk een soort van bijstorting, zodra de optie een hogere waarde krijgt.

    Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn zodra er een call is geschreven en de koers van de onderliggende waarde oploopt. Laat ik dit illustreren aan de hand van een voorbeeld met een aandeel.

    Borg
    Stel, u hebt een call Royal Dutch Shell december 2006 29 euro geschreven toen het aandeel op 25 euro stond. Destijds ontving u daarvoor bijvoorbeeld 0,25 euro. Intussen is de koers opgelopen tot 28 euro en is de waarde van de call gestegen naar 0,70 euro. De uitoefenprijs is nog steeds hoger dan de beurskoers.

    Daarom heeft de call Royal Dutch Shell nog steeds geen intrinsieke waarde en is out-of-the-money. De kans dat de call intrinsieke waarde krijgt is nu alleen een stuk groter, dan toen de koers enkele weken geleden nog op 25,00 euro stond. Omdat die kans is toegenomen heef de optie een hogere waarde verkregen.

    Dit lijkt me begrijpelijk, een koper is ten slotte bereid om meer te betalen voor een optie die een grotere kans maakt op werkelijke waarde op expiratie. Ter compensatie moet de borgstorting daarom meelopen met die kansberekening en ook met de hoogte van het bedrag (eindwaarde) waarop wordt gerekend.

    Verschillende margins
    Margin-berekeningen werden vroeger door de beurs bepaald. Tegenwoordig is voor u als particuliere belegger uw broker verantwoordelijk hiervoor. Dit betekent dat Binck een andere margin kan berekenen dan Alex, ABN Amro, of wie dan ook. Beursbedrijf Euronext geeft echter nog wel tot 1 juli 2007 indicaties:

  • AEX (week-)opties: 7,5%,
  • Een aantal aandelen, waaronder Royal Dutch Shell, Heineken, Unilever en Numico: 7,5%,
  • De 10%-groep is het grootst en bevat bijvoorbeeld KPN, CSM, Ahold en ING,
  • Voor Corus, Hagemeyer en Van der Moolen geldt 20%.

    Dit is terug te voeren op de bewegelijkheid van de onderliggende waarden. Daarom is er in deze fondsen volgens waarschijnlijkheidsberekeningen meer kans voor ogenschijnlijk waardeloze opties om toch nog in-the-money te geraken. Uiteraard geldt voor deze fondsen dat een deep-in-the-money optie zomaar alle waarde kan verliezen.

    Voor dollar-euro (DEX) en euro-dollar (EDX) opties wordt gewerkt met een richtlijn van 2,5%, omdat die doorgaans ook minder bewegen. De Forex-handel is minder volatiel dan de wereld van de aandelen. Alleen al omdat er sprake is van handel van 24 uur per dag en zeven dagen per week ontstaan er nooit gaten in de koersgrafieken.

    Bovendien hoeft u niet bang te zijn voor boekhoudschandalen, kwartaalcijfers en dividenduitkeringen. Misschien wat rustgevender...


    Jerry de Leeuw is optietrader op Euronext.Liffe en financial coach van Mercurious. Zijn posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

  • Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jerry de Leeuw

    Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

    Meer over Jerry de Leeuw

    Recente artikelen van Jerry de Leeuw

    1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
    2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
    3. feb '09 Gouden olie 7

    Gerelateerd

    Reacties

    10 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 31 juli 2006 19:07
      Ik had laatst enige call-opties geschreven, en de onderliggende waarde had ik in de vorm van aandelen (dus geen margin nodig). Tot mijn verbazing (eerste keer dat het me overkwam) werden mijn call opties voor einde looptijd geïncasseerd (dus de aandelen werden opgeëist, ik weet de correcte term niet).
      Wat ik me nu afvraag, is het mogelijk om dit aan te zien komen? Kan je te weten komen of je geschreven opties in aandelen omgezet worden voor einde looptijd?
    2. [verwijderd] 1 augustus 2006 07:52
      Blijf ik toch nog zitten met de vraag, waar die laatst genoemde %-ages op slaan. Op de initial margin ?. Of de variabele ?. En is dit dan van de uitoefenprijs, of van de actueele waarde van het onderliggende aandeel/index/futurecontract ?.

      Ikzelf schrijf regelmatig langlopende puts (en beleg via de ING), en vind het jammer, dat de margin op mijn gekoppelde rekening courant staat (nauwelijks rente), en ik het niet op een geblokkeerde spaarrekening met hogere rente kan zetten. Zijn er andere instellingen, waar je je margin op die manier nog wat kunt laten renderen ?

      Met groet, Ton
    3. [verwijderd] 1 augustus 2006 16:36
      Hoe werkt dat nu bij bijv. Nutreco? Ze gaan vrijwel zeker eind augustus een superdividend van 9 euro vaststellen. Ik heb aandelen Nutreco en verwacht dat als ik nu relatief langlopende in-the-money calls (48 mrt 07) schrijf tegen 5,40, dat het dan erg onlogisch is wanneer die rond de dividenduitkering worden uitgeoefend. Degene die uitoefent kan veel beter de aandelen kopen (ca. 50 euro).

      Omdat ik geen ervaring heb met superdividenden, checkte ik bij een beleggingsadviseur van RABO. Die beweerde dat de kans dat er wordt uitgeoefend toch zeer groot is. Ik kan dat bijna niet geloven! Wie heeft ervaring op dat gebied?
    4. [verwijderd] 1 augustus 2006 20:12
      Bij een superdividend (cq kapitaaluitkering) zal normaal gesproken volgens een vaste rekenmethode de uitoefenprijs van de optie verlaagd worden. Voorts worden meestal nieuwe contracten geïntroduceerd met onderliggende waarde bijv 10 stuks. Voorbeelden KPN en KPX, STO en STX, HGM en HGO en ga zo maar door. OM het fijne ervan te weten moet je bij een goede broker beleggen. Dit is dus geen discountbroker. Die adviseur van de RABO heeft er weinig kaas van gegeten. Blij dat het de mijne niet is
    10 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links