Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Philips, wie biedt?

De desinvestering van Philips chipsdivisie veroorzaakte gisteren meer enthousiasme onder beleggers op de beurs dan het bericht een week eerder van de overname van Intermagnetics General Corporation.

De markt gaat momenteel door een fase van verhoogde onzekerheid. met name wat betreft inflatie en renteontwikkeling. In zo'n klimaat wordt een terugtrekkende beweging kennelijk meer gewaardeerd dan expansie via acquisitie.

Van terugtrekking is per saldo geen sprake. Het afstoten van de chipsdivisie dient natuurlijk om middelen vrij te maken voor nieuwe acquisities in de medische techniek.

Het resultaat van de switch moet de voorspelbaarheid van de resultaatontwikkeling verbeteren en uiteindelijk leiden tot een hogere koers/winstverhouding (k/w) waarmee de beurs het aandeel waardeert.

Gegadigden
Het enthousiasme van beleggers houdt slechts verband met de wijze waarop de desinvestering gebeurt, want de principiële beslissing om uit chips te stappen was al eerder genomen. De afzonderlijke notering zowel in Amsterdam als in New York is de meest aangewezen weg om een zo goed mogelijke prijs voor de divisie te realiseren.

Deze tactiek speelt het toch wel enigszins kleffe groepje van would be partners uit elkaar, waaronder het:

  • Frans-Italiaanse ST Microelectronics,
  • Duitse Infineon,
  • Amerikaanse Freescale.

    Op een chipsmarkt die dit jaar naar verwachting circa 8% groeit kan de kring van gegadigden wel eens veel ruimer zijn dan deze drie. Interesse van Texas Instruments en Intel kan niet worden uitgesloten. Van de laatste, 's werelds grootste chipbakker, is bekend dat ze ook wil groeien in elektronica voor home entertainment systemen.

    Comfortabele positie
    De timing van Philips is weer uitstekend, evenals destijds bij de verkoop van Polygram. Aan de hand van beursgenoteerde chipproducenten kan een redelijk objectieve berekening van de theoretische koers van het straks genoteerde Philips Semiconductors worden gemaakt. De ramingen van de beurswaarde liggen tussen 7 en 9 miljard euro.

    Binnen een half jaar moet Philips, dat in eerste instantie iets meer dan de helft van de aandelen verkoopt, daarom kunnen rekenen op een bedrag van circa 4 miljard euro. De tweede helft van de aandelen kan nog aanzienlijk meer opbrengen, als zich partijen aanmelden die de volledige controle over het chipsbedrijf ambiëren.

    Het per saldo (na verrekening van beschikbare liquiditeiten) schuldenvrije Philips zit in een comfortabele positie om in alle rust toe te kijken hoe het geplande scenario zich ontvouwt. Voor haar is het een win-win situatie. Chips vormen weliswaar het hart van elektronische producten, maar eigen productie is niet meer van strategisch belang.

    Cash te over
    De chipsbedrijfstak is intussen volwassen geworden met wereldwijd enkele honderden ondernemingen, die gezamenlijk het hele scala van mogelijke toepassingen afdekken. Philips koopt nu al het overgrote deel van haar chips in bij derden en gebruikt nog maar 9% van haar chips voor haar eigen eindproducten.

    Voor strategische toepassingen blijft Philips er zeker een chipdesign afdeling voor Application Specific IC's er op na houden, maar de daadwerkelijke productie van die ASIC's kunnen derden uitvoeren. Het 16,7% belang dat Philips in TSMC bezit kan tegen het einde van dit jaar ook worden verkocht, wanneer de lock-up vervalt.

    Tegen de laatste koers van deze Taiwanese chipbakker - 8,66 dollar op 21 juni - vertegenwoordigt dit belang een waarde van 5,7 miljard euro. Al met al kan de terugtrekking uit de chips Philips 14 miljard euro aan liquiditeiten opleveren. Nog belangrijker dan dit gegeven is wat ze denkt te gaan doen met al dat geld.

    Gezocht: overnamekandidaten
    Met een eigen vermogen van momenteel 16 miljard euro heeft Philips bovendien nog eens een leencapaciteit van in theorie hetzelfde bedrag. Zo agressief wil ze haar financiële hefboom vast niet benutten, maar een netto rentedragende schuld van 8 miljard euro met een daaraan gekoppelde rentelast van circa 400 miljoen euro is draaglijk.

    Al met al kan Philips zo in theorie voor een slordige 24 miljard euro aan acquisities doen in ondernemingen die actief zijn medische systemen. Dit ziet er op het eerste gezicht natuurlijk veelbelovend uit, maar het praktische punt doe zich voor dat geschikte overnamekandidaten in deze sector niet voor het oprapen liggen.

    Neem Intermagnetics waarvoor Philips vorige week 1,3 miljard dollar betaalde, ofwel ruim vier keer de omzet van 304 miljoen dollar. Niet duur voor een geavanceerd bedrijf dat naast Philips ook Siemens en General Electric als grote klanten heeft, maar de geacquireerde omzettoevoeging van amper 1% zet weinig zoden aan de dijk.

    Private investors
    Binnen de medische sector moet Philips het dicht bij huis zoeken in de sfeer van imaging, ultrasound, magnetic resonance of defibrillatoren voor thuisgebruik. Wij zien de Amsterdamse gloeilampenfabrikant concern zich nog zo niet snel bewegen in de sfeer van implantaten, zoals bijvoorbeeld gewrichten en pacemakers.

    In sector waarin Philips opereert, is er bijvoorbeeld nog een onderneming te vinden als het Amerikaanse Hologic. Dit bedrijf boekte in 2005 een omzet van 287 miljoen dollar en op de beurs is het concern het ruim zesvoudige waard. Ofwel, een potentiële acquisitie in de orde van grootte van Intermagnetics, maar wel bijna twee keer zo duur.

    Het wordt voor Philips nog een hele toer om een zinvolle aanwending te vinden voor de liquiditeiten die straks binnenstromen. Dit brengt een ander scenario dichterbij, namelijk de mogelijkheid dat Philips zelf voorwerp van verhoogde belangstelling wordt voor private equity investors van het kaliber KKR, Apollo en Carlyle.

    20%
    Voor deze partijen moet Philips een potentiële leverage buy-out zijn om te zoenen. Bij maximale benutting van de leencapaciteit kunnen raiders meteen 16 miljard euro naar zichzelf terugsluizen en vervolgens de onderdelen verkopen. De totaal te realiseren ondernemingswaarde (lange schuld en aandelen) moet zo'n 45 miljard euro zijn.

    Om u een idee te geven, de huidige ondernemingswaarde is grofweg gelijk aan de beurskapitalisatie van 29 miljard euro. De verborgen waarde van Philips kan, hetzij via de langzame route van een lange reeks kleinere acquisities voor Medical Systems, hetzij abrupt in de vorm van een leveraged buy-out worden gerealiseerd.

    De beursgang van Philips Semiconductors zet de zaak op scherp. CEO Gerard Kleisterlee speelt hoog spel en er is hem veel aan gelegen met klinkende kwartaalcijfers te komen om de koers snel naar 30 euro te laten bewegen. Deze koersappreciatie van 20% moet op een termijn van twaalf maanden te realiseren zijn.


    Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom: klik hier.

  • Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jacques Potuijt

    Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

    Meer over Jacques Potuijt

    Recente artikelen van Jacques Potuijt

    1. jul '03 De komkommers zijn gaar
    2. jul '03 Okkerse versus Altman

    Gerelateerd

    Reacties

    10 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 22 juni 2006 17:27
      Jacques, misschien is optiscan Imaging Limited in Australia iets voor Philips. Een van hun produkten is zoals zij zelf omschrijven: "Endomicroscope developed in partnership Pentax Corporation for use in gastrointestinal examinations such as surveillance for colorectal cancers.

      Het heeft wat mij betreft een enorm potentieel. Wat vind jij van dit fonds en produkt.

      Alvast bedankt.

      Gr.
      Algirotekelogist
    2. [verwijderd] 22 juni 2006 17:33
      Optiscan Imaging Limited

      Op de ASX genoteerd:http://www.asx.com.au/asx/research/CompanyInfoSearchResults.jsp?searchBy=asxCode&allinfo=on&asxCode=OIL

      en op de xetra: fuldaerzeitung.portal.gw2.aid-net.de/...
      d729450286e40545e0a10131556544050515f4443451
      d5a515b590f7d51651057575d4212530d51061343121f41525b555d0e5300

    3. forum rang 7 ffff 23 juni 2006 11:42
      Jacques,

      Ik postte het al in het Agfa Gevaert draadje:
      Het zou mij niets verbazen als pakweg over een jaar Philips de hele Health Care afdeling van Agfa-Gevaert overneemt.

      Overigens complimenten voor het overzichtelijke artikel. Daar moet heel wat tijd inzitten.

      Bedankt!

      www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=23&t...
      Peter
    4. forum rang 7 handyman6 23 juni 2006 11:43
      quote:

      Blitzkrieg schreef:

      met de opbouw van die medical divisie begeeft eindhovens glorie zich wel in het directe vaarwater van general electric. een zeer te duchten concurrent, temeer omdat ze met lighting ook al concurrenten zijn...
      Misschien voor GE een reden om (delen van) Philips overtenemen/ groetH6
    10 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links