Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividendkemphaan

Zo, ik ben terug van eigenlijk nooit weggeweest. De afgelopen maanden heb ik mijn spullen gepakt bij het ING/Postbank Hoog Dividend Aandelenfonds en mijzelf genesteld op de burelen van Kempen Capital Management.

Samen met mijn collega’s Joris Franssen en Joost de Graaf sta ik nu aan het roer van het Orange European Large Cap Fund en het ook al door Kempen beheerde Friesland Bank Aandelenfonds.

Dat laatste fonds wordt omgebouwd tot een kopie van mijn oude ING fonds, terwijl ook het Orange European Large Cap Fund op die fundamenten verder gaat.

Het verschil is dat dat fonds zich beperkt tot de Europese jachtvelden en dat ik door de bescheiden omvang (100 miljoen euro) aandelen kan kopen, die niet in aanmerking kwamen voor mijn ING-fonds.

Dividend blijft mijn trend
De hoofdcriteria voor de aandelenselectie van onze strategie, om uw geheugen op te frissen, zijn:

  • Dividenduitkering van minimaal 2,5%,
  • Fundamenteel goede vooruitzichten,
  • Lage waardering.

    Mijn aanpak is puur bottom up: stockpicken. Met dit fonds kan ik me ook op kleinere aandelen richten. Omdat bij ING sprake was van een gelijke weging van alle posities, kon ik die kleine bedrijven niet opnemen in de portefeuille. Als ik dan koop, loopt de koers van mij weg en als ik dan weer verkoop, zakt de boel in elkaar.

    De boel is sowieso wereldwijd aardig in elkaar gezakt in de afgelopen maand. Aanvankelijk leek in 2006 de trend van vorig jaar moeiteloos door te worden gezet. Opkomende markten, grondstoffen en small caps bleven hot, totdat op 9 mei het keerpunt kwam en deze sectoren de hardste klappen kregen. Hadden u en ik dit moment aan kunnen zien komen?

    Zilveren schaaltje
    Timing is altijd moeilijk, maar achteraf is het duidelijk dat de risicobereidheid van beleggers vlak voor het keerpunt op historische en duizelingwekkende hoogte stond. Dit kon niet door blijven gaan. Dat de best presterende sectoren het hardst dalen is vrij normaal. Wat wel opvallend is, is dat de corporate spreads nauwelijks opliepen.

    Beleggers zien ondanks de koersdalingen en renteverhogingen nauwelijks risico in bedrijfsobligaties. Dat is op zich logisch, want de balansen zijn nog steeds sterk en de winstgevendheid goed. Ik kan concluderen dat er daarom op de volwassen markten geen sprake is van paniek, meer van een afwachtende stemming.

    Daarbij zijn de ogen heel nadrukkelijk gericht op de Federal Reserve. Ze moedigde dit zelf aan door door te zeggen dat ze bovenop alle inflatie-indicatoren zit. Er is angst in de markt dat de Fed te hard ingrijpt en daardoor de economische groei afremt. Daardoor houdt de nervositeit aan. Elk woord van vooritter Ben Bernanke wordt op zilveren schaaltjes gewogen.

    Enkelcijferig rendement
    Het is duidelijk dat hij en wij op een smal richeltje lopen. Momenteel lijken de markten in een consolidatiefase te zitten en niemand weet hoelang die nog aanhoudt. Wij vallen in zo’n geval terug op de ingebakken discipline in onze beleggingsstrategie: de driemaandelijkse herweging. Dan lopen we de portefeuille langs.

    Bedrijven die hard afgestraft zijn, maar waarvan de fundamenten intact zijn, kopen we bij. Bij andere nemen wij winst, ook als de vooruitzichten nog uitstekend zijn. Dit kan in een zijwaartse markt - die ik voorlopig zie - toch nog wat winst opleveren. Bovendien is in deze markt met hooguit een enkelcijferig jaarrendement dividend een aantrekkelijke factor.

    In markten waarin ik normaal hooguit 5% maak, scheelt 3% dividend een slok op een borrel. Op sectorniveau zie ik vooral binnen de financials enkele aantrekkelijk geprijsde aandelen. De banken lijden duidelijk onder de beurswijsheid dat een stijgende rente slecht is voor financials. Deels is dat waar, maar er is ook een andere kant.

    De deposito’s groeien. Dit biedt banken goedkope financiering. De marges voor hen lopen alleen maar verder op. Ze zijn er (met de oplopende rente als argument) als de kippen bij om de hypotheekrente te verhogen, maar de depositorente, dat gaat een stuk langzamer.


    Jorik van den Bos is beheerder van het Orange European Largecap Fund en het Friesland Bank Aandelen Fonds. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


  •   

     


    Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jorik van den Bos

    Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

    Meer over Jorik van den Bos

    Recente artikelen van Jorik van den Bos

    1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
    2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
    3. feb '07 Wikken en bewegen 22

    Gerelateerd

    Reacties

    5 Posts
    | Omlaag ↓
    1. forum rang 6 marique 23 juni 2006 16:11
      quote:

      Redactie IEX.nl schreef:

      Dividendkemphaan

      Jorik van den Bos - 23 jun, 14:30

      >>>
      De hoofdcriteria voor de aandelenselectie van onze strategie, om uw geheugen op te frissen, zijn:

      Dividenduitkering van minimaal 2,5%,
      Fundamenteel goede vooruitzichten,
      Lage waardering.
      <<<
      Criteria die mij wel bevallen. Maar ik zou wel wat meer duidelijkheid willen.

      - Dividend 2,5%.
      Waarvan berekend?

      - Lage waardering.
      T.o.v.?

      vrgr
      marique
    5 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links