Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sterrenslag

Het gros van het analistencorps kan de opmars van het aandeel Crucell niet verklaren. Een aantal van hen - ING, Goldman Sachs, Petercam en SNS - hebben hun aanbevelingen juist naar beneden bijgesteld. De verwachtingen van de beleggers liggen toch anders.

De markt heeft altijd gelijk en net als die kopers concludeer ik dat er nog meer in het vat zit bij de biotech. De redenering van de genoemde analisten is dat intussen al het goede nieuws - zoals de succesvolle introductie van onder andere het griepvaccine - is ingeprijsd.

Ik vind dit een beperkte redenatie voor de waardering van Crucell. Voor een groot deel is dit ook te verklaren door de werkwijze die de meeste analisten er in deze sector op na houden.

Bij de waardering van biotechbedrijven wordt veelal gebruik gemaakt van de discounted cash flow method. De waarde van een bedrijf wordt bepaaldaan de hand van de kasstromen nu en in de toekomst.

Niet in waarde meegenomen
Dit geld wordt vervolgens contant gemaakt op basis van een bepaalde disconteringsvoet. Het probleem van deze methode is dat die onnauwkeurig is en zeker niet toepasbaar is op biotechbedrijven. Deze zijn in de regel in de eerste vijf tot tien jaar verliesgevend. Eventuele kasstromen vinden daarom voor een groot deel louter in de toekomst plaats.

Dit maakt deze methode onwerkbaar voor biotechbedrijven. Daar komt bij dat producten die nog vroeg in het ontwikkelingsstadium zitten niet of nauwelijks in de waardering worden meegenomen. Hetzelfde geldt ook voor technologieën die door deze methode amper in de waardering worden meegenomen.

Verder is het zo dat de ontwikkeling van het ene product risicovoller is dan het andere. De ontwikkeling van een medicijn tegen kanker is riskanter dan een vaccine tegen griep. Veel analisten nemen bij de waardering van een product een bepaalde kansberekening mee, al naar gelang van de ontwikkelingsfase waarin het product zich bevindt.

Mooie contracten
Zo wordt bijvoorbeeld de slagingskans van een product in de eerste ontwikkelingsfase op 10% gezet. De waarde wordt dan op 10% van de mogelijke toekomstige omzet gezet. Ik vind dit te kort door te bocht. Slagingskansen hangen mijn inziens ook af van het wel of niet hebben van een partner en financiering van de ontwikkelingskosten.

Crucell heeft wat dat betreft haar zaakjes aardig voor elkaar. Het concern heeft - om in biotechjargon te blijven - als in een preklinische fase mooie contracten weten af te sluiten met gerenommeerde partijen en dit zegt iets over het vertrouwen in het bedrijf:

  • Sanofi-Aventis,
  • National Institute of Health (NHI) ,
  • Merck.

    Geert Jan Nikken (TA Update 20-09-2005): Crucell 23,25 euro

    EPO
    Crucell heeft inmiddels ook al zoveel licenties op haar Per.C6-technologie afgesloten, dat dit hard op weg is om daadwerkelijk de standaard te worden bij de ontwikkeling van vaccines, antistoffen en eiwitten. De Leidenaren zitten niet stil en sloegen inmiddels al een nieuwe weg in met de productie van zogenoemde bloedfactoren.

    Dit zijn stoffen die in het bloed zijn te vinden en een rol spelen bij stolling. Dit is een grote markt. Bovendien wordt nu vaak gebruik gemaakt van bloeddonoren met alle risico's van dien. Crucell ontwikkelt met Per.C6 ook een nieuw soort EPO. De totale markt van alle EPO-producten bedroeg vorig jaar rond 7 miljard dollar - interessant genoeg denk ik.

    Het mooie aan de portefeuille van Crucell is de keuze voor vaccines, die hun waarde al bewezen, tegen aandoeningen die voor een groot deel al bestaan. Het gaat alleen om efficiëntere productiemethodes. De ontwikkelingstijd is sneller en minder risicovol. Later dit jaar verwacht ik meer nieuws over onder andere het griepvaccine en dat tegen Ebola.

    Star-performance?
    Een punt dat mijns inziens sterk is onderbelicht is de zogenoemde Star-technologie. Deze haalde Crucell in 2004 in huis met de overname van het Amsterdamse bedrijf Chromagenics. De Amerikaanse bioreus Genentech aasde hier ook, maar Crucell trok aan het langste eind. De technologie maakt de productie van eiwitten veel efficiënter.

    Hier zijn nu levende wezens als hamsters voor nodig en dit maakt de maakt de productie kostbaar. De eiwitten zijn nodig voor bijvoorbeeld de kankermedicijnen Avastin (tegen darmkanker) en Herceptin (borstkanker) van Genentech. De totale markt waarop deze technologie van toepassing is, loopt in de tientallen miljarden dollars.

    Momenteel test datzelfde Genentech de technologie. Als de resultaten goed zijn, krijgt het conern een licentie op Star ter waarde van vele miljoenen dollars. De weg is dan ook vrij voor Crucell om deze technologie breed te licenseren naar andere partijen op in dezelfde manier als ze deed deed en doet met Per.C6..

    Hooggespannen
    Het grote verschil is dat de markt voor de Star-technologie in potentie veel groter is dan die voor Per.C6. Eén enkele licentie loopt eerder in de miljoenen dan in de honderdduizenden dollars. Veel analisten hebben naar mijn smaak de waarde van deze technologie daarom nog onvoldoende meegenomen in hun beleggingsoordelen.

    Kortom, er staat in de komende maanden genoeg op het programma wat de aandelenkoers van Crucell verder kan. Bedenk wel dat de verwachtingen bij veel beleggers al hooggespannen is. Een eventuele tegenvaller of een vertraging kan de koers (tijdelijk) een flinke tik geven. Desalniettemin vind ik de ontwikkelingen bij Crucell veelbelovend.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Marcel Wijma is directeur van Van Leeuwenhoeck Research (VLR), een onafhankelijk researchinstituut in de Life Sciences sector. VLR is onderdeel van de Mello Life Science Group. Wijma heeft geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen. Uw reactie is welkom op wijma@iex.nl

  • Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Marcel Wijma

    Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

    Meer over Marcel Wijma

    Recente artikelen van Marcel Wijma

    1. mei '18 Pharming: Noblesse Oblige 2
    2. mei '18 ProQR: Het vizier op oogaandoeningen 1
    3. jul '15 Liever Nasdaq dan Euronext 1

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links