Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

OK is KO

Untitled Document Vandaag is het de dag dat er stekkers getrokken worden. De stekker uit de besprekingen tussen Belgacom en Versatel, de stekker uit het OK Fonds van de bewierookte en verguisde Willem Okkerse en de stekker uit goeroe of contra-indicator Jaap van Duijn.

Om met de laatste beginnen, zijn pensioen is aangebroken. Per 1 oktober legt Van Duijn de wapens neer. Het Robeco boegbeeld is dan 62 jaar en zijn dienstperiode zit er op.

De econoom zag onlangs zijn laatste kunstje met het Robeco Recovery Fund aflopen en de prestaties van dat fonds waren nou niet echt om over naar huis te schrijven. Hoewel vergelijkbare fondsen het zeker niet beter deden, slaagde Van Duijn er niet in om een toprendement neer te zetten.

Strijdbijl wordt vredespijp
En dat alleen maar om de kinderachtige reden dat het herstel van de economie niet parallel wenste te lopen aan het tijdspad dat Van Duijn zo mooi had uitgestippeld. Van Duijn begon in 1983 bij Robeco bij de Groepsdirectie, was zestien jaar Chief Investment Officer, en vanaf 2003 Chief Strategist.

Maar de Chief begraaft de strijdbijl en mag zich nu op het roken van vredespijpen richten. Goeroe of contra-indicator, Nederland is een markant persoon minder rijk. Een korter track record, maar even markant is Big Willem Okkerse. De man die met zijn OK-score op alle poorten van het mediarijk klopte, doekt zijn fonds op.

Nou ja, helemaal juist is die stelling niet, maar de samenwerking met First Capital Fondsmanagement, de partij via wie beleggers in de OK-Portefeuille konden beleggen, wordt vanaf vandaag opgedoekt. Het fonds groeide te gering, er was slechts 1 miljoen euro binnengehaald, waardoor de expense ratio veel te hoog bleef.

Onzichtbare kracht
Door de lage instroom van kapitaal bleef volgens Okkerse de kracht van zijn specifieke beleggingsmethodiek onvoldoende zichtbaar. Het fonds startte twee jaar geleden (1 juli 2003) en behaalde sinds die tijd een rendement van iets meer dan 11%. Okkerse benadrukt nogmaals dat het fonds wel kan bogen op een track record van juiste voorspellingen.

Zo zag de OK-score onder andere de zware dips van Ahold, Buhrmann, Getronics, en KPN aankomen. Het rijtje is nog veel langer. Zo lang dat inderdaad bijna alleen de pinda’s van Duyvis nog OK zijn. Versatel maakte ten slotte in een karig persberichtje van vijf regels bekend dat de gesprekken met Belgacom zijn stopgezet.

Niets meer heilig
Dit hoeft niet het eind van alle fantasie te zijn, want onderhandellingen met andere partijen lopen nog. Met Talpa is Versatel blijkbaar nog niet uitgepraat. Toch komt het hard aan, want het aandeel kijkt al snel tegen een verlies aan van 7%. Okkerse, Van Duijn, Versatel… Is dan helemaal niets meer heilig in beleggersland?

We vrezen van niet, want uit de Koffiekamer destilleerden we ook al het schokkende nieuws dat na de voetbalwedstrijd van zaterdag het shirt van Warrum Buffet ontvreemd is. Vroeg of laat zal dat wel op Ebay opduiken. In tegenstelling tot Jaap en Willem. Alhoewel... Willem is natuurlijk nog niet echt met pensioen en zal ongetwijfeld weer ergens de kop opsteken.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Op moment van publicatie had Van Kleef geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links