Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: New Jorik

Untitled Document Het succes van mijn ING Hoog Dividend Aandelen Fonds is niet onopgemerkt gebleven. Anderhalf jaar geleden lanceerde ING een kloon in de VS vanwege de enorme behoefte aan yield. De reden daarvoor is dat Amerikanen voor hun pensioenvoorziening zelf hun beleggingen beheren.

Daarbij hebben ze natuurlijk behoefte aan een stabiele inkomstenstroom. Traditioneel werd daarin voorzien door vastrentende waarden, maar de rente staat momenteel te laag. High yield obligaties zijn vanwege de ingekomen spreads nu ook niet interessant. De Amerikaanse variant van mijn fonds was met een gemiddeld dividend van rond de 3% ook niet goed genoeg.

Daarom introduceerde ING eind maart het ING Global Equity Dividend and Premium Opportunity Fund.

Twelve minutes of fame
Dit wordt beheerd op basis van de honderd fondsen in mijn portefeuille. Het verschil is dat er at the money calls geschreven worden op 50% van de posities. Het dividend van het fonds komt uit boven de 8%. Dát is wel aantrekkelijk voor de Amerikanen, hoewel het fonds door het schrijven van de calls wel opwaarts potentieel weggeeft.

De omvang van het ING Global Equity Dividend and Premium Opportunity Fund is 1,7 miljard dollar. Daarmee is dit het op twee na grootste closed end fund dat ooit in Amerika naar de beurs is gegaan is. Vandaar dat ik ook de eer had om de bel te mogen luiden op de New York Stock Exchange (NYSE).

Genoeg over mijn twelve minutes of fame: terug naar de aandelenmarkt die nu erg beweeglijk is. Het vreemde is dat drie weken geleden iedereen angst had voor inflatieangst door te snelle economische groei en dat nu iedereen beeft voor groeivertraging. In Europa dreigt het stagflatiescenario met inflatie bij lage of negatieve economische groei.

Pijnstillers
Al het nieuws en alle cijfers worden plotseling negatief uitgelegd. Dit is louter en alleen sentiment en dat laat zich niet voorspellen. Het aardige voor mij – het klinkt als een stokpaardje, maar het werkt – is dat dividend de beste pijnstiller is. Maandag gingen zowel Belgacom als Telecom Italia ex-dividend.

Op dat moment streek ik op beide posities meer dan 5% op. Natuurlijk is dividend maar voor een deel de drijvende factor achter de rendementen van mijn fonds, maar alle beetjes helpen. In april zakte het wat weg, maar 1,5% minder dan mijn benchmark, de MSCI World Index. Daarvoor zijn drie redenen:

 • De focus op dividend,
 • Overweging in defensieve sectoren,
 • Grote weging voor goedkope aandelen.

  TDC, de Deense KPN, is een goed voorbeeld van de laatste factor. Terwijl de markt onderuit ging, steeg het aandeel gisteren 4% en vandaag weer 4%. Dat komt door overnamegeruchten, waarbij sprake is van een bod met een premie van 30% op de huidige koers. Tja, dit komt natuurlijk alleen voor bij goedkope aandelen.

  Magnificent 7 Barometer  
  Laatste aankoop Taiwan Semiconductors
  Laatste verkoop Verizon Communications
  Aantrekkelijke sector

  Telecom

  Minst aantrekkelijke sector IT

  The Magnificent 7
  Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
  Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
  Klik hier om te reageren en te discussiëren
  Jorik van den Bos is beheerder van het ING/Postbank Hoog Dividend Aandelenfonds. Van den Bos' columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 •   

   


  Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Auteur: Jorik van den Bos

  Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

  Meer over Jorik van den Bos

  Recente artikelen van Jorik van den Bos

  1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
  2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
  3. feb '07 Wikken en bewegen 22

  Gerelateerd

  Reacties

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links