Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vraag & Antwoord: 10%

Geachte heer Kraland, ik lees altijd met veel plezier uw verhalen op IEX.nl en ook in Quote. Eigenlijk lees ik deze om de tips die u geeft, en ik snap ook wel dat u niet alle tips weggeeft. Als er in mijn achtertuin goud ligt, bel ik ook geen vreemde op om mee te gaan graven, zo is dat nu eenmaal in het leven.

Ik ben van beroep kok, maar sinds een jaar na aanschaf van mijn i-book speel ik ook op de beurs. Ik moet zeggen dat het niet zo heel slecht gaat, maar ik doe het in het klein dus de winst is ook klein. Maar winst is winst.

Goed, ik had twee aandelen van u, die ik soms volg puur om te kijken wat ze doen. Dat zijn Freenet en Maurel et Prom. Allebei zijn ze flink gedaald, maar ik heb nog niet in uw columns gelezen waarom deze zo snel naar beneden zijn gegaan.

Ik heb wel Groupe Flo gekocht, 100 stuks tegen 6, 10 euro. Meer geld kon ik niet missen, ik hoop er het beste van en heb er vertrouwen in. Ik beleg via de ABN Amro en voor deze transactie rekenen zij 37,44 euro. Het aandeel moet dus ongeveer 10% stijgen wil ik uit de kosten komen. Dat weerhoudt mij soms om te beleggen in het buitenland.

Met vriendelijke groet, J.B.

Geachte heer B.,
Zo zien we wat er voor misverstanden heersen. Ik vergeet nu even wanneer ik Freenet erop heb gezet, maar dat aandeel is flink gestegen, ik denk een procentje of 20, al heeft het tussentijds een dip gehad. Geeft niet, ik denk dat Freenet één van de meest ondernemende telecombedrijven in Europa is, met een relatief lage waardering gezien het potentiëel.

Maurel & Prom is niet echt gezakt naar mijn gevoel. Inderdaad, in Quote beval ik het aan toen het rond de 35 euro stond en nu staat het 16,60 euro, dus dat lijkt gehalveerd. En ik maar niet met uitleg komen! Dat kwam ik wel, in die zin dat ik bij de koers van 100 euro suggereerde om de inleg eruit te halen en dat bij 120 euro nog eens deed.

Verzamel-Ferrari
Sindsdien splitste het aandeel 1 op 10 dus eigenlijk doet het nu 168 euro. Dat is ongeveer vijf keer zoveel, dus het kon slechter. Wie het nog heeft, na twee keer uitbenen, heeft zijn inleg eruit, 100% winst en nog veel meer over dan erin ging, dus laat nu maar lopen, de perspectieven zijn nog steeds erg goed.

Alleen het bedrijf is nu minder spotgoedkoop dan voorheen en ik zie het niet nog eens vijf keer over de kop gaan. Vorig jaar steeg het 271%. Freenet zou ik nog steeds kopen overigens, zeker wanneer het op een dag weer eens 10% onderuit gaat. Dat brengt ons op een ander punt. U kocht Groupe Flo omdat ik het aanbeval. Maar het kost u 10% aan kosten.

Helaas is het dan mijn mening dat u hier direct mee op moet houden. Als een belegging u 10% aan kosten armer maakt, en het geen schilderij, doos oude wijn of verzamel-Ferrari is, dan hebt u een probleem. Niet dat u minder bent dan een ander, niet dommer of slimmer en zeker is dat u dezelfde grondwettelijke rechten en morele plichten hebt als iedere andere belegger.

Te klein
Maar u hebt één belangrijk punt tegen. U bent te klein. Ik bedoel niet dat u nog moet groeien, u bent te klein op de beurs. Nu hoor ik al mensen razen dat ABN een stel boeven is. Dat is niet zo. Die minimum kosten zijn normaal en ook al vindt u elders iets goedkoper, dan maakt het nog niets uit: die 37 euro moet een te verwaarlozen bedrag zijn op uw belegging.

Als u niet minimaal een paar duizend euro per lijntje kunt investeren schiet u er niets mee op. Met 10% kosten kunt u gewoon niet winnen. En met 37 euro commissie voor ABN Amro zult u ook de prijs van dat aandeel niet hoger zetten. U moet wat meer verdienen of in beleggingsfondsen stappen. Het is triest, het is niet rechtvaardig, maar het is nu eenmaal zo.

Als onze wereld vrolijk en rechtvaardig was, zou dat algemeen bekend zijn. Nieuw is het niet, dat geef ik graag toe. Sterkte.


Klik hier om te reageren en te discussiëren



Michael Kraland is mede-oprichter van IEX.nl. Hij woont in Parijs, is als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Kraland is op moment van schrijven long Freenet en long Groupe Flo. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links