Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aster-X en de boeven

Vraag: Weet u iets over het ESX Fund? Het fonds rendeert een stabiele 4% per maand. Over- en underperformance komen ten bate en laste van de reserves. Het commentaar van ESX is "To avoid regulations of the financial authorities ESX Fund is an offshore based operation. We do not provide Anual Reports or Auditing Reports." Is dat gewoon voor een hedge fund? Weet iemand iets over het ESX Fund?

Tja, die Annual (sic) reports. Wat een gedoe, hè? En een accountantsrapportje, dat is ook nooit leuk om te lezen. En een telefoonnummer, dat hebt u niet nodig, want u HOEFT ons niet te bellen.

U maakt gewoon uw geld over. Ons adres ? Een bekende straat in Miami, Brickell Avenue, is het adres. Idem in Luxemburg. Helaas wordt geen straatnummer vermeld.

Wel krijgen wij foto’s te zien van een aantal anonieme heren: ons management team op de vloer van de New York Stock Exchange. En dan natuurlijk die prachtige 4% per maand. Nu willen wij niet vervelend doen of negatief overkomen. Op politieke, sociale en religieuze gronden zijn wij voorstanders van 4% per maand.

Stelletje oplichters
Geen gezeik, iedereen rijk. En weet u wat het is, paperasserie daar hebben we ook een hekel aan, dus het verhaal dat het onmogelijk is om aan alle wettelijke eisen te voldoen onderschrijven wij graag. Inderdaad, een hedge fund dat in Europa 100% compliant wil zijn moet door een zeer groot aantal kostbare hoepels springen.

Helaas, desondanks steken wij er onze hand voor in het vuur dat we hier te maken hebben met een stelletje oplichters. U weet wel, boeven. Die komen in allerlei gedaantes. Dit is de variëteit Pak Uw Geld en Foetsjie. Voor deze mensen is de uitdrukking Noorderzon uitgevonden en of ze ooit gepakt zullen worden betwijfelen wij.

Alle regels worden hier overtreden, het verhaal stinkt een uur in de wind en als u deze mensen uw geld stuurt bent u gek. Duidelijker kan niet. Afblijven. Full disclosure: ik ben long in een groot aantal offshore hedge funds, maar ben verder onbekend met deze schurkjes. Van off shore, naar Amsterdam.

Aster-x dicht
Wij verwachten dat Aster-X Capital management binnen afzienbare tijd zal sluiten voor nieuwe beleggers. Aster-X, een Amsterdams long/short aandelen hedge fund dat gespecialiseerd is in Europese mid-caps, heeft van het begin af aangegeven een capaciteit van 250 miljoen euro te hebben.

In januari 2003 was het fonds nog klein, met 42 miljoen onder beheer. In januari 2004 was dat versterkt met een performance van netto 15.9% en aanwas van nieuw geld, waardoor het totale beheerde vermogen van de firma 110 miljoen bedroeg, waarvan 75 miljoen in het hedge fund. Daar komt op dit moment 10 a 20 miljoen euro per maand bij. Bovendien reserveren partijen capaciteit.

Dat betekent dat een instituut bijvoorbeeld 10 miljoen inbrengt, maar, vooruitlopend op toekomstige allocaties, nog een 30 miljoen reserveert. Beleggers, onervaren als zij zijn met de realiteit van het capaciteitsprobleem bij de betere fondsen, vergeten daar rekening mee te houden en komen dan bij een gesloten deur.

Soft en hard close
Aster-X is een klassiek geval: rekening houdend met de huidige instroom kunnen we er van uitgaan dat dit fonds rond 1 mei een soft close zal gaan doen. Een soft close betekent dat er geen nieuwe beleggers meer worden toegelaten. Bestaande beleggers, en zeker degenen die vantevoren overeenstemming hebben bereikt over de hun toegestane capaciteit, krijgen voorrang.

Vervolgens gaat een fonds, indien de instroom doorgaat, over tot een zogenaamde hard close. Dat betekent dat er geen nieuw geld meer wordt aangenomen, noch van bestaande relaties noch van nieuwe. Het is ook gebruikelijk dat tussentijds deuren op kieren worden gezet. Dat gebeurde onlangs, toen GO Capital aangaf enig nieuw geld te accepteren.

In geen tijd kreeg de beheerder, die er verder geen bijzondere ruchtbaarheid aan had gegeven, aanmeldingen voor 60 miljoen. Er was slechts capaciteit voor 15. Go Capital trok die maand opnieuw de aandacht omdat het fonds, dat een gelukkig hand had in haar aandelenselectie in januari, die maand 11.5% steeg. Aspirant Aster-X beleggers kunnen nu alvast hun spaarvarkentjes legen.

Het minimum voor dit fonds is 250.000 euro. tegen 50.000 euro voor Go Capital. Binnenkort zullen beide fondsen dus gesloten zijn, het wachten is nu op de nieuwe lichting. De prospectussen liggen al bij de AFM.


Klik hier om te reageren en te discussiëren



Michael Kraland is mede-oprichter van IEX.nl. Hij woont in Parijs, is als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links