Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ikea hedge

In het volgende IEX Magazine besteden wij aandacht aan één van de meest prangende vragen die beleggers zichzelf stellen: zelf doen of laten doen? Voor hedge funds, materie die naar onze mening complexer is dan een lijstje aandelen, hebben wij nu ook een oplossing voor u.

Zeurpieten over afgegraasde markten? U lapt ze aan uw laars, waarbij u er nu al van uit kunt gaan dat u die in de toekomst kunt laten maken bij John Lobb. Nog nooit was het zo gemakkelijk.

Weet u wat? U koopt gewoon een handboek.

'How to Create and Manage a Hedge Fund,
a Professionals Guide'

Stuart McCrary
047122488X

Nieuwe trend: long only
In dit boek leert u precies hoe u het moet doen. Het is verschenen bij de onvolprezen uitgevers John Wiley en telt 384 pagina’s. Als u opschiet, staat die flat van Marty Zweig uit Tweeduizendfier misschien nog te koop . Wij vragen, als uitgever van deze nog immer gratis verstrekte IEX.nl Hedge Fund Nieuwsbrief, slechts één gunst.

Meld uw nieuwe fonds bij ons aan, voor het bijhouden van onze lijstjes. Bij voorbaat hartelijk dank voor deze attentie. De nieuwste trend en voor ons komt hij niet onverwacht, is dat hedge funds long only gaan. Als u nu in verwarring raakt begrijpen wij dat, maar het komt doordat u het niet begrijpt.

U dacht dat het zo eenvoudig lag, hedge funds zitten long en short en verslaan op risico gewogen basis de long only fondsen, die wanhopig proberen long/short producten op te zetten en daar niet altijd goed in slagen. Een paar gerenommeerde fondsen, zoals D.E.Shaw en Caxton in de VS en Egerton in Europa, overwegen long only fondsen te brengen.

Cirkel is rond
Deze spelers zijn bij elkaar goed voor een bedrag rond de 15 miljoen dollar. Ten eerste brachten de shorts dit jaar niet zoveel op en ten tweede is een deel van de overstelpende vraag van pensioenfondsen gevoelig voor wat hun toch minder risicovol lijkt, namelijk long only in de handen van mensen met de hedge fund kwaliteit en discipline.

De cirkel is nu rond en als u persé wilt weten waarom ons dit niet verbaast, dan verwijzen wij naar eerdere presentaties van onze hand. De scheiding der geesten is vooral kwalitatief: beleggers die een absoluut resultaat willen leveren en die betaald wensen te worden naar hun resultaat, versus zogenaamde closet-indexers, die slechts een relatief resultaat nastreven.

Kwalitatief hoogstaande long only fondsen zijn dan een logische volgende stap, zeker als blijkt dat er gewoon vraag naar is. Nu moet alleen nog blijken dat de gezochte kwaliteit er ook inderdaad is. De drie bovenstaande fondsen hebben in elk geval een uitstekende reputatie.

Of dat bij de volgende golf - die ongetwijfeld komt als dit idee aanslaat - ook zo is, is nog te bezien. Wij houden u op de hoogte en wij melden u binnenkort welk Nederlands fonds ook al zo’n mandaat van een pensioenfonds heeft.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Michael Kraland is mede-oprichter van IEX.nl. Hij woont in Parijs, is als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. Op moment van publicatie is Kraland long GO Capital, Aster-X, Caxton en D.E.Shaw. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links