Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waanzinnige marktomstandigheden

Waanzinnige marktomstandigheden

De beurzen zijn de afgelopen dagen flink in beweging. Hoofdthema is natuurlijk het Brexit-referendum van vandaag. Maar er zijn veel meer gevaren voor deze markt. Sommige zijn al een tijdje in de maak, anderen zijn meer recent van oorsprong.

Ik behandel vandaag zes markante punten die op zich niet direct aanleiding geven om onmiddellijk uit aandelen te vluchten of short te gaan. Ze geven echter wel weer dat de huidige omstandigheden zeer uitzonderlijk zijn, op het waanzinnige af.

Dit zijn tijden om extreem voorzichtig te zijn en voor de speculant om meer en meer de shortzijde op te zoeken.

Ontwikkeling 1: De Fed zakt door het ijs

De Fed kwam deze week uit met allerlei uitspraken en stemresultaten. Tot nog toe was er maar één Fed-bestuurder die een ultra lage rente wilde vasthouden voor een langere periode. Het is nooit bekend wie dat was, maar algemeen werd aangenomen dat dit Kocherlakota was.

Door een roulerend systeem, zat deze meneer nu niet meer aan tafel, maar hij heeft een vervanger gevonden. Wie dat is weten we niet, maar opvallend is het wel.

Ook verbazingwekkend, was de draai van Bullard. Deze man stond bekend als de meest hawkish (zeg maar conservatief), en waarschuwde recent nog dat als de Fed de rente niet verhoogt, er grote bubbels en problemen zouden ontstaan.

Welnu, deze man is nu opeens dovish (zeg maar monetaire natte tosti) geworden. Hij vindt één renteverhoging afdoende voor de komende tweeënhalf jaar jaar.

Geloofwaardigheid is ver te zoeken bij de Fed, een zorgwekkende ontwikkeling die ook bij andere centrale banken waar te nemen is, want als markten niet meer kunnen rekenen op centrale banken...

Ontwikkeling 2: Negatieve rente op overheidsobligaties

Door het waanzinnige monetaire beleid van veel centrale banken is het aantal staatobligaties dat tegen een negatieve rente noteert enorm toegenomen. Zo staat de rente tot en met een looptijd van tien jaar negatief voor Duitsland, tot en met vijftien jaar voor Japan, en tot en met twintig jaar voor Zwitserland!

In totaal geldt er een negatieve rente op 5,5 biljoen dollar (u weet wel, 5500 miljard) aan staatsobligaties. Voor de eurozone bedraagt dit 2 biljoen dollar. Er zijn trouwens schattingen dat het totale bedrag op 10 biljoen dollar zet in plaats van 5,5 biljoen dollar, dat u het weet.

Ontwikkeling 3: Negatieve rente op bedrijfsobligaties

Niet alleen staatsobligaties zijn bezoedeld door de monetaire waanzin; ook bedrijfsobligaties doen mee. Zo handelt meer dan 380 miljard dollar met een negatieve rente. Nu de ECB ook bedrijfsobligaties gaat opkopen, zal dit bedrag alleen maar stijgen (totdat het misgaat).

Ontwikkeling 4: Deense spacecake

De Deense huizenkoper waant zich als Alice in Wonderland, want ze betaalt een lagere rente voor dertig jaar vast dan de Amerikaanse overheid! De Deense huizenkoper is dus kredietwaardiger dan de Amerikaanse overheid, althans dat zegt de markt nu, sort of.

Ontwikkeling 5: The Italian Job

Dat Italië een probleemland is, dat wisten de meesten al, maar dat de slechte leningen daar per maand met 2,3 miljard euro stijgen, dat is wellicht minder bekend. De totale slechte schulden in het land bedragen nu een slordige 200 miljard euro. Dat is zowat een derde van ons bbp.

En er zijn geen indicaties dat de trend gekeerd gaat worden. Iets wat ook duidelijk te zien is aan de koersen van bankaandelen. Door de verwevenheid van banken, zijn ook banken die niet in Italië actief zijn, hard geraakt. Lijkt toch verdomd veel op de crisis van 2008...

Ontwikkeling 6: De ECB is van God los

Het Constitutionele Hof van Duitsland heeft geoordeeld dat het gegoochel van de ECB tot nog toe legaal was. Hier klopt helemaal niets van, maar de implicaties van deze uitspraak is dat het Hof haar meerdere erkent in het ECJ (European Court of Justice).

De EU heeft dus gewonnen en de laatste beschermheer van de Noordelijke landen van de EU, is niet meer. De ECB kan dus vol gas haar Latijnse beleid gaan voortzetten, dat door de snelheid van het licht, terug in de tijd zal gaan.

Ik schat de tijdsbestemming zo op de Weimar-periode. Stenen tijdperk kan ook, who knows…

Stormbestendigheid

Deze ontwikkelingen zijn veelal al langer gaande, dus niet direct een aanleiding om nu in te grijpen. Echter, het lijkt wel tot een soort kookpunt te komen. Als vanavond of morgen bekend wordt dat er geen Brexit komt, kan de markt nog wat verder omhoog lopen, maar naar mijn mening niet meer dan een laatste stuiptrekking.

Technisch ligt de markt er belabberd bij en met zoveel negatieve verhaallijnen, lijkt het mij niet meer dan prudent om de portefeuille te verzekeren (index shorts, long goud, long cash), dan wel speculatief positie in te nemen op de komende (verdere) daling.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

 1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
 2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
 3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 handyman6 23 juni 2016 12:04
  En dan heb je China en haar banken,cq leningen nog niet eens genoemd!
  Van vrienden uit Australie ,Perth hoorde ik dat de Chinezen en masse vertrekken uit de mijnbouw daar,wat in 1 maand 30.000 werkloze Australiers opleverde.Men houdt zijn hart vast voor de grotere ijzermijnen in NO,dat de Chinezen ook daar er de brui aan geven.
  Zulke info zegt me meer dan de officiele cijfers ,die een demasce,proberen te verhullen.Deze zomer geen Chinees vuurwerk ,vrees ik.Technies qua bv mobieltjes liggen ze staatlengtes voor op ons hierro ,dus verzadigd tot op het bot.
  H6
 2. athena 23 juni 2016 12:40
  1. Schrijver zegt dat er niets van klopt wat het Constitutionele Hof va nDuitsland besloten heeft. Een domme uitspraak omdat die niet onderbouwd wordt, en/of schrijver snapt niet erg de juridische relaties tussen nEU en lidstaten.
  2. Australie. De reden van de collapse van de mijnbouw in Australie komt alleen maar door de daling van de ijzererts en stook=kool prijzen op de wereldmarkt. Inderdaad China koopt minder van deze producten omdat de huizenbouw oa veel minder is geworden. Ook de omschakeling naar schonere energie in China heeft hoge prioriteit, hoger in ieder geval dan in Nederland! Dus wat gebeurt er in de mijnbouw in Australie: de laagst rendabele mijnen worden gesloten of opgekocht door Rio Tinto en BHP, die zelf ook zeer sterk de kosten verlagen in een race naar de bottom. LNG gas projecten die gigantisch waren echter wel verder ontwikkeld omdat de vraag naar LNG in Azie groeit. Overall is het goed dat de mijnbouw getroffen wordt want kolen is een van de smerigste vervuilers, terwijl Australe nauwelijks maatregel neemt zoals in VS, China en EU om klimaat verandering te beperken. Goed dat de markt z nu straft!
 3. [verwijderd] 23 juni 2016 17:54
  Aangezien op de camping aarde de tijd dat ieder woord van een bankdirecteur op een goudschaaltje werd gewogen om al dan niet een run naar de banken in te zetten reeds lang voorbij is, kan afgevraagd worden of er op de camping aarde ijs bestaat waar de hoogste bankdirecteur doorheen kan zakken zodat wegens dit feit op de camping aarde alsnog een feitelijke run naar de banken ingezet kan worden.

  Aangezien op de camping aarde op het internet in artikelen is te lezen dat het monetaire beleid van veel centrale banken er met de door de politiek ter beschikking gestelde instrumenten en middelen op gericht is om een gezonde inflatie van ca. 2% tot stand te brengen, kan dan ook op de camping aarde niet gesteld worden dat veel centrale banken een waanzinnig beleid voeren.

  Aangezien op de camping aarde op het internet in artikelen is te lezen dat bij het beschouwen van rentes van overheids- en bedrijfsobligaties veelal geen sprake is van een ”negatieve rente” als de deflatie bij de ”negatieve rente” opgeteld wordt, kan dan ook gesteld worden dat beschouwingen in het licht van deze ”negatieve rente” op de camping aarde veelal een overtrokken beeld schetsen,

  waarbij een eventuele run naar de banken op de camping aarde geenszins nodig is, voor zover een run naar de banken op de camping aarde überhaupt ooit ergens voor nodig kan zijn.

  Aangezien op de camping aarde huizenkopers op het internet kunnen lezen dat in de beschouwingen over de rente de deflatie erbij opgeteld dient te worden, zal hij of zij dit op de korte en lange termijn op de camping aarde in zijn of haar beschouwingen, naast uiteraard de lokale al dan niet tijdelijk “boomende” omstandigheden die de prijzen van onroerend goed beïnvloeden, hierover te betrekken,

  zodat hierover op de camping aarde in algemene zin niet een helder beeld van een momentopname kan bestaan die op de camping aarde een eventuele run naar de banken rechtvaardigt, voor zover op de camping aarde een run naar de banken überhaupt ooit op enig moment gerechtvaardigd kan zijn,

  zodat op de camping aarde zonder nadere informatie niet gesteld kan worden dat een huizenkoper zich ergens op de camping aarde met een spacecake als Alice in Wonderland dient te wanen omdat Alice een lagere rente voor dertig jaar vast betaalt dan de Amerikaanse overheid, waardoor Alice dus kredietwaardiger is dan de Amerikaanse overheid, wat de markt althans sort of zegt.

  Aangezien op de camping aarde zonder nadere informatie niet gesteld kan worden dat welk land dan ook door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst een “probleemland” is, kan op de camping aarde uiteraard zonder nadere informatie dan ook niet gesteld worden dat Italië een "probleemland" is, wat op de camping aarde zonder nadere informatie dus feitelijk bij de meeste mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis geenszins een bekend feit is.

  Het is op de camping aarde uiteraard mogelijk dat slechte leningen in het zonder nadere informatie als “probleemland” aangeduide land per maand met 2,3 miljard euro stijgen, waardoor de totale slechte schulden in het land nu een slordige 200 miljard euro, wat zowat een derde van ons bbp bedraagt, waarbij er geen indicaties zijn dat de trend gekeerd gaat worden, wat ook duidelijk is te zien aan de koersen van bankaandelen,

  waardoor vanwege de verwevenheid van banken in het “probleemland” ook banken die niet in Italië actief zijn, hard zijn geraakt, wat toch verdomd veel lijkt op de crisis van 2008, maar afgevraagd kan worden of dit op de camping aarde een eventuele run naar de banken rechtvaardigt, voor zover op de camping aarde een run naar de banken überhaupt ooit op enig moment gerechtvaardigd kan zijn.

  Aangezien op de camping aarde op het internet in artikelen is te lezen dat het monetaire beleid van de ECB met de door de politiek ter beschikking gestelde instrumenten en middelen op gericht is om op de camping aarde voor de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone een gezonde inflatie van ca. 2% tot stand te brengen en een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand te blussen,

  voor zover dit met de met de door de politiek ter beschikking gestelde instrumenten en middelen voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis überhaupt mogelijk is,

  waar uiteraard op de camping aarde niemand in de hoge, lage en hongerloontjeslanden in en buiten de eurozone bezwaar tegen hebben. kan dan ook op de camping aarde niet gesteld worden dat de ECB als deskundig brandweerman van God los is.

  Als op de camping aarde in een oerwoud van wetten en regels waarin niemand die geacht wordt om de wetten en regels te kennen door de wetten en regels het oerwoud nog kan zien, het Constitutionele Hof van Duitsland heeft geoordeeld dat “het gegoochel van de ECB” op de camping aarde tot nog toe legaal was, dan dient op de camping aarde dan ook in het betreffende oerwoud uiteraard te worden aangenomen dat “het gegoochel van de ECB” op de camping aarde tot nog toe legaal was, maar als op de camping aarde het Constitutionele Hof van Duitsland in het betreffende oerwoud had geoordeeld dat “het gegoochel van de ECB” tot nog toe niet legaal was,

  dan dient op de camping aarde uiteraard in het betreffende oerwoud te worden aangenomen dat “het gegoochel van de ECB” er desondanks op is gericht is om op de camping aarde voor de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone een gezonde inflatie van ca. 2% tot stand te brengen en een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand te blussen,

  voor zover dit met de met de door de politiek ter beschikking gestelde instrumenten en middelen voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis überhaupt mogelijk is, waarbij het Constitutionele Hof van Duitsland in het betreffende oerwoud kennelijk haar meerdere erkent in het ECJ (European Court of Justice),

  waardoor in het betreffende oerwoud de omstandigheid is ontstaan dat de EU dus heeft gewonnen en kennelijk de laatste beschermheer van de Noordelijke landen van de EU er in het betreffende oerwoud niet meer is, waar uiteraard op de camping aarde niemand in de hoge, lage en hongerloontjeslanden in en buiten de eurozone bezwaar tegen hebben.
 4. [verwijderd] 23 juni 2016 17:55
  (…) Zodat op de camping aarde in het betreffende oerwoud uiteraard niet gesteld kan worden dat de ECB dus vol gas haar Latijnse beleid gaat voortzetten, dat door de snelheid van het licht, terug in de tijd zal gaan, waarvoor de tijdsbestemming zo op de Weimar-periode ingeschat kan worden, of stenen tijdperk, who knows.

  Aangezien op de camping aarde voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis het de meeste mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone na de scheiding van kerk en staat en de scheiding der machten in de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht,

  de broncode van Montesquieu waarop alle moderne democratieën die beginnen met respect voor minderheden zijn gebouwd,

  in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte crisis in de Trias Politica in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but certainly not least humanitaire crises in dubieuze afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren,

  die een sigarenwinkel die langer dan een week sigaren wil verkopen uiteraard niet zou veroorzaken,

  waarin na het dubieuze als kip kaal plukken van de soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” nationale lidstaat van de EU Griekenland,

  de bakermat van de westerse samenleving,

  slechts het dubieuze wachten kan zijn op de volgende als kip kaal te plukken soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” nationale lidstaat van de EU waarover in het verdrag van Maastricht niets is geregeld,

  zodat de betreffende failliete staat niet zo maar even in een oerwoud van wetten en regels waarin niemand die geacht wordt om de wetten en regels te kennen door de wetten en regels het oerwoud nog kan zien de stekker uit het verdrag van Maastricht kan trekken,

  maar in welke dubieuze gang van zaken in de betreffende soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken failliete “soevereine” nationale lidstaat van de EU Griekenland dus de omstandigheid is ontstaan dat de betreffende soevereine nationale staat niets meer te verliezen heeft,

  zodat de betreffende failliete soevereine nationale staat Griekenland hierdoor dan ook in dubieuze zin genoodzaakt is om bijvoorbeeld de haven van Athene voor een bodemprijs op een presenteerblaadje aan de hoogst biedende aan te reiken,

  welke dubieuze omstandigheid op de camping aarde uiteraard in dubieuze zin in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte humanitaire crisis wegens een niet meer in de eigen regio op te vangen vluchtelingenstroom volledig haaks staat op een door de soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” nationale lidstaten van de EU noodzakelijke voor iedereen op de camping aarde duidelijke regels voor de mensen die in de eurozone bij de douane werkzaam zijn,

  niet is ontgaan dat deze dubieuze ontwikkelingen in de door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van crises op de camping aarde reeds voor langere tijd gaande zijn,

  welke dubieuze ontwikkelingen in welke door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van crises dan ook reeds voor langere tijd in de koersen van de onderliggende waarden op de mondiale beurzen zijn verwerkt, kan op de camping aarde dan ook uiteraard niet gesteld worden

  “Stormbestendigheid
  Deze ontwikkelingen zijn veelal al langer gaande, dus niet direct een aanleiding om nu in te grijpen. Echter, het lijkt wel tot een soort kookpunt te komen. Als vanavond of morgen bekend wordt dat er geen Brexit komt, kan de markt nog wat verder omhoog lopen, maar naar mijn mening niet meer dan een laatste stuiptrekking.
  Technisch ligt de markt er belabberd bij en met zoveel negatieve verhaallijnen, lijkt het mij niet meer dan prudent om de portefeuille te verzekeren (index shorts, long goud, long cash), dan wel speculatief positie in te nemen op de komende (verdere) daling.”
 5. [verwijderd] 23 juni 2016 20:45
  ik snap eerlijk gezegd niet de argumentatie waarom de FED door het ijs is gezakt. Het enige wat er gebeurt, is het beleid aanpassen aan wat mindere goede cijfers die recent zijn gepubliceerd in de USA. Lijkt mij niet meer dan logisch. Daarnaast vind ik het wat vreemd om de Italiaanse probleemleningen af te zetten tegenover het Nederlandse BNP. Vind ik wat suggestief. Je zet die leningen toch ook niet af tegen het BNP van Amerika?
 6. speedy0070 26 juni 2016 19:49
  Je bent aardig in de richting Alexander, maar vergeet een paar dingen meer in de markt die een negatieve invloed hebben die ik hier effe op een rij zet:1) Omzet dalingen wat lijd tot winst vermindering omdat consument simpelweg geen geld heeft om te kopen.
  2)Olie vooraden die stijgen want de leugens van de amerikanen geloven we al lang niet meer.
  3) De inmense schuldenlast wereldwijd die op ontploffen staat als een zeepbel (Neem het zeepbel efect huizenmarkt in spanje 2000-2005)
  4) Aandelen die geen ruk opbrengen aan dividend wat duidelijk aangeeft dat ze geen donder waard zijn.
  5) Een gekke wereld die aandelen koopt (Zogezegd investeerd) waar je normaal gesproken dus 10% profijt uit moet slepen staan praktisch op nul lijn en zelfs negatieve lijnen.
  6) Wat duidelijk aangeeft dat de prijzen van de aandelen zijn opgeblazen als een zeepbel.
  7) In je artikel geef je aan dat het aardig op 1988 lijkt, laat ik wat duidelijker zijn ik werk in design leg alle layers over elkaar
  van elke crash in de historie en kom je tot een verbluffend resultaat dat de grootste crash ooit voor de deur staat.
  Ik bedoel hier leg alle layers van grafieken over elkaar (geef elke grafiek naam en kleur) Later berekeningen!! Als je hartpacient bent niet aan te raden!! Neem de zwaarste val in de historie zal een lachertje zijn bij deze die kan oplopen tot het vier dubble!!
  met brexit op de stoep zal de zaak alleen maar verergeren, want geen enkele ziel wil de kracht van de britten zien.
  8)De Fed zal een besluit moeten nemen en wat het ook moge zijn het zal niet goed aflopen. Omdat alle centrale banken dezelfde fout hebben gemaakt!! Wat dacht je van het spreekwoord: "In deze wereld is niks gratis!!" DUS HOE KAN HET ZIJN DAT JE GRATIS GAAT LENEN??
  De logische Kant is ver te zoeken en zoals je zegt bij het waanzinnige af.
  9)Schrijf in je agenda:10 jan 2017 AEX 240 / 15 sept. 2017 AEX 190
  10 jan 2018 AEX 130 dec 2018 diepste punt 63!!!
  10) Dit senario zal de zwaarste zijn in de beurs geschiedenis en zullen een harde les krijgen waar banken en zeer veel grote bedrijven abrupt in bankroet verdwijnen als sneeuw voor de zon.
  11) Zullen ze weer zeggen welke idioot schreef dit artikel?
  12) gaf in december 1999 in palma de Mallorca in een vergadering aan dat de huizenmarkt in minder dan 4 jaar zou kelderen met 50% nou dat was dus effe zacht uit gedrukt.Resultaat was veel ernstiger.
  13) Verkocht de hele rotzooi op de beurs bij de eerste aanval op de torens in new york dus terug naar 100% LIQUID. Mijn brooker vroeg me 4 maal of ik gek was of bezopen voor hij de order wilde uitvoeren.
  Bleef dus stug bij mijn order die 9 minuten later was uitgevoerd.
  Nou ja het resultaat weet je zelf wel. De banken in nederland gingen dus flink onderuit!! IK NIET!! hahahahaha.
  14) Ben meer als een jaar aan het schreeuwen dat deze crash voor de deur staat maar weer geen hond die het wil geloven.
  15) Je geeft zelf ook aan dat een crash onvermijdelijk is en dat is ook zo alleen neem je deze crash te licht op!!
  16) Volgens mijn berekeningen globaal blijft er na de crash een waarde over tussen de 10 en 15% van de huidige index waarde om maar niet te spreken over wat er gebuerd met de waarde van aandelen!!
  Waar het mogelijk is dat een waarde van 100 euro overblijft 1 eurocent!!
  Hoop dat ik duidelijk genoeg was voor iedereen. En laten we effe eerlijk zijn als investeerder mot je gewoon 10% opbrengst hebben zo niet loont het niet de moeite. Dus gewoon je hersens nuchter gebruiken. En het gekkenwerk aan de gekken over laten die dit alles bewerkstelligd hebben.
  Uitkijken is de boodschap en terug naar liquides,en goud.
  Veel succes voor iedereen.

 7. forum rang 6 handyman6 27 juni 2016 09:58
  Juist Speedy,geen hond wil eraan.Zelf verkocht ik alles in aug.2014!! Beter te vroeg dan ietsjes te laat,maar toch....op basis van jouw verhaal zo'n beetje.Zijlijnen al 2 jaar.
  Het fin. systeem rekt haar bestaan ,middels digitaal geldpersen en dat kan lang duren.
  Maar vroeg of laat bezwijkt het onder haar eigen schuldenlast.Of er vindt een enorme reset plaats van de schuldenboekhouding ,middels een flinke ramp: zijn alle data erover ineens pleite,ook een oplossing!
  GrH6
 8. Maan Arkenbosch 27 juni 2016 20:43
  Brexit is niet het E.U. probleem, dat zijn de de onbetaalbare drukpers schulden en de negatieve rente, waarbij geen gebruikelijke risico premie in zit.Als uitvloeisel komt de gevaarlijke toestand van Italië en zijn insolvabele banken in zicht.En dat bij een nationale schuld van € 2.100 miljard!Het is niet te hopen dat alle E.U. banken straks garant moeten staan.De grote hordes gelukzoekende Afrikanen, welke in Italië landen en daar voor €.2,- per uur in de landbouw en illegale industrie werken zijn een potentiële tijdbom voor sociale onrust. Als de € gaat schuiven dan wordt deze via een banken run en een wanhopige rente verhoging, voor zover deze niet eerder heeft plaatsgevonden,over de rand van de afgrond geduwd. Dan is Brexit klein bier! Dus let op wat de mondiale markten met de € gaan doen! Goud en zilver is als de kanarie in de kooi. Zoals eerder gesteld, langlopende gekochte puts mooi vasthouden! Hopelijk maakt Poetin geen misbruik van de chaos.Echter zijn besprekingen met Xi Jinping wekken weinig vertrouwen.Defensie en hieraan gerelateerde fondsen zijn aan te bevelen.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links