Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tesla redt SolarCity

Tesla redt SolarCity

Altijd leuk, dit soort controversiele deals. Er is namelijk een belangenconflict bij Elon Musk, grootaandeelhouder bij beide bedrijven. Musk heeft een 22,2%-belang in Tesla, en een 21,3%-belang in Solar City, volgens de laatste gegevens. Via een bod van een 2,5 a 2,7 miljard dollar wil Musk SolarCity door Tesla laten inlijven. 

Het exacte bod

Eerst even het bod zelf. Tesla stuurde een brief aan de CEO van Solar om de overname aan te kondigen. Die kunt u hier lezen. De belangrijkste strofe eruit:

“we propose an exchange ratio of 0.122x to 0.131x shares of Tesla common stock for each share of SolarCity common stock. This proposal represents a value of $26.50 to $28.50 per share, or a premium of approximately 21% to 30% over the closing price of SolarCity’s shares”

De reactie op de beurs gisteravond (de deal werd nabeurs aangekondigd) loog er niet om. SolarCity steeg met 15%, maar het aandeel Tesla kreeg flinke klappen en dook vanaf de slotkoers van 220 dollar 13% de dieperik in om rond de 191 dollar uit te komen. 

Momenteel is SolarCity, gebaseerd op de slotkoers van gisteren, 2,1 miljard waard. Het bod waardeert het bedrijf op 2,5 a 2,7 miljard dollar. Maar dan zit de 13% daling van Tesla er nog niet in verwerkt. Nemen we die wel mee dan wordt de vreugde toch enigszins getemperd:

0,122 tot 0,131 * 191 = 23,30 tot 25,02 dollar per aandeel. 

Heel andere koek, maar nog steeds hoger dan de beurskoers van SolarCity, dat op 21,19 dollar de dag uitging. Bovendien zullen veel Solar aandeelhouders blij zijn dat het met de glijvlucht is afgelopen, want ondanks de groei van het bedrijf zelf ging het met het aandeel de andere kant op.

 

 

Visionair Musk

Maar goed, dat zijn de cijfers. Musk is een visionair, dat moet je hem nageven. De gecommuniceerde reden om SolarCity over te nemen is een totaalpakket aan te kunnen bieden waarin Tesla klanten naast schone auto’s en de beste batterijen, ook toegang krijgen tot de meest duurzame vorm van energie: de zon.

 

 

Dat klinkt allemaal mooi. Daarnaast somt Tesla op haar website 5 punten op waarom een overname logisch is. Daar staat een hoop omfloerste taal tussen waar ik weinig mee kan. Cultureel passen ze bij elkaar, men wil het beste uit elkaar halen, dat soort teksten. 

Financiele kwestie

Het lijkt mij dan ook niet zo moeilijk te concluderen dat de overname vooral een financiële kwestie is. SolarCity wordt in de VS betiteld als een ideale shortkandidaat die tegen de grenzen van zijn mogelijkheden aanloopt. 

Het probleem bij SolarCity is dat er onvoldoende cash binnenkomt om de groei te financieren. Er moet dus steeds nieuw geld bij. Bij een hoge aandelenkoers kan je dan aandelen bijdrukken (Tesla deed dat vorige maand nog) maar bij het afkalvende SolarCity is dat niet opportuun. 

De financiering moet dus komen van vreemd vermogen, en ook daarin zijn momenteel de mogelijkheden beperkt. Met deze vlucht naar voren kan dat probleem worden opgelost. Tesla kan (tot nog toe) vrij eenvoudig aan geld komen.

Wél emissie van aandelen

Zoals gezegd, vorige maand nog gaf Tesla nieuwe aandelen uit op een koers van 215 dollar ter waarde van 1,46 miljard dollar. Ook in augustus vorig jaar gaf het nieuwe aandelen uit a 242 dollar. Ware ik een technisch analist, dan zou ik zeggen dat de volgende emissie aanstaande is deze winter tegen 188 dollar. 

De aandeelhouders van Solar (o.a. Musk zelf en natuurlijk de oprichters, zijn twee neven Lyndon en Peter Rive) zullen niet onwelwillend staan tegenover deze deal. De Tesla aandelen liggen vooralsnog beter in de markt dan die van Solar.

More problems

De vraag is wel of Tesla de problemen van Solar er nog bij kan hebben. Daar zijn de meningen over verdeeld. Dat de twee bedrijven qua achtergrond bij elkaar passen is evident. Maar Tesla zal in de toekomst meer geld nodig hebben voor de uitbouw van de fabrieken.

Met deze aankoop zet het zijn eigen koers onder druk. Dat is een potentieel risico, nog afgezien van de schulden van Solar die het er natuurlijk bij krijgt. 

Het lijkt daarom dat de overname eerder een moetje is, dan een gerichte investering richting de toekomst. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 holenbeer 22 juni 2016 17:37
    Lastig om de visies van een visionair in te schatten. Wie heeft de impact van de iPhone en de iPad 5 jaar van te voren goed ingeschat naast Jobs himself?
    Ik hou er wel van, grote sprongen voorwaarts. Af en toe een nat pak, ooit misschien een doodsmak, maar als de visie goed is, een revolutie.
    Ik bedoel: welk bedrijf verkoopt tot nu toe en auto's en tankstations en brandstof? De Duitsers niet en de oil mayors niet
  2. Tradingmate 22 juni 2016 18:02
    Dat er aandelen uitgezet kunnen worden tegen rond de 220 dollar is enorm gunstig voor Tesla. Ze halen daarmee enorme hoeveelheid geld binnen zonder al te veel verwatering. Solarcity kan vel minder makkelijk geld binnenhalen, zonder hoge verwatering. Dat alleen is al een enorm voordeel van de overname (voor Solarcity).
  3. Tradingmate 22 juni 2016 18:12
    Koers van Solarcity te laag voor het beschikbare bod.

    Op moment van schrijven staat Tesla op een koers van $201,00. Uitgaande van de meest ongunstige bod, zou ieder aandeel Solarcity 0,122 aandelen Tesla opleveren.
    De koers van solarcity zou daarom nu op $24,52 moeten staan. Solarcity noteert nu $22,80.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links