Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Weer richting 452 tot 453

Technische analyse AEX en DAX

Wat een enorme herstelkracht was er gisteren in de meeste Europese aandelenindices. De bewegingen zorgden direct voor de afronding van de correcties die in de afgelopen anderhalve week plaatsvonden.

Ook werden eerdere grotere toppatronen weer opgeheven en nieuwe bodempatronen afgerond en dat allemaal in één handelsdag.

De AEX zette afgelopen donderdag het dieptepunt op de borden bij 414,50. Hiermee was de koers op 5 punten na bij de oude 409-grens terechtgekomen. Ondanks dat deze terugval aanzienlijk dieper doorging dan ik had verwacht, zou die uiteindelijk wel gaan zorgen voor een hogere middellangetermijnbodem.

Richtpunten intact

Doordat deze terugval zorgde voor een bodem ruim onder de 426 is de steilheid van de stijgende middellangetermijntrend wel een stuk minder steil geworden. Dit zorgt ervoor dat mijn opwaartse koersdoelen verder in de tijd komen te liggen.

Mijn richtpunt van 475 blijft intact, maar zal waarschijnlijk pas in de loop van de zomermaanden, begin van de herfst op het bord kunnen komen.

Eind vorige week gaf ik aan dat we alert moesten zijn op omkeerpatronen en dat de terugval in zijn eindfase zou kunnen zitten. Donderdag werd de derde neerwaartse gap op de borden gezet die voor een groot deel werd opgevuld. Dit zou toen naar mijn mening de bekende exhausting gap kunnen zijn.

Ook de RSI testte toen de belangrijke 30-puntengrens. De candlestick van vrijdag zorgde voor een opwaartse gap die precies in de neerwaartse gap van vrijdag viel. Hiermee werd een eerste omkeerpatroon afgerond, een zogenoemde kleine island reversal.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Krachtige bodempatronen

De tweede neerwaartse gap van de recente vierde correctie was te vinden tussen de 424,50 en 427,70. Daarbinnen lag de horizontale 426-weerstand. Dit was tevens de neklijn van het grote hoofd-schoudertoppatroon. Een slotkoers hierboven was noodzakelijk om het toppatroon op te heffen.

Gisteren was het direct zover. Een enorme opwaartse gap tussen de 423,80 en 431,90 (8 punten breed) zorgde voor zowel de doorbraak van de 426 als de vorming van een zeer grote island reversal. Een enkele island reversal is al redelijk zeldzaam, laat staan een dubbel island reversal-patroon binnen een week.

Dit zijn krachtige bodempatronen. Ook werden zowel het 38,2% als het 50%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele vierde correctie (vanaf de 452) opwaarts gebroken. Uiteindelijk testte de AEX op een haar na het 61,8%-niveau.

Opwaartse druk

Verder werd de eerste neerwaartse gap die werd gevormd tijdens de vierde correctie ook in zijn geheel gesloten. Met de vorming van het grote island reversal en de slotkoers boven de 426 staat de weg voor de komende weken open naar in eerste instantie de 452 tot 453 en mogelijk al de jaartop bij 458.

De eerste en enige belangrijke weerstandszone tot aan de 452-453 is te vinden bij 437 tot 440,50. Hier liggen:

  • het genoemde 61,8%-niveau
  • het 50-daags
  • het 200-daags
  • een horizontale weerstand

Zolang de AEX hier niet boven breekt, kan de AEX nog een poging ondernemen om de brede gap te testen, maar de opwaartse druk blijft krachtig. Steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn te vinden bij 431,90, 427,70 en bij 426.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: eerste richtpunt 10.365

In de Duitse DAX is een vergelijkbaar beeld. Deze index testte eind vorige week nog wel de bodems van maart en april en sloot daar uiteindelijk afgelopen donderdag precies boven. Ook hier werd gisteren een grote opwaartse gap gevormd die zorgde voor de vorming van een enorm island reversal-patroon.

De DAX bleef net onder zijn 50-daags en 200-daags gemiddelde. Deze gemiddelden staan nog steeds op het punt een golden cross te maken. De eerste weerstand ligt bij 10.080.

Als we kijken naar de bewegingen sinds februari dit jaar dan zijn de contouren zichtbaar van een breed stijgend middellangetermijntrendkanaal. De eerste richtpunten voor de komende weken liggen bij 10.365 en 10.474. Maar een verdere beweging naar de 10.860 blijft realistisch in de komende tijd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

388 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 juni 2016 08:59
    quote:

    MickBe schreef op 21 juni 2016 08:54:

    "Weer richting 452 tot 453"....

    Die er vrijdag ruim indien het een Bremain wordt...bij een Brexit gaan er zo maar eens 30-40 punten af...

    Alles hangt en valt met de uitslag...daar kan geen TA tegenop.
    Hoe groot is die kans denk je? sports.ladbrokes.com/sports-central/u...
  2. [verwijderd] 21 juni 2016 09:16
    Copy paste agenda:

    Tuesday, 21 Jun 2016
    Board member:Mario Draghi Event:Introductory statement by the President at the Hearing before the Committee on Economic and Monetary Affairs (ECON) of the European Parliament in Brussels, Belgium.Time:15:00 CET

    Tuesday, 21 Jun 2016
    Board member:Mario Draghi Event:Introductory statement by the Mr. Draghi, Chair of ESRB, at the Hearing before the Committee on Economic and Monetary Affairs (ECON) of the European Parliament in Brussels, Belgium.Time:17:00 CET

    Tuesday, 21 June 2016
    16:00 uur: Fed Chair Yellen Testifies

    Federal Reserve Chair Jannet Yellen (February 2014 - February 2018) is to testify on the economic outlook and recent monetary policy actions before the Joint Economic Committee, in Washington DC. The testimony is in two parts; the first is a prepared statement, then the committee conducts a question and answer session. The Q&A portion of the testimony can see heavy market volatility for the duration.
  3. De sjaak 21 juni 2016 09:16
    Als je naar de wat langere termijn kijkt zie je dat de rek er allang uit is, kort na de introductie van QE door de ECB is er een blowoff top geweest en zijn we sindsdien , een vele honderden miljarden aan QE verder, niet meer in de buurt van deze top geweest. Ik lees altijd met veel plezier het verhaaltje van Bas maar ik geloof niet is zijn langere termijn verhaal (zelfde grafieken andere uitleg).
  4. De sjaak 21 juni 2016 09:20
    quote:

    hansfl schreef op 21 juni 2016 09:17:

    Ben bang dat het remain wordt. Maar denk dat de beurzen dan juist sterk gaan dalen, niet crashen, omdat het dan allemaal weer was zoals een paar week geleden, dalende marges, dalende winsten. Dit scenario is wat mij betreft een zekerheid als het remain wrodt.
    over anderhalve week zijn we het hele Britse verhaal weer vergeten en gaat de focus weer op de bekende zaken en dan met name de bedrijfscijfers die er weer aankomen
  5. Van der Stadt 21 juni 2016 09:25
    Good morning !!

    Die Brexit komt waarschijnlijk niet , simpelweg omdat de
    zittende politieke elite het niet toestaat.

    Toch zijn daarmee de problemen en onderlinge verdeeldheid
    beslist niet opgelost.

    Wat Prof. van Duin terecht zei ; het beleid van de dictator trojka ;
    Lagarde, Whiskey Juncker en Mariootje zal eindigen in tranen.

  6. Henk Snaph 21 juni 2016 09:28
    quote:

    Priamos schreef op 21 juni 2016 09:25:

    Good morning !!

    Die Brexit komt waarschijnlijk niet , simpelweg omdat de
    zittende politieke elite het niet toestaat.

    Toch zijn daarmee de problemen en onderlinge verdeeldheid
    beslist niet opgelost.

    Wat Prof. van Duin terecht zei ; het beleid van de dictator trojka ;
    Lagarde, Whiskey Juncker en Mariootje zal eindigen in tranen.

    Die laatste zin is onze doodskist.
  7. [verwijderd] 21 juni 2016 09:32
    quote:

    MickBe schreef op 21 juni 2016 09:10:

    met een belangrijk referendum voor de boeg lijkt het me niet prettig om posities te hebben...puur gokwerk is het.
    Ik vind het wel leuk om een positie te hebben. Mijn geschreven call W4 440 doet nu ruim 7 maar is nog steeds OTM. Vrijdag expiratie net onder 440 is leuk. (Overigens deze positie staat gedekt met een Sep 440)
388 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links