Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: Telecomcash

Door mee te doen aan de recente emissie van France Télécom speel ik in op mijn verwachting dat telecombedrijven de kasstromen niet meer stoppen in te dure overnames en investeringen. Aannemelijker is dat zij de overtallige cash flow teruggeven aan de aandeelhouder.

Ik denk aan dividend, terugkoop van eigen aandelen, speciale dividenden of een combinatie van deze drie. Telecoms leden in de laatste jaren onder prijsdruk en schulden. Prijserosie is er nog steeds, maar de meeste koersen reflecteren dat intussen.

De waarderingen zijn langzamerhand aantrekkelijk geworden en de bedrijven sneden in de kosten en brachten hun schulden terug. Positief is ook dat de regulatoren in zuidelijke landen (te beginnen in Frankrijk) zich tamelijk soepel opstellen.

Winst naar aandeelhouders
Bovendien groeien de activiteiten hard en daarmee wordt de prijsdruk op andere fronten voldoende gecompenseerd. Daardoor ontwikkelen telecoms een stabiele omzetgroei, terwijl de kosten blijvend worden teruggedrongen, zij het in mindere mate. Omdat de tijd van overinvesteringen voorbij is, ontwikkelt zich nu een aantrekkelijk scenario.

De casus waar ik vanuit ben gegaan bij de aankoop van France Télécom is dat de vrije kasstromen niet langer worden aangewend om de schulden af te lossen. Nieuwe investeringen of acquisities lijken mij ook onwaarschijnlijk te zijn en daarom kan de winst worden uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Europese spelers in landen als Frankrijk en Duitsland zijn in het voordele ten opzichte van Amerikaanse telecoms, omdat zij niet bang hoeven te zijn voor kabelondernemingen als directe concurrent. In de VS vormen nieuwe technologieën een grotere bedreiging, bijvoorbeeld voice over ip - spraak over internet of kabel.

3Mineur
De meest opvallende verkoop is 3M. Dat is een goed geleid bedrijf met succesvolle innovaties, dat actief is in onder andere gezondheidszorg, lcd-schermen en bekend van die gele memostickers. Al die plussen zijn intussen in de koers verdisconteerd en instappers betalen de premie voor bewezen diensten. De vraag is of de rek er niet al uit is.

Het aandeel is dit jaar 5% gedaald, maar steeg sinds eind 2001 tegen de stroom in van 58 naar 80 dollar. De vraag is of ik nu niet beter af ben met losse ondernemingen als Saint Gobain of Novartis, in plaats van een conglomeraat als 3M. Wat dat betreft ben ik zelfs met kolos Tyco goedkoper uit.

Verder ben ik onderwogen in duurzame consumentengoederen (auto’s en retail). Uitzondering is het hoogste segment. Bedrijven als Brunswicks (motorboten) en Carnival (cruises) zijn in de komende jaren interessant, omdat ik er van uit ga dat in de VS de armen armer en de rijken rijker worden.

Nieuwe pagina 1

Magnificent 7 Barometer  
Laatste aankoop France Télécom
Laatste verkoop 3M
Aantrekkelijke sector

Telecom

Minst aantrekkelijke sector Duurzame consumentengoederen

The Magnificent 7
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Glazener

Mark Glazener beheert sinds september 2003 het Robeco Fonds. In de drie jaar daarvoor was hij hoofd aandelen en beheerder van Rolinco. In die periode was Glazener verantwoordelijk voor de afdeling aandelenbeleggingen, het business plan personeelsbeleid en budgetten en het ontwikkelen van het beleggingsproces. Glazener is al s...

Meer over Mark Glazener

Recente artikelen van Mark Glazener

  1. mrt '06 M7: De bel luidt 7
  2. nov '05 M7: Glazener strykes back
  3. sep '05 M7: Nippon Express

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links