Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASR: 19,50 euro

ASR: 19,50 euro

Update: De definitieve inschrijvingsprijs wordt 19,50 euro.

Op vrijdag 10 juni komt de staatsverzekeraar - ja, het is officieel in kleine letters en met die puntjes ertussen -  a.s.r. naar de beurs. Eerst even de exacte data en cijfers:

 • De staat brengt 52,2 miljoen aandelen plus eventueel 7,8 miljoen extra naar de beurs
 • Dat is maximaal 40% van het totale (150 miljoen) aantal aandelen
 • Het handelssymbool wordt ASRNL

Gelukkig is er tegenwoordig computerhandel. Je zal het maar moeten schreeuwen over de handelsvloer: 1000 A-S-R-N-L-len van ‘m. Potentiële tongbreker. 

De 30-seconden-regel

ASR (de letters stammen van Amersfoortsche en Stad Rotterdam), het vroegere Fortis Verzekeringen Nederland, werd in 2008, na ampel beraad van een halve minuut, meegenationaliseerd met de Nederlandse bankenpoot van Fortis. Bestuursvoorzitter Jos Baeten onlangs in het FD

Hij memoreerde hoe de verzekeraar in 2008, toen de naam nog Fortis Verzekeringen Nederland was, in handen van de Staat is gekomen. 'Op 1 oktober belde een hoge ambtenaar van Financiën mij om half elf 's avonds', zei hij. Toen werd in het diepste geheim met de Belgische toezichthouder onderhandeld over het nationaliseren van de Nederlandse bankenpoot van Fortis. 'Die ambtenaar vroeg: wil je dat we het verzekeringsbedrijf ook meenemen? Ik vroeg bedenktijd. Hij antwoordde: dat kan, je hebt dertig seconden.'

‘Let op uw Einde’

De geschiedenis van ASR gaat lang terug. Al in 1720 werd de eerste voorloper opgericht. In de decennia daarna worden her en der in Nederland diverse verzekeringsmaatschappijen opgezet, waarvan de mooiste naam die ik tegenkwam wel het in 1847 opgerichte ‘Let op uw einde’ is.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, nietwaar? Dat werd op een bepaald moment de grootste begrafenisverzekeraar van Nederland: in die tijd was het een schande als je ‘van de armen’ werd begraven: met een verzekering bij ‘Let op uw einde’ konden mensen zichzelf een fatsoenlijke begrafenis permitteren. 

U kunt op de website van ASR stamboom aan verschillende verzekeraars zien waaruit het huidige bedrijvencluster is ontstaan. Een hoop namen zullen u bekend voorkomen: AMEV, Europeesche Verzekeringen, VSB Groep (van het circustheater), De Amersfoortse en De Utrechtse.

Ditzo? 

De huidige merknamen in het ASR-bestand zijn: ASR zelf, Ditzo (online prijsvechter), De Amersfoortse (zakelijke markt), Europeesche verzekeringen (o.a. reis- en annuleringsverzekeringen) en Ardanta (uitvaartverzekeringen). 

ASR is partij in het woekerpolisschandaal, overigens door haar zelf consequent beleggingsverzekeringen genoemd. Dit is voor de verzekeraars zelf een hoofdpijndossier eerste klas, wat voorlopig nog wel even voort blijft sudderen. In het prospectus laat ASR zich er overigens nauwelijks over uit. Dit is wat er in de Nederlandse samenvatting in het prospectus (pag. S-52 e.v.)staat:

 • Juridische- en/of klachtenprocedures als ook onderzoek door en sancties vanuit toezichthoudende instanties kunnen een wezenlijke negatieve invloed hebben op de bedrijfsvoering, opbrengsten, resultaten en financiële situatie van de Groep.
 • De Groep loopt het risico door klanten, die zich misleid of oneerlijk bejegend voelen, beschuldigd te worden van het verstrekken van onvoldoende informatie over de verkochte producten

Voor de nieuwbakken aandeelhouders draait het om één ding: wat gaat het ASR in de toekomst nog kosten? De imagoschade is al geleden, ASR is niet de enige verzekeraar die schandalig veel kosten in rekening bracht. Wie de aandelen straks koopt wil graag een zo goed mogelijke inschatting wat dit nog aan ellende (en dus kosten) gaat opleveren. 

Positie ASR onder verzekeraars

In de verzekeringswereld heeft ASR een goede naam opgebouwd.  Het bedrijf heeft eigenlijk twee sterke punten: naast een vrij hoog Solvency II-ratio (185%) heeft het een veel gediversifieerder aanbod dan de concurrenten.

In de Nederlandse verzekeringswereld bekleedt ASR de vierde plaats. ASR is wel de grootste in AOV-verzekeringen en tweede in uitvaartverzekeringen. Daarbij haalt het iets meer dan de helft van haar omzet uit non-Life (schadeverzekeringen).  Op onderstaande afbeelding ziet u dat de meeste verzekeraars hun omzet vooral uit Leven halen, waar de rentegevoeligheid een hot issue is. 

 

 

Kijkend naar de cijfers over 2015 deden de schadeverzekeringen het prima met een combined ratio (schade-uitkeringen + kosten/premie-inkomsten) van 95%. Vorige week moest NN Group nog een combined ratio van 104,3% over het eerste kwartaal opbiechten. Boven de 100 betekent dat er geld bij moet.

Bij Leven ging het helemaal stukken beter dan het jaar ervoor door zowel een operationeel flink hogere winst als door enkele eenmalige posten. De lage rente blijft wel een pijnpunt voor verzekeraars want beloofde eindsommen zijn zo nauwelijks waar te maken. De kunst is dan ook om het risico op mindere resultaten bij beleggingsproducten straks zoveel mogelijk bij de klant neer te leggen.

Solvency II-ratio’s

Een heet hangijzer in de verzekeringswereld zijn de solvabiliteitsratio’s. Naar aanleiding van de soap rond Delta Lloyd afgelopen half jaar is ons beleggers veel duidelijk geworden over de achtergronden hiervan.

NN Group (241%, einde KW1) geldt als één van de sterkst gekapitaliseerde verzekeraars, met dank aan de bruidsschat van ING. Achmea (65% zorgverzekeringen) is een goede tweede met 201%, terwijl Aegon (155%) en Delta Lloyd (154%) een stuk lager zitten. ASR zit momenteel rond de 185%.

Meer dan genoeg dus en dat geldt eigenlijk ook voor de anderen. Zeg nooit nooit, want we hebben afgelopen kwartaal weer gezien dat wilde bewegingen op de beurs zomaar een gat kunnen slaan in die percentages. En daarbij is de rekenrente die de verzekeraars hanteren voor de lange termijn nog steeds aan de hoge kant.

Duur of niet duur?

Bij verzekeraars wordt naast het dividend en de solvabiliteitsratio's ook veel gekeken naar de boekwaarde en meer in het bijzonder naar de boekwaarde ten opzichte van de beurswaarde. De boekwaarde van ASR bedraagt 3,518 miljard euro, of 23,45 per aandeel.

Gemeten vanaf de middenprik, 20 euro, zou de koers dus op 85% van die boekwaarde zitten. De meeste verzekeraars noteren flink onder hun boekwaarde. Zo ziet u bijvoorbeeld Aegon op een prijs/boekwaarde van 0,4 staan. Vaak betekent dat niet dat de koers te laag is, maar dat de boekwaarde nog te hoog is...

U ziet in onderstaand overzicht een aantal andere Europese verzekeraars met hun boekwaardes, koers/winst-verhoudingen, dividendrendement en marktkapitalisaties.

Screenshot uit Reuters van Aegon en peers.

 

 

Krijgen we nog dividend?

Dan het dividend. De meeste verzekeraars betalen een ruimhartig dividend van 5% of zelfs meer. ASR betaalde vorig jaar 170 mln. euro, een record, aan Vadertje Staat en over 2016 verwacht ze een dividend uit te keren van 175 miljoen euro. Dat betekent een dividend van 175/150 is 1,16 euro per aandeel. Bij een introductieprijs van 19,50 euro betekent dat een dividendrendement van 5,95%.

Kijk, daar kan de kachel wel van roken. En daarna wordt het helemaal feest, want de intentie is om vanaf 2017 maar liefst 45-55% van het netto operationeel resultaat uit te keren aan dividend. Althans, zolang die vermaledijde Solvency II-ratio ten noorden van de 140% bivakkeert.

Enige voorwaarde is wel  met daarbij de voorwaarde dat de Solvency II ratio niet onder de 140% staat. En er moet natuurlijk winst gemaakt worden. U ziet hieronder de winsten en dividenden van de afgelopen jaren:

 

Jaar201120122013201420152016
Winst 212 255 281 381 601  
Dividend 71 88 99 139 170 175
Premie-inkomsten 4.437 4.290 3.923 3.787 4092  

 

Inschrijven of niet?

Qua boekwaarde lijkt het aan de hoge kant te zitten, maar die boekwaarde blijft altijd redelijk arbitrair. Belangrijker is de winstgevendheid, de gespreide activiteiten en de kapitaalpositie. Dat zijn sterke punten die een belegging in ASR, zeker voor de wat langere termijn, aantrekkelijk maken.

Er zal wat koersdruk zijn in de toekomst, als minister Dijsselbloem het restant naar het Damrak komt brengen, maar dat kan de markt makkelijk hebben. Zo veel is het bedrijf nou ook weer niet waard.

We kregen en krijgen een hoop beursintroducties voor onze kiezen de laatste tijd. Coca-Cola EP, van gisteren, is al reteduur, FastNed is nog te veel fantasie, en Basic-Fit moet eerst die groei nog maar eens waarmaken.

ForFarmers verdient goed geld maar zit in een beroerde markt en Philips Lighting werd, achteraf gezien, te goedkoop naar de beurs gebracht omdat niemand het verder wilde hebben.

ASR is echter nu al een mooi winstgevend bedrijf met een prachtig dividendrendement. Ik hoor mensen wel eens klagen dat alles zo duur is tegenwoordig op de beurs, maar dit lijkt mij wel een done deal. Die Dijsselbloem is gek dat ie dit verkoopt. Ik zou zeggen: laten we er gepast misbruik van maken. Je zou willen dat er meer van dit soort bedrijven op de beurs stonden.

Update claims: ik schreef eerder al dat a.s.r. in haar prospectus relatief weinig aandacht schenkt aan de eventuele schadeclaims die nog kunnen ontstaan uit de woekerpolisaffaire. Organisaties die claims hebben lopen tegen ASR maakten vorige week en deze week dankbaar gebruik van de media-aandacht die de beursgang met zich meebrengt.

De hoogte van de ingediende claims zegt echter niets over de eventuele uitkomst dan wel kosten voor de verzekeraar. Fortis kreeg een claim van 18 miljard euro aan haar broek en schikt na 7 jaar tegen ca. 950 miljoen euro. Als belegger in ASR hebben u en ik uiteraard een ander belang dan de claimanten, maar dat laat niet onverlet dat het recht zijn beloop moet hebben. Ik houd daarom rekening met eventuele claims, maar laat me niet door de torenhoge, goed getimede claims afschrikken. 

Full disclosure: Nico Inberg gaat inschrijven op deze emissie.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte onderdeel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, d...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. NicoInberg 1 juni 2016 12:20
  quote:

  sebpb schreef op 1 juni 2016 10:46:

  Is die A niet van Amev?
  Vroeger van Amersfoortse, later, na de overname door Fortis werd de A voor Amev gebruikt. Als we wikipedia tenminste mogen geloven.

  "Geschiedenis
  De ASR verzekeringsgroep ontstond in 1997 nadat het concern Stad Rotterdam (bestaande uit de verzekeraars Stad Rotterdam Verzekeringen en Woudsend Verzekeringen) Europeesche Verzekeringen en De Amersfoortse overnam. De nieuwe naam ASR was een samenvoeging van Amersfoortse en Stad Rotterdam.

  Overname door Fortis
  Vanaf de zomer van 1999 voerde de CEO van ASR, Carlo de Swart, gesprekken met Fortis over een mogelijke overname.[2] De verzekeringsactiviteiten van Fortis bestonden tot dat moment uit de verzekeraars AMEV, Ardanta en Falcon. Om ASR over te halen beloofde Fortis dat de Rotterdamse verzekeraar een centrale plaats in de verzekeringstak van Fortis zou krijgen.[2] ASR telde toen 2400 medewerkers en was aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd. Fortis had al een aandelenbelang van 21% in ASR, maar er waren andere grootaandeelhouders zoals ING Groep met een even groot belang, Achmea had 10% van de aandelen in handen en het Duitse Münchener Rück 15%.[2] Anton van Rossum was in 2000 CEO van Fortis geworden en zag de overname als een kans zich te bewijzen. Op 8 oktober 2000 deed Fortis een bod ter waarde van 4,1 miljard euro op alle aandelen ASR.[2] Het bod was 23 maal de jaarwinst en de verkopende aandeelhouders kregen een premie van 67% boven de laatste beurskoers.[2] Direct na het bekend worden van het bod zakte de koers van het aandeel Fortis met 7%.[2] Na de overname bleef de afkorting "ASR" in stand om de verzekeringsactiviteiten aan te duiden, en stond nu voor AMEV en Stad Rotterdam."
 2. forum rang 5 Broer Konijn 1 juni 2016 13:54
  Kijk dit is duidelijke taal. Dank je Nico voor deze heldere analyse.Na de pret met Lighting ga ik ook voor ASR inschrijven. Bij BasicShit blijf ik héél ver vandaan. Daar ben ik niet dapper genoeg voor.

  Je wijst terecht op het grote belang van de Solvency II ratio's en dat deze ratio bij ASR redelijk is. Adder onder het gras is hier dat DNB pleit voor een verlaging van de Unified Forward Rate(UFR). Als deze rekenrente wordt verlaagd neemt dat een hap uit de SII ratio. Dat is weer een bedreiging voor het dividend.
 3. IM-Eddie 1 juni 2016 15:53
  Dank voor de reacties!
  Ik kon deze eerst niet vinden bij mijn broker en vond de prospectus eer ook niet duidelijk ook, maar vond 'm uiteindelijk toch. Ik ga het gewoon proberen met beperkt budget. Voor korte termijn kán het interessant zijn en voor lange termijn lijken de fundamentals goed te zijn en bij zijwaartse beweging is er is er een prima dividend.
  Overigens ben ik best een rookie met slechts 1,5 jaar in de aandelen en dit is mijn eerste IPO inschrijving.
 4. harryhol 1 juni 2016 18:29
  quote:

  Nico Inberg schreef op 1 juni 2016 12:20:

  [...]

  Vroeger van Amersfoortse, later, na de overname door Fortis werd de A voor Amev gebruikt. Als we wikipedia tenminste mogen geloven.

  "Geschiedenis
  De ASR verzekeringsgroep ontstond in 1997 nadat het concern Stad Rotterdam (bestaande uit de verzekeraars Stad Rotterdam Verzekeringen en Woudsend Verzekeringen) Europeesche Verzekeringen en De Amersfoortse overnam. De nieuwe naam ASR was een samenvoeging van Amersfoortse en Stad Rotterdam.

  Overname door Fortis
  Vanaf de zomer van 1999 voerde de CEO van ASR, Carlo de Swart, gesprekken met Fortis over een mogelijke overname.[2] De verzekeringsactiviteiten van Fortis bestonden tot dat moment uit de verzekeraars AMEV, Ardanta en Falcon. Om ASR over te halen beloofde Fortis dat de Rotterdamse verzekeraar een centrale plaats in de verzekeringstak van Fortis zou krijgen.[2] ASR telde toen 2400 medewerkers en was aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd. Fortis had al een aandelenbelang van 21% in ASR, maar er waren andere grootaandeelhouders zoals ING Groep met een even groot belang, Achmea had 10% van de aandelen in handen en het Duitse Münchener Rück 15%.[2] Anton van Rossum was in 2000 CEO van Fortis geworden en zag de overname als een kans zich te bewijzen. Op 8 oktober 2000 deed Fortis een bod ter waarde van 4,1 miljard euro op alle aandelen ASR.[2] Het bod was 23 maal de jaarwinst en de verkopende aandeelhouders kregen een premie van 67% boven de laatste beurskoers.[2] Direct na het bekend worden van het bod zakte de koers van het aandeel Fortis met 7%.[2] Na de overname bleef de afkorting "ASR" in stand om de verzekeringsactiviteiten aan te duiden, en stond nu voor AMEV en Stad Rotterdam."

  Het geeft toch maar de betrekkelijkheid van de internetwaarheid weer: de A staat toch echt voor Assurantieconcern i.t.t. wat Wiki beweert. Heb in 1991 nog een analistenrapport over ze geschreven, ik ga eens kijken of ik het nog kan vinden...
 5. [verwijderd] 1 juni 2016 19:02
  Een op de camping aarde zeer leeswaardig en deskundig “Vraag inhoudelijk niet hoe het kan, maar profiteer er inhoudelijk van” artikel, waar op de camping aarde inhoudelijk niets aan toe te voegen is!

  Het artikel maakt dan ook op de camping aarde inhoudelijk transparant duidelijk dat er van overheidswege in een oerwoud van regels waarin niemand die geacht wordt om de wetten en regels te kennen door de wetten en regels het oerwoud niet meer kan zien de 30-seconden-regel van toepassing is,

  dus net als de 60 seconden regel op EU niveau van de EU na de order van chief commander Bush

  “Wie niet voor ons is, is tegen ons”

  i.h.k.v. de niet door de VN gemandateerde oorlog in Irak, waarover de toenmalige regeringsleider Verhofstadt van België dus de rest van de wereld in kennis kon stellen van het feit dat de regeringsleiders op EU niveau zegge en schrijve 1 (één) minuut over de order van chief commander Bush hebben gediscussieerd,

  zodat de regeringsleider van België, net zo min als de regeringsleiders van bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk, geheel anders dan de regeringsleider van Nederland, de heer Balkenende, dan ook uiteraard aan de betreffende order van chief commander Bush onder het duurzame motto “Een gewaarschuwd mens telt voor twee, bezint eer ge begint” geen gehoor heeft gegeven,

  voor welk door de overheid te hanteren korte termijnen met de consequenties van dien uiteraard wat voor te zeggen is, want wat was er gebeurd als bestuursvoorzitter Jos Baeten van de overheid in het wespennest waarin de overheid was terechtgekomen de mogelijkheid had gekregen om binnen een termijn van zes weken een gemotiveerd bezwaarschrift tegen de nationalisatie door de overheid in te dienen?!?

  Dat op de camping aarde n.a.v. het krantenartikel “ASR nog voor de zomer naar beurs” van 13 mei 2016 op

  fd.nl/beurs/1151652/asr-nog-voor-de-z...

  door de heren Zwakenberg en Cohen een discussie wordt gevoerd, die uiteraard niemand op de camping aarde in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone tussen de beraadslagingen in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken met vijandige, bevolkingsgroepen tegen elkaar ophitsende extreem rechtse xenofobe

  “Wake up, wake up, eigen volk eerst, vol is vol, regel is regel, minder, minder, minder moslims, meer, meer, meer zondebokken bestendige hekken, wij die van boven de wijsheid in pacht hebben gekregen willen de traditionele gulden terug en de doodstraf invoeren en achter een hoog zondebokken bestendig hek de hele tijd van het traditionele Sinterklaasfeest met de traditionele Zwarte Pieten kunnen genieten”

  eenmanssekte over de hoofddoekjes door in de zichzelf met parlementaire enquêtes controlerende Tweede Kamer kan verwachten.

  Dat voor de armen in Nederland sinds 1847 de mogelijkheid bestaat om zichzelf middels een ‘Let op uw einde’ verzekering onder de duurzame motto’s

  “Het leven is één en al ellende, maar gelukkig duurt het maar kort” van Karel van der Leeuw en

  “Alle mensen gaan worstelend door het leven en laten zich door de dood van streek maken. Maar wat heeft het voor zin te treuren? van Dongshan

  een fatsoenlijke begrafenis te bezorgen, dit uiteraard op de camping aarde mede gelet op

  nl.wikipedia.org/wiki/Memento_mori

  en

  www.encyclo.nl/begrip/memento%20mori

  Dat op de camping aarde de woekerpolissen, dus net als de hete hangijzers in de verzekeringswereld over de solvabiliteitsratio’s, in welke soap het de al dan niet beleggende medemensen het afgelopen half jaar transparant duidelijk is geworden dat het verdienmodel van Delta Lloyd hiervan de dupe is geworden i.h.k.v. het gedoe van overheidswege met de zogenaamde “rekenrente”,

  in Nederland bij de gedupeerden tot op de dag van vandaag ondanks of juist door de pakken papier die op hun adres hierover in de bus kwamen een barstende hoofdpijn bezorgen.

  Dat op de camping aarde verzekeraars naast het dividend en de solvabiliteitsratio's ook veel kijken naar de boekwaarde en meer in het bijzonder naar de boekwaarde ten opzichte van de beurswaarde, waarbij de verzekeraars dan constateren dat de meeste verzekeraars flink onder hun boekwaarde noteren, zodat de verzekeraars dan bijvoorbeeld Aegon op een prijs/boekwaarde van 0,4 zien staan, wat vaak dan niet betekent dat de koers te laag is, maar dat de boekwaarde nog te hoog is, zodat de verzekeraars er dan vanuit gaan dat bijvoorbeeld Aegon de boekwaarde dan lager stelt.

  Dat op de camping aarde de meeste verzekeraars een ruimhartig dividend van 5% of zelfs meer betalen waar de kachel wel van roken, dit onder de enige voorwaarde dat de Solvency II ratio niet onder de 140% staat omdat er links- of rechtsom, met of zonder de barstende hoofdpijn bezorgende rekenrente en Solvency II ratio’s door natuurlijk wel winst gemaakt worden.

  Dat er op de camping aarde in het geval van ASR in de toekomst wat koersdruk kan zijn als minister Dijsselbloem het restant naar het Damrak komt brengen, maar dat kan de markt makkelijk hebben en zo veel is het bedrijf op de camping aarde nou ook weer niet waard.

  Dat op de camping aarde ASR nu al een mooi winstgevend bedrijf met een prachtig dividendrendement is, wat ondanks het feit dat beleggende medemensen op de camping aarde wel eens klagen dat alles zo duur is tegenwoordig op de beurs, het betreffende aandeel een done deal lijkt.

  Zodat het dan ook door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst het inhoudelijk niet alleen maar lijkt dat die Dijsselbloem gek is dat ie dit verkoopt,

  zodat op de camping aarde inhoudelijk niet anders geconcludeerd kan worden “Laten we er gepast misbruik van maken. Je zou willen dat er meer van dit soort bedrijven op de beurs stonden!”
 6. NicoInberg 1 juni 2016 21:03
  quote:

  harryhol schreef op 1 juni 2016 18:29:

  [...]

  Het geeft toch maar de betrekkelijkheid van de internetwaarheid weer: de A staat toch echt voor Assurantieconcern i.t.t. wat Wiki beweert. Heb in 1991 nog een analistenrapport over ze geschreven, ik ga eens kijken of ik het nog kan vinden...
  Edoch, een mooi stukje historie hier.
  www.stsr1720.nl/285-jaar-verzekeren

  Helaas nog steeds geen duidelijkheid

  Het verzekeren van schepen en lading was tot 1790 veruit de belangrijkste activiteit. Na die tijd kwam de brandverzekering op om langzamerhand de hoofdrol van de zeeverzekering over te nemen.
  Na de Tweede Wereldoorlog vond er opnieuw een omslag plaats. De levensverzekering won snel terrein. Om die reden werd in 1950 de Rotterdamsche Onderlinge Maatschappij van Levensverzekeringen (ROL) overgenomen en de Stichting Rotterdam Leven (SRL) opgericht. Vanaf 1984 nam de levensverzekering de eerste plaats in.
  Stad Rotterdam deed in het begin van haar bestaan ook bankzaken. Later werden die activiteiten voor lange tijd afgestoten. Vanaf 1969 werd met de overname van Rohyp, hypotheekbank van Rotterdam, een plek veroverd op de hypotheekmarkt. In de jaren 90 werd een eigen bank opgericht: de SR Bank, later ASR Bank.

43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links