Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Coca-Cola Amsterdam

Coca-Cola Amsterdam

 

Vanaf vanmiddag half vier kunt u handelen en/of beleggen in Coca Cola European Partners, hierna CCEP. Deze nieuwe beursnotering is vorig jaar ontstaan uit een samengaan van drie bottelaars die allemaal werken voor de merken van Coca-Cola.

 

 

Nieuwe aandelen worden niet uitgegeven. Het gaat om de listing van bestaande aandelen, 489 miljoen stuks, die momenteel in handen zijn van de huidige eigenaren van de drie fusiepartners.

De geschiedenis

Eerst even een stukje geschiedenis. Vroeger liet Coca-Cola haar dranken bottelen door diverse fabrieken die allemaal hun eigen achterland bedienden.

In het begin van de jaren tachtig kocht Coca-Cola een aantal van deze bottelaars op om ze een aantal jaren later, in 1986, opnieuw af te splitsen.

Coca-Cola Enterprises was ontstaan. Coca-Cola Enterprises verkocht in 2010 haar Noord-Amerikaanse activiteiten weer terug aan het grote Coca-Cola.

De resterende (Europese) activiteiten worden nu samengevoegd met twee andere grote bottelaars in Europa, het Spaanse Coca-Cola Iberian Partners en het in Duitsland gevestigde Coca-Cola Erfrischungsgetranke AG. Het Duitse bedrijf is overigens een 100%-dochter van het grote Coca-Cola (ticker: KO). 

In het prospectus werkt CCEP met codenamen: de Spaanse entiteit wordt Olive genoemd, de Duitse Black en het aloude CCE wordt aangeduid met White. De nieuwe groep, CCEP, noemt men Orange. Dat de Duitsers Black worden genoemd is waarschijnlijk advocatenhumor, het is de enige van de drie die rode cijfers schrijft.

De verdeling in eigendom wordt als volgt:

  • Aandeelhouders van CCE krijgen 48% van CCEP
  • Aandeelhouders van het Spaanse Coca-Cola Iberian Partners krijgen 34%           
  • Coca-Cola Company (eigenaar van de Duitse tak) krijgt 18% 

Voorafgaand aan het hele fusiecircus wordt er nog wat met cash geschoven om een ieder in de juiste uitgangspositie te krijgen. De aandeelhouders van CCE, die verreweg het meeste inbrengen, ontvangen een cashuitkering van 14,50 dollar.

Dit superdividend, ter grootte van ruim 3 mrd. euro, wordt gefinancierd met nieuwe leningen a 3,2 mrd. euro. Daarnaast keert de Spaanse tak nog snel even 100 mln. euro aan dividend aan haar aandeelhouders uit.

CCEP (krijg er toch een Russische associatie bij) krijgt niet alleen een beursnotering aan Wall Street maar wordt ook in Amsterdam, Londen en een viertal Spaanse beurzen gelist.

De eerste notering bij ons, zowel als in Londen is vanmiddag om half vier, als Wall Street opengaat. In Spanje volgt de eerste notering overmorgen, op 2 juni. Sommige volksgebruiken (mañana, mañana) zijn kennelijk moeilijk af te leren. 

Refresco Gerber

De nieuwe loot aan het Damrak valt enigszins te vergelijken met Refresco Gerber, de Rotterdamse bottelaar die vorig jaar april door haar IJslandse eigenaren naar het Damrak is gebracht.

Na een wat saai jaar kwam er afgelopen maanden eindelijk enige tractie in het aandeel, maar sinds de teleurstellende KW1-cijfers, waar de volumedaling beleggers rauw op het dak viel, is het weer wat uit de gratie geraakt.

Omdat CCEP écht gelieerd is aan Coca-Cola is de beurswaardering van CCEP een stuk hoger dan die van het veel kleinere Refresco. De voorloper, CCE, deed 20 maal de winst, terwijl Refresco momenteel voor een k/w van 13 a 14 te krijgen is.

Waarom deze fusie?

Waarom deze fusie? Bottelen gaat om grote aantallen en om meer kostenvoordelen te behalen is verdere consolidatie noodzakelijk. In Afrika bijvoorbeeld heeft men twee jaar geleden een soortgelijke operatie uitgevoerd.

Een andere reden is wellicht dat de belastingdruk in Europa wat vriendelijker is dan in de Verenigde Staten. Waarom dan niet het in Atlanta gevestigde, op Wall Street genoteerde aandeel Coca-Cola Enterprises (CCE), met de meeste activiteiten in Europa, naar het oude continent verplaatsen?

In 2015 werd, alles bij elkaar opgeteld, op een omzet van ruwweg 11 mrd. euro een bedrijfsresultaat behaald van 1,8 mrd. euro, en een nettowinst van 1,75 euro per aandeel.

Wat cijferwerk uit een recente presentatie van het bedrijf:

 

De nettoschuld ten opzichte van het bedrijfsresultaat is met 3,5 vrij hoog, maar niet onoverkomelijk voor bedrijven met zo’n hoge cashflow. De groep betaalt gemiddeld over haar schulden 2,4% aan rente. 

Geen goedkoop aandeel

Is CCEP een aanwinst voor het Damrak? Zeker, maar een goedkoop bedrijf zal het niet worden. Ik verwacht een Unilever-achtige koers/winstverhouding met een vrij mager dividend van 2 a 3%.

Dan is er nog wat onduidelijkheid over de waardering van het bedrijf. Persbureau Reuters suggereert een beurswaarde van 28 mrd. euro, maar als ik even reken met de marketcap van het voormalige CCE kom ik een stuk lager uit, rond de 17 mrd. euro.

Reken mee: de market cap van CCE was 11,75 mrd. USD. Er wordt 3 mrd. USD uitgekeerd aan de aandeelhouders zodat er 8,75 mrd. USD overblijft. Vervolgens krijgen aandeelhouders CCE 48% van de nieuwe entiteit. Wat de totale waarde van CCEP op 8,75/0,48 = 18,23 mrd. USD, oftewel 16,5 mrd. EUR doet uitkomen.  

De KW1-cijfers van de bottelaars waren overigens niet heel goed. Net als Refresco had ook CC Enterprises te kampen met een volumedaling van om en nabij de 4%. Deels werd dat gecompenseerd door lagere grondstofkosten, maar de trend zag er niet heel goed uit.

Belastingtechnisch gesproken...

Dan als laatste nog even terugkomend op dat vermeende belastingvoordeel. Wie wat meer informatie wil dan alleen de opgelepelde cijfertjes uit de jaarverslagen, doet er goed aan eens de transcripts door te lezen van de analistenbijeenkomsten.

Een wakkere analiste van Goldman Sachs vroeg tijdens de meest recente sessie nog eens langs haar neus weg hoe de vorig jaar voorgespiegelde belastingvoordelen precies zouden uitpakken, nu de regering-Obama de Amerikaanse multinationals de duimschroeven wat aangedraaid heeft.

Obama kent immers zijn pappenheimers en moest met lede ogen toezien hoe de één na de ander vertrok naar belastingparadijzen als Engeland, Ierland en ons land.

Zoals gezegd, Judy legde nog eens de vinger voorzichtig op de zere plek:

Judy Hong (Analyst - Goldman Sachs):

Nik, at Cage, you talked about the tax rate for new CCEP coming down about 200 basis points. Since then, you had the new treasury rules come out. Just wanted to see if there is any update on your understanding of how that rule has your tax rate for CCEP going forward, or any other issues related to the deal?

Nik Jhangiani (CFO):

Judy, I would say to you, obviously we went through the regs, which obviously are still going to be reviewed, and have not been formalized and confirmed to go into effect, the way they are. The important thing is, obviously having read those, we are still moving ahead with the transaction, so read into that as you see appropriate. From a perspective of the fact that I provided some indications on where our tax rate would be, I think those still hold for the short term at this point, and again, once we see how those rules might come into effect, we will update the markets if there is any change to our current thinking.

Oordeelt u zelf. Getuige het wat onhandige antwoord lijkt het erop dat het toch de synergie-effecten zijn die vanaf nu de kar moeten trekken. Waarvan akte.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 mei 2016 19:59
    Een zeer saai deskundig maar desalniettemin zeer leeswaardig deskundig “Vraag niet het hoe kan, maar profiteer ervan” artikel over het bekende drankje Coca Cola waar alleen Coca Cola het geheime recept van heeft.

    Dat Coca Cola dus vroeger liet bottelen door diverse fabrieken die allemaal hun eigen achterland bedienden, waardoor na het betreffende bottelen in de betreffende diverse fabrieken en het bedienen voor de betreffende mensen in de betreffende achterlanden de mogelijkheid ontstond om bijvoorbeeld desgewenst een flesje Coca Cola te drinken.

    Zodat de auteur de betreffende overzichtelijke geschiedenis met de volgende highlights opkleurt.

    In het begin van de jaren tachtig kocht Coca-Cola een aantal van deze bottelaars op om ze een aantal jaren later, in 1986, opnieuw af te splitsen, zodat voor de betreffende mensen in de betreffende achterlanden de mogelijkheid ontstond om bijvoorbeeld desgewenst een flesje Coca Cola te drinken.

    Coca-Cola Enterprises was ontstaan. Coca-Cola Enterprises verkocht in 2010 haar Noord-Amerikaanse activiteiten weer terug aan het grote Coca-Cola, zodat voor de betreffende mensen in de betreffende achterlanden de mogelijkheid ontstond om bijvoorbeeld desgewenst een flesje Coca Cola te drinken.

    De resterende (Europese) activiteiten worden nu samengevoegd met twee andere grote bottelaars in Europa, het Spaanse Coca-Cola Iberian Partners en het in Duitsland gevestigde Coca-Cola Erfrischungsgetranke AG. Het Duitse bedrijf is overigens een 100%-dochter van het grote Coca-Cola (ticker: KO), zodat voor de betreffende mensen in de betreffende achterlanden de mogelijkheid ontstond om bijvoorbeeld desgewenst een flesje Coca Cola te drinken.

    In het prospectus werkt CCEP met codenamen: de Spaanse entiteit wordt Olive genoemd, de Duitse Black en het aloude CCE wordt aangeduid met White. De nieuwe groep, CCEP, noemt men Orange. Dat de Duitsers Black worden genoemd is waarschijnlijk advocatenhumor, het is de enige van de drie die rode cijfers schrijft, zodat voor de betreffende mensen in de betreffende achterlanden de mogelijkheid ontstond om bijvoorbeeld desgewenst een flesje Coca Cola te drinken.

    Dan vervolgt de auteur met zaken die voor de betreffende mensen in de betreffende achterlanden zolang de mogelijkheid blijft bestaan om duurzaam bijvoorbeeld desgewenst een flesje Coca Cola te drinken waarschijnlijk minder interessant zijn.

    (…)

    Het artikel vervolgt met

    Waarom deze fusie? Bottelen gaat om grote aantallen en om meer kostenvoordelen te behalen is verdere consolidatie noodzakelijk. In Afrika bijvoorbeeld heeft men twee jaar geleden een soortgelijke operatie uitgevoerd, zodat voor de betreffende mensen in de betreffende achterlanden de mogelijkheid ontstond om bijvoorbeeld desgewenst een flesje Coca Cola te drinken.

    Een andere reden opdat voor de betreffende mensen in de betreffende achterlanden de mogelijkheid ontstond om bijvoorbeeld desgewenst een flesje Coca Cola te drinken, is wellicht dat de belastingdruk in Europa wat vriendelijker is dan in de Verenigde Staten. Waarom dan niet het in Atlanta gevestigde, op Wall Street genoteerde aandeel Coca-Cola Enterprises (CCE), met de meeste activiteiten in Europa, naar het oude continent verplaatsen, opdat voor de betreffende mensen in de betreffende achterlanden de mogelijkheid blijft bestaan om duurzaam bijvoorbeeld desgewenst een flesje Coca Cola te drinken.

    In 2015 werd, alles bij elkaar opgeteld, op een omzet van ruwweg 11 mrd. euro een bedrijfsresultaat behaald van 1,8 mrd. euro, en een nettowinst van 1,75 euro per aandeel.

    Wat cijferwerk uit een recente presentatie van het bedrijf: de nettoschuld ten opzichte van het bedrijfsresultaat is met 3,5 vrij hoog, maar niet onoverkomelijk voor bedrijven met zo’n hoge cashflow. De groep betaalt gemiddeld over haar schulden 2,4% aan rente.

    Is CCEP een aanwinst voor het Damrak? Zeker, opdat voor de betreffende mensen in de betreffende achterlanden de mogelijkheid blijft bestaan om duurzaam bijvoorbeeld desgewenst een flesje Coca Cola te drinken, maar een goedkoop bedrijf zal het niet worden. Ik verwacht een Unilever-achtige koers/winstverhouding met een vrij mager dividend van 2 a 3%.

    Dan is er nog wat onduidelijkheid over de waardering van het bedrijf, wat voor de betreffende mensen in de betreffende achterlanden zolang de mogelijkheid blijft bestaan om duurzaam bijvoorbeeld desgewenst een flesje Coca Cola te drinken waarschijnlijk minder interessant is.

    (…)

    Belastingtechnisch gesproken...
    Dan als laatste nog even terugkomend op dat vermeende belastingvoordeel. Wie wat meer informatie wil dan alleen de opgelepelde cijfertjes uit de jaarverslagen, doet er goed aan eens de transcripts door te lezen van de analistenbijeenkomsten.

    Een wakkere analiste van Goldman Sachs vroeg tijdens de meest recente sessie nog eens langs haar neus weg hoe de vorig jaar voorgespiegelde belastingvoordelen precies zouden uitpakken, nu de regering-Obama de Amerikaanse multinationals de duimschroeven wat aangedraaid heeft.
    Obama kent immers zijn pappenheimers en moest met lede ogen toezien hoe de één na de ander vertrok naar belastingparadijzen als Engeland, Ierland en ons land.

    Zoals gezegd, Judy legde nog eens de vinger voorzichtig op de zere plek:
    Judy Hong (Analyst - Goldman Sachs):

    Nik, at Cage, you talked about the tax rate for new CCEP coming down about 200 basis points. Since then, you had the new treasury rules come out. Just wanted to see if there is any update on your understanding of how that rule has your tax rate for CCEP going forward, or any other issues related to the deal?

    (…)

    Oordeelt u zelf. Getuige het wat onhandige antwoord lijkt het erop dat het toch de synergie-effecten zijn die vanaf nu de kar moeten trekken. Waarvan akte.

    Maar hier ziet de wakkere analiste van Goldman Sachs Judy Hong helaas over het hoofd het in het boek De aarde is plat van Thomas L. Friedman van 11 jaar geleden in het hoofdstuk “Het grote uitzoeken” geconstateerde, voor nationale staten vooralsnog onoplosbare probleempje

    “Waar beginnen op de camping aarde bedrijven en waar eindigen op de camping aarde bedrijven, dus op de camping aarde met name multinationale ondernemingen die in het jaar 2005 ruwweg een derde van de wereldhandel voor hun rekening namen?”
  2. [verwijderd] 31 mei 2016 20:29
    quote:

    R0ME0 schreef op 31 mei 2016 09:11:

    Zou dit aandeel ook in de AEX kunnen komen?

    Ik denk eerlijk gezegd van wel. Moet wel eerst dertig dagen gelist zijn. Beurswaarde is ca. 17 miljard euro, wat CCEP het 9de of 10de grootste bedrijf in Amsterdam maakt. De free float weet ik niet precies maar gezien het 48% belang van CCE dat beursgenoteerd was op Wall Street zou dat hoog genoeg moeten zijn. Het bedrijf heeft wel haar domicilie in Engeland.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links