Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Let op de onderkant

Zijwaartse beweging in de AEX

Ondanks de krachtige opening gisteren, viel de AEX toch weer behoorlijk terug aan het einde van de handelsdag. Ook vandaag lijkt een verdere terugval bij de opening plaats te vinden. De dalende toppenlijn vanaf de 458-top werd gisteren direct doorbroken, maar opnieuw sloot de AEX eronder.

Deze dalende weerstandslijn is vandaag verder gedaald naar een niveau van 431,50. De waarde van deze weerstandslijn is echter afgenomen met de doorbraak van gisteren. Dit zagen we ook in de DAX. De markt in het zeerkortetermijnbeeld is gedraaid van dalend naar zijwaarts.

Een nieuwe dalende toppenlijn is pas te trekken zodra de AEX structureel onder de 426 tot 427 breekt. Dan worden nieuwe lagere bodems gevormd en ontstaat een minder steil dalende toppenlijn vanaf de 458.

Omkeer aanstaande

Toch blijf ik van mening dat de AEX, net als onder andere de DAX, bezig is met een uitbodemingsscenario. Er werden in de afgelopen dagen al meerdere positieve bodemsignalen afgegeven die naar mijn mening aangeven dat een omkeer aanstaande is.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Als eerste is er natuurlijk sprake van een interessante terugval tot aan de belangrijke steunzone bij 426 tot 427. Hier ligt onder andere:

  • de bodem van begin april
  • het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele opgaande beweging (van 378,50 tot aan de 458)

Een tweede punt dat wijst op bodemvorming is de eind vorige week gevormde bullish engulfing, die we in veel meer andere indices ook al zagen.

Als laatste punt werd de dalende toppenlijn in de RSI opwaarts gebroken. De terugval aan het einde van de dag in de AEX zorgde overigens niet voor beweging in de RSI tot onder deze voormalige dalende toppenlijn.

Fibo's

Bij de 426 ligt niet alleen het 38,2%-niveau van de gehele opgaande beweging vanaf de 378,50-bodem maar ook een ander 38%-niveau. Als we kijken naar de voormalige daling tussen de augustus-top van 505 en de februari-bodem van 378,50 dan ligt bij de 426 ook het 38,2%-niveau van deze neergaande beweging.

Om het Fibonacci-spel compleet te maken: bij de 457 (recente top 458) ligt het laatste 61,8%-niveau van deze voormalige neergaande beweging. Interessante bewegingen dus tussen langere Fibonacci-niveaus.

Met al deze steunpunten is ook het belang te zien van de zone 426 tot 427. Ik ga er vanuit dat deze zone als belangrijk kantelpunt stand zal houden, maar uitgaande van dit scenario moeten we natuurlijk vooral deze onderkant scherp in de gaten houden.

Let op DAX en S&P 500

Een neerwaartse en structurele doorbraak zou een verslechtering in het technisch beeld voor de komende tijd betekenen. Dit zou mogelijk voor een aanzienlijke verdere daling kunnen zorgen.

Belangrijk in dit scenario is wel dat andere indices als de DAX en de S&P 500 ook hun bodems van de afgelopen weken structureel en neerwaarts doorbreken. In dat scenario blijft overigens het positieve langetermijnbeeld intact, maar zal het aanzienlijk langer duren voordat mijn opwaartse doelen bereikt worden.

Ook moeten we dan bezien tot hoever de AEX dan verder terug kan vallen. Ik ga momenteel uit van het uitbodemingsscenario dat op zijn laatste benen loopt. De eerste belangrijke omkeersignalen zijn gegeven en de waarde van de dalende toppenlijn is afgenomen.

Zijwaarts

De belangrijke onderkant ligt dus bij 426 tot 427 en de bovenkant van de huidige meer zijwaartse zeerkortetermijnbeweging ligt nu rond de 440. Hier ligt het 50-daags gemiddelde maar ook een recente top van vorige week. Daaronder ligt verder nog bij 439 het 200-daags gemiddelde.

Voor de komende week lijkt een zijwaartse trendontwikkeling realistisch. Mijn uitgangspunt is echter dat deze kortstondige zijwaartse trendontwikkeling binnenkort aan de bovenkant zal worden verlaten en de AEX in de komende weken weer op kan lopen richting de top van 458.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

363 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 mei 2016 08:51
    Voor de komende week lijkt een zijwaartse trendontwikkeling realistisch. Mijn uitgangspunt is echter dat deze kortstondige zijwaartse trendontwikkeling binnenkort aan de bovenkant zal worden verlaten en de AEX in de komende weken weer op kan lopen richting de top van 458
    Niets aan de hand dus al is je voorspelling wel met 20 punten gedaald. Bodems overigens zijn vaak zo sterk als een nat vloeitje, dat hebben we al eerder gezien.
  2. [verwijderd] 18 mei 2016 08:55
    quote:

    Reigâh schreef op 18 mei 2016 08:47:

    Goedemorgen. Ik ga vandaag scherp op de onderkant letten. Ben dus veel buiten en niet hier.
    Heeft ook een voordeel reiger als je een grote tuin hebt, hoeft jij je hier ook niet te vervelen, net wie mij.:)

    die 400 lijkt wel een magneet.

    Trouwens een goedemorgen allemaal.
363 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links