Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Strijd van de Robeco’s

Het heeft toch wel iets treurigs. Het in Nederland zo grote fonds Robeco (2,7 miljard euro belegd vermogen) dreigt te worden overvleugeld door Robeco BP Global Premium Equities (1,6 miljard euro vermogen). Ook dit aandelenfonds belegt wereldwijd en is ook onderdeel van het Rotterdamse fondsenhuis.

Verantwoordelijk fondsmanager Christopher Hart van het premiumfonds opereert alleen niet in Rotterdam maar in Boston, Amerika. Hart werd onlangs door Morningstar uitgeroepen tot Europees fondsmanager van het jaar bij aandelen wereldwijd. In 2014 won hij ook al een Morningstar Award.

Niet dat het Robecofonds het zo slecht doet. Het oudste beleggingsfonds van Nederland krijgt van Morningstar vier sterren. Dat is zeker niet slecht. Het past bij een fonds dat degelijkheid wil uitstralen. Het verslaat al jaren zijn benchmark. Dat kunnen niet veel fondsen zeggen.

Bescheiden opstelling

Het Robecofonds is dus prima bezig. Jammer dat niemand dat in de gaten heeft. Dat is toch iets dat de marketingmachine van Robeco zich mag aantrekken. Je hoort nooit meer iets van het fonds.

Dat zou vroeger geen probleem zijn geweest, want iedereen die wilde beleggen in een aandelenfonds kwam automatisch uit bij het Robecofonds. Dat ligt tegenwoordig toch echt anders. Beleggers kunnen kiezen uit duizenden beleggingsfondsen uit binnen- en buitenland.

Wat het Robecofonds zeker parten speelt is het bescheiden karakter van fondsmanager Mark Glazener, die in 2003 het stokje overnam van Jaap van Duijn die met zijn uitspraken frequent het nieuws haalde en zo ook het Robecofonds in de spotlights zette.

Niet dat Van Duijn altijd het gelijk aan zijn kant had, maar dat deed er niet toe. Ook negatieve aandacht is aandacht.

Beleggingsstrategie

Dan Robeco BP Global Premium Equities. Dat kreeg Robeco in handen toen het in 2003 Boston Partners kocht als springplank naar de grote Amerikaanse markt. Het wereldwijde aandelenfonds staat sinds 2008 onder de hoede van Christopher Hart.

Morningstar schrijft over de beleggingsaanpak van Hart: “Het team van Hart heeft voor de portefeuille een voorkeur voor midcaps en hanteert een onderweging in sectoren die hebben geprofiteerd van de vraag naar dividendrendement.”

Hart selecteert bij uitstek kwaliteitsbedrijven voor de portefeuille. Hij neigt naar meer Amerikaanse bedrijven dan de categorie waar zijn fonds toe behoort en hij raakt opkomende markten nauwelijks aan.

Het fonds Robeco neigt meer naar groeiaandelen en richt zich hoofdzakelijk op largecaps. Ook aandelen uit de opkomende markten kunnen inmiddels worden aangeschaft. De tijd dat het Robecofonds als een indexknuffel gold, is toch echt voorbij.

Fondsvergelijking

Oké, hoe zit het met de prestaties van de twee wereldwijde aandelenfondsen van Robeco? Is Robeco BP Global Premium Equities echt beter dan het aloude vlaggenschip van Robeco? Ik kijk naar het historisch rendement, de risico’s, kosten en uiteraard de spreiding.

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)

  • Robeco: +4,2%
  • Robeco Premium: +5,3%

Rendement 3 jaar (gemiddeld per jaar)

  • Robeco: +8,7%
  • Robeco Premium: +12,1%

Rendement 1 jaar

  • Robeco: -9,7%
  • Robeco Premium: -6,3%

Risico’s (standaarddeviatie)

  • Robeco: 14,7%
  • Robeco Premium: 11,8%

Kosten

  • Robeco: 0,64%
  • Robeco Premium: 0,81%

Geografische spreiding

  • Robeco: 57% Verenigde Staten, 31% Europa
  • Robeco Premium: 61% Verenigde Staten, 29% Europa

Top 3 sectoren

  • Robeco: financials (19%), tech (16%), farma (15%)
  • Robeco Premium: financials (17%), industrie (16%), tech (16%)

Aantal aandelen in portefeuille

  • Robeco: 81
  • Robeco Premium: 122

Conclusies

Op basis van de rendementen over de laatste tien jaar, drie jaar en ook sinds het begin van 2016 deed Robeco BP Global Premium Equities het beter dan het Robecofonds. In die zin is de prijzenregen van Morningstar terecht. Vooral ook omdat Hart de goede rendementen boekte door relatief weinig risico te nemen.

De koers van zijn fonds schommelt minder hard dan dat van het Robecofonds. Dat het fonds uit Boston meer posities aanhoudt zou daarmee te maken kunnen hebben.

Het enige waarin het Rotterdamse fonds zijn Amerikaanse concurrent verslaat is in kosten, maar het verschil van 0,17% is allesbehalve groot. In ieder geval niet groot genoeg om Robeco BP Global Premium Equities bij te benen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3
  2. 04 apr Slotcall: BAM, AMG en Just Eat Takeaway stelen show op slappe beursdag
  3. 28 mrt Slotcall: Ja hoor, er is weer een nieuwe top! 2

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links