Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Hoofd-shouder... en hard omlaag

Hoofd-shouder... en hard omlaag

De afgelopen week kwam, geheel volgens verwachting, de eerste onrust omhoog over een eventuele Britse exit uit de spreekwoordelijke eurozone. Nu hebben de Britten natuurlijk geen euro maar toch.

Al tijden verbaas ik me erover dat als we naar de opties met looptijd juni en juli kijken, er geen grote risico’s (dus vertrekpremies) zijn ingeprijsd. De markt denkt dus dat het allemaal wel mee valt.

Ook verbaas ik me over het goede sentiment onder beleggers, ondanks dat we al weken verkoopsignalen hebben. De Amerikanen gingen zelfs even naar oude hoogtepunten toe.

Vreemd toch?

Wat eigenlijk ook wel gek is, is dat in de democratie waar wij in leven elke keer als het volk geraadpleegd wordt over iets dat eerder door de politiek besloten is, dat de politiek in paniek raakt. De politici komen dan met de engste zaken en beginnen te schermen met zaken als oorlog (dood) en verderf.

We hebben dit eerder gezien bij een onafhankelijk Schotland, maar ook bij ons eigen Oekraïne-referendum en nu weer met de Britse exit. Ik ga bijna twijfelen aan het feit dat we in Europa wel echt in een democratie leven...

De oudste democratie Griekenland?

Los van de mogelijke problemen rond een mogelijke Britse exit hebben we het ineens weer over een nieuwe afschrijvingsronde van de Griekse schulden. Maar onze politiek had toch beloofd dat we al ons geld van de Grieken terugkrijgen?

Maar ondanks dat dit om een miljarden afschrijvingen gaat, raakt er bij de ECB en dus ook bij onze lokale centrale bank er niemand in paniek. De vorige keer vonden we dit wereldnieuws en reden tot paniek, maar nu?

Grafiek Shanghai Index

 

Ook als er slechte berichten over China uitkomen dan haalt iedereen zijn schouders op. China heeft nog steeds verkoopsignalen.

Grafiek valutapaar USD/JPY

 

De dollar-yen liet overigens een wonderbaarlijk herstel zien. Als het nog iets verder gaat krijgen we zelfs koopsignalen. Op 110.107 ligt het twindicatorsignaal. Natuurlijk kan het ook alleen een pullback zijn alvorens de koers echt in elkaar stuitert.

Grafiek high yield-trackers

 

De high yield-trackers balanceren nog steeds tussen een verkoopsignaal en een koop. Als de koers door de twindicatorlijn gaat krijgen we een verkoop. Natuurlijk als de problemen in Griekenland en (of) die in het Verenigd Koninkrijk groter worden gaat de markt risk off en ontstaat er zeker een verkoopsignaal in deze risicovolle obligaties.

Wat ook wel leuk aan de HYG-grafiek is om te zien dat de enorme omzetten die ik eerder meldde in deze tracker, niet terugkomen in de omzetten in de grafieken en dus ook niet in de indicatoren.

Dit is het gevolg dat we tegenwoordig bij meerdere banken en brokers in house matching hebben (orders worden intern tegen elkaar weggestreept) en er daarbij ook nog eens vele alternatieve beurzen (platformen) zijn. Kortom de grote affaires gaan buiten de beurs om en dus ook buiten het zicht van iedereen.

Ik vertel dan ook al jaren in mijn technische analyse-cursus dat hierdoor veel indicatoren (zoals bijvoorbeeld money flow) niet meer werken zoals vroeger. Zelf durf ik niet in de high yield omdat de risicopremies niet interessant zijn. Ik zit liever in de lange Amerikaanse bonds bij voorkeur via een tracker de TLT.

U krijgt een leuke yield en als u dan ook nog eens net als ik calls gaat schrijven op deze tracker dan krijgt u helemaal een rente waar u bang van wordt. En als de beurs hard onderuit gaat wil iedereen in de dollar en iedereen wil naar bonds.

Hoofdschouder in AEX?

Voor de aandelen ben ik nog steeds negatief gestemd, in de AEX zie ik zelfs een hoofd-schouderpatroon. Dit betekent dat als de koers onder de neklijn duikt we een versnelling omlaag krijgen. Ik heb dus wat puts want als het omlaag gaat kunnen we gemakkelijk de 380 in de AEX zien.

Grafiek twindicator AEX Index

 

De Amerikaanse S&P 500 heeft een soortgelijk verhaal, hier heb ik een gezonde porti futures short.

Grafiek S&P 500 Index

 

De Dow Jones bevestigt dit beeld en geeft ook een soort hoofd-schouderpatroon.

Grafiek Dow Jones Index

 

De Duitse DAX heeft nog steeds verkoopsignalen in de twindicator en heeft ook een soort hoofd-schouderpatroon.

Grafiek twindicator DAX Index

 

Retailers hadden het moeilijk de afgelopen week. In de Verenigde Staten hadden we wat slechte cijfers van een paar grote retailers en dat had grote effecten op de beurs. Maar toen de algemene retail sales-cijfers meevielen was alles weer vergeven.

Natuurlijk echt vergeven kunnen we niet denk ik, in Nederland hebben we V&D gezien, maar alle retailers hebben het moeilijk en dat zegt dus dat de consumenten ondanks de extreem lage rentes toch niet veel geld uitgeven.

De Europese Eurostoxx Retail Index heeft net verkoopsignalen gegeven en kijkend naar de grafiek wordt ik daar spreekwoordelijk niet vrolijk van.

Grafiek Dow Jones Retailindex

 

Wat ook wel opvallend is dat mooie bedrijven zoals Apple het kijkende naar de koers best moeilijk hebben. De koers blijft maar vallen.

Grafiek aandeel Apple

 

Dit ondanks dat Apple maar een keer of 8 maal de winst staat. Nu handelen veel partijen technisch en dus verkopen ze als de koers door een bodem zakt. Nu ben ik altijd een beetje recalcitrant en heb zelf de aandelen gekocht en heb een call juni uitoefenprijs 92 dollar geschreven. U staat versteld van de enorme premies.

De olieprijs lijkt nog steeds in een herstelbeweging of dit echt fundament heeft vraag ik me af maar ook opvallend is dat de oliebedrijven (de aandelen) geen koopsignalen geven.

Grafiek WTI-olieprijs

 

Olie-aandelen zoals BP geven verkoopsignalen.

Grafiek aandeel BP

 

Ook ons eigen Shell heeft nog verkoopsignalen.

Grafiek aandeel Royal Duch Shell

 

Nu was ik al een tijd niet heel positief op de financiële aandelen omdat ik altijd geleerd had dat een lage rente helemaal niet goed is voor de verzekeraars. Maar gelukkig was ik juist om de verkeerde redenen en hadden we slechte cijfers.

Grafiek aandeel Aegon

 

Ondanks die slechte cijfers wil de overheid ASR naar de beurs brengen...

Dat het niet helemaal goed gaat met financials is ook goed te zien aan de koers van Binck. De samengang van Today’s Brokers met Traders Only en de opkomst van De Giro helpt allemaal niet mee.

Grafiek aandeel Binck

 

Even zoomen: op lange termijn staat het aandeel weer op 2008-niveaus.

Langetermijngrafiek aandeel Binck

 

Ik ben helemaal niet zo extreem negatief over Binck, het heeft nog steeds een prima team van mensen en ook een grote klantenschare. Nu ben ik nooit goed in bodemvissen maar ik wil best wat Bincken opvangen.

Als ik namelijk short moet dan zou ik liever kijken naar aandelen die veel en veel te duur zijn. Bijvoorbeeld het Amerikaanse Kellogg. We hebben een pullback naar de twindicatorlijn gezien en ik zou ze nu short gaan met een stoploss voor het geval het nog verder gaat.

Grafiek aandeel Kellogg

 

Ik heb op ons nieuwe kantoor wat coole chrome kastjes gekocht en daarmee kan ik prima vanaf mijn mobiele telefoon streamen (uitzenden) naar mijn televissie. Ik begin me dan direct af te vragen waarom zou ik aan partijen als KPN dan nog zoveel geld betalen voor televisie?

Televisiekijken doet de jonge generatie sowieso al niet. En laten we nu net verkoopsignalen in KPN hebben. Ik ga volgende week puts kopen.

Grafiek aandeel KPN

 

Dus om vrolijk af te sluiten en wellicht toch ook voor de beurs maar even Apeldoorn bellen geldt, kijken we maar even naar hun nieuwste reclame


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 15 mei 2016 17:07
  Afwachten maar iedere bull rally van vorige week is weer naar beneden geduwd, slechte cijfers uit china of een behoorlijke dip in de olieprijs waar de beurs nu extra gevoelig voor is maken de kansen op een daling aanwezig, hoever die gaat dan geen idee. Dus ik geef Cees gelijk, vorige week waren de verkopers dominant, deze week moeten ze niet doordrukken voor lagere koersen, dit kan maandag al gebeuren als we weer richting de 427 gaan kunnen we wel eens door de plump zakken.
 2. forum rang 4 Ole In het Berenbos 15 mei 2016 17:26
  Als ik het goed begrijp moet de 2e schouder nog gevormd worden in de AEX. Dit zou betekenen dat volgende week de koersen eerst omhoog zouden kunnen om daarna zeer stijl te dalen.

  Bij de SenP lijkt het alsof deze schouder gezet is en de daling is begonnen. het zou dan wel eens spannend kunnen worden.


  gr.
 3. [verwijderd] 15 mei 2016 19:34
  Blowvis en Carisol: Ik ben het totaal niet met jullie eens. Cees heeft gewoon gelijk met onze democratie (of wat er dan ook van over is) en het is fijn om eens niet door een foute roze bril naar de markt te kijken..
  Ga zo door Cees, het enige van je inzendingen vind ik dat het er te weinig zijn :-).
 4. Maan Arkenbosch 15 mei 2016 20:48
  Het is niet alleen Brexit, Griekenland of de gelukszoekers soap, maar ook de polls van Merkel/CDU raakt in een glijbaan met als Katalysator de CSU (Seehofer) en de SPD, welke een ander beleid voorstaan. Shell moet ook uitverkoop houden, waarbij mogelijk het tafelzilver voor schuld vermindering moet leiden.Gaat Trump op de Trom slaan?met de Fed voorzitster? Tenslotte gaan geruisloos de defensie uitgaven fors omhoog en hoe moet dat betaald worden?
 5. [verwijderd] 16 mei 2016 08:34
  @Poppenkast: Mag van mij ook met geluid. Dat pacifistische gedoe van veel EU bewoners kost ons straks onze vrijheid. Veel gratis geld om onze legers eens flink te versterken, geeft meteen een giga-impuls aan onze industrie. Zo niet dan hebben we straks geen Eurovisiesongfestival maar een Russisch songfestival met als deelnemers de oude EU landen. Weer even terig naar de markt: Cees heeft gelijk: Kan zo niet lang goed gaan
 6. [verwijderd] 16 mei 2016 08:48
  @Poppenkast: Met gratis geld van Draghi. defensie is net zo belangrijk als gezondheidszorg. We hebben onze defensie verwaarloosd en betalen straks de ultieme tekening zodra Poetin met zijn tanks de EU binnen rolt. Op Amerika hoeven we niet meer te rekenen als het op veiligheid aankomst. Bovendien draagt een verhoogde defensie uitgave bij aan hogere omzetten en winsten van de bouw en industrie en gaan de koersen omhoog niet alleen gevoed door inkoop van eigen aandelen. Weer even terug naar de markt: Ben het met Cees eens. Het zal mij niets verbazen als we weer een duikje naar de 380 nemen. Aandelen zijn op grond van de gemiddelde KW te duur. Gebaseerd op de KW is een indexstand van 250 gerechtvaardigd.
 7. [verwijderd] 16 mei 2016 10:24
  het gaat toch goed met de economie? Overal worden er in mijn woonomgeving eettentjes geopend net als in die landen met weinig fabrieken en handel. Ik las dat er iedere week een restaurant wordt geopend wat me doet denken aan de scheepsbouw wat nu in elkaar gedonderd is; gesubsidieerde ellende. Toch zegt men dat het beroep kok toekomst heeft want zoveel nieuwe restaurants.
 8. forum rang 6 handyman6 16 mei 2016 11:17
  Haha,ja klopt ,de eettentjes schieten de grond uit.Mooie economie:we moeten ons dus rijk eten ....niet dus!
  Beetje zoals in Afrika,Senegal waar hordes knutselaars ,massaal nog steeds vooral ui t blikafval autootjes,speelgoed knutselen,ipv echte auto's te gaan bouwen,zoals China probeert.Tuurlijk,je hebt een minimuminkomen ,maar dat hebben ze al eeuwen.Meer wordt het dus nooit niet.......
  H6
 9. Maan Arkenbosch 16 mei 2016 11:17
  @TA Frank. Aandelen zijn op grond van de gemiddelde KW te duur. Gebaseerd op de KW is een index stand van 250 gerechtvaardigd.De aandelen zijn gerelateerd aan de huidige lage rente niet goedkoop, maar ook niet te duur.Je kunt de KW in een tijdvak met hoge renten niet vergelijken met het huidige tijdvak.Dat wordt anders, zodra de rente weer een normale stand van 3 tot 4% krijgt. Dat was 5 eeuwen lang het gemiddelde.
 10. blowvis 16 mei 2016 11:46
  quote:

  carrytrade schreef op 15 mei 2016 19:34:


  Blowvis en Carisol: Ik ben het totaal niet met jullie eens. Cees heeft gewoon gelijk met onze democratie (of wat er dan ook van over is) en het is fijn om eens niet door een foute roze bril naar de markt te kijken..
  Ga zo door Cees, het enige van je inzendingen vind ik dat het er te weinig zijn :-).  Ik denk dat Cees niet blij is met je opmerking dat hij te weinig schrijft. Als er een is die zich uit de naad schrijft is het Cees wel en zijn schaduwen.
 11. blowvis 16 mei 2016 12:07
  quote:

  sok2 schreef op 15 mei 2016 20:04:


  Blobvis en carisul begrijpen er niets van, zijn gewoon reacties van gefrustreerde mannetjes.

  Mannetjes, jij weet veel te vertellen er zij ook nog vrouwen weet je.Ik zal het kort houden. Cees is een vakman en kan beursplein 5 compleet in zijn zak steken. Wat hij te vertellen heeft lees ik graag maar ik doe meestal het tegenovergestelde wat hij schrijft. Als hij iets leuks zegt over Binck bedoelt hij eigenlijk liever vandaag onderuit dan morgen. TA is hij goed in maar in deze markt niet meer van toepassing. Als hij het heeft over een lievelingsfonds moet je dat negeren want lievelingen op de beurs zijn levensgevaarlijk. Zo moet je zijn verhaaltjes lezen en je voordeel er mee doen. En al die bijzaken over zijn persoonlijke zaken negeren n.v.t. hij probeert je zo op verkeerde been te. zetten. Ja zo glad als een aal.
 12. barondehuile 16 mei 2016 14:02
  Blowvis heeft wel een beetje gelijk. Ik heb ook een beetje de indruk dat deze Cees, wie hij dan ook echt is, graag heeft dat zijn opgeschreven visie gevolgd wordt, zodat hij meer haalt uit zijn echte visie. Ik blijf bij eerdere uitlatingen dat dit soort "slecht weer profeten" een gevaarlijk fundamentloos element is in onze beleggingssamenleving. Als het anders is dan hebben ze wel weer een smoes, terwijl er wellicht mensen zijn die hem in paniek gevolgd hebben. Daarnaast, op korte of langere termijn komt er vast een dip en dan hoor je hem natuurlijk zeggen "Ik heb het toch voorspeld".
  Wel nu: ik voorspel dat de AEX wel weer naar 350 gaat, maar ook naar de 550 en hoger.....wanneer en welk niveau eerst?......weet ik veel....... maar ik krijg wel weer gelijk.
 13. forum rang 4 Moneyball 16 mei 2016 15:48
  Cees lult maar een eind de lucht in. Hij combineert politieke en bedrijfseconomische analyses van een niveau dat lager ligt dan van een eerstejaars student politicologie resp. economie met lijntjestrekkerij (TA) en 'gevoel'. Het enige dat consistent is, is zijn negatieve visie op de markt. Als na zoveel jaren het toeval zijn kant op valt dan kan de zelfbevlekking (uiteraard met gemaakte bescheidenheid) echt beginnen.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX

738,66 24 jan
0,00 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links