Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Helikoptergeld of crash (2)

Wat gebeurt er eerst: helikoptergeld of een crash?

Vorige week heb ik beschreven welke centrale bank wellicht als eerste de stap naar helikoptergeld zal zetten, maar de vraag of dit voor of na een beurskrach zou plaatsvinden bleef onbeantwoord. Nu aandacht voor de volgorde.

Bank of Japan

Er zijn veel scenario’s te bedenken over hoe de volgorde zal verlopen. Allereerst moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de actoren en de regiospecifieke problemen. Zo staat de Japanse centrale bank (BoJ), vaak vooraan bij het uitproberen van onconventioneel monetair beleid, iets waar helikoptergeld onder valt.

De laatste tijd echter, heeft het onconventionele beleid het tegenovergestelde effect; waar er op een verzwakking van de yen werd gerekend, is die juist aangesterkt. Vraag is nu of de BoJ dit zal aangrijpen om nog extremer (helikoptergeld) te werk te gaan, of juist even op de pauzeknop zal drukken.

Wellicht willen ze eerst een daling van de beurzen afwachten, in de hoop dat extreme monetaire maatregelen dan meer (van het gewenste) effect zullen sorteren. Ik heb het antwoord niet, maar ik denk wel dat de ECB, BOE en de Fed pas zullen overgaan tot helikoptergeld als Japan daar mee begonnen is.

Europese Centrale Bank

De ECB, echter, wil ook een zwakkere euro, maar heeft met een tegenstribbelend Duitsland (en enkele andere lidstaten) te maken. Ik heb wel eens geopperd dat eventuele problemen bij Deutsche Bank, ECB-voorzitter Draghi de ruimte hebben gegeven om zo extreem te kunnen uitpakken.

De ruzie tussen Duitsland en de ECB is wellicht dus voor de bühne. Dit zou betekenen dat Draghi praktisch een blanco cheque (pun intended) in handen heeft. Maar dit is dus maar een aanname.

In ieder geval is het wel zo dat de ECB meer actie wil van politici (fiscale verruiming bij surpluslanden, en hervormingen bij de zwakkere lidstaten) en een beurskrach zou de politici eindelijk in beweging kunnen brengen.

Tevens zou Duitsland dan wel bereid zijn (als de Deutsche Bank theorie onjuist blijkt te zijn) om Draghi meer ruimte te geven na een beurskrach. Dus vanuit dat perspectief zou de ECB eerder na dan voor een crash acteren.

Federal Reserve

De Fed zal als laatste de helikoptergeld-optie gebruiken denk ik, maar zeker hiervan ben ik niet (duh). De verkiezingen, echter, kunnen wel degelijk mee gaan spelen.

Mocht Fed-voorzitter Yellen te veel commotie veroorzaken (denk hierbij dus niet alleen aan de Amerikaanse beurzen, maar ook die van de rest van de wereld), dan kan presidentskandidaat Trump dit aangrijpen voor verdere aanvallen op de Fed.

Vanuit zelfbescherming overwegingen, lijkt het mij dus niet onlogisch dat de Fed zo weinig mogelijk reuring wil veroorzaken voor de verkiezingen van 8 november van dit jaar.

Nr 39 met rijst

Dan blijven die gekke Chinezen over. Die zitten nu in een situatie dat er daadwerkelijk een enorme berg aan slechte schulden zijn (20% van leningboek is verrot), met een haperende export en oplopende arbeidsonrust. Saneren is geen optie lijkt mij, dus verdere verzwakking van de yuan mag worden verwacht.

Hierbij hoort een verdere toename van de schulden (zodat schulden met schulden betaald kunnen worden; doorrollen). Een beurskrach hebben de Chinezen al gehad, dus daarop wachten is wellicht overbodig, hoewel ik een verdere crash in de Chinese beurzen zeker niet onmogelijk acht.

De People's Bnak of CHina (POBC) heeft dit echter niet nodig als excuus; de regering (POBC) kan doen en de helikoptergeld-optie wordt daar in wezen al uitgevoerd.

Maar wat wel duidelijk is dat de POBC extra in actie kwam ná een krach, dus als dit een template is, dan kan de belegger eerst een krach tegemoet zien voordat hij gratis geld zijn kant op zal zien gaan.

Goud een must have

Volgorde of niet, het zijn in ieder geval tijden die beleggers forceert om op zoek te gaan naar een manier om het opgebouwde vermogen te verzekeren. Met zoveel monetair gegoochel en kansen op een beurskrach in de lucht, is goud één van de mogelijke beleggingsinstrumenten die hiervan kan profiteren.

Met name het monetaire gegoochel (en dus niet zozeer een beurskrach, maar wel het antwoord hierop) speelt goud in de kaart. Een van de goede eigenschappen van goud is dat het geen tegenpartijrisico kent (u bezit een goed en niet een claim, zoals bij papiergeld het geval is).

Als beleggers (en de rest van de bevolking natuurlijk) het vermoeden hebben dat geld geen goed oppotmiddel meer zal zijn, dan profiteert goud. Het grappige is dan ook dat China en Rusland groot inkoper zijn van goud en dat Duitsland en Nederland goud hebben gerepatrieerd en anderen erover denken.

Ze zeggen allen dat het niets betekent, maar zoals een befaamd persoon ooit zei, doe niet wat ik zeg, maar wat ik doe… Ik doe echter ook wat ik zeg: ik zit dus long goud, dan weet u het vast.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

 1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
 2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
 3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Mr_expat 12 mei 2016 09:57
  Dus het wordt een georganiseerde crash, waarbij men het nog erger gaat maken door geld waardeloos te maken. Mensen gaan dus direct na het ontvangen van hun waardeloze geld iets waardevollers kopen...
  Goud zal wel wat profiteren, maar ik denk niet dat de CB's willen dat we dat gaan kopen. Ze hebben te weinig controle erop.
 2. [verwijderd] 12 mei 2016 14:28
  Ligt aan je absolute netto waarde en cynisme niveau maar als je een goede, droge schuur of kelder hebt, koop fysiek sigaretten (sowieso handig), kun je altijd verpatsen en gaat niet goedkoper worden.
  Koop aandelen tabaksindustrie, suikerwaterfabrikanten en zorgverzekeraars wanneer TTIP wordt aangenomen en de multinationals Landen kunnen gaan aanklagen wegens gemiste inkomsten omdat ze niet mogen adverteren c.q. waarschuwen voor gezondheidsrisico´s.

 3. Maan Arkenbosch 12 mei 2016 15:16
  Niet alleen goud, maar vooral zilver is vooral in muntvorm aantrekkelijk als ruil middel.Zilver is feitelijk een kleine coupure van goud, zoals de geschiedenis bewijst.Door de vergrijzing zal onroerend goed onaantrekkelijk worden, waarbij de politiek zijn vingers er niet van af kan houden.Zie voorstel CPB om na de verkiezingen, woningen in Box 3 onder te brengen.Bij een crash of chaos zal de ruil en zwart geld handel opbloeien. Of nieuw geld vertrouwen krijgt is twijfelachtig of er zou een goud/edelmetaal garantie achter moeten staan, waar China en Rusland al op voor sorteert. Helikoptergeld is feitelijk drukpers geld welk niet de banken en overheden, maar het volk ontvangt en eerder een onbeheersbare inflatie veroorzaakt. En dat kan het begin van de valutaire chaos betekenen.
 4. [verwijderd] 12 mei 2016 15:46
  Er is geen enkele aanleiding om te denken dat de ECB 'helicoptergeld' op mijn rekening zal over maken. Duitsland laat zich niet nog een keer passeren door Draghi.
  Dat er met een Nasdaq van 48XX, dus 400% stijging in 6 jaar met vooral gratis geld een crash gaat komen is zeker. Als je de timing goed hebt kun je door het inverse effect je vermogen direct vertienvoudigen. Geduld is een schone zaak.
 5. [verwijderd] 12 mei 2016 20:20
  Het "grappige" is dat in het geval dat de al dan niet beleggende medemensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone het vertrouwen in alles en iedereen hebben verloren, waaronder het geld,

  waardoor er op de camping aarde die in de ijdelheden der ijdelheden zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt een door de auteur in het koffiedik van een glazen bol voorziene situatie is ontstaan die uiteraard anders is als de Grote Depressie van de vorige eeuw tussen twee door westerse mogendheden te beginnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in,

  waarin bijvoorbeeld Amerika slechts ca. de helft en dus niet het gehele inkomen verloor,

  zodat de beroemde Engelse econoom Keyes, de beroemde Nederlandse professor Heertje en de beroemde Japanse professor Koo dan ook om dit te voorkomen de voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis in dubieuze afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren,

  die een sigarenwinkelier die langer dat een week sigaren wil verkopen uiteraard niet zou veroorzaken,

  waarin slechts het dubieuze wachten kan zijn wanneer de volgende soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken "soevereine" lidstaat van de EU als kip kaal wordt geplukt,

  in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte crisis in de Trias Politica in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but certainly not least humanitaire crises in een mondiale valutaoorlog aan de lopende band problemen makende regeringsleiders op een presenteerblaadje het simpele recept aanreiken om het inkomen in tijden van oppottingen en schuldsaneringen op 100 te stellen,

  zodat met een gecontroleerde deflatie voorkomen wordt dat het inkomen door een implosie van een uit de hand gierende inflatie afglijdt naar 90, 80, 70, 60, 50 (...) nul,

  en de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone in deze situatie tot het einde der tijden niet anders kunnen concluderen dan dat er in het leven voor de dood 1 ding belangrijk is, en dat is dat dingen uiteraard niet belangrijk zijn, en al helemaal geen goudklompjes die zij met zich mee moeten zeulen, maar waar zij in de economie die dan uiteraard in de door de auteur in het koffiedik van een glazen bol voorziene situatie heeft opgehouden te bestaan dan uiteraard niets voor kunnen kopen!
 6. [verwijderd] 12 mei 2016 21:48
  @Stasis Ik rook helaas shag van het merk

  LOOK OUT ROKEN IS DODELIJK

  dat in de ecoomie zoals de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone die vooralsnog kennen met ervaring en zorg is samengesteld uit de beste tabakssoorten,

  waardoor bij de liefhebbers hiervan een pittige en smaakvolle melange is verkregen voor alle kenners van holland classic shag,

  waar de betreffende liefhebber hiervan dus in het als gidsland voor belastingparadijzen bekend staande soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken "soevereine" lidstaat Nederland 5,80 euro bij Albert Heijn dient neer te tellen, wat mogelijk een verdubbeling van de prijs is in twee jaar?!?

  Maar de liefhebbers hiervan uiteraard tot de ontdekking zijn gekomen dat de shag bij de zuiderburen veel goedkoper is, zodat het voor de liefhebbers hiervan zo nu en dan alleen al om deze reden het de moeite waard is om bijvoorbeeld Antwerpen of Brussel te bezoeken!?!

  Waar hij of zij tevens tot de ontdekking zal komen dat daar gewone lampen niet zijnde de crisis spaarlampen van Nederland in de economie aldaar gewoon te koop is!?!

  Maar de overheid aldaar, alles heeft z'n voor- en nadelen, het automobilisten wil verbieden om in de auto's te roken,

  zodat dit voor de mensen die aldaar in de economie een mooie auto hebben gekocht, en die hier verder uiteraard niemand mee zouden kunnen schaden als zij de enige zijn die in de mooie auto rijden niet makkelijk zal zijn!?!

  Wat dus in mijn geval dus anders is, omdat ik gelukkig of helaas geen auto die je met fossiele brandstoffen in de economieën in de wereld zoals de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone die vooralsnog kennen vol kan tanken meer heb!?!

  En tevens is het zo dat ik in het kleine, maar nietige, doorgaans totaal verregende, tochtige alsmede miezerige, grotendeels onder de zeespiegel gelegen aardappelveldje van het vaderland van boven de Grote Rivieren Nederland dus niet over een al dan niet droge of goede schuur kan beschikken om vandaar uit fysiek als een soort sigarenwinkelier in sigaretten te gaan handelen teneinde de sigaretten in de schaarste en de algehele maleise aan de meest biedende die al dan niet goudklompjes met zich meezeult te verpatsen,

  dat mij in de betreffende schaarste en algehele maleise dan in de gelegenheid zou stellen om met de opbrengst van de handel bij een soort bakker een brood voor de hoogst mogelijke prijs op de kop te tikken!?!

  Zodat ik helaas in mijn situatie dan ook t.a.v. uw praktische tip helaas achter het net vis?!?

  Zodat het vooralsnog voor iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone uiteraard beter zal zijn om de plannen B die in de economie zoals de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone vooralsog kennen op de mooiste plekjes van een land,

  dus de treinstations en de (internationale) vlieghavens,

  na een druk op een knopje naar alle windstreken van de camping aarde die in de ijdelheden der ijdelheden tot het einde der tijden zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt uitvoerbaar zijn fysiek tot uitvoering te brengen!
 7. [verwijderd] 13 mei 2016 02:26
  "(...) Waar hij of zij tevens tot de ontdekking zal komen dat aldaar niet alleen de shag veel goedkoper is, maar hij of zij aldaar daar tevens tot de ontdekking zal komen dat gewone lampen niet zijnde de crisis spaarlampen van Nederland gewoon in de economie aldaar gewoon

  - dus zoals min of meer iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in de Eurozone dit zonder enig gedoe of wat verder dan ook tussen de beraadslagingen in de zichzelf met parlementaire enquêtes controlerende Tweede kamer in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken scorende extreem rechtse xenofobe

  "Wake up, wake up, eigen volk eerst, vol is vol, regel is regel, minder, minder, minder moslims, voor de afschrikwekkende werking meer, meer, meer zondebokken bestendige hekken"

  te voeren beraadslagingen over de hoofddoekjes door verwacht -

  te koop zijn!?!"
 8. [verwijderd] 13 mei 2016 02:41
  "(...) En tevens is het zo dat ik in het kleine, maar nietige, doorgaans totaal verregende, tochtige alsmede miezerige, grotendeels onder de zeespiegel gelegen aardappelveldje van het vaderland van boven de Grote Rivieren Nederland dus niet over een al dan niet droge of goede schuur kan beschikken om vandaar uit fysiek als een soort sigarenwinkelier in sigaretten te gaan handelen teneinde de sigaretten in de schaarste en de algehele malaise aan de meest biedende die al dan niet goudklompjes met zich meezeult te verpatsen,

  dat mij in de betreffende schaarste en algehele malaise dan in de gelegenheid zou stellen om in uitgehongerde alsmede uitgemergelde staat in de betreffende schaarste in de beteffende algehele malaise met de opbrengst van de betreffende handel bij een soort bakker een brood voor de hoogst mogelijke prijs op de kop te tikken, waar uiteraard niet iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van crises op zit te wachten !?! (...)"
 9. aad94 13 mei 2016 16:42
  Wat een hoop geleuter... Goud is nooit een goede belegging geweest gaat op lange termijn alleen mee met de inflatie.
  De euro en de dollar gaan ook nooit vallen want de FED en de ECB zijn de baas over het geld en de man uit de straat waar de economie om draait volgt dit geneuzel niet eens.

  Een Beurskrach kom altijd wel weer een keer, ik hoop dit jaar nog kan ik eindelijk mooie aandelen van hele mooie bedrijven kopen met hoge kortingen en weer mooie rendementen maken.

  Laat de onzinnige paniek maar komen heerlijk.

 10. Broke Even 14 mei 2016 08:53
  quote:

  aad94 schreef op 13 mei 2016 16:42:

  Wat een hoop geleuter... Goud is nooit een goede belegging geweest gaat op lange termijn alleen mee met de inflatie.
  De euro en de dollar gaan ook nooit vallen want de FED en de ECB zijn de baas over het geld en de man uit de straat waar de economie om draait volgt dit geneuzel niet eens.

  Een Beurskrach kom altijd wel weer een keer, ik hoop dit jaar nog kan ik eindelijk mooie aandelen van hele mooie bedrijven kopen met hoge kortingen en weer mooie rendementen maken.

  Laat de onzinnige paniek maar komen heerlijk.

  Sinds wanneer zit jij aan de zijlijn? Ik sinds vorige maand. Rit met Arcelor gemaakt. Vorig jaar rond deze tijd ook uitgestapt. Nu wacht ik met smacht op een beurscrash.
 11. forum rang 4 FORT1944 15 mei 2016 20:52
  Die correctie van 20% hebben we al gehad verleden jaar , in de US was het
  15% , WE GAAN TEGEN HET EINDE JAAR EEN MOOIE STIJGING KRIJGEN omdat de
  intresten niet omhoog gaan zelfs naar negatieve rente gaan en dan ben je
  toch beter met aandelen die 4% opbrengen , dit weet de groenteboer ook !
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links