Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Helikoptergeld of crash?

Helikoptergeld of crash?

Albert Edwards waarschuwt voor een beurskrach die zijn weerga niet kent en Bill Gross stelt nu onomwonden vast dat de elite niet anders kan doen dan het beginnen met helikoptergeld. Dat ik denk dat beide zullen gebeuren zal de meesten niet ontgaan zijn, maar de nogal cruciale vraag is in welke volgorde.

Edwards mag dan de meest extreme beer zijn (75% downside), maar ook het IMF en, belangrijker, het BIS (Bank for International Settlements) waarschuwt al een tijdje dat er wat aan zit te komen. Dat deed de BIS ook voor de beurzen in 2008 instortten.

Grote namen in de hedgefundwereld hebben tot nog toe zware averij opgelopen met deze mening. Elke keer denken zij (en ik) dat er een kantelpunt is, maar iedere keer weer knallen de centrale banken er wat tegenaan, en hopsakee, daar gaan we weer omhoog.

Sommigen waren het beu om tegen de stroming te gaan, zoals Hugh Hendry in 2013, die gewoon maar een bull is geworden. Nu is hij noch een bull noch een bear, maar de resultaten waren ook niet om over naar huis te schrijven.

Kortom, het is moeilijk in beleggingsland. De mensen met de kennis, zien het goed, maar weten daar maar moeilijk geld mee te verdienen. Mensen die blind de centrale banken hebben gevolgd met BTFD (buy the f*cking dip), die hebben het echter prima gedaan.

Steep drop ahead

Maar om nu als lemmingen achter de centrale bank aan te huppelen, zie ik niet zo zitten; die klif, die komt er. Dat is voor mij althans niet het probleem. Wanneer dit gebeurt is dit echter wel.

In tegenstelling tot het voorspellen van cashflows, overnames, succesvolle producten en diensten en zo verder, gaat het hier over het voorspellen wat de masters of the universe (de centrale banken) gaan beslissen en wanneer.

Wanneer gaat Yellen om? Wanneer zal Draghi negatieve hypotheekrente promoten? Wanneer wordt cash verboden? En wanneer beginnen ze met het waanzinnige plan van helikoptergeld?

Helikoptergeld

Ze gaan natuurlijk niet letterlijk met een Apache gewapend met geld onze woonwijken bestoken, maar wat ze wel gaan doen is zorgen dat er geld op onze rekening komt te staan, direct of indirect.

Er zijn vele vormen te bedenken, zoals een bepaald bedrag gestort krijgen wat uitgegeven moet worden (anders boete of intrekking), of een basisinkomen, of een kwijtschelding van schulden, of verplichte loonsverhogingen, of enorme overheidsbestedingen (tekorten gefinancierd door geprint geld), en zo verder.

Pijn

Het is allemaal bat shit crazy als wat, dat lijkt mij althans toch duidelijk, maar zoals Bill Gross stelt, zullen zij toch deze weg gaan bewandelen. De reden hiervoor is dat de pijn nu nemen gewoon geen optie meer is (ooit was?) voor de centrale bankiers (en overheden).

Ze zullen niet anders kunnen dan gekke sprongen maken en de pijn zo lang mogelijk uitstellen. Dat de totale pijn uiteindelijk alleen maar groter wordt, is een zorg voor later. De discontovoet van pijn is blijkbaar erg hoog.

Timing

Maar om nu zomaar met deze extreme maatregelen te komen is een beetje tricky. Zullen ze dat nu direct doen om zo zittende regeringen te helpen hun positie te behouden en te voorkomen dat extremere/onorthodoxe partijen aan de macht zullen komen?

Zullen ze een beurskrach gebruiken als excuus of zullen ze die juist proberen te voorkomen? Kunnen ze dat überhaupt?

Spoorboekje

Vragen, vragen en vragen. Als ik de wereld even in vier stukken deel, naar centrale bank: Bank of Japan (BoJ), ECB, Fed en Peoples Bank of China (PBOC) dan kom ik tot de volgende opsomming:

BOJ: doet alles al wat de goede monetaire goden verboden hebben. Kochten al aandelen op maar dit zal al snel tegen bepaalde limieten aanlopen. Helikoptergeld zou dus redelijk snel kunnen gebeuren.

ECB: Draghi doet maar wat, maar kan niet geheel vrij bewegen, doordat bepaalde lidstaten nog op de rem trappen. Zij beginnen het gevecht te verliezen of zien steeds meer in dat zij alleen de vlucht naar voren kunnen maken. De ECB zal dus meer en meer gaan doen, zeker nu de Fed niet meer op volle snelheid de rente aan het verhogen is, maar zal er langer over doen.

Fed: komt langzaam terug op de beslissing om de rente flink te verhogen. Het plan is al teruggeschroefd maar het zal waarschijnlijk niet lang meer duren totdat de Fed de handdoek in de ring gaat gooien en monetair de boel weer gaat verruimen.

PBOC: deze gasten kennen eigenlijk maar één ding en dat is gas geven. Helikoptergeld doen ze daar eigenlijk al, maar via de overheidsuitgaven natuurlijk.

De volgorde wat betreft timing is dus: China doet het al, Japan gaat in hogere versnelling, ECB zal volgen en VS gaat dan om. Maar die beurskrach dan? Dat zal ik volgende week behandelen.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

 1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
 2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
 3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. z0n0p 5 mei 2016 11:21
  Wat de CB'en nog aan maatregelen in petto hebben wordt hierboven opgesomd. Maar waarom en wat zijn de gevolgen en op welke termijn en wat is dan het eindspel? Ik ben er ook van overtuigd dat wat zich nu voltrekt een uitzichtsloze weg is. Maar waarom is daarvoor gekozen en hoe ziet u en mijn wereld er dan over zeg een jaar of 10 dan uit?
 2. B.R. 5 mei 2016 11:56
  De schulden van vele landen zijn nu zo opgelopen en de centrale banken zowat einde munitie zijn dat nu de grove middelen moeten bovengehaald worden. Het schrappen van het briefje van 500 euro door de ECB gisteren is slechts een eerste marginale stap.

  www.nationaldebtclocks.org/

  Met een interessante video van +/-30 min.
 3. fritscrach 5 mei 2016 15:35
  Koop maar wapens en munitie of aandelen van wapenfabrikanten, ruil die EUR 500 biljetten voor Zwitserse van CHF 1000, koop diamanten of goud, eventueel aandelen van goudmijnen. Want fysiek goud zal ook wel verboden worden en papier goud ligt waarschijnlijk in een lege kluis.
  Er zijn scheurtjes in de stuwdamwand sinds 2008/2009. En dat betekent dat de druk uiteidelijk niet meer is tegen te houden. Natuurwetten. Video:

  www.youtube.com/watch?v=Cs7TlivUFGk
 4. [verwijderd] 5 mei 2016 16:21
  Je zou dus ook kunnen stellen dat er met name in hoge lonenlanden voor de al dan niet beleggende medemensen tot het einde der tijden helemaal nul komma nul niets aan de hand is, hoe men dit links- of rechtsom ook keert!?!

  Maar als de al dan niet beleggende medemensen met name in hoge landen nu zo graag willen dat er tot het einde der tijden van alles en nog wat aan de hand is,

  waarbij de beleggende medemensen het in het koffiedik van de glazen bollen met name op het gebied van de timing van hetgeen wat er allemaal tot het einde der tijden aan de hand is moeilijk heeft,

  dan kunnen de al dan niet beleggende medemensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone niet anders concluderen dan dat er uiteraard voor de al dan niet beleggende medemensen met name in hoge landen in het betreffende koffiedik van de glazen bollen tot het einde der tijden van alles en nog wat aan de hand,

  hoewel er dus met name in hoge lonenlanden voor de al dan niet beleggende medemensen tot het einde der tijden helemaal nul komma nul niets aan de hand is, hoe men dit links- of rechtsom ook keert!?!

  Behalve uiteraard op de in een lage of hongerloontjes land te fabriceren beeldschermen of priegelschermpjes van de internetindustrie die geen lopende band meer heeft,

  met de ontwrichtende werking op de werkgelegenheid van dien,

  zoals in de spookstad Detroit is te zien,

  in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte crisis in de Trias Politica door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but not least humanitaire crises hetgeen waarnemen wat dus reeds jaren in deze aaneenschakeling van door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte crises aan het gebeuren is!?!

  Zoals bijvoorbeeld de heer Tom Lassing dit heeft verwoord in het deskundige “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan” artikel Dollar daling geen toeval (Tom Lassing) op

  www.beursblik.nl/columns/dollar-dalin...

  mei 4, 2016 Beheerder
  De Amerikaanse regering heeft recent het bericht uit doen gaan dat landen die hun wisselkoers tegenover de dollar willen aanpassen door QE maatregelen gewaarschuwd zijn.
  De Verenigde Staten zal die landen op een name and shame lijst zetten en met embargo’s, sancties en importbeperkingen treffen.
  Het is duidelijk, de Verenigde Staten wil dat de dollar tegenover andere valuta verzwakt. Dat is de enige manier waarop ze haar economie gaande kan houden en het zal ten koste gaan van andere landen in de wereld.

  Het is als de bully op school. Deze wil jouw lunch en als je die niet afgeeft dan…
  En om maar zeker te weten dat je niet geslagen gaat worden, geef je je lunch af.
  Daar hoopt de Verenigde Staten nu ook op.
  Het is niet de manier om vrienden te krijgen. Maar wie heeft vrienden nodig als je het sterkste leger en de grootste economie in de wereld hebt?
  Nu, daar komen ze vanzelf een keer achter.
  Ik ben geen voorstander van QE maatregelen, maar ik heb helemaal een broertje dood aan bully’s.
 5. raprijk 5 mei 2016 18:12
  Ik ben niet volledig tegen helikoptergeld
  Het is in elk geval beter dan nog meer geld in het financiele systeem pompen
  Helikoptergeld komt bij mensen die consumeren en zorgt voor groei en inflatie wat we nu nodig hebben
  Nog meer geld in het financiele systeem zorgt alleen voor nog hogere koersen van beleggingsprodukten waar het geld speculatief in wordt belegd
  Hoe normaal is een negatieve rente op lange termijn wanneer de centrale banken er alles aan doen om inflatie te krijgen ?
  Er is gewoon veel te veel geld
  Alleen zit het niet in de echte economie maar bij speculanten
  En dat zijn de banken ook verplicht
  Hoe kunnen ze anders nog geld verdienen met de huidige rente ?

 6. De sjaak 5 mei 2016 18:25
  Of er nu wel of geen helikoptergeld komt, of er nu el of niet een QE 4 t/m oneindig komt maakt allemaal niet zoveel uit. Geld was oorspronkelijk bedoeld als ruilmiddel en is inmiddels verweven tot een gedrogt dat GEEN waarde meer heeft en volledig is gebaseerd op vertrouwen. En juist dat laatste probeert men nu vakkundig onderuit te halen. Ik hoop dat ze het nog een tijdje volhouden.... Geeft mij de tijd om dat digitale geld om te ruilen voor tastbare zaken zoals o.a. goud en zilver
 7. Maan Arkenbosch 5 mei 2016 21:06
  Helikoptergeld moet door de bezittende klasse/pensioenfondsen opgehoest worden via verwatering van koopkracht. Het is een verwante vorm van drukpersen. Feitelijk gaat het drukpersen in een andere vorm in een hogere versnelling. Er zullen schulden mee afgelost worden, dus onttrokken aan de circulatie en dat was niet de bedoeling.Verder zal de koopbereidheid iets stijgen, maar dat zorgt niet voor de beoogde inflatie en heeft weinig effect op de werkeloosheid. Door de vergrijzing, sociale uitkeringen en rente betalingen t.a.v. achterblijvende belasting lopen de schulden verder op. Wanneer schuldsanering gaat plaatsvinden gaan veel geldverstrekkers/banken/spaarders failliet. Dan breekt sociale onrust of revolutie uit, want dat pikken de geldverstrekkers niet. Als de E.U. in 3 cultureel en valutaire passende blokken uiteenvalt door Brexit, sterke negatieve rente/afschaffing cash, de vluchtelingen crisis of de toeloop van hordes Koerden uit Turkije, dan kan het niet lang meer duren. Momenteel zijn al veel beleggers zich aan het beveiligen met aankoop van goud en zilver voor spreiding van risico-s.Zit er verschil tussen een Poppenkast of een kaartenhuis?
 8. [verwijderd] 5 mei 2016 22:09
  @Poppenkast Als u als al dan niet beleggend medemens in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone onder de deskundige begeleiding van o.m.

  Orange County Police Car Chase - Benny Hill Themed
  www.youtube.com/watch?v=LUYbu5DJA1U

  Europe - The Final Countdown (Official Video)
  www.youtube.com/watch?v=9jK-NcRmVcw

  Pet Shop Boys - Go West [HDR]
  www.youtube.com/watch?v=SezoGW_z9w0

  van de veronderstelling uitgaat dat er met name in hoge lonenlanden voor de al dan niet beleggende medemensen tot het einde der tijden van alles en nog wat aan de hand is, hoe men dit links- of rechtsom ook keert, dan zou de retorische vraag die u stelt

  “Zit er verschil tussen een Poppenkast of een kaartenhuis?”

  mogelijk voor de al dan niet beleggende medemensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone misschien relevant kunnen zijn,

  maar omdat er volgens de meeste al dan niet beleggende medemensen in de hoge, lage en hongerloontjeslanden in en buiten de eurozone tot het einde der tijden helemaal nul komma nul niets aan de hand is, hoe men dit links- of rechtsom ook keert, verschilt u dan ook in onderhavig door u in goede orde overeengekomen agreement to disagree,

  dus het enige wat de mensheid om kwart over twaalf nog rest,

  na o.m. de uitroeiing van inheemse volkeren als de Indianen, de Aboriginals en de Maori’s,

  het overal op de wereld dwars door samenlevingsverbanden heen voor eigen gewin trekken van streepjes op de kaart,

  twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen,

  de zinloos bloedvergietende dekoloniale oorlogen,

  de zinloos bloedvergietende oorlogen in Joegoslavië op de breuklijnen van het Oost- en West Romeinse en Ottomaanse rijk,

  de na de order “Wie in ze War on terror niet voor ons is, is tegen ons” van chief commander Bush als een van de weinige landen politieke steunverlening van Nederland aan de niet door de VN gemandateerde zinloos bloedvergietende oorlog in Irak met het gevolg van een in de Veiligheidsraad ontstaan machtsvacuüm,

  in welke chaos chief commander Bush dus van de ene op de andere dag een geloofsgroep van de islam buiten de orde plaatste, dus met het gevolg dat een militaire tak als de terreur organiserende organisatie IS de touwtjes in handen kreeg en een niet meer in de eigen regio op te vangen vluchtelingenstroom van dien,

  na het vermoorden van de dictatoriale schurk van een schurkenstaat Ghaddaffi met het gevolg van een burgeroorlog van iedereen tegen iedereen in Libië in welke chaos de terreur organiserende organisatie IS touwtjes in handen kreeg, dus met het gevolg dat de westerse landen wachten dat in de chaos een regering is gevormd die namens alle mensen regeert die bij de westerse landen formeel om verzoek tot hulp kan indienen,

  in een door de aan de lopen de band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte crisis in de Trias Politica in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but not least humanitaire crises tussen de beraadslagingen tussen de hoofddoekjes in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken scorende

  "Wake up, wake up, vol is vol, eigen volk eerst, regel is regel, voor de afschrikwekkende werking minder, minder, minder moslims"

  zondebokken scorende extreem rechtse eenmanssekte en de strijdkreten vanuit de loopgraven van 100 jaar geleden in de zichzelf met parlementaire enquêtes controlerende Tweede kamer van het hoge lonenland Nederland, zodat niemand in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone begrijpt waarom de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders hun probleempjes die zij met andere aan de lopende band problemen makende regeringsleiders hebben niet in de organen die hiervoor opgericht zijn,

  de Veiligheidsraad en het Vredespaleis van de Verenigde Naties,

  in no-time oplossen, kennelijk van mening!?!

  Waar uiteraard tot het einde der tijden niemand in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken scorende

  "Wake up, wake up, vol is vol, eigen volk eerst, regel is regel, voor de afschrikwekkende werking minder, minder, minder moslims"

  zondebokken scorende extreem rechtse eenmanssekte al dan niet in retorische zin al dan niet met in goede orde overeengekomen agreements to disgree,

  het enige wat de mensheid om kwart over twaalf nog rest,

  bezwaar tegen kan hebben!?!
 9. [verwijderd] 5 mei 2016 22:23
  PS

  E.e.a. uiteraard tot het einde der tijden mede gelet op de deskundige begeleiding van

  MOUNTAINS MAY DEPART - Nederlandse trailer
  www.youtube.com/watch?v=7JJx-hHN0Zo

  Mountains May Depart (Jia Zhangke - 2015) - Go west Final
  www.youtube.com/watch?v=8-ts9IbbFxc

  REDBONE We Were All Wounded at Wounded Knee 1973
  www.youtube.com/watch?v=2VB2LdOU6vo

  "The Good, The Bad and The Ugly" by Hugo Montenegro and His Orchestra
  www.youtube.com/watch?v=qd_7Bnxblo4

  HEY AMERICA - NORTHERN SOUL - JAMES BROWN BAND
  www.youtube.com/watch?v=xUKFmjhUALw

  James Brown-This is a mans world.
  www.youtube.com/watch?v=wd1-HM234DE

  Pulp Fiction Soundtrack - Opening Theme (Dick Dale and His Del Tones - Miserlou)
  www.youtube.com/watch?v=D5OHrQYwRac

  The Stranglers - Always the Sun (extended)
  www.youtube.com/watch?v=-wDdZwRAOug

  Het Goede Doel – België
  www.youtube.com/watch?v=MTVnMO6cRfg

  Tina Turner - We Don't Need Another Hero (Thunderdome) (Instrumental)
  www.youtube.com/watch?v=PAIatLW8ZKc

  OMD Messages LIVE)
  www.youtube.com/watch?v=xJvcxa9THog

  L. A. Woman - The Doors
  www.youtube.com/watch?v=JskztPPSJwY

  Golden Earring - Radar Love
  www.youtube.com/watch?v=XwqMKf7r7Xg

  Madonna - Hung Up(Gimme! Gimme! Gimme! A Man After Midnight)
  www.youtube.com/watch?v=8NJ0Qw0rBAY

  U2 - Beautiful Day
  www.youtube.com/watch?v=co6WMzDOh1o
 10. speedy0070 6 mei 2016 02:13
  IK geloof werkelijk dat de meeste mensen het echte gevaar niet zien maar laat ik er een paar wakker schudden. Een recent artikel geeft waarschuwing voor een downcrash van 75% die ik zelf op 90 tot 95% schat voor einde van het jaar 2017
  wat zou betekenen dat iedere 100 euro op de beurs nog maar 5 euro zou zijn.
  lees dit artikel daarna geef ik aan waarom!! Albert Edward waarschuwt voor een beurskrach die zijn weerga niet kent en Bill Gross stelt nu onomwonden vast dat de elite niet anders kan doen dan het beginnen met helikoptergeld. Dat ik denk dat beide zullen gebeuren zal de meesten niet ontgaan zijn, maar de nogal cruciale vraag is in welke volgorde.
  Edwards mag dan de meest extreme beer zijn (75% downside), maar ook het IMF en, belangrijker, het BIS (Bank for International Settlements) waarschuwt al een tijdje dat er wat aan zit te komen. Dat deed de BIS ook voor de beurzen in 2008 instortten.

  Nu de vraag waarom en hoe is dit mogelijk!
  De dollar word kunstmatig hoog gehouden en zou verhoudingsgewijs 2 dollar moeten zijn tegen 1 euro vanwege de sterke terugval van de olieprijs. Olieprijs duikelt verder omdat de elektrische auto zijn entree heeft gemaakt praktisch over de hele wereldbol.Iran blijft stug doorpompen en straffen de amerikanen met hun vorige boycot. Verder zien we dat de consument steeds minder koopt omdat die gewoonweg niet kan kopen!! Leven is duurder en prijzen blijven stijgen! Dus productie omlaag en minder winstcijfers. En europa en andere wereldwijd zijn stugge onderzoeken van corruptie waardoor grote cashflow de rem word gezet.Olielanden hebben een zeer groot kapitaal op de beurs in andere bedrijven. Ze verkopen de hele rotzooi en veroorzaken de grootste beurscrash ooit in de geschiedenis.Wachten vrolijk af dat alles inklapt tot bijna nul (Zero) en kopen de hele troep weer op voor een eitje. En zijn weer groter in grootmacht!! Neem hierbij alle grafieken van historische crashes tot 3 jaar ervoor en plataboooooom!!! Neem de huidige grafiek en zien we zeer duidelijk vergelijkenis!! wakker worden jongens!!
  En dec 1999 gaf ik aan dat de hele huizenmarkt in spanje zou inklappen. Geen sterveling wilde het geloven beschouwden mij als een idioot zonder verstand.
  wie dit wil denken doet maar lekker verder maar later niet huilen ok?
  Met een rem op koopkracht van de arbeider zullen ze dit nooit oplossen en zullen deze rijke heren zichzelf bestraffen voor hun schandalig gedrag van uitbuiting van een arbeider. Uiteindelijk word recht behaald. meer niet.
  eurotjes bewaren of gewoon in goud gaan zoals in de oorlog. Banken gaan gewoon naar de knoppen zeggen dat ze adviseurs hebben!! Weten er geen hol van. Neem ABN-AMRO toen de torens werden aangevallen in New YORK zeiden nee nee verkoop niets gebeurd niets. Ik verkocht de hele rotzooi en sinds die tijd werd het nooit meer de oude!! Brookerbedrijf Van der Molen ging voledig om zeep. ABN verloor bijna 80% van zijn kapitaal. Mogen ze denken dat ik een hufter ben en idioot en waanzinnige maar..... de waarheid is een harde klap in het gezicht. Als je een harde klap wilt hebben in je centen moet je vooral niet luisteren naar mijn verhaal. Zou je zeggen dat je in putopties mot gaan DUS NIET!! Waar gaan ze de centen vandaan halen als ze naar de maan zijn?? (falliet!!) En zoals we weten met een verklaring van falliet ga je weinig beuren of helemaal niets!! het is een simple berekening in wiskunde wat duidelijk aangeeft dat de toren aan het wankelen is en aangeeft om op instorten te staan. uitkijken en succes!!
 11. Met Effekt 6 mei 2016 11:08
  quote:

  Mr_expat schreef op 6 mei 2016 09:48:

  Grappig dat niemand het opvalt hoe tegendraads het stoppen met het drukken van de 500 euro biljetten is met de wens op een hogere inflatie. Bij een hogere inflatie heb je immers grotere biljetten nodig.
  Grappig dat er nog steeds mensen schijnen te zijn die grotere bedragen cash betalen.
 12. fritscrach 6 mei 2016 12:34
  Mr_expat 6 mei 2016 om 09:48

  Waarschijnlijk is de reden dat wegens de lage tot negatieve rente en wantrouwen van banken (indien > EUR 100.000 spaartegoed) mensen ertoe neigen om geld zelf op te slaan. Je ziet die biljetten eigenlijk weinig in het verkeer. Men neemt ze niet (graag) aan, groot risico, zeker als je er veel op moet wisselen.
  Verder is de criminele wereld dol op EUR 500 biljetten.
  En nog iets: chartaal geld is echt geld, je giraal tegoed bij een bank is dat niet. De bank heeft een schuld aan jou en jij hebt een vordering op de bank. Iets met ¨Poof, and it´s gone...¨
  www.youtube.com/watch?v=-DT7bX-B1Mg
 13. [verwijderd] 6 mei 2016 17:55
  Zijn we weer lekker aan het doemdenken? Oké en wat dan nog? Niet beleggen? alles verkopen en op de bank zetten die omvalt en dat garantiestelsel is dan een lachertje; ga maar procederen om je centen van een failliet systeem te krijgen. Alleen als bedrijven echt failliet gaan is een aandeel niks meer waard, tot die tijd is het een aandeel in een bedrijf.
  O, en alle hypotheekslaafjes denken van hun lening verlost te zijn? dacht het niet. In de kleine lettertjes staat vast wel dat de lening in noodgevallen direct opeisbaar is. Dus huizenprijzen door het putje. Een goudrekening? Als een bank valt is het precies wat het is: papier en geen goud. Met fysiek goud betalen in een winkel? En dan papier terug natuurlijk...droom maar lekker.
  Als je meer zekerheid wilt moet je beleggen in ECHTE waarde. Koop een huis zonder hypotheek.. is nog steeds een huis na een armageddon tenzij de bom er boven opvalt :-) en wordt in een "nieuwe" economie vanzelf weer gewaardeerd net als andere tastbare zaken zoals een aandeel in een bedrijf dat niet ter ziele is gegaan.
  Wie zijn het haasje: iedereen met "geld" op de bank of in een sok, alle mensen die in derivaten handelen want het financiële systeem is, althans voor enige tijd, er niet meer. En de meesten met bankaandelen... dat is pas gokken: welke zal het overleven? Een ding is zeker: je kunt géén waardevergelijking maken tussen vóór en ná zo'n gebeurtenis omdat de wereld dan is veranderd. Ik denk persoonlijk dat er dan een uitsluitend digitale "wereldmunt" wordt ingevoerd in welke vorm dan ook. En dat dan alle ECHTE bezittingen(met intrinsieke waarde) naar de waarde van die nieuwe munt opnieuw worden gewaardeerd.
 14. Belgske 6 mei 2016 19:42
  Weet je nog de tijd, dat als je 10 gulden kreeg, hoe blij je was. Als ik mijn zoon nu de waarde van 10 gulden zou geven dan lacht hij me vierkant uit. Geld is inderdaad iets eigenaardig, het verliest langzaam zijn waarde. Maar wat is het alternatief? Er is niet genoeg goud om al het geld nu te dekken!
 15. Belgske 6 mei 2016 19:46
  quote:

  Justsaying schreef op 6 mei 2016 17:55:

  Als je meer zekerheid wilt moet je beleggen in ECHTE waarde. Koop een huis zonder hypotheek.. is nog steeds een huis na een armageddon tenzij de bom er boven opvalt :-)
  Koop een huis en richt het in naar je eigen zin...Dat is pas waardeverbranding. Die dure luxe keuken die vrouwtje wou heeft 0 waarde na 5 jaar want dan zijn de modegrillen weer anders! Ik heb ooit een huis gehad en verkocht, heel die reutemeteut dat je veranderd hebt en geld dat je erin gestoken hebt is ZERO waard!
 16. [verwijderd] 6 mei 2016 21:24
  quote:

  Belgske schreef op 6 mei 2016 19:46:

  [...]

  Koop een huis en richt het in naar je eigen zin...Dat is pas waardeverbranding. Die dure luxe keuken die vrouwtje wou heeft 0 waarde na 5 jaar want dan zijn de modegrillen weer anders! Ik heb ooit een huis gehad en verkocht, heel die reutemeteut dat je veranderd hebt en geld dat je erin gestoken hebt is ZERO waard!
  Duh,.. ik koop een huis en verhuur het aan studenten. Rentabiliteit 9% dus na elf jaar heb ik een heel huis terug. Dat je jouw vrouwtje wil tevreden stellen is voor eigen rekening; ik heb het over beleggingen, of valt jouw vrouwtje in dezelfde categorie? ;-). Dit soort verhuur kan heel goed concurreren met de beurs; het is niet voor niets dat air-bnb in de randstad voor exploderende huizenprijzen zorgt.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links