Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Terugblik op Hollandse aandelentips van 2015

Terugblik op de Hollandse Aandelenavond 2015

Ongeveer een jaar geleden tipten vijf beursexperts hun favoriete Nederlandse aandelen tijdens de Hollandse Aandelenavond 2015, georganiseerd door IEX en BNP Paribas. Binnenkort vindt alweer de zesde Hollandse Aandelenavond plaats. Een mooi moment dus om terug te blikken op vorig jaar; hoe staat het nu met de aandelen die toen getipt werden?

Met welke adviezen zijn de experts de mist in gegaan en welke aandelen zijn nu nog steeds koopwaardig? We trappen af met Nico Bakker, die een jaar geleden Besi, Heineken en RELX (voorheen Reed Elsevier) op het oog had.

Heineken: kopen op zwakte

“Heineken noteerde destijds rond de 70 euro en is nog altijd een goed renderend fonds met hoge toppen en hoge bodems. Inmiddels staan we ruim boven de 80 euro met een opwaarts potentieel tot 86 euro. We kunnen wel wat corrigeren, maar zolang we boven de 75 euro blijven komt de trend niet in gevaar. Het motto voor Heineken is kopen op zwakte.”

Over RELX is Bakker minder enthousiast. “In tegenstelling tot Besi, dat een grillig koersverloop had, heeft RELX niet echt een spannend koersverloop laten zien; het noteert al meer dan een jaar rond hetzelfde niveau. We zijn sindsdien van 14 naar ongeveer 16 euro gegaan en dat is best aardig, maar ik zie op dit moment geen reden om er fors in te zitten.”

Onverminderd positief over TomTom

Jim Tehupuring tipte vorig jaar TomTom, KPN en Aperam. KPN heeft per saldo weinig gedaan en Aperam staat in vergelijking met een jaar geleden zo’n 15% lager.

Over TomTom is hij echter nog steeds onverminderd positief. “Dat heeft alles te maken met de kaartendivisie. Die vertegenwoordigt al zo’n 12 euro per aandeel aan waarde. Nu wil het management het op dit moment niet apart verkopen, maar mocht er een koper komen, dan betekent dit een flink opwaarts potentieel. Daarbij zie ik voor dit jaar ook weer een omzetgroei van 5% en als de dollar daalt, zullen de marges toenemen en zal de winstgevendheid gaan stijgen.”

De short op Ballast Nedam pakte goed uit. Tehupuring: “Destijds noteerde het aandeel 2 euro en nu is het praktisch failliet. Het is voor 0,35 euro per aandeel overgenomen door het Turkse bouwbedrijf Renaissance.” 

Van Zeijl minder optimistisch 

Corné van Zeijl zag in mei 2015 PostNL, TKH en Wereldhave als kanshebbers. Hij is inmiddels minder positief over de fondsen en hij heeft de positie in PostNL grotendeels afgebouwd en in TKH en Wereldhave voor een klein deel. 

“Hoewel die laatste het naar omstandigheden nog best aardig heeft gedaan. In 2015 hebben ze niet laten zien wat ik gehoopt had, omdat ze toch aardig wat last hadden van de retailmarkt in Nederland, wat ik niet had verwacht. De keuze voor onroerend goed was goed, alleen die voor Wereldhave dan weer net niet.”

'ASML blijft toppick'

Jos Versteeg ging vorig jaar voor ASML, Aalberts en Randstad. “Allemaal in de cyclische hoek, waar dus als eerste de klappen vallen. Randstad heeft me genekt en bij ASML was vorig jaar het probleem dat de markt voor semiconductors begon in te zakken. Daar heeft het bedrijf dan meteen last van. Voor dit jaar behoort ASML echter tot de outperformers en is het één van mijn toppicks.”

Liever aanpassen dan voorspellen

Edward Loef week vorig jaar af van de consensus. “Ik was negatief en had een koersdoel van 375 punten voor de AEX, een niveau dat we op drie punten na bereikten. Ik koos in mei 2015 op basis van ervaringen uit 2007 en 2008 voor fondsen die toen het beste overeind bleven. Dat waren Gemalto, KPN en Ahold. KPN en Ahold bleven inderdaad overeind, maar Gemalto zakte weg van 80 euro toen naar zo’n 60 euro nu.

“Eigenlijk vind ik voorspellen iets voor op de kermis. Mijn persoonlijke benadering is dat ik de trend monitor, en mij dan aanpas aan de verandering in plaats van dat ik ga voorspellen. Maar het is wel wat beleggers verwachten. In lijn met mijn negatieve verwachting had ik liever drie shorts en één long getipt.” 

Mis de tips niet

Kijkt u mee de komende Hollandse Aandelenavond? Het seminar zit al vol, maar u kunt zich nog wel aanmelden voor het gratis webinar: u kunt dan live meekijken. Klik daarvoor op onderstaande button.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

  1. 26 mei Vijf vragen aan Martine Hafkamp
  2. 25 mei Dit waren de tips van de Hollandse Aandelenavond 2022
  3. 24 mei IEX Beleggersdag: bekijk nu het programma!

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links