Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dash for cash

Hoe beïnvloedt de cashbehoefte van beleggers de aandelenkoersen?

De liquiditeitsbehoefte van beleggers en de voorkeur voor beleggen schommelt zowel op de lange termijn als op de korte termijn. Wanneer we liquiditeiten beschikbaar hebben willen we die graag kunnen inzetten en als we liquiditeiten nodig hebben onttrekken we die aan markten.

Hoe beïnvloedt deze dash for cash-behoefte de aandelenprijzen?

Volgens traditionele financiële theorieën, een gedachtegoed dat de meeste beleggers geleerd hebben tijdens hun opleiding, oefent onze behoefte naar liquiditeit geen invloed uit op de aandelenprijzen. 

Arbitragepartijen

Het idee hierachter is dat schommelingen in vraag en aanbod naar beleggingsinstrumenten opgevangen zouden worden door arbitragepartijen.

Bijvoorbeeld, als er op een bepaald moment veel vraag is naar een NN-aandeel, zou dit de prijs iets moeten opdrijven omdat de vraag het aanbod overschrijdt op de huidige koers, net zoals meer vraag naar bloemen de tulpenprijs opdrijft.

Dit komt omdat prijzen dan boven hun intrinsieke waarde van de kasstromen (lees: verwachte dividenden) handelen, indien arbitragepartijen (de market makers, renaissance like-hedgefunds en prop. books van investmentbanken) dit verschil zien en direct corrigeren.

Liquiditeitsbehoefte

Deze theorie is door vele Nobelprijswinnaars ontwikkeld en verfijnd, maar in de praktijk gaat het niet altijd op.

Neem bijvoorbeeld het volgende patroon in de liquiditeitsbehoefte van beleggers. Vanwege betalingsverplichtingen gedurende de maand en kasinstromen tegen het einde van de maand, hebben veel beleggers behoefte aan liquiditeit rond deze tijd en juist veel liquiditeit beschikbaar rond het einde van de maand.

De onderstaande figuur toont de depositietegoeden ten opzichte van hun tweemaandelijks gemiddelde, uitstaande bij commerciële banken in de Verenigde Staten van negen dagen voor (T-9) tot tien dagen (T+10) na het einde van de maand (T).

Depositietegoeden ten opzichte van hun tweemaandelijks gemiddelde, bron Etula, Rinne, Suominen, en Vaittinen (2015).
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Het is duidelijk:

  • dat er liquiditeiten onttrokken worden van circa acht tot vier dagen voor het einde van de maand
  • dat er liquiditeiten binnenstromen drie tot één dagen na het einde van de maand
  • dat er liquiditeiten teruglopen vlak na het einde van de maand

 

Koopdruk neemt toe

In de onderstaande figuur is een soortgelijk patroon te zien in de US Libor (de interbancaire overnight-rentevoet) ten opzichte van het maandgemiddelde. Deze schommelingen in liquiditeitsbehoeften gedurende de maand zorgen ervoor dat de verkoop in aandelenmarkten rond het midden van de maand wordt gedrukt.

Dit houdt aan tot een paar dagen voor het einde van de maand, alvorens koopdruk ontstaat rond de maandwisseling.

Amerikaanse Libor ten opzichte van het maandgemiddelde, bron Etula, Rinne, Suominen, en Vaittinen (2015).
Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: Etula, Rinne, Suominen, en Vaittinen (2015).

 

Wél invloed

Volgens traditionele financiële theorieën zouden deze koop- en verkoopbehoeftes geen impact moeten hebben op aandelenkoersen. De praktijk is echter anders. Het patroon in de onderstaande figuur toont de impact op koersen rond het einde van de maand.

  • De blauwe lijn toont de rendementsontwikkeling van beleggers die midden jaren twintig in de Amerikaanse aandelenmarkt belegd zouden zijn, gedurende de drie dagen voor, tot en met drie dagen na het einde van de maand.

  • De rode lijn toont de rendementsontwikkeling indien beleggers gedurende acht dagen voor, tot en met vier dagen voor het einde van de maand belegd zouden hebben.

  • De overige lijnen laten de rest van de dagen zien.

De impact op koersen rond het einde van de maand, bron Etula, Rinne, Suominen, en Vaittinen (2015).
Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: Etula, Rinne, Suominen, en Vaittinen (2015).

 

Het blijkt dat bijna al het rendement van de Amerikaanse aandelenmarkt rond het einde van de maand wordt gegenereerd en dat als er liquiditeiten onttrekkingen zijn (T-8 to T-4) de aandelenkoers structureel naar beneden gaat. In de Europese en Aziatische aandelenmarkten zien we een soortgelijk patroon.

Terugkerend patroon

Kortom, de behoefte van beleggers aan liquiditeit zorgt voor verkoopdruk gedurende het midden van de maand tot een paar dagen voor het einde van de maand, en voor koopdruk rond de maandwisseling.

Hierdoor dalen aandelenkoersen vanaf het midden van de maand en stijgen ze structureel rond het einde van de maand.

Resultaten uit het verleden bieden (helaas) geen garantie voor de toekomst. Er zijn echter redenen om aan te kunnen nemen dat we dit patroon ook de komende jaren kunnen verwachten. Het blijkt dat het bovenstaande patroon sterk samenhangt met het belang van institutionele beleggers.

Zij zorgen voor veel van de liquiditeitsbehoeften vanwege hun uitbetalingsschema’s. Bovendien is hun relatieve belang in markten gegroeid en zal dit naar verwachting nog verder groeien.

Een tip: Don’t go against the flow


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guido Baltussen

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Meer over Guido Baltussen

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. mei '17 De valkuil van ranglijsten
  2. jan '17 Hoe we voortborduren op het verleden 1
  3. dec '16 Vergeet het verleden... 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. joeps 15 april 2016 11:05
    Foutje:
    De rode lijn toont de rendementsontwikkeling indien beleggers gedurende acht dagen voor, tot en met vier dagen na het einde van de maand belegd zouden hebben.
    Moet zijn:
    De rode lijn toont de rendementsontwikkeling indien beleggers gedurende acht dagen voor, tot en met vier dagen VOOR het einde van de maand belegd zouden hebben.

    Overigens zou het wel fijn zijn om ook een verwijzing te krijgen waar deze grafieken vandaan komen.
  2. [verwijderd] 16 april 2016 02:30
    Een zeer leeswaardig

    “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan”

    artikel, waarvan de beleggende al dan niet (te) zwaar depressieve of (te) euforische medemens dit als beurswijsheid bij zijn of haar aan- en verkoopmomenten in de een of andere munteenheid op de mondiale beursen met een bepaalde horizon en een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten t.a.v. het geconstateerde patroon in zijn of haar (te) zwaar depressieve of (te) euforische overwegingen t.a.v. de korte of lange termijn dient te betrekken om hier op de korte of lange termijn zijn of haar voordeel mee te kunnen doen,

    zodat hij of zij als (te) zwaar depressief of (te) euforisch beleggend medemens door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst van deze beurswijsheid over het geconstateerde patroon op de korte of lange termijn duurzaam van kan profiteren,

    waar uiteraard niemand in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet in retorische zin al dan niet met agreements to disagree tot het einde der tijden bezwaar tegen kan hebben!
  3. geobeo 17 april 2016 20:21
    quote:

    schreef:

    De blauwe lijn toont de rendementsontwikkeling van beleggers die midden jaren twintig in de Amerikaanse aandelenmarkt belegd zouden zijn, gedurende de drie dagen voor, tot en met drie dagen na het einde van de maand.
    Mooi verhaal. Mooie grafiek met die blauwe lijn. Maar waar komt dat vandaan?

    Ik heb deze theorie hoogstpersoonlijk even geprobeerd te backtesten in quantopian met data vanaf 2003 en ik kom op een totaal andere grafiek uit. Eentje die zwaar negatief is ten opzichte van de benchmark (SPY). Zelfs als ik uitga van 0 commissie kosten.

    Dus nogmaals waar komt deze mooie grafiek vandaan? Wat zijn de details. Wat is de definitie van "de" Amerikaanse aandelenmarkt?

    Dit ruikt naar totale onzin...
  4. geobeo 17 april 2016 23:44
    En hier in de bijlage een screenshot van bovenstaande backtest door mij. Conclusie: in tegenstelling tot wat bovenstaand artikel suggereert is het geen bijzonder goede strategie om 3 dagen voor het einde van elke maand posities in te nemen en die 8 dagen na het begin van de volgende maand te sluiten.

    Je kunt nog altijd (veel) beter met het verstand op 0 op een willekeurig moment kopen en heel veel geduld hebben.
  5. vdMandele 19 april 2016 13:59
    quote:

    geobeo schreef op 17 april 2016 23:44:

    En hier in de bijlage een screenshot van bovenstaande backtest door mij. Conclusie: in tegenstelling tot wat bovenstaand artikel suggereert is het geen bijzonder goede strategie om 3 dagen voor het einde van elke maand posities in te nemen en die 8 dagen na het begin van de volgende maand te sluiten.

    Je kunt nog altijd (veel) beter met het verstand op 0 op een willekeurig moment kopen en heel veel geduld hebben.
    volatiliteit van deze strategie is veel kleiner dan die van de SPY (want beta=0.37), dus een fan die zou zeggen dat je deze strategie meer dan 2 maal zo groot zou mogen spelen. dan zal je rendement verdubbelen en versla je de markt (betwijfel of dat helemaal fair is, maar desondanks..). Wel belangrijk: reken je rente bij over de periode tussen de investeringstijden (80% van de periode)? dat zou de eerste 10 jaar best wel wat extra rendement hebben moeten geven.

    Overigens heeft de SPY het afgelopen decennium fantastisch gedaan, wellicht door de opkomst van ETF's/trackers. Is dus niet de makkelijkste benchmark om te verslaan. Hoe doet deze strategie het tegenover EEM, EFA of ACWI, die een wat neutraler patroon hebben gevolgd?
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links