Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europa: diep in de modder

Onzekerheid rond Europa neemt toe.

Van de Europenen ziet 20 tot 35% zichzelf als verliezer van de globalisering en vindt dat de mainstream niet luistert. Het liberale project van open markten en vrijhandel wordt steeds meer gezien als mislukking door de gewone man.

Verdere integratie van Europa wordt om uiteenlopende redenen niet langer als zoete koek geslikt.

Allereest is het Europese project altijd een door de elite gedreven project geweest; des te langer dit een exclusief feestje is geweest, des te groter het democratische en legitimeringstekort.

Ten tweede is het sluiten van achterkamerdeals moeilijker geworden door de alom aanwezige (sociale) media. Juist een zekere mate van geheimhouding is noodzakelijk voor landen om hun nationale belangen even opzij te kunnen zetten voor het grotere belang.

Verdeeld en krachteloos

Ten derde ontbreekt een overtuigende drijvende kracht achter het Europese project. Onderliggende drijfveren waren altijd erg sterk: West-Europa koos voor integratie om oorlog te voorkomen, Zuid-Europa koos voor democratie en Oost-Europa wilde uit de Russische greep blijven.

En allemaal dachten ze de welvaart te vergroten via integratie. Intussen zijn met name de Tweede Wereldoorlog maar ook de dictaturen in Zuid- en Oost-Europa lang geleden en staat het argument ter discussie dat vrijhandel en integratie – het hele fenomeen globalisering – voor iedereen het beste zijn.

Kortom, Europa ontbreekt het steeds meer aan een narrative voor verdieping en verbreding.

Tot slot was consensus nog relatief makkelijk in de Europese club van 6 originele oprichters, maar met 28 leden zijn de politieke, economische en sociale verschillen wel erg groot. Dit maakt de EU minder slagvaardig, veel stroperiger en een ver-van-mijn-bed-show, waardoor ook de populariteit van en het vertrouwen in de EU afbrokkelen.

Rationeel en visionair? Yeah right!

Twee tegengestelde krachten bepalen de toekomst van Europa:

  • Het publiek hakt in op Europa en geeft Brussel veelal de schuld van problemen (mede omdat nationale politici Brussel als zondebok gebruiken).

  • Tegelijkertijd kunnen problemen als de vluchtelingenproblematiek en Russische agressie alleen in Europees verband opgelost worden en de crises zouden Europa dus tot meer samenwerking moeten dwingen.

Rationeel en met een blik op de lange termijn is het simpel: sla de handen ineen. In de praktijk is politiek twee dingen juist vaak niet: rationaal en langetermijngericht.

Slopers versus bouwvakkers

Hoopgevend is dat Europa al sinds de start van de moderne Europese integratie gewend is aan het dealen met crises. Maar de crises stapelen zich nu wel op en met de Grexit-discussie werd voor het eerst serieus overwogen om iemand uit de club te zetten.

Een ding is duidelijk: bijna alle problemen waarmee de EU kampt zijn (mede) ingegeven door het falende governance system. Dat bleek tijdens zowel de eurocrisis als de vluchtelingencrisis. De eurozone is slechts half afgebouwd en hetzelfde geldt voor het Europese vluchtelingensysteem.

De grote vraag is of het huis in elkaar stort of dat het met vereende krachten afgebouwd wordt. In elk geval maakt het Oekraïne-referendum het de politieke bouwvakkers en architecten nog moeilijker. De uitslag speelt slopers als Nigel Farage in de kaart die pleiten voor een Brits vertrek uit de EU.

Het Nederlandse referendum was in de woorden van Farage het hors-d’oeuvre voor het Britse hoofdgerecht en de uitslag heeft momentum gecreëerd voor eurosceptisch sentiment.

Blubberbad

Deze en de bredere politieke onzekerheid rondom de eurozone en de EU maken mede dat wij het de Europese economie nog altijd minder zien doen dan de Amerikaanse. Van doormodderen dreigt Europa terug te vallen naar spartelen in een vies blubberbad. De kans dat het daar schoon uitkomt wordt met de dag kleiner.

Het lijkt dan ook onvermijdelijk dat het monetaire beleid van de ECB – waar zelfs al voorzichtig stemmen opgaan om de handen echt vies te maken door middel van helikoptergeld – en de Fed verder uit elkaar zullen lopen met op de middellange termijn neerwaartse druk op EUR/USD.


Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Andy Langenkamp

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. Naast zijn columns voor IEX schrijft hij regelmatig voor andere nationale en internationale media, zoals Het Financieele Dagblad, Kn...

Meer over Andy Langenkamp

Recente artikelen van Andy Langenkamp

  1. jun '19 Een nieuw tijdperk 3
  2. mei '19 Op de drempel van een mondiale recessie? 7
  3. apr '19 Europese noodverbanden kunnen hooguit wat extra tijd kopen 15

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ruud, Frankrijk 14 april 2016 12:42
    Dat vind ik zo wel netjes neergezet, "chapeau" Andy.

    Naast andere kranten lees ik ook "De Telegraaf" (digitaal).
    Veel Telegraaf lezers zijn nogal anti EU en ik doe wel eens aan de discussie mee. Een stukje dat Telegraaf niet wilde plaatsen is bijgevoegd (aangepast aan -vermoedelijk- niveau).
  2. Ruud100 14 april 2016 13:03
    "De eurozone is slechts half afgebouwd en hetzelfde geldt voor het Europese vluchtelingensysteem."

    Dat is nogal erg mild uitgedrukt.
    Volgens mij realiseren maar heel weinig mensen zich dat volgens de huidige regels circa 2 a 3 (twee a drie) MILJARD mensen een kans maken op asiel in Europa vanwege de omstandigheden waarin in hun thuisland leven.

    Het idee dat deze groep NIET in beweging komt nu het inkomen in het thuisland toeneemt en de kosten van het reizen alsmaar verder dalen is iets waar alleen politici nog in geloven.

    De enorme stroom mensen en het geld dat ze te besteden hebben heeft een hele "reisbranche" opgeleverd die met de dag soepeler werkt. En die eigenlijk al onbeheersbaar is geworden.
  3. Humans R underrated 14 april 2016 13:18
    Het valt behoorlijk mee hoeveel mensen in Europa denken dat globalisatie slecht is, in de VS zijn dat er meer:
    www.pewglobal.org/2014/09/16/faith-an...
    Verder is de ongelijkheid in Europa ook niet zo groot, veel lager dan in de VS; 30.6 GINI voor de EU en 45 voor de VS (hoe lager hoe gelijker)
    en.wikipedia.org/wiki/List_of_countri...

    Als laatst vallen de economische groei cijfers ook mee tov de VS, voor 2015 1.8% voor de EU, 2.6% voor de VS (2016 raming 1.1-1.7% EU, 1.0-2.6% VS)
  4. fritscrach 14 april 2016 14:46
    @Ruud100
    Als mensen als Kofi Annan vinden dat Europa maar moet accepteren dat het continent de komende 35 jaar in bevolkingsaantal zal verdubbelen en wij die overstroming maar moeten opvangen dan heb je het echte
    probleem te pakken. Er is regie. Vanuit een anti-koloniale leer.
    Kijk maar eens wat er in de United Nations allemaal rondloopt en in allerlei eraan gelieerde clubjes. Zeer zorgwekkend.
  5. [verwijderd] 14 april 2016 15:47
    Beste Andy,
    Zoals zoveel mensen die stukje schrijven maak ook jij je schuldig aan manipulatie van statistische gegeven.
    SLECHTS 20-35 procent. Was bedoel je daarmee? Een statistisch cijfer is OF 20% OF 35%. Het kan nooit beide tegelijk zijn. En dus is beschouwt minimaal 65% zich NIET als verliezer.
    Om het kort te houden: je gebruikt statistische cijfers subjectief voor onderbouwing van je mening. Tja!
  6. NielsvanderStappen 14 april 2016 16:10
    Kijk, Wassens, als je het geen probleem vindt dat 20 of mogelijk 35% van de bevolking zich als verliezer in de internationale ontwikkelingen ziet, dan maakt het niet uit. Als je dat wel als probleem ziet, dan maakt het waarschijnlijk ook niet zoveel uit.
    Waar ik je gelijk in geef, is dat het beter was als de schrijver van het stukje een bron had vermeld en de vraagstelling.
    Verder denk ik dat de analyse deugt.
  7. Maan Arkenbosch 14 april 2016 21:29
    Brexit wordt het breekijzer en Grexit stimuleert dat. Psychologisch worden de Britten ook nog eens gehersenspoeld met de tomeloze groei van de hordes Afrikaanse gelukzoekers welke in Italië aanlanden. En richting Duitsland en Engeland willen.Japan wordt ook een hoofdpijn dossier. En als de spaarrente richting 0% gaat, krijg je een trage banken run.Ik begrijp niet dat deze gevaarlijke toestand niet in de koersen verdisconteerd wordt. De computer gestuurde programma-s maken van de beurzen Casino-s!!!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links