Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Fugro-dilemma

Het Fugro-dilemma

Ik heb meerdere keren Fugro als long aangeprezen. Dit idee is niet zo goed uitgekomen, hoewel mijn short AEX die ik er tegenover heb gezet de schade wel wat beperkt heeft weten te houden. De reden voor mijn longpositie in het fonds is nog steeds aanwezig:

HAL zal, naar mijn mening, uiteindelijk Fugro (en SBM Offhore en Vopak) willen samenvoegen met Boskalis (waar HAL sturend is). De mensen van HAL hebben al eerder laten zien op de bodem te willen vissen en dat ze een lange adem hebben.

Maar heb ik als belegger wel die lange adem gezien hetgeen ik hoor uit de sector?

Horror

Bevriende relaties uit de olie- en gassector (en aanverwante sectoren) vertellen mij dat hetgeen nu plaatsvindt erger was dan in de nasleep van de kredietcrisis. Sterker nog, ze hebben dit nog nooit meegemaakt.

Projecten worden geannuleerd, heronderhandeld, of gewoonweg niet betaald. Ingenieurs in de sector draaien geen uren meer terwijl de orderboeken maar nauwelijks worden bijgevuld.

Intussen is er voor het beetje orders wat wel is te vergeven een totale prijsoorlog uitgebroken, waardoor nieuwe orders vaak onder kostprijs worden binnengehaald.

Tegenpartijrisico

Een ander groot probleem is het tegenpartijrisico in het kanaal; die kan worden doorgeschoven, maar uiteindelijk blijft iemand met de rekening zitten. Veel projecten hebben allerlei aannemers en onderaannemers en toeleveranciers, waardoor het risico op uitvoerings- en betalingsproblemen in dit soort marktomstandigheden erg groot is.

Het zal ook interessant zijn om te zien of en hoeveel voorzieningen bedrijven in de sector zullen (kunnen) treffen. Verder leiden dit soort omstandigheden ertoe dat er opeens allemaal risico’s op de balans terechtkomen.

Denk aan een bedrijf dat iemand anders inhuurt voor een bepaald gedeelte en garanties krijgt van dat bedrijf dat het ook goed werk zal afleveren. Wat als dit bedrijf failliet gaat? Dan komt de projectschade toch nog op het bordje van het bedrijf, terwijl vele marktvorsers dit risico nooit op de balans hebben zien staan.

Olie

Na wat belletjes met wat olietraders, werd ik er niet vrolijker op. Zij zien namelijk nog steeds grote hoeveelheden olie voorbijkomen, en met name de Saoedi’s blijven maar dumpen. Zij bevestigen hiermee mijn geopolitieke verhaal, dat Saoedi-Arabië de Russen en Iran (en dus Syrië) op de knieën probeert te krijgen.

Gezien de kostprijs van olie in Rusland een stuk hoger ligt, is dit een ideale manier voor Saoedi-Arabië om Rusland een paar tikken te geven. Vraag is nu wanneer Rusland echt een knieval gaat maken, want dan pas zou er eventueel weer een houdbaar herstel in de oliemarkt kunnen optreden.

Recente prijsstijgingen in olie beschouw ik dan ook als een pure short covering (waar beleggers die short zaten hun positie en masse gingen dichtgooien door olie te kopen). Nu dat achter de rug is en het geopolitieke plaatje nog niet is veranderd, vrees ik dus dat de olie- en gassector nog niet uit de problemen is, maar dat er nog juist meer verdriet in het verschiet ligt.

Dilemma

Kijkende naar Fugro, zie ik een mooi bedrijf, met goede langetermijnpotentie en een op overname beluste aandeelhouder (HAL via Boskalis). Hebben dus! Maar op korte termijn weet ik dat er nog een heleboel ellende naar buiten zal komen in de sector en dus ook voor Fugro.

Ik denk dan ook dat de cijfers van Fugro (29 april) enorm zullen gaan tegenvallen. Vraag is nu of HAL dit zal aangrijpen om bij te kopen en een bod te doen (financiering is nog steeds erg goedkoop), of dat ze het bedrijf eerst nog laten gaarkoken in haar eigen sop?

Time to say goodbye

Ik ga dan ook mijn longpositie in Fugro dichtgooien en zal wellicht vlak voor de cijfers een speculatieve short in gaan nemen. Een andere mogelijke optie is dat ik Fugro na de cijfers weer long neem, maar bijvoorbeeld Seadrill als short ertegenover zet.

Voor dit fonds is een moois short case te maken die ent op de voornoemde problemen in de sector (en heeft een ondraagbare schuldenlast). Maar ook hier zitten natuurlijk wat haken en ogen (Fredriksen) waar rekening mee gehouden dient te worden. In dit soort situaties wou ik dat ik long dilemma’s kon gaan…


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. apieslapie 7 april 2016 12:49
    Hai Alexander,

    Leuk en interessant stuk.
    Je verwacht dat de cijfers tegen gaan vallen, dit was tevens het geval eind februari betreft de jaarcijfers 2015. Dit bleek dus achteraf beter te zijn dan verwacht met een shortsqueeze als gevolg. Waarom verwacht je nu slechtere cijfers?

    Was je trouwens op de hoogte dat er tevens binnenkort uitspraak komt in de zaak boskalis-fugro en één van de beschermingswallen?

    Graag je toelichting.
  2. [verwijderd] 7 april 2016 13:00
    Inderdaad interessant stuk.

    Mijn vraag: je zegt dat bevriende relaties in de oliesector 'dit nog nooit hebben meegemaakt'. Welke leeftijd hebben die relaties? Hoe oud zijn ze?
    Hoe verhoudt zich dit tegenover de problemen van de jaren '70? Als je dat in de korte termijn bekijkt?

    Wat ik altijd heel leuk vindt aan dit soort stukjes, is dat ze lekker in tegenspraak met zichzelf zijn...Korte termijn zus, lange termijn toch anders...wie het weet mag het zeggen ?

    :D
  3. gam gam 7 april 2016 13:50
    Vergeet de korte termijn, doe gewoon niks of koop een indextracker als je een positie niet minstens een paar jaar van plan bent open te houden.

    Long-short beleggen is makkelijker binnen dezelfde sector, je kunt dan beter vergelijkingen maken tussen twee bedrijven.
    Long Fugro en short AEX zou ik nooit doen. Zoek een soortgelijk bedrijf met slechtere boeken. Op de goede weg met naar Seadrill kijken, maar ik heb de boeken niet gezien. Mischien moet die wel long en Furgro short.
  4. [verwijderd] 7 april 2016 14:06
    Met korte of lange termijn kijk ikzelf niet zo zeer naar het aandeel of het bedrijf. Ik bedoel iets anders:

    Korte termijn = iemand van 32 jaar
    lange termijn = iemand van 70 jaar
    zeer lange termijn= iemand van 100 jaar

    Met andere woorden: 'dit heb ik nog nooit meegemaakt' wil niet zoveel zeggen, als je iemands leeftijd niet weet.

    Nog een vraag die ik zoek online (en niet kan vinden) : hoeveel investeren de diverse OPEC landen aan het opzetten van zonne-energie?

    Zij hebben daar veel zonuren. Het feit dat olie minder lekker loopt, wat zegt dat in verhouding daarmee...op die specifieke plek? En wat zal dát doen met de rest van de wereld? Nemen 'we' nu afscheid van olie en zijn we dan toch het haasje?
    :D
  5. [verwijderd] 7 april 2016 14:26
    Het horrorscenario dat de auteur beschrijft zou niet nodig zijn als de aan de lopende band problemen makende dames en heren politici na Parijs i.h.k.v. Safe the planet gewoon de schakelaar t.a.v. het zwarte goud aan fossiele brandstoffen omzetten, en dus in dit kader gewoon doen wat een oud directeur van Shell om voor de hand liggende redenen in dit kader met kennis van zaken als advies aanreikt:

    hou de olieprijs stabiel, zodat er in dit kader centjes voor het overgangsproces zijn, zodat de olieboeren in dit kader EINDELIJK in de gelegenheid zijn om de plannen B uit de ijskast te halen.
  6. [verwijderd] 7 april 2016 14:45
    quote:

    Theo Benschop schreef op 7 april 2016 14:26:

    Het horrorscenario dat de auteur beschrijft zou niet nodig zijn als de aan de lopende band problemen makende dames en heren politici na Parijs i.h.k.v. Safe the planet gewoon de schakelaar t.a.v. het zwarte goud aan fossiele brandstoffen omzetten, en dus in dit kader gewoon doen wat een oud directeur van Shell om voor de hand liggende redenen in dit kader met kennis van zaken als advies aanreikt:

    hou de olieprijs stabiel, zodat er in dit kader centjes voor het overgangsproces zijn, zodat de olieboeren in dit kader EINDELIJK in de gelegenheid zijn om de plannen B uit de ijskast te halen.
    sorry Theo, maar je denkt toch niet dat je er met zo'n karig episteltje van af komt? Graag je bloemrijke mening over Seadrill, Short AEX als hedge voor oliefondsen en beursgoeroes in het algemeen. Genoeg kapstokjes lijkt mij voor een literaire opsomming.
  7. kenner66 7 april 2016 15:51
    quote:

    k2es schreef op 7 april 2016 13:56:

    Vreemd de olieprijs heeft pas vanaf 2005 boven de 50 usd gestaan, daarvoor veel lager (o.a. in 1995 op 17 usd, 1999 18usd, 2000 28usd), toen ging het prima met de oliebedrijven en hun toeleveranciers, waarom nu niet?
    Ze hebben nu allemaal een iets grotere broek aan en natuurlijk een raad van bestuur die veel meer eisen en krijgen voor het zelfde werk.
  8. [verwijderd] 7 april 2016 21:08
    Beste van Capelle54 & edli,

    In de tijd dat de mensheid in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone in dubieuze afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren die een sigarenwinkel uiteraard geheel anders dan de in een aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but certainly not least humanitaire crises aan de lopende band problemen makende regeringsleiders uiteraard niet zou veroorzaken voor een mogelijke vrije val van de euro van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrises wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen op de ronde en niet platte “planet”,

    die in de ijdelheden der ijdelheden inclusief de gelukkig of helaas af te schrijven enorme hoeveelheden aan zwarte goud van de fossiele brandstoffen waarmee de mensen hun tanken vullen om hiermee in de files naar de werkgevers in de ivoren torens te staan,

    zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt om kwart over twaalf voordat het populistische opgewonden standje met een te kort lontje chief commander Trump dus ondanks de ongetwijfeld deskundige adviezen om eerst tot 10 te tellen in een woedeaanval op het knopje drukt,

    kunnen de meeste mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone zich geheel vinden in het met kennis van zaken op een presenteerblaadje aangereikte standpunt van een oud directeur van Shell, zodat de meeste mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone niet begrijpen waarom de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders in het kader van

    ***Safe The Planet***

    na Parijs niet gewoon de klokken om kwart over twaalf gelijk zetten om de schakelaar om kwart over twaalf eensgezind om te zetten.

    Dit vanwege het feit dat de meeste mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone vooralsnog van de veronderstelling uitgaan dat er in het universum maar 1 planet is waarop zij in het leven voor de dood kunnen leven.

    De meeste mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone hebben als nakomelingen van Adam en Eva in de geschiedenis van de mensheid door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin tot het einde der tijden overal verstand van,

    uiteraard behalve de kwesties over wat te lezen voor het slapen gaan, “karige episteltjes”, al dan niet bloemrijke meningen over Seadrill, Short AEX als hedge voor oliefondsen, beursgoeroes in het algemeen en kapstokjes voor een literaire opsomming?!?

    Het is helaas niet anders, maar zolang het althans nog kan hierover niet getreurd!

    Whatsoever hoe of wat verder dan ook een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toegewenst door Theo Benschop
  9. forum rang 5 theo1 8 april 2016 10:47
    quote:

    kenner66 schreef op 7 april 2016 15:51:

    [...]

    Ze hebben nu allemaal een iets grotere broek aan en natuurlijk een raad van bestuur die veel meer eisen en krijgen voor het zelfde werk.
    Die hadden ze toen ook al hoor. De arbeidsvoorwaarden bij Shell zijn altijd uitstekend geweest.

    Goede en slechte tijden horen nu eenmaal bij de olie-industrie. Toen de olie op $17 stond, werd er in de industrie ook heel wat afgeklaagd. Maar toen gebruikte de rest van de industrie veel meer olie, dus de lage olieprijs was per saldo voor de hele economie meer positief dan nu. Het grote verschil is denk ik dat de productie op de Noordzee, die vroeger heel belangrijk was, nu toch echt een aflopende zaak is. De olie moet nu van moeilijker plekken komen, met hogere kosten.

    Het kost nu eenmaal meer om olie te produceren in de diepzee bij Brazilië dan in de Noordzee (relatief ondiep en dichtbij goede faciliteiten). Het is duurder om in Nigeria te produceren vanwege alle bijkomende toestanden daar. Het is relatief duur om in Siberië, boven de poolcirkel, in de permafrost en in zo goed als onbewoond gebied te produceren. Om het niet te hebben over alle bijkomende politieke risico's. Enzovoort.

    En beursvolk is nogal snel met roepen dat ze iets nog nooit eerder hebben meegemaakt.
  10. [verwijderd] 8 april 2016 13:07
    Beste Grey mouse,

    Bedankt voor de info!

    Blijkens

    oersethelp.nl/index.php#.VweI5-afeo0

    heeft de betreffende planeet in het door de auteur beschreven horrorscenario de uitzendingen over het inderdaad mooie zwarte goud moeteen missen, het is helaas vooralsnog niet anders.

    Maar middels het onvolprezen internet kan de betreffende planeet dit mogelijk op uitzending gemist of iets dergelijks bekijken!

    Het Zwarte Goud van Fryslân: het Fries paard. Keningshuzen over de hele wereld houden van het paard, de dieren spelen zelf in Hollywoodfilms en ynspireerde kunstenaars en sirkusartysten ter spektakulêre voorstellingen. In vijf delen probeert de documentaire Het Zwarte Goud antwoord te krijgen op de vraag waarom het Fries paard nu zo bijzonder is.

    Deel één: Van alle tijden

    Symon Attema ging in de jaren ’80 uit Fryslân weg na Amerika om er een opleiding te volgen om piloat te geworden. Een tijd later begon hij met een nieuwe ‘business’: Friese paarden van zijn vader verkopen in Amerika, die ymport werd later erg populêr. In 2004 kwam het Fries paard Ariaan na Amerika, hij werd later door Hollywood ontdekt, wêrnei’t hij een rol kreeg in de film The Legend af Zorro met Antonio Banderas. Verder maakt Jorieke Savelkouls een start met de uitleg over de geschiedenis van het Fries paard, welke vroeger als kriichshynders inzet werden.

    Zondag 3 april van 17.00 uur af alle uren op Omroep Fryslân Televisie. Ook te zien op zaterdag 2 april om 15.30 uur en zondag 3 april om 12.55 uur op NPO 2.

    Besjoch hier online de eerste uitzending.

    En kan de betreffende planeet in 1 moeite door op het internet informatie over het Vredespaleis in Den Haag op zijn of haar beeldscherm of in een hongerloontjes land te fabriceren priegelschermpje van zijn of haar gsm dat geen snoer meer heeft van de internetindustrie die geen lopende band meer heeft,

    zoals in de spookstad Detroit is te zien,

    tevoorschijn toveren, zodat het voor de betreffende planeet om kwart over twaalf in het betreffende horrorscenarario duidelijk wordt dat het Vredespaleis naar een internationale samenleving streeft waarin de menselijke solidariteit gestalte krijgt in een rechtsorde, die vrijheid, gerechtigheid en vrede voor alle volken waarborgt.

    Dit uiteraard onder de voorwaarde dat de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders het betreffende orgaan van de Verenigde Naties als haar overkoepelend richtsnoer voor zijn denken en handelen aanvaarden.

    Zodat dus min of meer iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone in het betreffende horrorscenario om kwart over twaalf ervan uitgaat dat dit in ieder geval voor het populistische opgewonden standje met een te kort lontje chief commander Trump een brug te ver zal zijn, het is in de tijd die de mensheid dus nog rest helaas niet anders!

    Whatsoever hoe of wat verder dan ook een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toegewenst door Theo Benschop
  11. [verwijderd] 8 april 2016 13:32
    Beste theo1,

    Tevens dient in het door de auteur beschreven horrorscenario gewezen te worden op het feit dat in het enzovoort waarin u achter de gedeelte

    "Het is relatief duur om in Siberië, boven de poolcirkel, in de permafrost en in zo goed als onbewoond gebied te produceren. Om het niet te hebben over alle bijkomende politieke risico's."

    melding van maakt, dat er in de betreffende permafrost door het smeltende ijs een tikkende atoombom begrepen is, waarvan de deskundigen in de tijd die de mensheid in het door de auteur beschreven horrorscenario nog rest niet van weten wanneer die afgaat,

    zodat niemand in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone begrijpt waarom de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders niet samenwerken om dit risico zoveel mogelijk te beperken?!?

    Whatsoever hoe of wat verder dan ook een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toegewenst door Theo Benschop
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links