Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX blijft consolideren

Wanneer breekt de AEX uit?

Lukt het de AEX om in deze korte handelsweek de belangrijke weerstandszone van 448,30 tot 449 te doorbreken? De koers blijft in het kortetermijnbeeld gevangen in een consolidatiefase. Uiteindelijk blijft dit een situatie van opbouw van kracht en verwacht ik dat de AEX zijn opwaartse weg naar 475 zal vervolgen.

Maar de vraag is of dit al binnen één tot twee weken gebeurt, of dat er een verdere terugtest gaat plaatsvinden. De opwaartse kracht is en blijft zeer groot. In vier weken tijd wist de AEX ruim 70 punten op te lopen in een zeer steile opgaande beweging.

In het middellangetermijnbeeld is deze steile opwaartse beweging onmogelijk om vol te houden. De contouren van deze stijgende trend moeten nog duidelijk worden. Daarvoor is tijd nodig.

Wordt dit een correctie in tijd of vindt er een verdere neerwaartse beweging plaats in de komende week of weken die de eerste duidelijke hogere middellangetermijnbodem zal vormen? Pas daarna worden de buitengrenzen van deze nieuwe stijgende middellangetermijntrend zichtbaar.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Kracht opbouwen

Voor de komende twee maanden blijft een verdere opwaartse beweging naar mijn volgende doel - de novembertop van 475 - het meest realistische scenario. Het startpunt van de correctieve fase waarbij de AEX bijna 100 punten terugviel. Dit zorgde voor een belangrijke bodem in het langetermijnbeeld bij 378,50.

Ook in andere indices werden gelijktijdig zeer belangrijke bodems getest:

  • de S&P 500 vormde een dubbele bodem bij 1810
  • de DAX en de Stoxx Europe 600 testten hun sinds 2009 stijgende bodemlijn

Verder waren in de maandgrafiek van deze indices zeer grote bodempatronen te zien, enorme hammers. Bij de zone 448,30 tot 449 ligt in de AEX zowel de decembertop als het 200-daags gemiddelde, een zware weerstandszone.

Dalende toppenlijn

De laatste keer dat de AEX boven zijn 200-daags gemiddelde noteerde was in augustus vorig jaar. Tijdens de vorming van de meervoudige top in november bij 475 vond ook een meervoudige test plaats, maar wist de AEX dit gemiddelde niet te doorbreken.

Steeds meer internationale markten breken opwaarts door hun 200-daags gemiddelden, vooral in de Verenigde Staten op dit moment.

Een dalende toppenlijn die langs de top van augustus en de novembertop loopt, ligt nu bij 446,80 en werd in de afgelopen week ook meerdere keren getest. Mocht de AEX in de komende twee weken verder neerwaarts corrigeren dan wint deze dalende toppenlijn aan kracht.

Drie mini-terugtesten

Tijdens de opgaande beweging van de afgelopen weken vonden tot op heden drie terugtesten plaats. Het nadeel van deze terugvallen was het feit dat ze slechts één tot twee dagen duurden en daardoor zorgden voor de enorme steilheid van de stijgende kortetermijntrend.

De eerste terugtest vond plaats in twee dagen van 421,50 naar 405,60. Dit was destijds het laatste aanloopje voordat de sinds november dalende toppenlijn in februari opwaarts werd gebroken.

In de afgelopen anderhalve week waren de overige eendaagse terugvallen:

  • eerst van 449 naar 430 (vorming dubbele bodem)
  • vorige week van 447,30 naar 435,70

Neerwaartse ruimte tot 419,30

Zolang de 448,30 tot 449 niet opwaarts wordt gebroken, blijft de kans op een verdere voortzetting van de huidige consolidatiefase danwel een verdere terugtest mogelijk. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij:

  • 435,75
  • de voormalige top bij 434
  • de gevormde dubbele bodem bij 430

Mocht de AEX daaronder breken, ontstaat meer neerwaartse ruimte en wordt er een echte terugtest ingezet. Ruimte is er dan naar het eerste Fibonacci-retracementniveau van deze stijging bij 423 tot het oplopende 50-daags gemiddelde van 419,30.

Daggrafiek Dow Jones Transport Index
Grafiek Dow Jones Transport Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Opwaarts potentieel transportindex

De Dow Jones Transport Index vormde als een van de eerste indices een bodem in het langetermijnbeeld en brak daarna snel door zijn dalende toppenlijn van een versnellingsfase sinds eind vorig jaar. In de afgelopen week kwamen daar een groot aantal volgende verbeteringen bij.

Zo rondde de transportindex een omgekeerd hoofd-schouderpatroon af (boven de 7700), brak door het 200-daags gemiddelde en afgelopen vrijdag ook door zijn sinds maart vorig jaar dalende toppenlijn. Een krachtige voortzetting van de opgaande beweging dat een aanzienlijk verder opwaarts potentieel creëert.

Daggrafiek Hangseng China Enterprises Index
Kortetermijngrafiek Hangseng China Enterprises Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Chinese terugtest?

Een andere index waar ik, zoals u weet, zeer positief over ben is de HangSeng China Enterprises Index. Die is nu bijna aanbeland bij een belangrijke horizontale weerstand en dan is het even oppassen voor een terugtest.

De Chinese index rondde al wel zijn lange dalende trend af met de opwaartse doorbraak van zijn dalende toppenlijn. Ook rondde de koers al een omgekeerd hoofd-schouderpatroon positief af. In deze index zit voor de rest van het jaar een zeer groot opwaarts potentieel verborgen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

303 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 maart 2016 09:15
    Short omdat de S&P grafiek er extreem slecht uitziet, maar dat is meer LT en MT, en altijd moeilijk te bepalen wanneer het dan echt gaat dalen. Maar vanwege dat verhaal wat iemand hier melde over dat figuur op CNBC maar short gegaan. Doe ik nooit maar omdat ie zo specifiek was, 21 of 22 maart begint grote daling, ok. Had het vrijdag moeten doen maar ja, het was allemaal nog net te betalen.
303 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links