Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nu snel door 449?

Snelle doorbraak van 449 verwacht.

Met een intraday-top bij 447,35 drukte de AEX gisteren opnieuw tegen de zware weerstandszone van 448,50 tot 449 aan. Het blijft de vraag wanneer deze weerstand opwaarts wordt gebroken en de volgende stijgingsfase start. 

De candlestick van gisteren was opnieuw fors, net als een week geleden. Toen testte de AEX voor de eerste keer de 449 waarna een forse terugval plaatsvond tot aan de 430. Hier werd toen een dubbele bodem gevormd. Gisteren bedroeg de lengte van de candlestick bijna 12 punten.

Intraday werd daarmee bijna de voormalige februari-top (steunpunt) bij 434 teruggetest. Mijn visie voor de komende tijd blijft onveranderd. Ik verwacht dat de zone rond 449 binnenkort opwaarts zal worden gebroken en de AEX een volgende opwaartse beweging zal maken richting de 475 punten.

Eén weerstand tot 475

Hier ligt de top van november vorig jaar. Dit was destijds het startpunt van de correctieve fase met een daling van bijna 100 punten. De enige noemenswaardige weerstand ligt bij 457. Hier ligt onder andere het laatste (61,8%) Fibo-niveau van de daling van de augustustop (505) tot de jaarbodem van vorig maand bij 378,50.

Een opwaartse doorbraak van de 449 betekent tevens dat de AEX voor de eerste keer sinds augustus vorig jaar weer boven zijn 200-daags gemiddelde noteert. Een belangrijk vervolgsignaal in het langetermijnbeeld.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Inmiddels hebben we waarschijnlijk wel het grootste deel van de stijging alweer achter ons liggen. Een beweging van ruim 70 punten in iets meer dan vier weken tijd. Als we echter kijken naar het patroon dat in de afrondende fase zit en de neklijn bij 449 heeft, dan ontstaat een te berekenen koersdoel dat nog 70 punten hoger ligt.

Dat zou betekenen dat de AEX nieuwe hogere toppen boven de 510 op de borden zou schrijven. Zolang de stijgende langetermijntrend intact blijft en de contouren van de stijgende middellangetermijntrend zichtbaar zijn dan is een dergelijke beweging in de tweede helft van dit jaar echter niet onmogelijk.

De kortetermijntrend is nog steeds te steil. Wel werd gisteren met opnieuw een hammer de derde hogere kortetermijnbodem op de borden gezet. Opnieuw was er sprake van een ééndagsbeweging. De overige hogere kortetermijnbodems werden ook in één of twee dagen op de borden gezet.

Uiteindelijk is deze opgaande beweging onhoudbaar. Ook zijn de contouren van de stijgende middellangetermijntrend nog niet te zien. Om de duidelijke en meer houdbare buitengrenzen van deze stijgende middellangetermijntrend te bepalen is een langer durende consolidatie of terugval noodzakelijk.

Zolang de 449 niet opwaarts wordt gebroken, blijft de kans aanwezig dat deze consolidatie uiteindelijk zal zorgen voor de eerste duidelijke hogere middellangetermijnbodem. Een voorzetting van de consolidatie danwel of een verdere terugval blijft dan mogelijk in de komende tijd.

De ondertoon in de markt is echter zeer krachtig en ik houd er rekening mee dat de AEX in de komende week wel eens de doorbraak van de 449 kan forceren.

Daggrafiek Dow Jones Transport Index
Grafiek Dow Jones Transport Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voorlopende transportindex

Interessant is verder de ontwikkeling van de DJ Transport Index, een index die vaak wordt gezien als voorloper van de andere indices. De transportindex was de eerste index die vorig jaar de signalen gaf van een forse correctieve fase. Dit zorgde uiteindelijk voor een enorme daling van 9300 tot de 6400 punten.

Begin februari werd al de meest steil dalende toppenlijn gebroken, een signaal dat de bodem in het langetermijnbeeld gezet kon zijn. Recent wist de koers verder de neklijn van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon te breken. Ook noteert de index al boven zowel zijn 50-daags als 200-daags gemiddelde.

Toch is de transportindex nu aanbeland bij de langere dalende toppenlijn. Het nadeel van deze toppenlijn is dat er slechts één lager raakpunt is. De waarde van deze lijn is dus beperkt. Toch is de kans aanwezig dat de koers hier hinder van ondervindt en mogelijk zelfs nog de neklijn bij 7700 gaat terugtesten.

Toch verwacht ik uiteindelijk de voortzetting van de stijgende trend en kan deze index op weg naar 8350 tot 8600 punten in de komende maanden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

470 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Waterblok 18 maart 2016 09:17
    quote:

    fred optie schreef op 18 maart 2016 09:09:

    problemen met tradebox of heeft iedereen rare optiekoersen?
    Hier ook normale koersen behalve die waar nog geen transacties geweest zijn, daar staat ie van gisteren nog.

    Dat vertekent de kolom huidige waarde nog al eens.
    Ik zou wel willen dat je een kolom kon laten rekenen met het gemiddelde van bied en laat dat geeft een beter beeld.
  2. mgr 18 maart 2016 09:35
    quote:

    Lycotherses schreef op 18 maart 2016 09:27:

    Hallo Allemaal!

    Kan iemand mij vertellen welke serie nu de dagoptie is voor de AEX vandaag?
    het is absoluut niet zo dat ik een ervaren handelaar ben, maar als je dit soort dingen niet weet, moet je jezelf echt afvragen of je wel moet gaan handelen.

    als je het dan toch wilt uitzoeken:
    www.telegraaf.nl/dft/goeroes/herbert_...

    let op, als je via alex handelt, zijn de aex dagopties met een andere aanduiding te vinden n.l. XNL

    succes, wel alle trades melden hè :)
  3. forum rang 4 Smurf In het Smurfenbos 18 maart 2016 09:46
    Goede morgen,

    Expiratie op 440? Maakt mij niet uit..

    Wat betreft doorbraak ri de 475 komende maanden. Daar heb ik een hard hoofd in. Er ligt een hele batterij aan weerstanden in de SenP die gebroken moeten worden. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat deze zomaar allemaal verdwijnen.

    gr.
470 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links