Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: En hoppa...

Je zou bijna zeggen: hoeba hop :-), maar wat een kracht zit er in deze opgaande beweging. De top van februari bij 434 werd gisteren zonder moeite doorbroken en we testen momenteel alweer de jaartop van 2016. Het hoogste punt van dit jaar werd namelijk op de eerste handelsdag van dit jaar op de borden gezet met een neerwaartse gap. De onderkant van deze gap werd geplaatst bij 437 en geldt als hoogste punt van dit jaar.

Belangrijke bodem

Na de doorbraak afgelopen vrijdag van de dalende toppenlijn werd bevestiging gegeven aan het grote uitbodemingsscenario. Ik gaf in de afgelopen tijd al aan dat er steeds meer signalen waren die wezen op een positieve omkeer en beëindiging van de dalende middellangetermijntrend.

Er lijkt een zeer belangrijke bodem te zijn geplaatst in het langetermijnbeeld bij 378,50 waarmee het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele opgaande beweging sinds de bodem in 2009 is getest. Dit niveau ligt namelijk bij 390. Ook werd pas een echte langere bearmarkt gestart onder de oktober 2014 bodem (366) en daar zijn we ook boven gebleven.

Op de maandgrafiek werden twee grote hammers gevormd en er was sprake in de afgelopen maanden van positieve divergentie. Ik zag gisteren overigens een opmerking onder mijn column staan dat er sprake zou zijn van lagere toppen in de RSI. Dit is op dagbasis zeker niet waar. Daar bevinden zowel de RSI als de MACD zich in een stijgende trend waarbij gisteren een hogere top in het kortetermijnbeeld werd geplaatst.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Kortetermijnrichtpunt

Na de doorbraak afgelopen vrijdag boven de dalende toppenlijn rond de 417 punten, werd maandag nog een terugtest ingezet aan het begin van de handelsdag. Hij testte daarbij precies het 50-daags gemiddelde dat toen bij 418,10 was te vinden. Hij bleef hiermee nog 2 punten boven de voormalige dalende toppenlijn sinds november vorig jaar.

Inmiddels heeft de AEX ook de februari-top van 434 opwaarts gebroken. Dat was mijn eerste kortetermijnrichtpunt. Het volgende richtpunt is te vinden bij de top van december, te weten 449. Tussenliggend is alleen de brede neerwaartse gap te vinden die op de eerste handelsdag van dit jaar werd geslagen tussen de 437 en de 441,10.

Als we verder kijken naar de Fibonacci-retracementniveaus vanaf de juli-augustustoppen (boven de 500 punten) tot aan de jaarbodem van 378,50 dan werd het 38,2%-niveau al opwaarts gebroken. Ook dat is een teken van kracht. Het 50%-niveau ligt overigens gelijk aan de bovenkant van de genoemde gap. De kans is dus reëel dat rond de gap (richting de 441) een tijdelijk topje gevormd kan worden voor een volgende terugtest.

Boven de 441 staat overigens de weg direct open naar de 449 punten en wordt de eventuele terugtest uitgesteld. De markt is krachtig, dus een directe doorbraak is zeker niet uit te sluiten.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Tussentijdse terugvallen

Toch moeten we alert zijn op toppatronen rond deze gap en de start van een kortstondige terugtest voor de vorming van een bodem na de zeer steile opgaande beweging van de afgelopen dagen. Eerste steun is te vinden bij de februari-top van 434. Daaronder ligt de volgende steunzone bij 426 - 427.

Voor de eerste keer sinds december vorig jaar is overigens het 50-daags gemiddelde aan het stijgen. Dit niveau ligt nu bij 418,30, maar een terugtest tot aan dit niveau lijkt in deze markt een stap te ver te zijn. Uiteindelijk verwacht ik dat de 449-grens slechts een tijdelijke halte zal zijn en de AEX in de komende maanden zijn opgaande trend zal vervolgen. Maar door de relatief hoog blijvende volatiliteit kunnen er toch aanzienlijke tussentijdse terugvallen plaatsvinden. Maar de trend is en blijft opwaarts in alle tijdstermijnen.

Krachtig is verder dat nu ook de DAX zijn laatste dalende toppenlijn heeft gebroken. Hij brak de meest steile (meerdere raakpunten) dalende toppenlijn vorige week al en testte deze daarna terug, maar de dalende toppenlijn sinds november moest nog gebroken worden. Deze doorbraak vond gisteren plaats.

Hiermee zijn belangrijke indices als de STOXX Europe 600, DAX, S&P 500, Nasdaq 100, et cetera allemaal de opwaartse weg weer ingeslagen na een lange correctieve periode. Wel moet daarbij worden vermeld dat deze indices (in tegenstelling tot de AEX) allemaal binnen de grenzen van hun stijgende langetermijntrend zijn gebleven.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

289 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 maart 2016 09:04
    quote:

    bdj schreef op 2 maart 2016 08:57:

    Wat is een aantal weken? Als je per ongeluk long bent gegaan begin januari dan ben je nu (na 2 maandjes) alweer boven jan.

    eind november zouden we volgens Bas naar de 520 en 565 gaan...het werd uiteindelijk de 400 en 378...

    ik kan hem niet meer serieus nemen...
  2. Bonus aanbieding 2 maart 2016 09:07
    Bedankt Bas voor het praatje. Verder stijgen? Niet veel, dit gaat veel te hard. Is waanzin, moet fout aflopen. Dax staat nog gewoon onder 10K en zal daar ook blijven. De moeder, the big one. Daar gaat het om. Niets anders. Shorters sit tight. Sla je slag vandaag of morgen.
  3. [verwijderd] 2 maart 2016 09:15
    quote:

    Waterblok schreef op 2 maart 2016 09:09:

    Bas werd gebashed omdat hij schreef eind februari 449, het ziet er naar uit dat ie er alleen in tijd een paar dagen naast zit,complimenten hoor.
    dat het alleen tussentijds 71 (!) punten (16%) lager ging doet dan niet ter zake...man man man
289 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links