Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kansen voor Linkedin

Linkedin, Facebook en Twitter: verschillende verdienmodellen

Afgelopen kwartaalcijfers ging het weer even vol over de social networks Facebook, Twitter en Linkedin. Ook werd duidelijk hoe verschillend het pad van deze bedrijven eigenlijk is gelopen. Eerst een korte terugblik op de IPO’s van deze bedrijven.

  IPO-datum Uitgifteprijs Eerstedag-% Koers vandaag Return vanaf IPO
Linkedin 19-05-2011 45 dollar +109% 117,70 dollar 161%
Facebook 18-05-2015 38 dollar +0,6% 106,88 dollar 181%
Twitter 07-11-2013 26 dollar +27,7% 18 dollar -30%

 

LinkedIn kwam op 4 februari met cijfers en opende de volgende dag 42% lager. Twitter had al een wilde rit achter de rug, maar ging ook na het bekendmaken van de laatste cijfers nogmaals 11% onderuit in de after hour trading.

Linkedin
Grafiek Facebook
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Facebook wist beleggers daarentegen wel aangenaam te verrassen. Het aandeel steeg met 15% na het uitkomen van goede cijfers.

Facebook
Grafiek Facebook
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Stagnatie en groei

Het speelveld verandert langzamerhand. Volgens Alexa is Facebook de vierde populairste website in Nederland, LinkedIn en Twitter volgen op nummer 11 en 12. Het draait bij deze netwerken om het aantal actieve gebruikers. Hoe meer actieve gebruikers hoe makkelijker het is om reclame-inkomsten te generen.

Bij deze bedrijven gaat het in eerste instantie dus om het aantal actieve gebruikers en niet om de winst. Als je genoeg actieve gebruikers hebt kan de winst vanzelf worden gegenereerd, is de gedachte vaak.

Facebook is het grote voorbeeld. Dit bedrijf weet inmiddels miljarden aan reclame-inkomsten te verdienen. Het mooie aan Facebook is dat zij vooral op mobiele reclame heel hoog scoren: 80% van de totale reclame-inkomsten komt uit mobiele advertenties.

Dat is gunstig in een wereld waar steeds meer naar de smartphone overgaat. Daarnaast heeft Facebook met Instragram en Oculus Rift nog wat leuke wild cards achter de hand.

Social media-gebruikers per kwartaal.

 

Linkedin: hard onderuit

De bovenstaande grafiek zegt eigenlijk genoeg. Het aantal maandelijkse actieve gebruikers groeit bij Facebook nog steeds, bij Twitter is er zelfs sprake van krimp. De omzet van Twitter groeit wel en het bedrijf doet zijn uiterste best om het tij te keren. Toch vrees ik dat het te laat is voor het bedrijf van Jack Dorsey.

Deze angst is ook af te lezen aan de koersontwikkeling van Twitter. Outsider Linkedin is eigenlijk weer een totaal ander verhaal. Het bedrijf krijgt een stuk minder aandacht dan Facebook en Twitter, maar er is genoeg over te vertellen.

Het bedrijf ging dus keihard onderuit na het uitkomen van de kwartaalcijfers. Dit had vooral met een zwakkere dan verwachte outlook over 2016 te maken.

Linkedin
in miljoen
2011 2012 2013 2014 2015
omzet 522 972 1528 2218 2990
Ebitda 68,9 136,7 182,3 273,1 300,6
Ebitda % 13,2% 14,1% 11,9% 12,3% 10,1%

 

Online educatie

Het aantal actieve gebruikers ligt met 100 miljoen een stuk lager dan bij Twitter en Facebook. Toch gaat het bij Linkedin om een andere groep gebruikers, namelijk de zakelijke gebruikers. Dit aantal ligt op 42.000 en zij gebruiken Linkedin bijvoorbeeld voor het zoeken van nieuwe kandidaten voor vacatures.

Op het moment genereert Linkedin zo’n 60% van de omzet uit deze groep. Vorig jaar nam Linkedin Lynda.com over voor 1,5 miljard. Lynda richt zich op online educatie. Net als vrijwel alles, verplaatst educatie zich ook meer en meer online.

Linkedin heeft het netwerk klaarliggen om deze service uit te rollen onder de zakelijke klanten. Mocht Linkedin hierin slagen, dan creëert het bedrijf een tweede substantiële pijler in het verdienmodel. Daarnaast kan het bedrijf met de acquisitie ook een completer platform worden voor professionals.

Extra premie

Ik ben voor de aankomende kwartalen benieuwd hoe Linkedin deze service in de markt gaat zetten. LinkedIn kan een leuke aanvulling zijn op de bestaande portefeuille. Mocht u aandelen kopen, gebruik dan recente lows voor een mogelijke exit.

Daarnaast kunt u door het schrijven van calls nog een mooie extra premie opstrijken gezien de recente volatiliteit. Zo levert een call 140 voor augustus momenteel 8,50 op.


Youri Sleutel werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Zijn columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @YouriSleutel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Youri Sleutel

Youri Sleutel kwam al vroeg in aanraking met beleggen dankzij zijn vader. Van hem kreeg hij een aandeel IBM. Hij is altijd geïnteresseerd gebleven in beleggen, deed een studie Finance aan de VU en werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Twitter: @YouriSleutel

Meer over Youri Sleutel

Recente artikelen van Youri Sleutel

  1. feb '17 Profiteren van stijgende volatiliteit 21
  2. dec '16 2017: Het wordt spannend 5
  3. nov '16 Verdienen met uitbraak AEX 12

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 1 maart 2016 13:49
    Bij dot coms is het relevant om te weten hoeveel ze aan stock based compensation verbruiken. Soms brandt dat de complete winst weg. Bij LinkedIn verwacht men in 2016 daaraan 630M$ te spenderen: press.linkedin.com/site-resources/new...
    Dit komt tot uiting in de GAAP earnings cijfers, die zijn al jaren negatief en nemen toe (GAAP EPS 2014 -0.13$, 2015 -1.23$).

    In 2015 hebben ze goodwill ook verhoogd tot 1.5B$, dat was 0.37B$ in 2014 en 0.15B$ in 2013. Dat is ook een veeg teken.

    LNKD lijkt eerder op een mooie short kandidaat dan een long.
  2. @iPlof 3 maart 2016 23:22
    Alle potentiele winst wordt inderdaad opgesnoept door bonussen voor excecutives en voor de belegger resteert verlies. Ook heeft linkedin een Track record van aandelen bijdrukken en verwatering om extra cash op te halen.

    Een belegger heeft hier niets te zoeken, dit is kwestie van oppompen door belanghebbenden maar keer gaat het mis en de laatste 40% koersval na q4 cijfers was hier een opwarmertje voor.

    Alleen geschikt voor hardcore speculanten en korte termijn.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links