Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Té veel zuurstof

Koopsignalen DAX en AEX, S&P en Nasdaq staan op verkoop.

Ik verwachtte dat we even lucht zouden krijgen. Maar dat we een shot adrenaline en pure zuurstof ingespoten zouden krijgen was ook voor mij een verrassing. Zoals bekend is pure zuurstof voor langere tijd schadelijk.

De markt blijft nog steeds als een manisch-depressieve patiënt reageren op nieuws over de olieprijs en economie en mensen worden bewegingsziek en willen rust. Is er te leven met zo'n manisch-depressieve beurs?

Grafiek éénmaands Euribor

 

De Euribor-rente staat op min 0,25% dus als u een Euribor-gekoppelde hypotheek zonder kosten van de bank zou hebben, dan kreeg u nu geld toe op uw lening. Tijd voor een nieuwe slogan: Geld lenen levert geld op! In plaats van de oude: Geld lenen kost geld.

De afgelopen week werden de beurzen heen en weer gegooid op nieuws over de olieprijs. Natuurlijk wilde Iran die net nieuw is op de markt niet minder produceren. En ook de Irakezen zijn maar al te blij dat er even gewoon weer geproduceerd wordt.

Veel Zuid-Amerikaanse landen moeten om cash binnen te krijgen produceren op elk niveau. Niet-produceren kost meer geld dan met verlies produceren. Ook de Russen zitten niet in een luxe situatie en zo zouden we alle landen af kunnen gaan.

Technisch is de trend ook nog omlaag en moeten de koersen eerst omhoog, voor ik positiever kan worden. Kortom nog even geduld.

Grafiek olieprijs

 

Goud is ook technisch nog niet helemaal duidelijk. Het zou een uitbraak kunnen worden maar voorlopig ook hier geen duidelijk plaatje.

Grafiek goudprijs

 

China is in de Twindicator positief geworden. Maar patroon-technisch kan de koers ook gewoon nog een rechterschouder neer gaan zetten. Ook hier is het te vroeg om hard te juichen.

Grafiek Shanghai Index

 

Het Engelse gevaar is even verdrongen want de politiek maakte voordat het volk gesproken heeft allerlei deals. Ik vind het raar en eigenlijk niet kunnen dat niet iedereen in de Europese Unie gelijk is. Als je maar hard genoeg dreigt krijg je andere afspraken dan de rest.

Het was sowieso al vreemd dat de Engelsen het pond mochten houden terwijl de rest over moest naar de euro. De FTSE 100, oftewel de Engelse index is technisch behoorlijk verzwakt.

Grafiek FTSE 100 Index

 

Snel maar even naar de AEX; we zien hoewel de trend nog omlaag is toch een koopsignaal in de Twindicator.

Grafiek twindicator AEX Index

 

Ook de EB-indicator gaat zoals het er nu uitziet een koopsignaal geven. Hoewel het helemaal tegen mijn gevoel in gaat moeten we dus volgens de indicatoren niet te negatief zijn.

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

Ook op de lange termijn is de trend nog omhoog. Natuurlijk met de mits en de maar dat de index niet onder de 400 gaat. Ook is het goed te weten dat het 200-daags gemiddelde ook nog geen koopsignaal heeft gegeven.

Langetermijngrafiek AEX Index

 

De Duitse DAX bevestigt het plaatje van de AEX en geeft ook koopsignalen.

Grafiek twinidcator DAX Index

 

De S&P 500 geeft daarentegen, zeker als we op lange termijn kijken, geen vrolijk beeld. In de maandgrafiek hebben we gewoon harde verkoopsignalen.

Grafiek S&P 500 Index

 

Ook de Nasdaq geeft geen positief plaatje.

Grafiek Nasdaq Index

 

Fang Pang Bang

Tegenwoordig heeft iedereen het ineens over de aandelen met een extreme P/E.: de FANG-aandelen. Een van de FANG-aandelen is Facebook. Hoewel ik een bergje put-opties op dit aandeel heb is de trend nog steeds positief. De eerdere zwakte is weer verdwenen. Ik zou ze niet long durven maar...

Grafiek aandeel Facebook

 

Amazon is nog steeds bezig met een herstelbeweging, het mooist zou zijn als ze naar de 566 dollar zouden gaan en daarna weer omlaag. Ik wacht dus op een nieuw shortmoment.

Grafiek aandeel Amazon

 

Netflix staat ook nog op een verkoop en heeft minder ruimte omhoog. Ook hier wacht ik op een officieel verkoopsignaal.

Grafiek aandeel Netflix

 

Google is technisch gezien ook een aandeel met grote kansen omlaag. Officieel staan ze nog op een verkoopsignaal. Ik wacht op momentum omlaag alvorens ik short ga.

Grafiek aandeel Alphabet (Google)

 

Een gokje dat ik wel al wil wagen is Disney short. Als ik naar de lange termijn kijk dan zie ik een dubbele top en een trendbreuk. Een putje is best een leuke gok.

Grafiek aandeel Walt Disney

 

Na de FANG-aandelen, verwacht ik de volgende daling in de voedingsector. Kellogg van onder andere de ontbijtgranen is straf gewaardeerd en staat helemaal boven in de trend. Ik heb reeds wat putjes op dit aandeel.

Grafiek aandeel Kellog

 

Een tijd geleden noemde ik Berkshire als verkoop. Het aandeel van Buffett wordt nu ineens weer een koop. Ik doe er niks mee maar dus even geen shorts meer in dit aandeel.

Grafiek aandeel Berkshire Hathaway

 

Om positief af te sluiten kom ik met een gokje omhoog: Ambarrella de chipleverancier voor onder andere GoPro, geeft ook weer koopsignalen.

Grafiek aandeel Ambarella

 

Conclusie: de markten geven nog gemixte signalen, er is geen eenduidig beeld en nu het de afgelopen weken omhoog heel hard gegaan is, wacht ik even af en doe ik alleen korte ritjes in aandelen.

Een leuk voorbeeld: First Solar kopen en direct een verkochte call schrijven op uw aandelen. Als het iets verder omhoog gaat bent u direct uw aandelen weer kwijt (u maakt gemakkelijk 10% per maand). Als het terug valt, kunt u volgende maand weer een andere call schrijven.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 rene l 22 februari 2016 09:56
    Als ik al dat gepruts van de verbrusselde eurofielen gade sla neem ik maar een gezonde dosis lachgas.
    Het lachen vergaat je, het lijkt wel een slap-stick comedy.
    Kijk maar hoe onze eigen "volkslijder" zich volledig te kijk heeft gezet als een onbenullige standup-comedian.

    Eens zal dit oer-domme project als een ongecontroleerde opgeblazen zeepbel met een droge knal uitéénspatten.
    Ik verwelkom graag m'n retro-guldens in de portemonnee.

    De lucht is weer even geklaard, het gaat volgens mij een mooi voorjaar voor de beurzen worden.

    www.youtube.com/watch?v=9Q7Vr3yQYWQ
  2. [verwijderd] 22 februari 2016 11:31
    quote:

    Natte krant schreef op 22 februari 2016 10:44:

    Alle indices en zieke aandelen naar de dokter geweest. Grote naald in de bil en klaar is Cees.
    Goed verhaal. NOT.
    Aandelen zijn nog steeds te duur, de lucht is er nog lang niet uit. Een technische verbetering zegt lang niet alles. Even de feiten op een rijtje:
    - Olie doet het slecht. De financiële instellingen die exposure in de olie hebben merken dit al of gaan dit merken;
    - Het rentebeleid van de centrale banken: Het verdienmodel van de financiële instellingen komt onder druk te staan. Pensioenfondsen en levensverzekeraars komen in de problemen. Het zal mij niets verbazen als Vivat bijvoorbeeld binnen nu en drie jaar gewoon omvalt;
    - Met de economie gaat het veel minder goed dan gedacht. Kijk bijvoorbeeld naar de vandaag gepubliceerde en nog te publiceren PMI indexen. Frankrijk krimpt economisch en er hangt een mogelijke Brexit in de lucht.

    Niet te veel uithalen nu en kort op de bal blijven zou ik zeggen.
  3. [verwijderd] 22 februari 2016 11:35
    quote:

    Natte krant schreef op 22 februari 2016 10:44:

    Alle indices en zieke aandelen naar de dokter geweest. Grote naald in de bil en klaar is Cees.
    Goed verhaal. NOT.
    We hebben een correctie achter de rug. Alle aandelen gaan dan omlaag, en als de correctie weer voorbij is gaan de meesten weer omhoog. Bepaalde partijen hebben afscheid genomen van hun stukjes tegen een noodprijs, en doen niet meer mee. Saoedi's misschien of Russen, wie weet.
  4. [verwijderd] 22 februari 2016 12:45
    Gisteravond VPRO's programma Tegenlicht gezien. Lijkt me short euro op korte termijn en in afzienbare tijd(paar jaar) daarna short usd. Aandelen gaan wel weer omhoog want waar moet het geld geparkeerd worden? Economie beetje oppompen door handelsbetrekkingen tussen 'de westerse wereld' en IRAN/CUBA toe te staan?
  5. ChopChop 22 februari 2016 13:36
    "Een leuk voorbeeld: First Solar kopen en direct een verkochte call schrijven op uw aandelen. Als het iets verder omhoog gaat bent u direct uw aandelen weer kwijt (u maakt gemakkelijk 10% per maand). Als het terug valt, kunt u volgende maand weer een andere call schrijven."

    Beste Cees,
    Dan kun je toch net zo goed een put schrijven?
    Vraag maar aan fred_optie, die legt dat dagelijks uit onder de column van Bas. plus 100 aandelen minus call = -put
    scheelt weer transactie kosten en e put kan je doorrollen.
  6. Maan Arkenbosch 22 februari 2016 16:33
    De vraag is bij welk negatief rente %, investeerders de handdoek in de ring werpen. Dat de Rutte politiek de bui ziet hangen bewijst de herziening van de vermogens rendement heffing. Bij te grote schulden volgt ook faillissement en sanering van grondstoffen producenten. Daardoor komt een natuurlijke productie rem en dus stijging van prijzen.Dat veroorzaakt inflatie en dan is het negatieve rente verhaal voorbij. Junk bonds zijn de temperatuur meters. Bij stijgende kapitaalmarkt rente vallen er flinke klappen in de obligaties en aandelen portefeuilles en niet te vergeten de financiering van de overheid schulden. Als bijverschijnsel van oplopende inflatie probeert de bevolking haar koopkracht verlies te compenseren. Als dat lukt, zal de inflatie verder stijgen tot het volgende kruispunt, zo niet, dan krijg je sociale onrust. De tijd voor valuta manipulatie begint op te raken en wordt steeds korter.
  7. [verwijderd] 22 februari 2016 18:42
    Je zou n.a.v. dit zeer leeswaardige

    “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan”

    artikel met Oscar Wilde

    “Doe alles met mate, inclusief het alles met mate doen”

    kunnen stellen,

    maar dit zou je uiteraard ook niet kunnen doen, dat moet uiteraard iedereen in de eurozone en daarbuiten al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet onder het scorende motto

    “Minder, minder, minder”

    zelf weten,

    dat aandelen die profiteren van de lage rente en het te euforisch “bullish” omhoog of te manisch-depressief al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet als een soort permanent verontwaardigd verongelijkt zonnetje in huis met een soort permanente bord voor de kop of een permanente plaat voor de kop onder het duurzame motto

    “Minder, minder, minder”

    “bearish” omlaag praten van de onderliggende waarden,

    zoals de handel in goud en de handel in aandelen van de internetindustrie die geen lopende band meer heeft,

    zoals in de spookstad Detroit is te zien,

    in bijvoorbeeld Facebook, Amazon, Netflix, Google,

    of de handel in aandelen voor de beleggende medemensen die een gokje willen wagen in Walt Disney teneinde als beleggend medemens niet alleen goudklopjes maar ook een fortuin als oom Dagobert naar binnen te kunnen harken,

    waarbij het aldoende na o.m. twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen, de niet door de VN gemandateerde militaire acties in Irak en de verplaatsing van de productie naar de lage en hongerloontjes landen uiteraard te hopen is dat de voedingssector in dit dynamische gebeuren niet het loodje legt,

    en dan uiteraard iedereen in de eurozone en daarbuiten al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet manisch-depressief al dan niet permanent verontwaardigd verongelijkt tussen de beraadslagingen over de hoofddoekjes door het verder zonder voedingssector dient te stellen,

    waar uiteraard niemand in de eurozone en daarbuiten in een situatie waarin iedereen genoeg goudklopjes naar zijn of haar

    “Handen af van de hypotheek aftrek, geen ongewenste vreemdelingen op het groenere gras van de buren, en na mij de zondvloed”

    met een not in my backyard politiek naar binnen heeft gesleept, en iedereen bijvoorbeeld op Facebook de laatste scheet met iedereen uitwisselend al dan niet in de rijen van de gaarkeukens van andere landen die alle los en vast zittende spulletjes in de eurozone, zoals de ijsvrije havens van Rotterdam, Hamburg en Athene en de gasvelden rond Cyprus,

    op de valutamarkt op een presenteerblaadje kregen aangeboden ook maar iets mee opschiet…!

    Wat moet in retorische zin iemand in de eurozone en daarbuiten in de geschiedenis van de mensheid in het duidelijke beeld van tot het einde der tijden op de op- en neergaande en stilstaande liften van de beursen in de op- en neergaande en stilstaande rijken van de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren voor een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis voor een vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen met een bepaalde horizon en een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten sowieso zeggen over de koop- en/of verkoopwaardigheid van het aandeel Berkshire van het super beleggende medemens annex super goeroe der goeroe’s met de gouden handjes Buffett?
  8. [verwijderd] 22 februari 2016 18:48
    @rene l Geheel anders dan u stelt heeft bijna iedereen in de eurozone en daarbuiten onder de bezielende leiding van Europe met de voor iedereen in de eurozone en daarbuiten inspirerende officiële versie van het nummer

    Europe - The Final Countdown (Official Video)
    www.youtube.com/watch?v=9jK-NcRmVcw

    al ingecalculeerd dat er met de heer Trump de door u in the Sky die de limit is voorziene Stairway to Heaven al dan niet live er dus niet gaat komen,

    daar tegen de tijd dat iedereen in de eurozone en daarbuiten klaarstaat om te euforisch de limit van de grenzen van The Sky te verkennen de heer Trump uiteraard daarvoor reeds op het knopje heeft gedrukt…!
  9. [verwijderd] 22 februari 2016 19:07
    @Poppenkast U kunt met uw kennis in de poppenkast van de geschiedenis van de mensheid in en buiten de eurozone op iedere Japanse en Westerse universiteit lesgeven!

    Hoewel uw kennis uiteraard als 2 druppels water lijkt op de kennis van de financieel-monetair deskundige Japanse professor Koo,

    die als wijze uit het Oosten als de Japanse uitvoering van de financieel deskundige

    Marcel Tak for president!

    exact op de maat van

    HEY AMERICA - NORTHERN SOUL - JAMES BROWN BAND
    www.youtube.com/watch?v=xUKFmjhUALw

    James Brown-This is a mans world.
    www.youtube.com/watch?v=wd1-HM234DE

    Creedence Clearwater Revival - I Put a Spell on You+Lyrics
    www.youtube.com/watch?v=9hvA0wWTIv4

    Nancy Sinatra - These Boots Are Made For Walking
    www.youtube.com/watch?v=wpwLIdScdrc

    als brandweerman niet alleen zijn koppie erbij kan houden zodat hij niet alleen kan blussen, en op het gebied met het rekenen met schulden zijn mannetje staat,

    maar die de regeringsleiders,

    dit mag je althans in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone en daarbuiten aannemen,

    als deskundige dus reeds aan de hand heeft genomen om de probleempjes die de regeringsleiders creëren in no-ime op te lossen,

    waardoor de betreffende deskundige met de aan de hand genomen regeringsleiders een stokje steekt voor de Grote Depressie van de vorige eeuw,

    op wie de deskundige auteur in een vorig

    “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan”

    artikel dus reeds attent op had gemaakt!

    Hoe whatsoever wat verder dan ook, met uw kennis tot het einde der tijden en duurzaam hierna een prettige voortzetting van de dag toegewenst door en groeten van Theo Benschop
  10. Moneyball 22 februari 2016 22:31
    quote:

    Theo Benschop schreef op 22 februari 2016 18:42:

    Je zou n.a.v. dit zeer leeswaardige

    “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan”

    artikel met Oscar Wilde

    “Doe alles met mate, inclusief het alles met mate doen”

    kunnen stellen,

    maar dit zou je uiteraard ook niet kunnen doen, dat moet uiteraard iedereen in de eurozone en daarbuiten al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet onder het scorende motto

    “Minder, minder, minder”

    zelf weten,

    dat aandelen die profiteren van de lage rente en het te euforisch “bullish” omhoog of te manisch-depressief al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet als een soort permanent verontwaardigd verongelijkt zonnetje in huis met een soort permanente bord voor de kop of een permanente plaat voor de kop onder het duurzame motto

    “Minder, minder, minder”

    “bearish” omlaag praten van de onderliggende waarden,

    zoals de handel in goud en de handel in aandelen van de internetindustrie die geen lopende band meer heeft,

    zoals in de spookstad Detroit is te zien,

    in bijvoorbeeld Facebook, Amazon, Netflix, Google,

    of de handel in aandelen voor de beleggende medemensen die een gokje willen wagen in Walt Disney teneinde als beleggend medemens niet alleen goudklopjes maar ook een fortuin als oom Dagobert naar binnen te kunnen harken,

    waarbij het aldoende na o.m. twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen, de niet door de VN gemandateerde militaire acties in Irak en de verplaatsing van de productie naar de lage en hongerloontjes landen uiteraard te hopen is dat de voedingssector in dit dynamische gebeuren niet het loodje legt,

    en dan uiteraard iedereen in de eurozone en daarbuiten al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet manisch-depressief al dan niet permanent verontwaardigd verongelijkt tussen de beraadslagingen over de hoofddoekjes door het verder zonder voedingssector dient te stellen,

    waar uiteraard niemand in de eurozone en daarbuiten in een situatie waarin iedereen genoeg goudklopjes naar zijn of haar

    “Handen af van de hypotheek aftrek, geen ongewenste vreemdelingen op het groenere gras van de buren, en na mij de zondvloed”

    met een not in my backyard politiek naar binnen heeft gesleept, en iedereen bijvoorbeeld op Facebook de laatste scheet met iedereen uitwisselend al dan niet in de rijen van de gaarkeukens van andere landen die alle los en vast zittende spulletjes in de eurozone, zoals de ijsvrije havens van Rotterdam, Hamburg en Athene en de gasvelden rond Cyprus,

    op de valutamarkt op een presenteerblaadje kregen aangeboden ook maar iets mee opschiet…!

    Wat moet in retorische zin iemand in de eurozone en daarbuiten in de geschiedenis van de mensheid in het duidelijke beeld van tot het einde der tijden op de op- en neergaande en stilstaande liften van de beursen in de op- en neergaande en stilstaande rijken van de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren voor een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis voor een vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen met een bepaalde horizon en een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten sowieso zeggen over de koop- en/of verkoopwaardigheid van het aandeel Berkshire van het super beleggende medemens annex super goeroe der goeroe’s met de gouden handjes Buffett?
    In der Beschrankung zeigt zich erst der Meister
  11. [verwijderd] 23 februari 2016 00:48
    Om misverstanden in de hoge, lage en hongerloontjes landen in de eurozone en daarbuiten te voorkomen, bedoelde ik uiteraard

    “(…) die als deskundige dus reeds aan de hand heeft genomen om de probleempjes die de regeringsleiders in het hier en nu creëren in het hier en nu IN NO-TIME op te lossen (…)"
  12. [verwijderd] 26 februari 2016 11:05
    Frank / Cees geeft Adidas alweer short signalen ?
    Meer dan 30 keer de winst, mega dure sponsor contracten het houd toch eens op ? Heb alvast een dec put aangeschaft.
    En wat te denken van Continental ? een enorme bult op de 10 jaars grafiek, vergeleken de rest van de autohandel waar overal bijna 50% van de top is staat deze nog erg hoog. Put op de watchlist, zou ze liever bij lagere vola kopen.
    Wanneer je ze meeneemt zou erg gewaardeerd worden bvd.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links