Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Even lucht happen

Even lucht happen

Volgens velen heeft de huidige markt iets weg van 2008. We zien bijvoorbeeld weer dat de problemen bij de banken de voorpagina van het zaterdag-FD halen. Ik kom zo terug op de banken, want failliet zie ik ze niet een-twee-drie gaan.

Maar apart is het wel om te constateren dat de miljarden van Draghi (lees van ons) geen oplossing geboden hebben. Ik lees overigens steeds meer over ex-centrale bankiers die het niet eens zijn met het extreem gevaarlijke experiment waar de centrale banken van de wereld nu mee bezig zijn.

Ik zou iedereen aanraden om het artikel in NRC van dit weekend alsnog te lezen. 2008 opnieuw? Los van het pre-crisis gevoel (dat ik al langer heb), dat wordt versterkt door de enorme gefinancierde overnames, vind ik de markt nu onvoorspelbaarder dan in 2007/2008. Nu hebben we namelijk te maken met overheden die zich enthousiast met de markten bemoeien en dit ingrijpen door centrale banken maakt het leven van een beer nog gevaarlijker dan een ballon in de schiettent op de kermis.

Politieke invloed

Je moet je continu aanpassen aan de markt. Het probleem van centrale banken is namelijk dat ze marktkennis ontberen en dat ze door de politiek worden beïnvloed. En er is niets zo veranderlijk als de politiek. Zo hebben we nu te maken met negatieve rentes. Deze rentes slopen pensioenen en ook de beurzen.

Zat je eerst in een veilig liquiditeitenfonds bij bijvoorbeeld DeGiro; met negatieve rentes moet je zelfs zonder fondskosten rente betalen voor je cash. Goud is bij veel partijen daarom nu geliefd, want daar heb je immers geen negatieve rente in.

Nu was ik een tijd heel positief op Goud en heb nog steeds koopsignalen in de Twindicator. Echter we hebben weerstandniveaus bereikt en het is allemaal heel hard gegaan.

Als we de lange termijn grafiek van Goud bekijken dan zien we dat de lange trend nog steeds omlaag is, tenzij het nu doorzet omhoog.

Too Big to Bail

De afgelopen week kwam ineens de spreekwoordelijke hand van god onder de SP500 futures en ging ook ineens de olieprijs omhoog. Dit leidde tot enthousiaste beurzen op vrijdag maar voor we helemaal alles wat los en vast zit gaan kopen is het goed te weten dat we in de Twindicator nog geen officiële koop hebben.

 

Naast de draai in de futures en olie hebben we nog steeds problemen in de bankensector. De banken waren weer in het nieuws en haalden zelfs de voorpagina van het zaterdag-FD. Veel beleggers zitten in deze aandelen vanwege het dividend. Nu heb ik eerder gezegd dat dividend vaak een sigaar uit eigen doos is, maar los hiervan zijn er ook veel obligatiebeleggers die obligaties of structured products van de banken hebben.

Zo zijn er liefhebbers van Coco's, die zo goedkoop kunnen kopen dat ze eindelijk zelf ook zijn gaan twijfelen over dit product. Maar laten we het niet moeilijk maken en gewoon naar de aandelenkoersen kijken. We zien dan dat de koers van Deutsche Bank in een aantal maanden van 32 naar de 15 is gevallen. Kortom het aandeel is meer dan gehalveerd. Pas na de halvering wordt het nieuws.

 

Even de weekgrafiek van DB erbij en we zien dan dat we onder de bodem van 2008/2009 staan!

Deutsche is zeker niet de enige. Neem Banco Espirito Santo. Op een koers van 12 cent lijkt dit bedrijf meer dood dan levend.

Maar ook Citigroup staat op 2008/2009 niveaus en lijkt, kijkend naar de lange grafiek, meer op een patiënt op de IC dan een blakend gezonde partij.

Even leuk om te zien: CommerzBank geeft op de kortetermijngrafiek in de Twindicator een koopsignaal.

Maar op de lange duur kan toch niemand vrolijk worden van dit soort grafieken.

Hoe gezond zijn deze patiënten?

En nogmaals, dit zijn willekeurig gekozen grafieken. Waarschijnlijk kun je alle bankaandelen die het beter gedaan hebben alsnog shorten. Dus hoewel de economie zogenaamd aantrekt, de rente op nul staat, er enorme stimuleringspakketen zijn, opkoopregelingen van bonds en andere hulp van ons belastinggeld, staan de banken op niveaus van de kredietcrisis…

Maar zo voelt het sentiment helemaal niet, iedereen doet alsof de patiënten gezond zijn en er geen problemen zijn. We zien dit verhaal ook terug in de Eurostoxx banken index.

Met het verhaal van de banken in ons achterhoofd moeten we dus genieten van hogere koersen op de beurzen. Immers we kunnen hopelijk op hogere niveaus goedkoop puts kopen.

De grote trend in de AEX is nog omlaag maar een herstel is inderdaad even waarschijnlijk.

Japan doet wat het kan

De Japanse beurs is vorige week in een week fors onderuit gegaan terwijl de week daarvoor de rente nog naar negatieve niveaus is gebracht is.

Dollar-Yen liet de grootste beweging in een week zien sinds 2008. Door de negatieve rente was de wisselkoers even weer omhoog gegaan, maar daarna hadden we de grootste beweging sinds 2008. Iedereen weet dat ik de Dollar-Yen-koers zie als voortrekker. Nu hij zo hard gedaald is houd ik rekening met een tijdelijk herstel om daarna nog veel harder te dalen.

Alle valuta's zijn in beweging. Eurodollar is in herstel en als je het mij vraagt kan de euro nog veel sterker worden nu de renteverhogingen in de VS langzamerhand utopisch beginnen te worden.

China was de hele week dicht

Vandaag is China weer open na eerder een week feest gehad te hebben over het nieuwe jaar. Benieuwd hoe de partij animals (of party animals) het deze week gaan doen. Officieel hebben ze omlaag nog wat in te halen.

In HongKong werd los van een paar dagjes vrij er wel gewerkt de afgelopen week en daar ging de beurs dan ook wel omlaag.

De Duitse Dax is de afgelopen weken fors onderuit gegaan en ook hier zou je een technisch herstel verwachten.

Ook in de Dow Jones zouden we een herstel kunnen verwachten. Maar nogmaals, de trend is negatief en ook de Twindicator heeft een verkoopadvies staan.

Fang-tastisch

Iedereen die 2000 gemist heeft als bearmarkt, krijgt met een beetje pech/geluk een nieuwe kans in zijn leven. Dat is het mooie van bubbels: ze herhalen zichzelf, mensen. Een paar maanden geleden werd ik nog uitgelachen tijdens webinars met shortlijsten, nu zijn er zelfs termen bedacht voor de aandelen die ik short ging. Men heeft het ineens over de FANG-aandelen.

De Nasdaq laat hopelijk een herstel zien, wat gebruikt kan worden als nieuw shortmoment.

Tesla ging ook fors onderuit en ook hier moet het herstel gebruikt worden om de deal van je leven te doen.

Adobe, een van mijn shorts, herstelt hopelijk ook even. Ik heb nu nog geen positie.

Amazon was meer dan 200 dollar gedaald en dus ook hier is een herstel wenselijk. Ik heb dus tijdelijk geen positie.

RDSA is lekker voor de weduwen en wezen die van beweging houden. Vorige week heb ik in de daling even wat opgevangen. We moeten op de olieprijs letten en als Shell hersteld is een leuke call schrijven.

Mijn long tip DDD deed het prima en ging mooi omhoog. Je kan gewoon blijven zitten.

Altice, een van mijn lievelingsshorts in Nederland, is een beetje aan het uitbodemen. Ik heb geen positie en hoef niet speciaal long. Ondanks dat er dus mogelijk best kansen zijn.

Een aandeel waar ik wel long in durf en dus ook nu zit is Caterpillar (CAT). Dit aandeel is fors gedaald, met olie en commodities mee.

De VIX-index staat nog heel hoog en dus moet je voorzichtig zijn met gekochte optiestrategieën.

Lange termijn Titanic-gedachten

Een van de problemen die ik zie is dat de rijkste 1 procent van de wereld meer aan bezittingen heeft dan de andere 99 procent bij elkaar. Dat geeft al een beetje aan dat we geen goede middengroep hebben die kan spenden als het beter gaat met de economie en aandelen kan opvangen als de rijken verkopen.

Dus op de lange termijn blijft het motto, zelfs na de plannen van de Australische miljardair Clive Parker tot herbouwdon’t panic, you're on the new Titanic


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 februari 2016 10:09
    leuke grafieken, omlaag duiken of omlaag glijden alsof men bovenop een lawine staat. Als politici zich bemoeien met geldmarkten worden deze alleen maar volatiel. Dat pensioenen worden uitgehold vinden politici niet erg want babyboomers zijn toch rijk. Waar dat geld naar toe gaat is hun pakkie an niet tenzij men stemmenwinst kan behalen.
  2. [verwijderd] 15 februari 2016 10:17
    quote:

    korbe007 schreef op 15 februari 2016 10:09:

    leuke grafieken, omlaag duiken of omlaag glijden alsof men bovenop een lawine staat. Als politici zich bemoeien met geldmarkten worden deze alleen maar volatiel. Dat pensioenen worden uitgehold vinden politici niet erg want babyboomers zijn toch rijk. Waar dat geld naar toe gaat is hun pakkie an niet tenzij men stemmenwinst kan behalen.
    Dit wordt een klassieker, oftewel: TA in een notedop:

    Als we de lange termijn grafiek van Goud bekijken dan zien we dat de lange trend nog steeds omlaag is, tenzij het nu doorzet omhoog.

  3. Bache 15 februari 2016 10:41
    "Een van de problemen die ik zie is dat de rijkste 1 procent van de wereld meer aan bezittingen heeft dan de andere 99 procent bij elkaar". Hypotheekschulden worden voor de berekening van de schulden afgetrokken. In deze berekening horen dus veel Nederlanders tot de armste 1%. Onzin, dus.
  4. [verwijderd] 15 februari 2016 14:00
    Vroeger stonden dit soort praatjes makers op de kermis met hun beer,
    maar dat mag niet meer.
    Nu staan ze op een andere kermis met hun beer.
    En gladde praatje dat kan je Cees goed dat is niet te ontkennen, hij had net zo goed met succes stofzuigers kunnen verkopen volgens mij, daar kan je ook mee zuigen toch.


  5. Maan Arkenbosch 15 februari 2016 15:02
    De felle sprinten omhoog van de laatste 2 beursdagen geven duidelijk nerveuze speculatie aan. Fundamenteel is er niets veranderd. N.m.m. moeten nu posities glad gestreken worden. De Centrale banken worden geacht nu aan zet te zijn. Een nog grotere dosis?? De olieprijs gaat weinig tot niet omhoog nu de oorlog spanningen in het Midden Oosten alleen maar oplopen. Minder inkomsten uit toerisme en meer defensie uitgaven moeten betaald worden en de drukpers in de 6e versnelling zorgt voor sociale onrust. Cees! inderdaad puts bijkopen, vooral nu binnen 2 maanden veel fondsen ex dividend gaan noteren!
  6. barondehuile 15 februari 2016 15:41
    Opnieuw een verschrikkelijk warrig verhaal. Cees, (sorry hoor), iedereen prikt er zo doorheen. Zoals een week of zo geleden al eens gemeld, duidelijk opnieuw een onweerstaanbare drang bij deze Cees om een verhaal te schrijven, terwijl hij geen verhaal heeft. Mijn voorstel is Cees bij IEX weg te houden, want anders wordt IEX al snel een afgeserveerd initiatief.
  7. [verwijderd] 15 februari 2016 20:21
    quote:

    Poppenkast schreef op 15 februari 2016 15:02:

    De felle sprinten omhoog van de laatste 2 beursdagen geven duidelijk nerveuze speculatie aan. Fundamenteel is er niets veranderd. N.m.m. moeten nu posities glad gestreken worden. De Centrale banken worden geacht nu aan zet te zijn. Een nog grotere dosis?? De olieprijs gaat weinig tot niet omhoog nu de oorlog spanningen in het Midden Oosten alleen maar oplopen. Minder inkomsten uit toerisme en meer defensie uitgaven moeten betaald worden en de drukpers in de 6e versnelling zorgt voor sociale onrust. Cees! inderdaad puts bijkopen, vooral nu binnen 2 maanden veel fondsen ex dividend gaan noteren!
    Inderdaad, fundamenteel is er niets veranderd: Draghi die weer van alles belooft en ook door anderen (o.a. J.J. van Duyn) openlijk beticht wordt van wanbeleid. Daarnaast de Chinese export die inzakt. Over de grondstoffen ben ik nog het meest verbaast: Arcelor wiens mogelijke aandelenemissie door iedereen vergeten schijnt te zijn en de olie (vandaag is het eerste Iraanse schip met olie gelost).
    Hoe je het ook went of keert, alle positivo's ten spijt, ligt er nou niet direct een basis voor een duurzame stijging van de indexen in het verschiet. Sell the rally and short on the top.
  8. forum rang 4 ischav2 15 februari 2016 20:56
    quote:

    barondehuile schreef op 15 februari 2016 15:41:

    Opnieuw een verschrikkelijk warrig verhaal. Cees, (sorry hoor), iedereen prikt er zo doorheen. Zoals een week of zo geleden al eens gemeld, duidelijk opnieuw een onweerstaanbare drang bij deze Cees om een verhaal te schrijven, terwijl hij geen verhaal heeft. Mijn voorstel is Cees bij IEX weg te houden, want anders wordt IEX al snel een afgeserveerd initiatief.
    Misschien kunt u het beter? Commentaar leveren zonder zelf te beargumenteren vind ik erg goedkoop. Cees, gewoon doorgaan me je columns, ik lees ze in ieder geval graag. Al die positivo's hebben het de laatste tijd volledig mis.
  9. [verwijderd] 16 februari 2016 00:44
    PS De heer Koo komt als wijze uit het Oosten exact op de maat van

    HEY AMERICA - NORTHERN SOUL - JAMES BROWN BAND
    www.youtube.com/watch?v=xUKFmjhUALw

    James Brown-This is a mans world.
    www.youtube.com/watch?v=wd1-HM234DE

    Creedence Clearwater Revival - I Put a Spell on You+Lyrics
    www.youtube.com/watch?v=9hvA0wWTIv4

    Nancy Sinatra - These Boots Are Made For Walking
    www.youtube.com/watch?v=wpwLIdScdrc

    over als een degelijke professioneel financieel-monetair deskundige die als brandweerman niet alleen zijn koppie erbij kan houden zodat hij niet alleen kan blussen, maar hij ook op het gebied met het rekenen met schulden zijn mannetje staat!

    Dus de vraag rijst waarom de regeringsleiders het blussen en rekenen niet gewoon aan deskundigen die WEL kennis van zaken hebben overlaten, zoals van iedere sigarenwinkelier die langer dan een week sigaren wil verkopen verwacht kan worden dat hij of zij een saaie debiteuren/crediteuren administratie al dan niet met een saaie boekhouder die de saaie facturen in de archiefdozen opbergt bijhoudt …!

    Dus een soort Japanse uitvoering van financieel expert Marcel Tak die jaren geleden als deskundig brandweerman op tijd een voor iedereen te begrijpen middel ter blussing van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis op een presenteerblaadje had aangereikt, maar de regeringsleiders van de soeverein bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand,

    wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen als gevolg van een in Maastricht door de toenmalige gezamenlijke regeringsleiders in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de euforie na de val van de Berlijnse muur overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken

    - van welk continentaal gedoe de lidstaat Engeland geheel terecht niets moest hebben, maar de lidstaat Engeland helaas weer de ivoren torens van de City of Londen faciliteert, er is in Europa dan ook na o.m. twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen geen lidstaat dat heilig te verklaren is, al helemaal niet het kleine maar nietige, doorgaans verregende, tochtige alsmede miezerige, grotendeels onder de zeespiegel gelegen aardappelveldje Nederland als gidsland voor de in belastingparadijzen geïnteresseerde (multi) nationale ondernemingen,

    (zie bijvoorbeeld

    www.volkskrant.nl/opinie/betaal-nou-m...

    Opinie

    Betaal nou maar gewoon fatsoenlijk mee

    Column Sheila Sitalsing

    COLUMN'We beschuldigen u niet van illegaal gedrag', zei Margaret Hodge in haar befaamde uithaal tegen hooggeplaatste vertegenwoordigers van Google, Amazon en Starbucks, 'We beschuldigen u van immoreel gedrag.'

    Door: Sheila Sitalsing 15 februari 2016, 02:00
    Hodge, voorzitter van een Britse parlementaire commissie die de belastingavonturen van drie iconen van Amerikaans ondernemerschap onderzocht - alledrie hadden ze de opbrengsten net zo lang langs kronkelwegen geleid tot er verbazingwekkend weinig te betalen winstbelasting overbleef - verwoordde daarmee de nieuwe standaard die het afgelopen decennium in het denken over belastingen en multinationals is geslopen: het doet er niet toe of iets mag van de wet, maar of het mag volgens morele standaarden.

    En daar begint het moeras. Want wiens morele standaarden dat zijn, en waar ze staan geschreven, dat hangt ervan af aan wie je het vraagt.

    Op het marktplein vinden ze dat alles en iedereen te weinig belasting betaalt - behalve de marktpleinbewoners zelf uiteraard. De OESO en de Europese Commissie vinden dat bedrijven belasting moeten betalen op de plek waar de winst verdiend wordt en dat al te opzichtige pogingen om uit te wijken naar een coulantere fiscus in een ver land onder afkeurenswaardige 'agressieve taxplanning' vallen. Geen absurde gedachte, maar als je de stapels bezwaren en nuanceringen van fiscalisten, belastingadviseurs en multinationals ziet, zou je haast denken dat de mensenrechten in het geding zijn.

    Er zal eens géén kantoor met onduidelijke activiteiten in Nederland opduiken in een belastingconstructie

    Na Google, Amazon en Starbucks is vrijdag de firma IKEA toegevoegd aan het rijtje ondernemingen waarvan uitgerekend is hoeveel belasting is bespaard door creatief gebruik te maken van financiële holdings in Luxemburg, van iets wat ze de notionele renteaftrek noemen in België en van de fiscale maffiastaat Liechtenstein. En van een kantoor met onduidelijke activiteiten in Nederland, de Inter IKEA Group in Delft. Uiteraard. Er zal eens géén kantoor met onduidelijke activiteiten in Nederland opduiken in een belastingconstructie.

    Dit leverde het concern een besparing van 1,032 miljard euro op, aldus een rapport dat de Groenen in het Europees Parlement hebben laten opstellen en dat de prachttitel Taaks Avoyd draagt. Dat bedrag zal ongetwijfeld worden aangevochten door IKEA, want volgens een strikt juridische redenering is er geen sprake van ontwijking, hooguit van intelligent een belastingformulier invullen.

    De boosheid richt zich doorgaans op bedrijven, maar het zijn overheden die doorgaans als honden vechten tegen pogingen vanuit Brussel om iets te doen aan de notionele renteaftrek of de kantoren met onduidelijke activiteiten die enkel in het leven worden geroepen om dividenden of royalty's weg te loodsen. 'Als dit mag, is de wet dan wel goed?' zette de Volkskrant afgelopen zaterdag dan ook boven een artikel over IKEA's sluiproute. Misschien niet, nee.

    De tegenstand tegen de pogingen om de wet te veranderen, laat zich niet zomaar omver blazen. In het Financieele Dagblad wordt al maanden alarm geslagen door het bedrijfsleven : dit soort ingrepen zou fataal zijn voor de concurrentiepositie van Nederland. Van de woordcombinatie 'slecht voor de concurrentiepositie' schrikken ze doorgaans in Den Haag, dus de kans dat de Inter IKEA Group in Delft binnenkort zal worden opgerold is niet groot.

    Laatst hoorde ik van de CEO een fraaie definitie van belastingmoraal: betaal nou maar gewoon fatsoenlijk mee aan de basisschool bij jou om de hoek. Zo simpel is het.)

    betrokken “soevereine” lidstaten het helaas al dan niet in naam van de vrijheid met een

    “Handen af van de hypotheek aftrek, in mijn backyard geen ongewenste vreemdelingen en na mij de zondvloed”

    politiek in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren het te druk hadden met de schuld alleen maar bij de soeverein hierbij betrokken “soevereine” lidstaat Griekenland te leggen,

    met het gevolg dat de soeverein hierbij betrokken “soevereine” lidstaat Griekenland als kip kaal is geplukt en niets meer te verliezen heeft,

    en het wachten in afleveringen van dubieuze debiteuren/crediteuren slechts kan zijn op de volgende als kip kaal te plukken soeverein hierbij betrokken “soevereine” lidstaat,

    en het permanent verontwaardigd verongelijkte gedoe van de beraadslagingen in de zichzelf met parlementaire enquêtes controlerende Tweede kamer over de hoofddoekjes…!

    Dus Marcel Tak of anders de heer Koo for president!
  10. [verwijderd] 16 februari 2016 00:45
    PS2 Tevens kan in retorische zin met het oog op het voorkomen van een zelfvervullende voorspelling of selffulfilling prophecy na o.m. twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen op de korte en lange termijn afgevraagd worden of de naam Titanic II voor welke boot dan ook wel een geschikte naam is?

    M.a.w. is dit in retorische zin, mede gelet op

    www.volkskrant.nl/opinie/de-straffend...

    De straffende god is de lijm van een 'ingebeelde gemeenschap'

    Column Arnon Grunberg

    Een vriend wees me op het intrigerende artikel van Maarten Keulemans, donderdag in de Volkskrant, over het voordeel van strenge, straffende goden.

    Door: Arnon Grunberg 15 februari 2016, 02:00

    Uit onderzoek van antropologen blijkt dat mensen die geloven in straffende goden eerder bereid zijn geld te gunnen aan geloofsgenoten die zij niet kennen. De straffende god is de lijm van een 'ingebeelde gemeenschap'. Vermoedelijk biedt geloof in een dergelijke god evolutionair voordeel.

    Freud, die kritisch was over religie, schrijft in De toekomst van een illusie dat het een van de taken van de goden was om de mens te 'verzoenen met de wreedheid van het noodlot'.

    In onze cultuur is de mens zélf god geworden, maar een dergelijke god blijkt als bindmiddel minder goed te werken, iets wat veel woede zou kunnen verklaren. De wreedheid van het noodlot maakt burgers woedend. Er is immers geen god te bekennen die een pleister op de wond wil plakken.

    niet een kwestie van de goden verzoeken?
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links