Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zieke aandelen!

De topshorts van Cees Smit gaan fors omlaag.

Heel Nederland heeft griep en de beurs is ook al een tijdje ziek. Ik dacht vrijdag dat de koersen even klaar waren met dalen omdat de olieprijs en de commodities iets in herstel waren, maar in de middag ging het na eerder herstel weer even onderuit.

De problemen zijn en blijven de afgelopen weken hetzelfde en daarbij komt dan ook nog Engeland met zijn onafhankelijkheidsgevoelens, waar de politici Europa de schuld geven van het verdwijnen van zware industrie (staal en scheepsbouw). Als u het mij vraagt, komt dat gewoon door de loonkosten en de globalisering.

En dan is er Portugal, dat weer opburbt met een groter tekort dan ze mochten van Europa. In Griekenland was een enorme staking en dat was weer niet omdat het daar te lekker ging. Ik zouden nog veel meer Europese problemen kunnen noemen, maar kort is de conclusie: Europa is een puinhoop.

Ondanks dat Europa een puinhoop is gaat de euro-dollarkoers omhoog. Ja dit is weliswaar precies wat ik dacht dat er ging gebeuren, maar toch is het raar. Helemaal als iedereen pariteit met de dollar verwacht.

Grafiek valutakoers euro - Amerikaanse dollar

 

De dollar-yen (mijn waarschuwingsteken) ging eerder even omhoog door negatieve rentes in Japan, maar nu heeft dit valutapaar weer een daling ingezet en geeft een keiharde verkoop voor aandelen. De yen wordt dus ondanks de negatieve rente sterker? Het patroon kan maar een kant op en dat is omlaag.

Grafiek valutakoers Amerikaanse dollar – Japanse yen

 

President Obama wil een tientje per vat aan belasting gaan rekenen op olie, dat zou op de huidige oliekoers 33% zijn. Het signaal waarom hij het wil is wel duidelijk maar het zou dodelijk zijn voor de economische groei. De olieprijs lijkt een koopsignaal te geven maar of die er daadwerkelijk komt?

Grafiek WTI-olieprijs

 

Griekenland is een probleem dat ondergronds sluimert. De beurs blijft gewoon dalen aldaar...

Grafiek Griekse Athex Index

 

De AEX leek even een koopsignaal te geven in de Twindicator, maar de Twindicator geeft nog volop een verkoopsignaal voor Amsterdam.

Grafiek Twindicator AEX Index

 

De Duits DAX leek een tijdelijke bodem neer te zetten maar ook hier hebben we nog steeds een verkoopsignaal.

Grafiek DAX Index

 

De Dow Jones Industrial Average gaf vrijdag weer een krimp en is ook nog steeds short.

Grafiek Dow Jones Industrial Index

 

De Nasdaq had het vrijdag helemaal te voorduren en de bodem wordt weer getest. Per saldo alleen maar shortsignalen.

Grafiek Nasdaq Composite Index

 

Gelukkig Nieuwjaar? China viert Chinees Nieuwjaar en ook hier shortsignalen. Ik zie pas flink lager enige steun van betekenis.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

Bijzondere dingen in topshorts

Er gebeurden bijzondere dingen in de losse aandelen. Bijvoorbeeld LinkedIn ging even meer dan 83 dollar in de min. Gewoon een crash te noemen.

Grafiek Linkedin

 

In een recent verleden stond dit aandeel nog onder de 300 en nu rond de 100 dollar. Het was dan ook een van mijn lievelingsshorts. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik vrijdag geen positie meer had.

Langetermijngrafiek Linkedin

 

Data, oftewel Tableau Software is ook een van mijn topshorts. Dit aandeel ging vrijdag meer dan 40 dollar lager, een halvering van de koers.

Grafiek Tableau Software

 

Gopro is van 100 naar 10 gezakt...

Grafiek Gopro

 

SalesForce CRM ging vrijdag ook fors onderuit. 

Grafiek Salesforce

 

Tesla een van mijn persoonlijke shorts. Zelfs het bezoek van onze premier Rutte hielp het aandeel niet. Ook dit aandeel kan nog lager.

Grafiek Tesla

 

Ambarrela is wat mij betreft niet terecht meegezakt met Gopro, ook in dit aandeel hebben we een drama gezien.

Grafiek Ambarella

 

Amazon is reeds van 700 naar 500 gezakt en dit is pas het begin.

Grafiek Amazon

 

Adobe is behoorlijk terug gevallen. De koers beweegt nu bij een tijdelijke steun maar of die steun houdt?

Grafiek Adobe Systems

 

Neftlix staat ook in de lange shortlist.

Grafiek Netflix

 

TomTom kan technisch nog veel lager.

Grafiek TomTom

 

Google even een koopsignaal maar direct weer een verkoopsignaal en heeftt nog heel veel ruimte omlaag.

Grafiek Google

 

Facebook deed het de afgelopen tijd goed maar nu komt er waarschijnlijk een verkoopsignaal aan. Dus turbo short op Facebook.

Grafiek Twitter

 

Twitter heeft, ondanks dat Facebook heel goed lag, niet echt geprofiteerd omhoog. Erger nog het aandeel is alleen maar gezakt. Maar als pair trade zou ik best Twitter long willen en Facebook short.

Grafiek Twitter

 

Mittal is volgens sommige beleggers nu ineens koopwaardig maar is volgens de Twindicator eigenlijk pas boven 3,73 euro (slot) koopwaardig. Ik heb dit aandeel jarenlang niks gevonden maar je weet het niet.

Grafiek Arcelor MIttal

 

Ik ben zelf niet zo positief op Aegon, een lage rente kan niet positief zijn en ook begrijp ik niet waarom er zoveel dividend betaald moet worden? Vele bedrijven kunnen goedkoper kapitaal aantrekken via een obligatie dan via aandelen.

Grafiek Aegon

 

Om positief af te sluiten kijk ik nog even naar de grafiek van DDD een 3D-printer aandeel hier hebben we koopsignalen.

Grafiek 3DSytems

 

Veel dure aandelen zijn dus ineens met grote stappen gauw thuis. Een heel opvallende beweging, zo opvallend dat ik eigenlijk geen marktherstel verwacht.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 februari 2016 10:32
    De 'sociale' media onderuit. Ha, wordt men eindelijk wakker? Zo af en toe lees ik dat jongeren in de gaten krijgen wat 'sociale' media eigenlijk is, namelijk niks behalve dan 'likes' uitwisseling. Las dat de Baltic Dry Index nog nooit zo laag stond. Bovendien schijnt Turkije troepen samen te trekken bij de Syrische grens, niet om kamelen te verhandelen tegen zandhopen, met steun vd NAVO(?). Zal Griekenland en Turkije nog eens een robbertje gaan vechten? Hoe dan ook, eerst omlaag om sommige beleggers leeg te schudden(?) en daarna weer omhoog want negatieve rentes wordt intussen ook aan middenstanders geheven(Commerzbank), las ik. Geen cash in de sokken(mag niet vd EU) als het meer dan 5000 euro is, geen ondernemersschap waarbij men geld verdient want dat kost geld, belastingen omhoog om sociale uitgaven te dekken. Kortom, wat moeten we doen?
  2. [verwijderd] 8 februari 2016 10:39
    quote:

    korbe007 schreef op 8 februari 2016 10:32:

    De 'sociale' media onderuit. Ha, wordt men eindelijk wakker? Zo af en toe lees ik dat jongeren in de gaten krijgen wat 'sociale' media eigenlijk is, namelijk niks behalve dan 'likes' uitwisseling. Las dat de Baltic Dry Index nog nooit zo laag stond. Bovendien schijnt Turkije troepen samen te trekken bij de Syrische grens, niet om kamelen te verhandelen tegen zandhopen, met steun vd NAVO(?). Zal Griekenland en Turkije nog eens een robbertje gaan vechten? Hoe dan ook, eerst omlaag om sommige beleggers leeg te schudden(?) en daarna weer omhoog want negatieve rentes wordt intussen ook aan middenstanders geheven(Commerzbank), las ik. Geen cash in de sokken(mag niet vd EU) als het meer dan 5000 euro is, geen ondernemersschap waarbij men geld verdient want dat kost geld, belastingen omhoog om sociale uitgaven te dekken. Kortom, wat moeten we doen?
    de Baltic dry is een index van vervoerstarieven. Brandstof is daar een belangrijk onderdeel van. Het zou vreemd zijn als die nu op het hoogste punt stond. Voor de rest: niet teveel in de waan van de dag geloven. Goed kijken per bedrijf hoe ze er voor staan.
  3. [verwijderd] 8 februari 2016 11:30
    Dat heeft met leeftijd en ervaring te maken. Ik, uit de begin 60 jaren en alles overziend van ons leven en nu om ons heen kijkend wordt je bang. Er is overal gebrek aan leiding, korte termijn succes stories zijn leidend. Politiek correct moeten lullen en de wijze mannen en vrouwen zijn te bang om te spreken. Wilders doet dat wel, niet wijs is hij!

    Ik blijf Frank van Dongen volgen, hij is "spot on" soms wat vroeg maar daar is begrip voor.

    Mijn idee? alles verkopen en verhuizen naar Nieuw Zeeland nu het nog kan als je jong bent.

    Good luck,

    Moi.
  4. @iPlof 8 februari 2016 13:10
    quote:

    Poppenkast schreef op 8 februari 2016 11:56:

    De drugspuit van Draghi werkt niet meer.
    Die rotzooi van Draghi en de FED is simpelweg niet het echte spul.

    Echte economische groei dus. Draghi verkoopt slechts assets pumping voor de happy few en de rest van de wereld mag meer en meer lenen om dit te faciliteren.

    Tijd voor een superschuldensanering en pas wanneer die is uitgeraast over enkele jaren weer omhoog kijken.
  5. [verwijderd] 8 februari 2016 13:32
    Ik lees zijn verhaal niet eens meer, het heeft altijd dezelfde teneur, negatief.
    Bij de Today’s Groep gaan ze jouw aandelen uitlenen aan andere klanten (die short gaan)
    Als je rights niet benut pikken ze die gewoon in.
    Vandaar altijd maar hetzelfde negatieve verhaal verkondigen want daar verdien je het meest mee en zeker, het komt een keer uit.
    Vorig jaar zou de AEX eindigen op 250, en daar hoor je hem niet meer over.
    En ja volgers zijn er altijd wel, die had Yolanda ook.

  6. [verwijderd] 8 februari 2016 14:00
    We krijgen de grootste bearmarkt in jaren.
    China,recessie Brazilie/Rusland,eventueel Brexit,Portugal gaat slecht,vluchtelingenproblematiek.Ik laat me niet meer foppen door de media"Dat het beter gaat"ALs ze dat niet zeggen dondert het helemaal in elkaar.RBS raadt niet zomaar aan hun klanten alles te verkopen.Zij weten wat er speelt!
  7. Maan Arkenbosch 8 februari 2016 14:59
    Beste Cees, heb je nog info over goud en zilver? Edelmetalen? Begin 20e eeuw was de goud in verhouding tot zilver ratio 1: 16, normaal was 1: 50 en nu is het 1: 80! Dus 1 kg goud is evenveel waard dan ongeveer 80 kg zilver. Ik meen dat zilver nog wat in te halen heeft. Ik adviseer eerder zilver dan goud. Maar wat is wijsheid?
    Nu is zilver een bijproduct van koper en tin, maar die metalen liggen ook op hun gat, dus overproductie om de herfinanciering en rente te betalen. Als de opkomende valuta-s in elkaar klappen, kan zilver omhoog spuiten. Of zie ik het niet goed???
  8. piaffe 8 februari 2016 18:33
    Hier een gedeelte van een artikel uit beleggers belangen.
    De vraag was waarom de beurzen dit jaar zo fors dalen en waar ligt de bodem? Die vraag is onmogelijk te beantwoorden maar ze deden toch een poging. Het verhaal zal ik jullie besparen maar ze eindigden met het volgende: Technische analyse laat zien dat de S&P500 nu vlak boven twee heel belangrijke steunniveaus zit. Het eerste ligt op 1867,01, het dieptepunt van augustus 2015, het tweede op 1820,66 uit oktober 2014.Als de S&P500 door beide steuniveaus zakt, is een meerjarig toppatroon afgerond en kan het wel eens hard naar beneden gaan. De S&P500 zit op het ogenblik zo rond de 1840 dus dat tweede steunniveau komt wel akelig dichtbij.
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links