Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: +2,86%

Slot: +2,86%

 

Met de deur in huis: wat deed de AEX deze maand en deze week? Want januari hakte er wel in. Voor we met onze ogen een koers konden aflezen sprintte de boel alweer de andere kant op.

  • AEX deze week: +2,86%
  • Deze maand: -2,39%
  • Dit jaar: -2,39%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar (inclusief herbelegd dividend): -2,39%

Hebben we ook maar één rustige beursdag gehad deze maand? Nee, hoewel de dagguitslagen misschien meevallen (-2,9% was de ergste en +2,7% de beste dag) was het vooral intradag vaak hard bewegen tussen hoop en vrees. Zowel voor de shorters als - bestaat dit woord wel? - de longers.

 

 

Filmpje

Nog vol adrenaline van de markt - rond 17:15 uur opgenomen - schaatst Arend Jan (die vorige week zelf bijkocht) in ruim een minuut door de maand, een wat langere en de hele lange grafiek om de huidige AEX een beetje te duiden. Want mooi slotakkoord deze week of niet: het is en blijft spannend.

 

 

Hier zijn de grafieken uit het filmpje. Klik voor groot. Eerst de AEX deze maand:

 

 

Hier is de grafiek vanaf 2008 met Arend Jan zijn Creatief met TA-lijntjes:

 

 

En ook nog de grafiek vanaf de start van de index in 1983.

 

 

Brede markt

Maand voorbij of niet, dit is een blijft een weekoverzicht:

  • Vrijwel alle aandelenindices noteren een mooie plus, met de AEX zowaar een keer in de kopgroep. Alleen de Nasdaqjes (op Facebook en Microsoft na vielen alle KW4's van de grote Amerikaanse techconcerns tegen) en de Shanghai Composite noteren een min
  • EUR/USD dook vandaag een cent, maar beweegt per saldo opvallend rustig in het armpje drukken tussen de grote centrale banken
  • Olie is de grote winnaar deze week, hoewel het nú, na een nog een mooie opgang vandaag, alweer daalt (WTI), of de meeste winst heeft prijsgegeven (Brent)
  • De VIX Indices (volatiliteit) zijn duidelijk onder hypernervositeitsgrens 30 geduikt en die van de S&P 500 staat zelfs al op nervositeitsgrens 20
  • Goud laat sinds vorige maand een voorzichtig uptrendje zien binnen de grotere downtrends
  • Onderaan onze tienjaarsrente, denkt u daar de andere AAA's bij. Hoe langer hoe meer rentes noteren in de min. Vandaag weer een nieuw diepte- of hoogtepunt in deze race naar beneden: de Bank of Japan is de eerste van de traditionele Grote Drie (Fed, ECB en BoJ) die sinds vandaag een negatieve rentevoet hanteert:

Koersuitslagen van de andere beurzen deze week en een paar extra's.

 

 

Voor de volledigheid zijn hier de bekende reeks tienjaarsrentes op staatsobligaties. Tussen haakjes staan de scores van deze week. Dit zijn voorjaar 2015-bewegingen!

  • Nederland: 0,46% (-14 basispunten)
  • Duitsland: 0,35% (-13)
  • Frankrijk: 0,66% (-14)
  • Italië: 1,43% (-15)
  • Spanje: 1,53% (-21)
  • VS: 1,93% (-14)

Damrak

  • Delta Lloyd gaat lekker deze week, maar oogt nog atlijd als een ongeleid projectiel. Hier leest u alles wat er bij dit aandeel speelt.
  • Philips stijgt op KW4-cijfers. Ook krijgt het fonds nog adviezen van Goldman Sachs, UBS en HSBC.
  • Royal Dutch Shell wint nadat de aandeelhouders van het concern en die van BG Group voor de overname hebben gestemd. Ook fors stijgende olieprijzen zitten het fonds mee.
  • Altice gaat hard omhoog en dat doet eigenlijk de hele Europese telecomsector. KPN doet het ook prima. De Franse telecommer kreeg ook nog koersdoelverlagingen van Credit Suisse en Nomura.
  • Gemalto in het rood en dat is mogelijk door een onderzoek onder beveiligingsprofessionals die aangeven weinig vertrouwen te hebben in beveiliging van betaalgegevens
  • ING ondanks de +2,6% stijging vandaag in het rood. Voornamelijk de zorgen over de Italiaanse banken en de slechte cijfers van Deutsche Bank, waardoor alle Europese banken slecht liggen.
  • Ging Randstad niet omlaag door die ABU-cijfers van de week, of is gewoon even het momentum weg. Een winnaar 2015, vergeet dat niet

 

 

  • Fagron gaat deze week lekker, maar de koers ging weer de gekste kanten uit af en toe. Zo ook vandaag.
  • Flow Traders scoort vandaag de hele weekwinst bij elkaar.
  • SBM Offshore doet het goed op hard oplopende olieprijzen.
  • Fugro bewoog hard heen en weer deze week, maar per saldo..
  • Sligro in het groen en doet een overname.
  • Arcadis gaat hard onderuit na een winstwaarschuwing. Ook krijgt het fonds daarna nog koersdoelverlagingen van ING en KBC voor haar kiezen.
  • Galapagos in het rood en deze week werd bekend dat Gilead Sciences een belang in het fonds heeft genomen van 14,75%.
  • Air France-KLM zakt fors. De olieprijzen zitten het fonds deze week behoorlijk tegen. Adviezen zaten wel mee, want het aandeel krijgt upgrade van Citigroup en Davy, maar die hielpen niet.

 

 

  • Docdata is de winnaar deze week, maar telt het fonds nog mee? Bij Reuters is het fonds al uit de AScX gehaald in ieder geval.
  • Dat geldt eigenlijk ook voor Macintosh.
  • Verder ging Brunel ook lekker na een keiharde afstraffing eerder deze maand. Dat zou met de olieprijzen te maken kunnen hebben 

 

 

Dit stuk is samen geschreven door Arend Jan Kamp en Nick Bakker. Fijn weekend en bedankt voor al uw bezoek en reacties deze week!

 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML de Halculator en nog veel meer 1
  2. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4
  3. 16 apr Consumentenbond daagt Albert Heijn voor rechter om fouten in kassabonnen 5

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Geen Gezeik, iedereen rijk 29 januari 2016 23:32
    Als je een lijn trekt tussen de 2 toppen van 2000 en 2007 zie je dat we nu wel degelijk duidelijk boven die lijn uitgebroken zijn. Ook de bodemlijn sinds 2009 lijkt het te hebben gehouden. Dat zou n theorie kunnen betekenen dat we toch op termijn stijgende koersen krijgen. Het zou wel passen bij de extreem lage rentes, het stimuleringsbeleid van de ECB en het extreem negatieve sentiment voor het grootste deel van de laatste 15 jaar.

    En waarom ook niet; goedkope olie maakt transport en produktie goedkoper en consumenten houden meer geld over om aan andere zaken te besteden. Gezien de gestegen kosten in China wordt het minder aantrekkelijk produktie daarheen te verplaatsen en alternatieve groeimarkten kunnen zich nog altijd ontwikkelen. Denk daarbij binnen Europa vooral aan Oost-Europa en buiten Europa aan India, Indonesie, Vietnam en Iran. Voeg daarbij dat China de rente nog enorm kan verlagen en dat de dip ook van tijdelijke aard kan zijn.
  2. Geen Gezeik, iedereen rijk 29 januari 2016 23:39
    1 kanttekening erbij die geen enkele Wallstreet of Londonse bankier ooit plaatst omdat het niet patriotistisch is: Hoe gezond is de Amerikaanse economie eigenlijk? Zoals zo vaak hier beschreven leeft dit land al decennialang van goedkope, grootschalige import. De recente 'groei' is vooral een resultaat van het beleid van de FED en van een weigering door de Amerikaanse overheid om te bezuinigen en op micro-nivo van deontwikkeling van de Amerikaanse schalie-olie en schalie-gas industrie. Hoe houdbaar is dat model als de prijzen van je chinese importprodukten flink stijgen en je schalie-olie en schaliegas produktie door lage energieprijzen gedwongen wordt te sluiten. Er schijnen ook weer voor honderden miljarden dollars aan leningen aan deze sector uit te staan die waarschijnlijk niet terug kunnen worden betaald. Ik blijf zeggen; niet China is het echte probleem van de wereldeconomie maar uncle Sam himself
  3. [verwijderd] 31 januari 2016 14:39
    quote:

    TA Frank schreef op 31 januari 2016 14:20:

    Als we creatief met TA lijntjes gaan tekenen in de AEX grafiek vanaf 1983 dan zien we een down trend. Vergelijk verder de toppen van 2000 en 2008 met die van nu. Nog eventjes en dan komt deze meso pullback ook in de voltooide fase. Daarna diep naar benee.
    Wil je wat anti-depressiva ?
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links