Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuw: de robo-columnist

Marcel Tak maakt ruimte voor een robo-columnist.

De technologische ontwikkelingen gaan snel. Fintech is het financiële buzzwoord van 2016. Financiële dienstverlening wordt helemaal gerobotiseerd. IEX gaat een stap verder en heeft de primeur van de eerste robo-columnist. Ik sta mijn plek voor een keer graag af aan deze nieuwkomer.

Volgende week ben ik natuurlijk weer present, tenzij...

Ganzelevereconomie

Hallo lezers. Ik behandel een aantal onderwerpen.

Die aandelenkoersen blijven maar dalen. Door een technische bril, daar kijk ik uiteraard graag door, is het beeld duidelijk: we zitten in een dalende trend. Dat betekent dat de koersen nog verder omlaag kunnen. De AEX zakt mogelijk tot 300. Maar misschien is de bodem bereikt en gaan we als een speer naar 500 .

Als robot-columnist constateer ik dat onzekerheid troef is. Wat dacht u van die rare ECB-jongens? Die gasten kopen de hele obligatiemarkt leeg en hopen dat de economie daardoor gaat groeien. Ze willen dat de banken hun geld niet meer stallen bij de centrale bank en dat u uw geld niet meer op een spaarrekening zet, maar uitgeeft.

Ze willen ook dat bedrijven zonder financieringskosten kunnen investeren. Zo duwt Mario Draghi de lage rente door de strot van de consument en investeerder en wordt een ganzenlevereconomie gecreëerd. Dat gaat dus niet lukken.

ECB-ruzie

Zien die lui niet dat de dalende olieprijs meer impulsen geeft, of zou moeten geven, dan dat hele beleid van de ECB? Erger nog is dat ze het in Frankfurt zelf niet met elkaar eens zijn.

Volgens het FD, de krant die nog gewoon journalisten in dienst schijnt te hebben, heerst er onenigheid binnen de top van de centrale bank. Mario's whatever it takes om de euro te behouden lijkt ook van toepassing op zijn streven de nek om te draaien van een strenge, onafhankelijke en geloofwaardige Europese Centrale Bank. Hij slaagt daar behoorlijk goed in.

Er is nog een toezichthouder die de weg kwijt is. Wie had kunnen denken dat Van Gaal het langer zou uithouden dan Van Gaal. Ook wel weer begrijpelijk, want Louis zwaait de scepter bij United en dan blijf je automatisch wat langer bij elkaar.

Wie beschermt AFM?

De AFM heeft ook flink geïnvesteerd om een nieuw team te formeren, met Annemarie als verrassende aankoop. Maar het lek is nog niet boven, ondanks het aanvallende spel van de ploeg. Het voelt natuurlijk lekker om iedereen in de sector de maat te nemen.

Transparantie moet hoog in het vaandel staan, maar dat geldt niet voor de Autoriteit zelf. Waarom ruimde Van Gaal het veld?

Ze maken zich wel druk om een "verbod" op turbo's met een beetje hoge hefboom. Die arme beleggers weten niet dat ze centjes kunnen verliezen met deze instrumenten en moeten daarom beschermd worden. Maar wie beschermt de AFM tegen zichzelf?

Financiële datingshow

Afgelopen week waren we ook nog getuige van opvallende televisie. In Nieuwsuur. Zondag werden de vier topmannen van de grote Nederlandse banken ondervraagd. Wat een vertoning. De heren zaten daar alsof ze deelnamen aan een slecht geregisseerde datingshow.

Onwennig en licht nerveus bemanden ze hun krukjes. De heren probeerden zich van hun beste kant te laten zien. Zij hadden veel geleerd van het verleden en zullen nooit meer dezelfde fouten maken. Feitelijk was het inderdaad een datingshow, met als inzet een goede relatie op te bouwen met u, de klant.

Daarom staat u ook altijd centraal, wat dat dan ook moge betekenen. Opmerkelijk was de uitspraak van ING-CEO Ralph Hamers dat zonder staatssteun de bank zou zijn omgevallen. Hij en zijn collega's waren desondanks niet in paniek, zo zei Hamers min of meer geruststellend. 

Armoe troef

Daar zit echter precies het probleem. Ze hadden wel in paniek moeten zijn! Als je een megasalaris verdient bij een bedrijf, en dat bedrijf dreigt om te vallen, zou je als vorstelijk verdienende eindverantwoordelijke de pijn zwaar moeten voelen. Enige paniek mag dan best het gevolg zijn. Toch?

De CEO van ING verdient 1,6 miljoen per jaar. Dat is bijna evenveel als de drie andere bankmannen bij elkaar. Laat je de armoede-indicator hierop los, dan zijn Zalm en Van Middendorp (SNS) bijna aangewezen op de voedselbank voor topmannen (halve kreeft over de houdbaarheidsdatum tegen gereduceerde prijzen).

Aan de andere kant moeten we ook niet overdrijven. Volgens Hamers is zijn salaris, vergeleken bij Shell en Unilever, laag. Ik heb zo het idee dat het nog lang gaat duren voor er weer een warme relatie tussen de banken en hun klanten opbloeit. 

Fintech is geen bedreiging

Twee van de vier banken hoeven niet eens aan die hernieuwde goede relatie met de klanten te beginnen. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde, gaf in dezelfde uitzending aan dat door nieuwe technologische ontwikkelingen de banken in hun bestaan worden bedreigd, met de door hem voorspelde fatale gevolgen voor zeker twee financiële instellingen.

De topmannen waren niet onder de indruk. Fintech is geen bedreiging, maar een aanvulling, zo repliceerden zij de hoogleraar. De Googles en Apples van deze wereld willen helemaal geen bank worden, alleen al vanwege de strenge regelgeving.

Gerrit Zalm vond die andere bedrijven wel heel sexy, zo gaf hij toe. Een weinig handige ontboezeming als je zelf aan een datingprogramma meedoet. Hoe dank ook, over vijf jaar zal de stropdas uit de financiële sector zijn geweken, zo werd gesteld. Een prima strategie om de opmars van de fintechs te stuiten...

Wat een onderschatting van het toekomstbeeld. Wie had gedacht dat deze week de robo-columnist een plaatsje op deze site zou verwerven? Financieel columnisten, banken, vermogensbeheerders en adviseurs, de digitale disruptie staat voor de deur!


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Watermannetje2012 20 januari 2016 14:21
    Uitstekend artikel ... ik ben zeer verheugd dat het fenomeen `bank' ophoudt te bestaan. Ik pleit enkel voor een nationale burgerbank... eentje maar, waar het spaargeld van de burgers wordt bewaard, waar niet mee gespeculeerd mag worden, behalve investeren in positieve, duurzame maatschappelijke projecten zoals onderwijs, zorg, persoonlijke ontwikkeling, groenvoorzieningen, etc.

    STOP met het besteden van geld in wapens, militaire industrie, chemische troep, olie, etc. Wanneer wordt de mensheid eens bewust wat zij zichzelf aandoet? Wij hebben maar 1 aarde en daar leven we met elkaar samen.
  2. Qfox 20 januari 2016 14:59
    Ik was niet verbaasd over de opstelling van de vier. De bancaire cultuur is in de afgelopen crisisjaren niet veranderd. Intern heeft men onder druk van DNB en AFM wat schroeven aangedraaid, maar focus op het bieden van echte toegevoegde waarde aan klanten is er nog steeds niet. We need banking not banks zei Bill Gates vele jaren geleden al. En volgens Jan Rotmans gaat dat er nu ook van komen. Ik denk dat het langer dan vijf jaar duurt, maar het ontbreken van klantfocus zal op den duur het pad effenen voor disruptieve game changers. En dat is een goede zaak want de bancaire cultuur verandert alleen door externe dreiging.
  3. forum rang 7 jan de vakman 21 januari 2016 08:07
    mensen laten we er vandaag eens een mooie beursdag van gaan maken lagere olieprijs lagere grondstofprijzen en de lagere € zijn voor90% van de bedrijven alleen maar gunstig ook bij het geval china word heel dwaas gereageerd er word gereageerrd als of china elke keer 7-8% inlevert maar de werkelijkheid is dat ze wat minder hard groeien inplaats van 7,5% nu 6,8% ze rijden dus geen 140 meer maar 120 ze gaan dus nog steeds heel goed vooruit veel meer dan wij hier in europa daarom mensen als de olieprijs weer daalt ren dan niet angstig naar de nooduitgang maar ga aandelen bij kopen van kans rijke bedrijven die hier volop van profiteren zullen we eindelijk weer eens de schouders gaan zetten onder ons goede beursje aub
  4. [verwijderd] 9 februari 2018 08:41
    estimate voor global Robotics is huge en op 1 staat disruptive change in Finance & robo advisors van 255 AuM naar 2.2Trillion. Dan komt de auto auto met 87BUS$. Data komt van GlobalXFunds dat net BOTZ introduceerde, beetje saaie largecaps happening met 29 holdings ik ga voor ROBO (89 SML). Maar met bijv. de AI powered ETF Equbot ETF staan we echt aan het begin van BIG DSATA analytics. Die robo columnist komt er wel... www.equbotetf.com/about-aieq/
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links