Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De zegen van de long-short

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Boskalix 14 januari 2016 19:49
    Ben toch benieuwd Alexander welke short-positie je toegevoegd hebt?
    En natuurlijk welke long je er uit gegooid hebt.

    Short vind ik persoonlijk bij aandelen moeilijker te kiezen omdat natuurlijk een bedrijf er altijd aan zal werken om de koers te laten stijgen en als het al goed gestegen is, hebben ze het goed gedaan en zullen er alles aan doen om dat zo te houden.
    Ik vind short meer iets voor grondstoffen, valuta, indexen.
    Dus wat dat betreft zijn er de afgelopen tijd genoeg mogelijkheden.
  2. putter 15 januari 2016 09:48
    Ik denk dat je gelijk hebt. De markt doet er lang over om langzaamaan te stijgen, hard dalen gebeurd daar en tegen zeer snel en daar zou je het meest aan kunnen verdienen.Eigenlijk vreemd dat iedereen long georienteerd is en niet short. Als je alle bobo's over de wereld hoort, zal dit jaar de long short strategie het beste rendement gaan opleveren. Het kan ook met het kopen van 2020 puts.
  3. [verwijderd] 15 januari 2016 10:37
    "Betreffende de voornoemde turboportefeuille, zouden de beleggers eigenlijk een regel opgelegd moeten krijgen dat de portefeuille altijd uit vijf longs en vijf shorts moet bestaan."

    Hoewel ik een groot voorstander ben van diversificeren over longs en shorts is dit wat mij betreft een zeer slecht advies. Op deze manier filter je de beta uit en probeer je alleen alfa te oogsten. Dit is zeer moeilijk, zelfs professionele fundmanagers hebben daar moeite mee. Het makkelijkste geld verdienen is door de golven van de markt de berijden.

    Het is veel beter om de golven van de markt te berijden. Long tijdens de bull markt en short tijdens de bear markt met een (kleine) tegengestelde positie voor divergerende aandelen/sectoren. De laatste jaren zouden dit grondstoffen, m.n. goud en olie zijn geweest.

    Met name rond de toppen en bodems komt long/short erg goed tot z'n recht. Daar divergeren de koersbewegingen het meest en is een 50/50 verdeling een goed idee.

    Wat ik ook mis in het artikel is dat met een long/short strategie risicomanagement ook belangrijker wordt. Het is erg gemakkelijk om overleveraged te raken. De opbrengst van short sales staat immers op je rekening of, als je met derivaten zoals opties, futures, turbo's etc werkt, je met een hefboom te maken hebt. Hedgefunds met intelligente, goed opgeleide risicomanagers blazen zich op met long/short strategien. En jij promoot het hier bij particulieren zonder enige vorm van waarschuwing. Wat mij betreft onverantwoord!



  4. [verwijderd] 15 januari 2016 17:57
    prima artikel, maar jammer dat er geen concrete voorbeelden worden gegeven. Als kleine belegger heb ik vooral toch mijn twijfels vwb de keuze van shortkandidaten; dan moet je wel erg kort op de bal spelen. En met longposities ben ik zuinig. Ik koop vooral turbo's long met een lage hefboom op de AEX. En dat doe ik dan als duidelijk is dat er weer een bodem is gelegd. Daarvoor volg ik o.a. Nico Bakker en Tostrams. Maar ook de columns van Bas Heijink lees ik daarvoor met veel interesse.
  5. HK77 16 januari 2016 01:52
    Als je kijkt maar de performance van Long / Short equiy fondsen zie je dat die exact hetzelfde hebben gedaan als de particuliere beleggrs in het voorbeeld. Veel meer long dan short. Deed het aardig de afgelopen jaren, maar om daar nu 2/20 voor te betalen? En binnenkort komen weer de excuses waarom het nu tegenzat van alle Long / Shorts die op de onverwachte rip omlaag nat zijn gegaan.

    Kunnen we overigens, please, gewoon Alpha schrijven. Los van het feit dat het artikel ook niet over lang / kort fondsen schrijft (of op zijn vlaams, hefboomfondsen) staat alfa meer alsof het een gezonde groente is
  6. Boskalix 16 januari 2016 15:45
    Het antwoord op mijn eerdere vraag is al op Belegger.nl gegeven.
    Hij heeft de long op Arcelor eruit en een short op Arcelor toegevoegd.
    Dat is dan geen keuze op beta want die is redelijk hoog op Arcelor maar kennelijk een keuze gebaseerd op het "inzicht", dat de staalboeren allemaal al een tijd zakkende zijn. Arcelor heeft daarnaast een negatieve K/W. Ik kan me vinden in deze keuze.
    Zie beurs.fd.nl/noteringen/11895/arcelorm...
    Ik vraag me overigens af waar de beta op IEX te vinden is?
  7. Boskalix 17 januari 2016 17:19
    quote:

    yieldcurve schreef op 17 januari 2016 14:41:

    Haha, long/short met turbo's. Ik weet wel wie in de meeste gevallen daar het beste mee is; de financier.
    Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben.
    Tja het alternatief voor short tov turbo's zijn opties.......maar zit daar ook niet een financier achter?
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links