Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Premie aanboren bij Shell

Optiestrategie op Royal Dutch Shell

Olie, olie, en nog eens olie. Het is een hot item de laatste maanden en heeft een grote impact op de beurzen. Dinsdag stond de olieprijs voor het eerst sinds december 2003 even onder de 30 dollar. Volgens sommige zakenbanken is de volgende stap 25 dollar of misschien zelfs wel 20 dollar.

Hoe dan ook, de olieprijs staat zo’n 70% lager dan mid 2014 en dat voelen de oliegerelateerde bedrijven en beleggers. De onderstaande grafiek laat de ontwikkeling zien van de energiesector binnen de S&P.

 

Ontwikkeling  energiesector binnen de S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Koop Shell

Ook Royal Dutch Shell, de traditionele hoeksteen van de gemiddelde Nederlandse portefeuille, heeft het flink te verduren gehad. De koers van Shell stond dinsdag een fractie boven de 18 euro, dat betekent een dividendrendement van rond de 9%.

Al tijden wordt er gespeculeerd of dit dividend houdbaar en (of) heilig is, deze discussie laat ik aan mij voorbij gaan.

Gisteren in het Lynx Beleggersdebat waren de experts het erover eens dat Shell een interessante koop kan zijn voor de lange termijn. De koers van het aandeel kan nog een stukje lager, zeker met het oog op de overname van BG die hoogstwaarschijnlijk wel doorgaat.

Nu kunt u natuurlijk gewoon de aandelen kopen en ze voor jaren vasthouden. Maar ook met opties liggen er wat leuke kansen.

Schrijf een put

Een groot voordeel van al deze grote schommelingen is dat de optiepremies redelijk zijn opgelopen. Een putoptie voor juni 2016 met een uitoefenprijs van 14 euro doet momenteel ongeveer 40 cent.

Als ik ze ongedekt zou schrijven, ben ik verplicht 100 aandelen Royal Dutch Shell te kopen als de koers in juni onder de 14 euro staat. Schrijven zonder dekking klinkt als erg risicovol en dat kan het ook zeker zijn. Toch vind ik het risico in dit geval relatief beperkt.

Shell kan zeker nog iets verder dalen, maar ik zie het aandeel in juni niet onder de 14 euro staan. Dat zou namelijk nog een daling van 25% betekenen vanaf de huidige koers. Staat de koers boven de 14 euro, dan is de premie voor mij.

 

Grafiek Royal Dutch Shell
Grafiek Royal Dutch Shell
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bodemvissen met opties

Om deze positie aan te gaan bent u verplicht om wat onderpand aan te houden bij uw broker. Op basis van de huidige stand moet ik voor deze positie slechts 140 euro aanhouden. De mogelijke 40 euro opbrengst is dan relatief veel op deze lage margin.

Wat natuurlijk belangrijk is om te realiseren is dat de margin stijgt naar mate Shell verder gaat dalen. Dus probeer nooit zomaar tot de max aan puts te schrijven, want binnen de kortste keren trekt de broker bij u aan de bel.

Deze strategie is natuurlijk niet alleen op Shell toepasbaar, maar op elke onderliggende waarde die hard heeft bewogen. Bent u een bodemvisser? Werp eens een blik op de opties.

Maar pas op, u gaat immers wel een verplichting aan om deze aandelen te kopen. Voor 14 euro heb ik daar in ieder geval wel vrede mee.


Youri Sleutel werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Zijn columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @YouriSleutel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Youri Sleutel

Youri Sleutel kwam al vroeg in aanraking met beleggen dankzij zijn vader. Van hem kreeg hij een aandeel IBM. Hij is altijd geïnteresseerd gebleven in beleggen, deed een studie Finance aan de VU en werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Twitter: @YouriSleutel

Meer over Youri Sleutel

Recente artikelen van Youri Sleutel

  1. feb '17 Profiteren van stijgende volatiliteit 21
  2. dec '16 2017: Het wordt spannend 5
  3. nov '16 Verdienen met uitbraak AEX 12

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 januari 2016 00:05
    Youri,
    Een typisch bericht voor gokkers met opties (opties=gokken). Opties zijn bedoeld om bedrijven in te dekken voor onverwachte fluctuaties bij hun in- of verkoop om hun winst zeker te stellen. Ze reserveren een deel van de gecalculeerde winst om niet "het schip in te gaan". Maak eens duidelijk dat opties alleen maar een verzekeringspremie zijn. Dus beleggersland: hoeveel wil je verdienen op de kans dat je ZELF een ongeluk veroorzaakt; (in je portefeuille LOL).
  2. forum rang 4 zalwel 14 januari 2016 09:16
    Domste voorstel ooit gelezen. 5 maanden wachten om 40 euro te verdienen. Opties mooi product maar niet om op deze manier te gebruiken. Slecht niet doen. Koop een call op het huidige niveau of verkoop een in de money put. Zorg dat je wat premie krijgt voor het risico wat je loopt. Maar ga geen risico voor 5 maanden aan om 40 euro te verdienen. Schrijf een put met een uit oefenprijs van 18 euro. Dan kan je ook tussentijds nog eens winst nemen door de geschreven put terug te kopen. Met een premie van 40 euro moet je de hele rit uitzitten. Niet doen.
  3. Orca 14 januari 2016 09:32
    Slecht advies.
    Je zou ze nú wel willen kopen op 13,60, maar mocht die toko naar de 10-12 krateren dan heeft dat een reden, en het is de vraag of je ze dán nog had willen kopen op 13,60.
    Daarnaast wat zalwel zegt, 40 euro om 5 maanden tegenaan te kijken, hou op schei uit.
    Ik zou gewoon rustig wachten tot die toko 10-12 doet, ze het div hebben geschrapt, hebben geherwaardeerd op de balans en hebben geemitteerd. Geen positie is immers ook een positie. Geduld is een schone zaak.
  4. Met Effekt 14 januari 2016 10:28
    Ja, heel slecht advies:
    Als je een kleine portefeuille hebt is dit een groot risico; bij levering moet je 1400 Euro ophoesten.
    Als je een grote portefeuille hebt dan schiet het niet op met plukjes van 40 Euro.

    Alternatief voor een gok op RDS herstel: open een call spread en financier dat met een geschreven put. Maximaal verlies is vergelijkbaar maar maximale opbrengst is een stuk hoger.
  5. forum rang 5 theo1 14 januari 2016 11:10
    Ik ben geen optie-expert, dus ik hoor het graag als ik het helemaal fout zie.

    Ik zou eerder kiezen voor Unilever: je mist dan de afhankelijkheid van de olieprijs en dus het risico dat je ineens geleverd krijgt door een rare beweging in de olie. Olie gaat tot nog toe steeds weer lager dan je voor mogelijk houdt.
    Ik zou kiezen voor februari: je hoeft dan maar een maand te wachten tot de optie verloopt.
    Ik zou de put op 37 schrijven. Die doet nu 1,53. Dus als je niet geleverd krijgt, pak je in een maand €153. Dat zet iets meer zoden aan de dijk dan €40 in 5 maanden. Bovendien heb je ruimte tot 37 - 1,53 = 35,47 voordat je geleverd krijgt. Dat is een ruimte van (37,3 - 35,47) / 37,3 = 5% in een maand. Een beweging van 5% in een maand is best veel voor een aandeel als Unilever. En voor die prijs zou ik ze best wel willen hebben.

    Natuurlijk is het bedrag wel groter als je de optie wordt uitgeoefend.
  6. Treb 14 januari 2016 11:29
    De auteur schrijft: "Shell kan zeker nog iets verder dalen, maar ik zie het aandeel in juni niet onder de 14 euro staan."

    en wat is de onderbouwing van de auteur voor deze uitspraken?

    De inhoud van het artikel is werkelijk 1 en al drijfzand.

    Men zou zich bijna afvragen wat maakt dat de auteur dit geschreven heeft.
  7. bramselmans 15 januari 2016 16:17
    quote:

    theo1 schreef op 14 januari 2016 11:10:

    Bovendien heb je ruimte tot 37 - 1,53 = 35,47 voordat je geleverd krijgt. Dat is een ruimte van (37,3 - 35,47) / 37,3 = 5% in een maand. Een beweging van 5% in een maand is best veel voor een aandeel als Unilever. En voor die prijs zou ik ze best wel willen hebben.
    Dat is dus niet zo, je krijgt ze in principe geleverd als de koers op expiratiedatum onder de 37 staat. Houd er dus wel rekening mee dat een koersdaling van minder dan 1% in een maand al leidt tot verplichte afname.

    Je hebt er in dat geval wel per saldo 35,47 voor betaald, dus zo erg is het niet zo lang de koers op dat moment nog boven de 35,47 noteert en je desgewenst direct je winst kunt pakken.
  8. [verwijderd] 16 januari 2016 10:52
    Op dit moment zit er waarschijnlijk, hoe laag het ook staat, toch nog een dividend verwachtingswaarde in de koers. Als RDS besluit om het dividend tóch te verlagen, dan kan het nog een keer relatief hard zakken. RDS lijkt me nu dus niet de aangewezen partij om dit truukje mee uit te halen.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links