Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts blikken terug op hun favorieten

Terugblik Hollandse Aandelenavond 2015

Vijftien Hollandse longkansen en zeven shorttips werden er gegeven tijdens de meest recente Hollandse Aandelenavond, georganiseerd door IEX en BNP Paribas. Wie zat er met zijn tips compleet naast, wie had het bij het juiste eind en vooral: welke tips van toen zijn nog steeds interessant?

Versteeg: enthousiast over Aalberts

Aandelenanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen tipte tijdens de Hollandse Aandelenavond op 11 mei ASML, Aalberts en Randstad als geschikte longkandidaten. In de periode van de Hollandse Aandelenavond tot het einde van 2015 liet zowel Aalberts als Randstad een mooie stijging zien.

Versteeg hanteert voor Randstad momenteel een koersdoel van 60 euro en noemt het "in ieder geval niet zijn favoriete aandeel voor dit jaar". Over Aalberts is hij nog steeds enthousiast, al zal de koers niet gigantisch hard oplopen, denkt hij.

ASML daarentegen deed het "heel teleurstellend". "Jammer, maar ik blijf positief", vertelt Versteeg. "ASML blijft één van mijn favorieten waarbij ik nu een mooi instapmoment zie. De koers kan richting de 100 euro."

Air France-KLM nog shortwaardig

Qua shortkans zat Versteeg er met TomTom naar eigen zeggen totaal naast. "Aan de andere kant denk ik nog steeds niet dat de kans dat ze worden overgenomen groot is. Zelf hanteer ik een koersdoel van 9 euro. Ik denk dus dat het wat overgewaardeerd is."

Met Air France-KLM als shortkandidaat zat Versteeg op een beter spoor. Het aandeel is ook nu, bijna acht maanden later, nog altijd een shortwaardig aandeel: "Ik heb een koersdoel op 5 euro. Het is een bedrijf dat z'n zaken niet op orde heeft en waar het personeel de baas is. Ze worden aan alle kanten ingehaald door concurrenten en ik weet dus niet hoe snel je hieruit moet zijn."

Tehupuring: groeikansen Aperam

Jim Tehupuring van ProBeleggen tipte tevens zijn favoriete Hollandse aandelen tijdens de gala-avond. Zo was hij onder andere positief over KPN, dat per saldo weinig gedaan heeft in 2015 sinds 11 mei. Het stijgingspotentieel is nog altijd heel beperkt.

Ook Aperam en TomTom stonden op de longlist van Tehupuring. Over beide aandelen is hij nog positief. Zo ziet hij voor Aperam veel groeikansen en kan bij TomTom de winstgevendheid enorm oplopen wanneer de euro zou stijgen. Ook sluit hij een samenwerking met een grote partij - of dat ze worden overgenomen - niet uit. 

Met Vopak en Ballast Nedam als shorts had Tehupuring het goed gezien. Voor beide zit er als shortkandidaat overigens niets meer in het vat, denkt hij. 

Loef: negatief over hele markt

Technisch analist Edward Loef (Loef Technische Analyse) gaf tijdens de Hollandse Aandelenavond aan negatief te zijn over de markten in het algemeen en koos daarom voor Hollandse aandelen die het tussen mei 2007 en april 2008 beter deden dan de index: Gemalto, KPN en Ahold. Die laatste twee bewogen sindsdien praktisch zijwaarts.

Gemalto echter, zakte behoorlijk weg: van ruim 80 euro naar zo'n 55 euro. "Het aandeel nam kort na de Aandelenavond een duikvlucht. Dat is dus niet zo gegaan als ik gedacht had. Op dit moment is de TA negatief en is mijn koersdoel dan ook 40 euro en mogelijk lager."

De short op ArcelorMittal van Loef bleek een zeer terechte keus. Het aandeel sloot het jaar af onder de 4 euro terwijl het een dag na de Hollandse Aandelenavond nog bijna op 10 euro stond. "Als mijn angst voor herhaling van een bearmarkt juist is – iets waar ik in mei al signalen van kreeg dat het eraan zou zitten te komen – dan kan ArcelorMittal wegzakken tot onder de 1 euro. De trend is net als voor de Nederlandse aandelenindex dalende." 

Van Zeijl: positief op Wereldhave

Corné van Zeijl, fondsbeheerder bij Actiam, tipte PostNL, TKH en Wereldhave, waarvan in de betreffende periode alleen TKH in waarde steeg. "PostNL had ik eind 2015 nog eens als favoriet aangewezen in verband met overnamegeruchten. Alle performance die je mag verwachten zit er nu ook in. Zijn de overnamegeruchten reëel of niet? Ik denk in dit geval van niet. En ik heb voor onze portefeuille dan ook gedeeltelijk afscheid genomen van het aandeel." 

Van Zeijl blijft positief over Wereldhave. "Het is een sector met een lage bèta die het niet eens zo goed heeft gedaan ten opzichte van bijvoorbeeld food & beverage en household. Ik verwacht dat die terughoudendheid eruit zal lopen. Daarnaast krijg je 6% dividendrendement, wat het wachten de moeite waard maakt." 

Royal Dutch Shell werd door Van Zeijl getipt als short. "Het was destijds een goede keuze en eind van deze maand is er de vergadering van BG en Shell en ik ben bang dat dat een negatieve impact kan hebben. Zolang de olieprijs laag is, heeft Shell een probleem. Daarnaast heeft het bedrijf een negatieve cashflow op dit moment. Het is problematisch en ik blijf dan ook voorzichtig."

Bakker: nog long Heineken  

Nico Bakker koos voor Besi, Heineken en Reed Elsevier (RELX). "Toen ik Besi koos zaten we nog in een redelijke uptrend. Vrij snel na het positieve advies keerde het sentiment, waarbij op 20 een trendbreuk plaatsvond. Die downtrend is nog altijd intact en onder de 16 zie ik een versnelde beweging richting afgerond 12 euro." Het aandeel is voor trendbeleggers pas boven de 21 euro weer een longkandidaat. 

Heineken en RELX (voorheen Reed Elsevier) zijn volgens Nico Bakker nog steeds longkandidaten. Zo zit Heineken ook nu nog in een sterke uptrendfase. "Zolang we boven de 70 tot 75 euro blijven bewegen is dat positief en blijft de trend intact en is een nieuwe actiebeweging richting 86 mogelijk." 

Air France-KLM: positieve overgangsfase

Air France-KLM werd destijds door de analist getipt als short. Achteraf een prima keuze: "We zaten toen in een downtrend en zijn gedaald tot 5,50 à 6,00. De afgelopen weken zien we een duidelijke verbetering van het technische landschap, maar het is nog te vroeg om het tij te doen keren."

"Als de koers op 7,00 bodemt dan krijg je als trendvolgende belegger een koopkans tot 8,50 of 9,00. Ze zitten nu dus in een positieve overgangsfase voor de middellange termijn." Onder de 7,00 euro is het overigens voorbij en hebben we te maken met "valse stierenprikjes". 

Lees hier alles terug over de keuzes die de experts tijdens de Hollanse Aandelenavond maakten.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links