Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Fed-effect

Wat betekent de renteverhoging van de Fed voor aandelen, financials, opkomende markten en high yield-obligaties?

Europese en Amerikaanse aandelen

Een sterkere dollar heeft impact op vrijwel elke assetclass. Europese aandelen die veel omzet halen uit de Verenigde Staten zullen blij zijn. Denk aan de Aholds, Unilevers, Aegons et cetera.

De dollar-omzet wordt namelijk meer waard. De Amerikaanse bedrijven daarentegen zullen steen en been klagen over hoe slecht het is voor de internationale resultaten. Uit onderzoek van Factset bleek dat in Q3 het negatieve dollareffect door meer dan 70% van de bedrijven in de S&P werd aangestipt.

Financials

Een sector die kan profiteren van een renteverhoging is de financiële sector. Banken zijn in staat een hogere rente te vragen op leningen. Verzekeringsbedrijven kunnen meer return krijgen op hun geïnvesteerde premies.

Deze bedrijven hebben vaak verplichtingen die ver in de toekomst liggen en moeten een groot deel van de premies met een laag risico investeren. Uitkomst zijn staats- en laagrisico bedrijfsobligaties, die een vrij lage return geven.

Wilt u breed investeren in de Amerikaanse financiële sector? Dat kan bijvoorbeeld met de Financial Select Sector SPDR (ticker: XLF).

Grafiek financials S&P 500

Emerging Markets

Zorgen over de economie van deze markten, sterker wordende dollar en hogere rente in de VS zorgen ervoor dat beleggers geld terug trekken uit deze markten. Deze trend is al zichtbaar vanaf het moment dat voor het eerst over tapering gesproken werd, maar de verwachting is dat deze trend nu zal versnellen.

Dit zorgt weer voor verdere achteruitgang in de lokale economieën, waardoor meer beleggers hun geld zullen terugtrekken. Je komt zo al snel in een vicieuze cirkel terecht. Natuurlijk allemaal heel kort door de bocht, aangezien je hier boeken vol over kan schrijven.

Daarnaast hebben veel van deze opkomende landen schuld uitstaan in dollars. Door de duurdere dollar neemt de schuldenlast ook verder toe. Klein lichtpuntje is dat de export vanuit deze landen wel gestimuleerd zal worden.

Dollarschuld opkomende markten

High yield-obligaties

De laatste maanden is er veel nieuws over de high yield obligatiemarkt en daarop gebaseerde ETF’s. Zonder mijn mening te geven over deze ETF’s en het bijkomende risico, laat de onderstaande grafiek zien dat het niet al te best gaat met deze obligaties.

Mochten deze bedrijven nieuwe leningen gaan afsluiten, dan zullen zij meer rente moeten gaan betalen. Een kleine verhoging kan voor de high yield olie- en gasbedrijven al hard aankomen.

Met de lage olieprijs verkopen zij olie onder kostprijs. Elke stijging van kosten zal de kans op een default doen toenemen.

Andere high yield bedrijven zullen deze verhoging waarschijnlijk nog wel aankunnen, maar komen daar nog een paar stappen bij, dan kan dit vergaande gevolgen hebben. Dus slecht nieuws voor bijvoorbeeld Altice.

 

Langetermijngrafiek AEX


Youri Sleutel werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Zijn columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @YouriSleutel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Youri Sleutel

Youri Sleutel kwam al vroeg in aanraking met beleggen dankzij zijn vader. Van hem kreeg hij een aandeel IBM. Hij is altijd geïnteresseerd gebleven in beleggen, deed een studie Finance aan de VU en werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Twitter: @YouriSleutel

Meer over Youri Sleutel

Recente artikelen van Youri Sleutel

  1. feb '17 Profiteren van stijgende volatiliteit 21
  2. dec '16 2017: Het wordt spannend 5
  3. nov '16 Verdienen met uitbraak AEX 12

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links