Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Centrale banken zijn uitgespeeld

Wie er nog in centrale banken gelooft, is naïef.

Als een goochelaar al zijn trucjes van te voren uitlegt is zijn optreden veel minder leuk en dus was de markt niet onder de indruk van de Draghi-show. De ECB-voorzitter had vier acties voorspeld en voegde de daad bij het woord voor allevier de acties:

  • verlengen QE
  • verhogen QE
  • verbreden inkoopprogramma met bedrijfsleningen (QE)
  • verlagen van de rente (depositorente)

Dit allemaal om inflatie te krijgen terwijl ik altijd geleerd heb dat als je geld uit de private sector onttrekt (opkopen bedrijfsleningen met couponrentes) je juist krimp krijgt in je economie.

En ook heb ik wel eens uitgelegd dat in de vergelijking van Fisher omloopsnelheid helemaal geen vast getal behoeft te zijn en als de geldhoeveelheid heel groot is kan de omloopsnelheid (V) wel eens minder dan 1 zijn en dus zal de P (prijs) niet stijgen maar juist dalen.

Sprookjes

Wat mij betreft is Draghi uitgespeeld en ook de Fed zal geen nieuws brengen met de verhoging en ook daar zal er een teleurstelling volgen. Iedereen die nog in de sprookjes van de centrale banken gelooft is heel naïef.

Ook de olieprijs wist niet op te veren, de OPEC was dusdanig verdeeld dat ze de productie niet willen verkrappen. Hierdoor hebben we nog steeds een verkoopsignaal in de ruwe olie.

Grafiek WTI-olie

 

Onverwacht euro-effect

Ondertussen zien we de huizenmarkt op sommige plekken tot bubbelniveaus gaan, maar Amsterdam is niet de norm schreef de Elsevier en daar ben ik het helemaal mee eens. Op veel plekken zien we helemaal niets van herstel en is het gewoon een makelaarsverhaaltje.

Een onverwacht effect van Draghi was dat hij een koopsignaal in de euro-dollar heeft veroorzaakt. Hij heeft nog geprobeerd de euro omlaag te praten maar dit lukte hem niet. Iedereen doet (deed) dezelfde trade en hoopte dat de euro naar pariteit zou gaan maar het tegenovergestelde is nu aan de gang.

We hebben wat mij betreft een sterk koopsignaal in de euro en dit is negatief voor de Europese aandelen.

Grafiek euro-dollar

 

Ook de zeer brede Amerikaanse Wilshire 5000-index heeft een verkoopsignaal gegeven. Kortom hoewel iedereen klaar zit voor een rally kan er weleens het tegenovergestelde gebeuren. Ik adviseer bescherming te kopen in de herstelbeweging van maandag. (Let op deze column is op zondag geschreven.)

Grafiek Wilshire 5000 Index

 

De Duitse DAX heeft verkoopsignalen gegeven en elke opgaande beweging zou dus voorlopig gebruikt moeten worden om te verkopen.

Grafiek DAX Index

 

Ook onze AEX heeft officiële verkoopsignalen gegeven. Een put op januari is geen overbodige luxe.

Grafiek Twindicator AEX

 

De Dow Jones vecht met het twindicator-level en vrijdag kwam de koers erboven en kregen we dus weer een longsignaal, maar eigenlijk heb je pas een long als de index uit het consolidatieniveau gaat. Dus ik zie de huidige beweging als een bear trap (berenval) of eigenlijk worden de bulls in de val gelokt.

Grafiek Dow Jones Index

 

De Amerikaanse Russell 2000-index is ook nog een verkoopsignaal.

Grafiek Russell 2000 Index

 

De Nasdaq zit net als de Dow een beetje te wordstelen met het niveau en wordt ook pas echt een koop als de koers uit het consolidatieniveau gaat een dus weer nieuwe hoogtepunten neerzet.

Grafiek Nasdaq Index

 

Losse aandelen

Even contrair op de markt: Delta Lloyd, de afgelopen week de grootste daler, is wat mij betreft geen vergelijkingen met Imtech. Het concern is ook minder rentegevoelig dan andere verzekeraars. Ik heb ze dus gekocht. Als ze nog lager gaan koop ik gewoon bij. Het echte spel gaat pas in januari spelen.

Google heeft een p/e (koerswinstverhouding) van 32 wat in vergelijking tot andere techbedrijven best prijzig is. Toch ziet technisch alles er prima uit. Pas onder de 731 wordt het gevaarlijk.

Grafiek Google

 

Apple heeft slecht een p/e van 12,7 maar ligt nog onder de 200-daagslijn en ook de twindicator is pas net gedraaid. Het lijkt dus fundamenteel te mooi om waar te zijn. Vaak is te mooi een niet kloppend verhaal.

Grafiek Apple

 

Vallend mes Volkwagen wordt door veel beleggers gezien als een snoepje, maar persoonlijk blijf ik van dit aandeel af. Er zijn nog veel en veel te veel onduidelijkheden over de toekomst en de oplossingen van het bedrijf.

Grafiek Volkswagen

 

Liever koop ik dan platina dit moet in de katalysatoren voor schonere uitlaatsystemen.

Visie op 2016

Kort even mijn eerste tip van de sluier voor volgend jaar.

  • Een contrair aandeel dat leuk kan zijn is Gemalto. Veiligheid kan best een leuk topic zijn voor 2016.
  • Voor wie denkt dat je altijd contrair moet gaan: blijf van aandelen zoals Alice af. Met alle de overnames kan het gemakkelijk fout gaan en is er weinig in te schatten over de toekomst.
  • Wel contrair Brazilië en Oost-Europa wordent getipt door de zakenbanken en die zijn allebei dusdanig afgestraft dat het best leuk is om te kopen.
  • Met de klimaatconferentie net achter ons is het goed naar zonnecelbedrijven te kijken bijvoorbeeld SUNE, First Solar (FSLR) en of Canadian Solar.
  • Voor de rest zijn veel oude techaandelen als Cisco (CSCO) en Micron Tech (MU) fundamenteel heel goedkoop, dus wellicht best kansrijk.
  • Financial Blackstone Group (BX) lijkt me niet duur, u betaalt 9 maal de winst en krijgt een dividend van 6,5%.

Maar bovenal wees de komende tijd super voorzichtig want ik hou rekening met het ophol slaan van het systeem nu we minder gaan geloven in de centrale banken en dus staat een grotere correctie voor de deur.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 december 2015 10:50
    Wat betreft Volkswagen: er zijntwijfels dat CO2 niet de boosdoener van het warmer wordende weer is maar die mogen niet worden uitgesproken en dat geeft te denken. De vraag bij mij is dan ook of er wel gesjoemeld is mbt meting van uitstoot? Ik vroeg aan een kleine middenstander hoe het gaat en het antwoord was itt wat de regering verkondigt: er is geen verbetering te bespeuren. Een andere vraag die opkwam in dat gesprek was waar blijft de schuld van de winkels die opengaan en dan weer dichtgaan? Geen antwoord. Het barst vd restaurants en dan komt men uit op werkgelegenheidscijfers dat die meer te maken heeft met de toename in bedienend personeel dan productiepersoneel. Voor een politicus maakt dat niets uit. In Finland geeft de regering 900 euro aan iedere burger om de economie te stimuleren, las ik. Waarom niet gewoon vier nullen bijschrijven precies voor de komma op de bankrek. want die rekeningen zijn toch niet meer privé maar bezit van de overheid. Was de stijging vd euro niet een short covering zoals ik las?
  2. [verwijderd] 7 december 2015 11:50
    Verrassend, Cees voorspelt een grotere correctie! Persoonlijk geloof ik niks van dat koopsignaal in de eurodollar. De grote jongens stonden even op het verkeerde been en moesten verlies nemen, maar per saldo is het rente vershcil tussen usd en euro te groot om nu al van een koopsignaal te spreken.
  3. [verwijderd] 7 december 2015 12:35
    Beste Cees,

    Op de weg terug naar huis, vrijdag avond, hoorde ik je op BNR. Daar zei je hetzelfde:
    "Dit allemaal om inflatie te krijgen terwijl ik altijd geleerd heb dat als je geld uit de private sector onttrekt (opkopen bedrijfsleningen met couponrentes) je juist krimp krijgt in je economie".
    Maak je hier niet een denkfout, als de ECB de obligaties tegen pari uit de markt zou nemen heb je gelijk, je zal dan de toekomstige coupons niet meer ontvangen. Echter hebben we het nu over effectieve rendementen dicht bij 0. Kortom je krijgt de toekomstige rentebetalingen vooruitbetaald.
    Hoop dat je hier een antwoord op kunt geven, zoals gezegd hield het me tijdens het autorijden bezig.
  4. fritscrach 7 december 2015 12:43
    Over Fisher: Economie is een populaire hobby geworden. Lekker kakelen, liefst snel, van de hak op de tak, baardje laten staan en hemd wijd open. Maar geen logica, geen historisch besef, een versluierd waarnemingsvermogen, niet kunnen rekenen. Kortom, beperkt verstand.
    Inderdaad MV=PT. Daar is geen vinger tussen te krijgen Frank.
  5. info_124 7 december 2015 14:35
    In de 80-er jaren als avondstudent economie eens ruzie gehad met mijn docent micro-economie, Prof Hartog. Micro-Economie, met haar "Ceteris paribus" laat krachten buiten beschouwing, m.n. psychologische, die veel en veel sterker zijn dan de alle economische. Zoiets als een vliegtuig ontwerpen en voor het gemak afzien van de wrijving met de lucht en de zwaartekracht. De Centrale Bank kan beïnvloeden en stimuleren wat ze wil, doch als de consument en producent tegendraads reageren, is het water op de rotsen ipv in de akker gespetterd.
    Inflatie ontstaat enkel, als de consument bereid is meer te betalen voor hetzelfde wegens het pure hebben. Als dat niet het geval is, de fabrikant wegens productie-efficiëntie of wegens geldgebrek toch voor een lagere prijs aanbiedt, is alle stimulatie een farce. Idem met inflatie: voor een paar % meer of minder over een heel jaar krijg je echt geen stampede van consumenten aan de gang resp. het omgekeerde met een paar % deflatie. Als er ergens een prijsval geweest is, dan bij flatscreens, smartphones, tablets en computers. En waar hebben we ons suf aan gekocht: Juist. Want... het gelukkige hebben van de zaak is belangrijker van 25% prijsverlaging over een jaar.
    Al is Draghi bereid €50,000 per gezin bereid te stellen voor een lening: als de consument bang is voor zijn/haar baan = geregeld inkomen, zal dat geld enkel gebruikt worden voor aflossing van duurdere leningen, en misschien wel een grotere angst veroorzaken, dus nog spaarzamer gedrag. Weg stimulatie.
    Roep rond: het gaat slecht, vooral met de huizen, en de markt stort in. Vertel het omgekeerde en... in sommige wijken van Utrecht, is de markt al 20% hoger dan op de top voor de huizencrisis. En dat in nog geen 3/4 jaar. Geen overheid, die daar iets aan kan doen, + of -, behalve dan zich als een silverback-mannetjesgorilla op de borst kloppen.
    Al die prachtige grafieken is niets anders dan een vorm van wanhoopsbestrijding: uit het bezopen gedrag van de belegger een richting proberen te destilleren. En als je daar goed voor betaald wordt... zei de voodoo priesteres...waarom niet ... en wierp haar toekomst voorspellende amulettenverzameling weer op het kleedje en zette de psychologische motor weer in gang.
  6. [verwijderd] 7 december 2015 16:36
    Cees,

    Ik wil even inzoomen op de kwestie inflatie + Centrale Banken (en de oorsprong van mijn haat)

    Tot mijn spijt, denk ik niet dat de ECB snel door haar beleidsinstrumenten is. Sterker, ik denk dat haar acties een steeds perverser karakter krijgen.

    Of dit werkelijk inflatie aanwakkert is nog maar de vraag...
    Je haalt enkele elementen aan uit de Kwantiteitstheorie [van geld], maar in tegenstelling tot (overheersend) economisch denken is deze desinflatie GEEN MONETAIR fenomeen.

    Zie bijvoorbeeld de laatste monetaire statistieken www.ecb.europa.eu/press/pdf/md/md1510...
    Er is zeker sinds 2014 een gestage geldgroei en toename van kredieten. Volgens mij hoeft de bankier naar 1 statistiek te kijken en dat is DE GRONDSTOFFENINDEX

    Grondstoffen => depressie primaire sector (delfstoffenwinning en agricultuur) => lagere producentenprijzen => sentiment (maak)industrie => lagere afzetprijzen industrie.

    Voor economische wijsneuzen, dit zou soort 'cost pull'-deflatie zijn (overproductie in een stagnerende vraagomgeving).

    De dienstensector staat relatief los van ontwikkelingen in ruwe materialen en hier tekent zich dus een ander beeld af. Er is zeer zeker inflatie in diensten, in sommige sectoren is deze zelfs zorgwekkend (vb studiekosten Amerika).

    Hier bijvoorbeeld stats NL (let op diensten vs. goederen) www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/prijzen/...

    Deze 'diensten/producten'-bipolariteit is universeel. Amerika, Japan, Europa, same sh#t, different day'.
    Zie hier bijvoorbeeld Amerika research.stlouisfed.org/fred2/graph/?...

    Dan nu de kern (van mijn agressie);
    HOE KAN DRAGHI DOOR STALLINGSRENTES TE VERLAGEN EN OPKOOPPROGRAMMA'S TE VERRUIMEN IN VREDESNAAM DE OLIEPRIJS BEÏNVLOEDEN?

    Mijn antwoord is NIET! Sterker, lage rentes stellen een noodzakelijke spoeling (faillissementen) in de grondstoffensector uit (met name bij niet-geïntegreerde productiebedrijven). De capaciteit is simpelweg te groot.

    Maar de bijeffecten gaat (straks) iedereen voelen. Helemaal als grondstoffen hun bodem bereiken en diensteninflatie gestaag door blijft stijgen. Sterker, gezien de vertraging beleid-geld-prijzen kan er straks een kentering komen waar Draghi zelfs geen vat op heeft.

    Dus willen IEX-lezers voortaan slimmer zijn dan Centrale Bankiers en als over inflatie/deflatie gesproken word het volgende meenemen;
    - Diensten of Goederen?
    - Hoe staan de grondstoffen (bijv www.bloomberg.com/quote/BCOM:IND)
  7. [verwijderd] 7 december 2015 17:28
    Alles met een stropdas wil dat we vooral CO2 in de gaten houden. Wat simpel plantenvoer is. De echte vervuilding, en dagelijkse misdaden tegen de menselijkheid (volkerenmoordbingo) hebben we het gewoon niet over. Wel klagen over asielzoeker. T'is toch wat. Stuur je F16's en weigeren ze gewoon op eigen grond dood te gaan. Moet je nog meer F16's sturen? Muur om hun land zetten voor je begint?

    Dat het een race naar de bodem is tussen EUR en USD is geen groot nieuws. Zonder valse deflatie zou dit een veel populairder onderwerp zijn. Maar inflatie door devaluatie wordt nu nog overgelaten aan landen waar mensen het al krap hebben.
  8. Maan Arkenbosch 7 december 2015 21:28
    Ben het volkomen met Cees eens. De AEX staat maar om de 447-448 te bungelen.Er zit geen kracht meer in en de boeken worden langzaam gesloten. Ik vrees voor 2016, gelet op de opkomst extreme partijen/gelukzoekers/werkeloosheid/mondiale schulden/stiekeme belastingverhogingen/terugloop export/Midden-Oosten, meer sociale onrust. Alle 6e jaren in een decennium waren geen succes.Het vertrouwen is weg. Ben wel naar de introductie/prijs van ASR benieuwd.
  9. [verwijderd] 8 december 2015 07:50
    Sprookjes van de Centrale banken? Bedoel je de acties die geleid hebben tot het afwenden van de ernstigste crisis sinds de laatste 85 jaar?

    Dat noem ik niet bepaald een sprookje. Ik noem het eerder prestaties van wereldformaat. Ik vind het stukje op sommige punten wat stampvoetend overkomen. Ik voorspel(al maanden) 450-460 31/12/15. We zullen zien wie er gelijk krijgt.
  10. [verwijderd] 8 december 2015 14:02
    Heel de tijd dreigen de rente te verhogen. Maar hoe kan dat met zulke schulden en te weinig inflatie? Hoe zou jij, lezer van deze reactie, er aan toe zijn als de overheid rente-vast moet openbreken om de banken te redden en je hypotheek van 3% naar 6% gaat? Nog steeds geen raar tarief, over de geschiedenis van geld. Maar serieus, hoe relaxt loop je dan nog naar de keurslager en biologische bakker? Je grote auto wil niemand meer, omdat de kosten niet op te brengen zijn. Deflatie in luxe 2e hands auto's. Deflatie in 2-onder-een-kappen. En dan rijtjeshuizen. En dan flats.

    Centrale banken zullen rigoreus schulden moeten saneren. En iemand gaat dan ontevreden zijn nog rente te moeten betalen. Of naar zijn geld te kunnen fluiten. De verbruiker wordt beloond voor leven boven de stand. Degene met echt kapitaal wordt gestraft voor het delen van de rijkdom.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links