Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie wint de Douche van Koets 2015?

Nog één nachtje slapen en de cadeautjes van Sinterklaas mogen weer uitgepakt worden. Vandaag maak ik de winnaar van de zevende Douche van Koets bekend.

Zoals ieder jaar heb ik weer tal van reacties gekregen van lezers die een eigen nominatie hadden voor 2015:

Reactie 1: "Ik nomineer de pensioenfondsen omdat zij enorme beleggingen aankopen met negatieve rentes. Het is eigenlijk absurd dat dit moet. Ik begrijp dat dit te maken heeft met allerlei wet- en regelgeving waardoor pensioenfondsen hiertoe worden gedwongen, maar eigenlijk is het te zot voor woorden dat mijn pensioenfonds dit soort obligaties moet aankopen en daarmee een deel van de waarde van mijn pensioen vernietigd. Ik citeer hierbij graag het volgende: Uit onderzoek van deze krant blijkt dat momenteel 1641 miljard euro aan Europees staatspapier tegen een negatief effectief rendement wordt verhandeld. Dat is bijna dertig keer meer dan een jaar geleden." 

Reactie 2: "1. Minister Blok die te weinig doet aan bevordering en (of) versnelling woningproductie. 2. Nibud dat ons vertelt hoeveel minder we aan een koopwoning mogen uitgeven, ook als huurwoningen veel duurder zijn. Stel dat je een kind krijgt, bijvoorbeeld. 3. DNB die wil dat we minder hypotheekleningen opnemen maar niet wil weten (of zeggen) hoeveel we in spaarhypotheken bijeen gespaard hebben."

Reactie 3: "Graag nomineer ik DNB. In het algemeen voor de doorgeschoten bemoeizin en in het bijzonder voor de wijze waarop zij het topmanagement van Delta Lloyd geëlimineerd hebben en het gezonde businessmodel van deze club voor de komende jaren volledig hebben verknoeid.

Ik wil alle lezers bedanken voor hun reacties. Mijn topdrie van 2015 ziet er als volgt uit:

Nummer 3: Nibud

Het Nibud kwam met positief nieuws over de maximale hypotheek voor volgend jaar (2016). Deze maximale hypotheek zal in ieder geval niet lager worden dan dit jaar. Hierbij gaat het Nibud uit van een gemiddelde loonstijging van 1,4%. Uitgaande van geen loonstijging zijn de cijfers heel anders namelijk een gemiddelde daling van de maximale hypotheek van 0,34%. Een beetje “rommelen” met cijfers en het gevolg is dat er onderaan de streep een positief getal naar voren komt.

Nummer 2: Banken

Hoe is het mogelijk dat bijna acht van de tien banken geen juiste tool op hun website hebben staan die de maximale hypotheek goed berekend  Dit is natuurlijk onbegrijpelijk. Een bank moet betrouwbaar overkomen en daar hoort goede en juiste informatie op de website bij.

Nummer 1: Kabinet PVDA en VVD

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. In 2014 waarschuwde ik het kabinet al dat het nieuwe leenstelsel voor studenten niet goed is. Dit jaar berekende ik dat het verstandig kan zijn om maximaal te lenen en dit leenbedrag te sparen om eventueel in de toekomst een woning te kunnen kopen. Het kabinet verwacht dat niet veel studenten hier gebruik van gaan maken. Ik verwacht precies het tegenovergestelde, waardoor het nieuwe leenstelsel in de toekomst weer moet worden aangepast.

De voorgangers

Dit was het zevende jaar van de Douche van Koets. Dit waren de genomineerden en winnaars (dikgedrukt) in de voorgaande jaren:

 


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 11:00 De familiehypotheek: dit zijn de spelregels 2
 2. 17 mrt Verzwijgen studieschuld is niet meer mogelijk 7
 3. 03 mrt Aflossingsvrije hypotheek niet meer aantrekkelijk voor starters 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. Maan Arkenbosch 4 december 2015 20:05
  De kleine spaarder en pensioenfondsen/uitkeringen worden al enkele jaren bestolen via het negatieve rente beleid van Draghi/ECB. en de vermogens rendement heffing.
  Zogenaamd om de inflatie weer naar 2% te brengen, echter bedoeld om de armlastige zuidelijke E.U. staten van drukpersgeld
  te voorzien om zo waardeloze zuidelijke obligaties in Frankfurt op te slaan.
  Dit drukpers geld wordt aangewend om uitkeringen en pensioenen te betalen en heeft geen enkele toegevoegde waarde om
  het verdien-model te extrapoleren.
  Met het feitelijk failliete E.U. systeem wordt zijn doodstrijd uitgesteld, echter de uitkomst staat vast.
  Als bijverschijnsel is er momenteel een enorme inflatie in de waarde van aandelen, onroerend goed, obligaties en de kapitaal goederen.
  Aangezien bepaalde diensten en goederen niet, of onvoldoende naar gewicht, in het mandje voor de berekening van het inflatie cijfer vertegenwoordigd zijn.
  is het inflatiecijfer bewust en opzettelijk geflatteerd en daardoor onbetrouwbaar.
  Hierdoor zijn, kennelijk opzettelijk, financiële luchtbellen gecreëerd, welke alsmaar groter worden, om zo doende misbruik te kunnen maken via strenge knevel wetten., teneinde onrust te voorkomen.
  Het betreft op de eerste plaats de derivaten en schulden bel en de eroderen van het monopoly geld welke via de mondiale valuta oorlog tot een giftige cocktail leidt.
  Uiteindelijk worden na verloop van tijd, met vrij waardeloos papiergeld de schulden afgelost, waarbij de kleine spaarder, obligatie en pensioenfondsen op het slachtveld achterblijven.
  Dat hierdoor sociale onrust en mogelijk revolutie de kop op steekt is voor de ongekozen machthebbers van ondergeschikt belang.
  Daardoor kunnen zij, zoals gebruikelijk, weer misbruik maken van een zelf gecreëerde toestand, om hun politie-staat en verlichte dictatuur weer verder uit te bouwen.
  Tenslotte is het genoemde verzekeringsstelsel, om bankenruns te voorkomen een sigaar uit de doos van de spaarder/pensioenfondsen.
  Zij moeten de premie uiteindelijk ophoesten via afwenteling en verdoezeling binnen bank tarieven.
  Wanneer de nu gemanipuleerde negatieve rente een bepaalde grens bereikt, zijn banken runs, zeker als fysiek goud/zilver/platina gaat stijgen niet uitgesloten.
 2. forum rang 7 haas 6 december 2015 06:11
  quote:

  K. Bouter schreef op 5 december 2015 20:18:

  Met stip op 1: Blok, met zijn verjaag alle huurders naar een koopwoning beleid om de piramide nog maar even wat langer in stand te houden...
  BLok, i.v.m. zijn beleid om de wocos te laten verdwijnen in NE
  en beleid t.a.v. van niet mogen bouwen van studentenhuisvesting
  en de gemeente Zwolle op basis van Bloks woonakkoord 2-2013 geen woningen meer gaat splitsen in meerdere studentenkamers
 3. forum rang 9 objectief 10 december 2015 16:09
  quote:

  ljjls schreef op 7 december 2015 17:45:

  Het zijn toch echt al die VVD en PVDA stemmers die verantwoordelijk zijn voor het NL beleid. Binnen NL en in de EU.
  Ja, dat lage rente beleid pakt reusachtig goed uit...de schulden van Italie, Spanje en Portugal zijn betaalbaar geworden en ook de meeste hypotheekschulden van de woningen, die onder water stonden. Dit waren de grootste problemen van de laatste jaren en zijn grotendeels opgelost...jammer dat huurders en spaarders zonder eigen woning niet hebben kunnen profiteren, alsmede pensioenfondsen en verzekeraars.
  Maar per saldo waardeer ik het kabinet met cijfer 7,5.
 4. Jos Koets 11 december 2015 18:18
  quote:

  Witte Weduwe schreef op 10 december 2015 15:59:

  www.bijbouwe.nl/

  Nog een aanbieder waarvan de berekening op zijn minst twijfelachtig is. Maar meer interessant, wat vind je van de aanbieder Jos?
  De tool klopt niet. Dan is het heel moeilijk om online een goede hypotheek af te sluiten. Dus eerst A moet goed zijn dan pas naar B.

  Gr. Jos
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links