Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe AND is verdubbeld

Hoe AND is verdubbeld

Wat is er aan de hand met AND International Publishers? Geen brekend nieuws, maar wel een paar dingetjes die we langslopen. Sinds eind september is de koers ruim verdubbeld en ook vandaag staat er weer een mooie plus op het bord. De volumes lijken ook steeds meer op te lopen.

Reden genoeg om eens te kijken wat hier nu speelt. Van een handelaar krijg ik dit nieuwsbericht doorgestuurd van 12-11-2015. Copypaste uit de mail:

(Dow Jones)--AND International Publishers nv (AND.AE), leverancier van digitale kaarten voor locatie gebaseerde diensten, heeft over de eerste negen maanden van 2015 zowel de omzet als de winst aanzienlijk zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, waarbij een afgesloten contract met een Amerikaanse partij een materiele bijdrage leverde aan de omzet over het derde kwartaal. Voor heel 2015 verwacht AND een sterke omzetstijging en een vergelijkbare winst ten opzichte van 2014.

Dat blijkt donderdag voorbeurs uit een persbericht van de onderneming met daarin de trading update over de eerste drie kwartalen van dit jaar. In het derde kwartaal was er zelfs sprake van een forse stijging van winst en omzet. Eind oktober maakte AND bekend een eerste contract te hebben afgesloten met een toonaangevende leverancier van wereldwijde planning oplossingen voor de levering van de toen net afgeronde hoogwaardige navigatiekaart van de Verenigde Staten. Over 2014 bedroeg de omzet van AND EUR4,8 miljoen bij een nettowinst van EUR2,6 miljoen.

Hier is de grafiek van tien jaar uit Reuters met de volumes, dan kunt u zien wat voor ongekende stijging het fonds doormaakt.

 

 

Dan is er nog een bericht van Geert Schaaij's Beursgenoten. In de september-editie van het blad staat een artikel over AND. Er wordt onder andere geschreven dat AND vanwege haar omvang een eenvoudigere overnameprooi is dan TomTom. Beursgenoten zou niet verbaasd zijn als een Amerikaanse partij een bod op het bedrijf zou doen.

Ook Beleggers Belangen heeft over het fonds geschreven en is ook positief. Op het forum kijken we natuurlijk ook. Veel hoop en positieve geluiden. De 8 euro staat nog niet op het bord, maar tien tien tien-roepers zijn geen uitzondering. Maci kijkt als één van de weinige nog wel naar downside.

Het liefst zie ik berichten dat er nieuwe klanten zijn geworven en/of dat bestaande klanten hun licentie hebben vergroot. Uiteindelijk draait het er om dat er elk jaar onder aan de streep meer cijfers vóór de komma staan, of zie ik het niet goed?!

Op dit moment zit er heel veel verwachting in het aandeel, dat (terecht) gebaseerd is op recente ontwikkelingen. Vergeet niet te "luisteren" naar AND's (voorzichtige) verwachting. Als die tegen blijkt te vallen valt de koers harder terug dan dat die is opgelopen. De kans daarop voor de komende maanden is nihil, maar als er komend boekjaar geen klanten bijkomen... Vul de rest zelf maar in.

Deze reactie van Spes die reageert op een belegger die vraagt of hij nog moet kopen of dat hij eigenlijk al te laat is.

Ik denk dat je voor een koers onder de 8 euro nog steeds spekkoper bent. Denk dat de reële waarde op basis van de informatie nu tussen de 9 en 11 euro ligt en we dit niveau snel kunnen bereiken. Hierbij hou ik al rekening met een discount omdat AND een klein bedrijf is. Ik zou eerder AND aanschaffen dan TomTom omdat de winstgevendheid bij AND stukken beter is.

Plak een k/w van 15 (is normaal voor verschillende beursfondsen) op AND en op basis van 2013/2014 kom je op 11,25. Als je kijkt naar de verwachte winst voor 2016 zitten we slechts op een k/w van 7,5. TomTom doet een k/w van 40.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

 1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
 2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
 3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. putter 1 december 2015 12:39
  Loopt de kudde weer dom achter elkaar aan? Zie onderstaande publicatie van dit jaar:

  CAPELLE AAN DEN IJSSEL (AFN) - AND International Publishers heeft in de eerste zes maanden de winst en omzet zien afnemen. Dat bleek dinsdag uit een tussentijds handelsbericht van de digitale kaartenmaker.

  AND realiseerde een winst van 0,7 miljoen euro, tegen 2,1 miljoen euro een jaar eerder. De opbrengsten kwamen uit op 1,8 miljoen euro, een jaar terug was de omzet nog 3,3 miljoen euro. AND gaf aan veel aandacht te hebben besteed aan de uitvoering van het ontwikkelprogramma van de kaart voor de Verenigde Staten en Canada.

  ,,Dit project is nu in de afrondende fase. Enkele geïnteresseerde partijen ontvingen al 'samples' van de nieuwe kaart. De aandacht zal zich nu versterkt richten op de vercommercialisering van deze belangrijke mijlpaal voor AND'', aldus topman Hugo van der Linde.

  HERE

  Het bedrijf wees ook specifiek op de ontwikkelingen in de sector, waar de verkoop van kaartenmaker HERE door een consortium van Duitse autobouwers ,,nauwlettend in de gaten wordt gehouden''. AND voert naar eigen zeggen met meerdere marktpartijen actieve dialogen over deze ontwikkelingen en de rol van AND daarin. De toetreding op de 'automotive markt' en verdere uitbreiding van ANDs kaartendekking wordt onderzocht.

  Van der Linde sprak over een ,,turbulente ontwikkeling" die mogelijk deuren opent voor AND. ,,Of sluit", zo gaf Van der Linde aan. ,,De overname van HERE heeft voor een hoger bewustzijn gezorgd voor het belang van kaartenmakers en de schaarste op de markt."

  Wereldwijd

  Volgens de topman heeft AND een wereldwijde kaartendekking, waarbij Europa is verhoogd naar navigatieniveau. Het bedrijf werkt aan een mondiale dekking en verwacht dat hoogste detailniveau ook binnenkort voor de VS en Canada gereed te hebben.

  AND is positief over de tweede helft van 2015 maar geeft hierover geen financiële verwachting.

 2. jus1711 1 december 2015 13:11
  Misschien toch nog even kijken naar de trading update van 12 November (inclusief verwachting 2015)

  Financial
  AND realized a profit in the first nine months of 2015. Both revenue and profit showed a considerable increase compared to the first nine months of 2014.
  AND realized a strong third quarter with a sharp increase in both revenue and profit. The signed contract with the U.S.-based company contributed substantially to the revenue in. third quarter.

  Outlook for 2015
  The economic conditions, market developments and business models in the market for digital maps are still highly uncertain. The results will depend among others on the strength of economic recovery, the developments in the market for navigation and location-based services. Also AND is still highly dependent on a few large customers and new orders to be acquired.

  Based on realized results AND expects strong revenue growth for 2015 compared to 2014. AND expects to realize a profit in 2015 comparable to the realized profit in 2014.

  Overigens :Wpa 2014 : 63 cent
  Verwachting WPA 2015 : (zie boven) 63 cent.
  Niet gek bij een koers van nu ca 7,50
 3. [verwijderd] 1 december 2015 17:18
  AND zijn boekhouden is veel te creatief voor mij.

  De stijging is dan ook helemaal niet zo ongekend, dat is al vaker gebeurt, de daling daarna echter ook.

  Als je kijkt naar de afgelopen 10 jaar en je legt de prestaties naast het koersverloop dan zitten daar hele rare relaties tussen en dan weet je dat er iets niet klopt en daar zijn enkelen keihard achter gekomen toen jaren lang de cijfers opgepompt waren door ontwikkelingskosten te activeren en dat daar dan na zoveel jaar weer fors op afgeschreven moet worden.

  Dit bedrijf is al jaren een overname kandidaat maar als de boeken niet kloppen dan loopt men weg, kijk maar naar Fagron.
 4. [verwijderd] 1 december 2015 17:22
  quote:

  Ron50 schreef op 1 december 2015 14:05:

  Ik heb jaren geleden een hoop geld verloren met AND. Zijn deze niet eens een keer failliet geweest.Net zoiets als Docdata.
  Docdata... ja, 1993, als CD en DVD producent en inderdaad het belazeren van de boek met veel te mooie getalletjes, wat dat betreft heb je gelijk.

  Echter sinds ze zich zijn bezig gaan houden met de huidige activiteiten , overigens bijna ex activiteiten want die worden overgenomen, heeft het nieuwe bestuur het keurig gedaan.

  Maar goed, het gaat hier over AND, fool me once shame on you, fool me twice gaat in ieder geval niet lukken, AND staat bij mij op de zwarte lijst.
 5. svenhedin 1 december 2015 20:56
  inderdaad,als je alleen kijkt naar de eerste grafiek een forse stijging.
  Kijk je vervolgens naar de 2e grafiek dan valt het allemaal wel mee die stijging. Kijkend naar het volume dan stel ik vast dat dit helemaal niet zo groot is als in het verleden. Slechts de 3 laatste dagen is het volume opgelopen. Naar mijn mening is er nog geen top bereikt.
 6. [verwijderd] 1 december 2015 23:02
  quote:

  putter schreef op 1 december 2015 12:39:

  Loopt de kudde weer dom achter elkaar aan? Zie onderstaande publicatie van dit jaar:

  CAPELLE AAN DEN IJSSEL (AFN) - AND International Publishers heeft in de eerste zes maanden de winst en omzet zien afnemen. Dat bleek dinsdag uit een tussentijds handelsbericht van de digitale kaartenmaker.

  AND realiseerde een winst van 0,7 miljoen euro, tegen 2,1 miljoen euro een jaar eerder. De opbrengsten kwamen uit op 1,8 miljoen euro, een jaar terug was de omzet nog 3,3 miljoen euro. AND gaf aan veel aandacht te hebben besteed aan de uitvoering van het ontwikkelprogramma van de kaart voor de Verenigde Staten en Canada.

  ,,Dit project is nu in de afrondende fase. Enkele geïnteresseerde partijen ontvingen al 'samples' van de nieuwe kaart. De aandacht zal zich nu versterkt richten op de vercommercialisering van deze belangrijke mijlpaal voor AND'', aldus topman Hugo van der Linde.

  HERE

  Het bedrijf wees ook specifiek op de ontwikkelingen in de sector, waar de verkoop van kaartenmaker HERE door een consortium van Duitse autobouwers ,,nauwlettend in de gaten wordt gehouden''. AND voert naar eigen zeggen met meerdere marktpartijen actieve dialogen over deze ontwikkelingen en de rol van AND daarin. De toetreding op de 'automotive markt' en verdere uitbreiding van ANDs kaartendekking wordt onderzocht.

  Van der Linde sprak over een ,,turbulente ontwikkeling" die mogelijk deuren opent voor AND. ,,Of sluit", zo gaf Van der Linde aan. ,,De overname van HERE heeft voor een hoger bewustzijn gezorgd voor het belang van kaartenmakers en de schaarste op de markt."

  Wereldwijd

  Volgens de topman heeft AND een wereldwijde kaartendekking, waarbij Europa is verhoogd naar navigatieniveau. Het bedrijf werkt aan een mondiale dekking en verwacht dat hoogste detailniveau ook binnenkort voor de VS en Canada gereed te hebben.

  AND is positief over de tweede helft van 2015 maar geeft hierover geen financiële verwachting.

  kudde? Denk dat jij de boot gemist heb..
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links