Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Desert Dry Index

Desert Dry Index

Goed opgelet:

 

 

Frank maakt ook niet de veelgemaakte fout de daling louter en alleen op conto van de stagnerende wereldeconomie te gooien. Voor als u de Baltic Dry Index niet kent: deze index geeft de vrachtprijzen overzee aan voor die joekels van containerschepen, ook wel capesizes genaamd.

Er zijn nog deelindices voor onder meer bulk, maar dat is niet zo belangrijk. Nog zo'n feitje: een paar grote rederijen bepalen één keer per dag samen de prijs. Waar ken ik dat van, denkt u nu? Inderdaad, de Liborrente en de Londen gold fix price werden zo ook samengesteld.

Ik kan niet zo snel een recente link vinden met harde cijfers, maar een paar jaar geleden schreef ik daar al over hier op IEX. China heeft in de afgelopen jaren zo'n 60 kilometer aan capesizes gebouwd, stuk of 200. U begrijpt wat dit doet met vrachtprijzen als de economie hapert, zoals nu.

Gruwelijk volatiel

Dan snapt u ook meteen waarom de beurs altijd met een halfoog naar deze index kijkt, want containervervoer is natuurlijk een loeiende leading indicator van de wereldeconomie. Helaas is er alleen die vervuiling van het beeld door ook vraag- en aanbod en volatilteit in de scheepscapaciteit zelf.

Een perfect storm momenteel dus voor de Baltic Dry Index en vandaar die zoveel jaars, of zelfs all time low. Behalve dan dat het ding gruwelijk volatiel is, lees ik er verder eigenlijk niks aan af. Voor de show trek ik de Baltic Dy Index even over de CRB Commodity Index, maar dat zegt weinig. 

Er zijn helaas geen financiële producten op de Baltic Dry Index en... dat is misschien maar goed ook als u het ding heen en weer ziet vliegen. Komen toch alleen maar brokken van als iedereen het ding met hoge hefbomen te lijf gaat.  

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. AliceC 20 november 2015 22:30
    Goed stuk AJ.

    1. BDI bedrijven worden stuk ge-short.
    2. markt is meer dan klaar voor een rente stap in December moet 0.5 maar wordt 0.25 (helaas)
    3. Bedrijven maken winst op winst, helaas vnl door ontslaan personeel (VS fusies kost veel banen)!
    4. Verzekeraars worden schatrijk

    1. Koersverloop van Drys is grillig te noemen, van 200 dollar naar 0,15 dollarcent (China maakt de markt stuk). Genco Shipping ging samen met Trading Ltd, aandelen werden evenwichtig verdeeld, in juli 2015 ging GNK voor 7.50 dollar pa. momenteel na 4.5 mnd is daar nog 1.66 dollar van over. Heel deze markt wordt stuk ge-short.

    2. Angst, self fulfilling prophecy, paradox (goed is niet goed genoeg)

    3. Bedrijven zitten aan de top. Door samenvoeging kan gekort worden op dure personeelskosten. Dit wordt 'het angstspook'.

    4. olie of verzekeraar? Olie is schaars, bedrijven worden tegenwoordig zelfs in Nederland gesued. Vandaag, verkeerde diagnose, zkh betaald 350 mile schadevergoeding... nobody's perfect, zelfs bij overgang van systeem.

    mvg
    A

    ps. Dijselbloem is lyrisch enthousiast: over beursgang ABN-AMRO; over de stabiele (functionele) koers; hij is trots op de aandeelhouders; dankt aandeelhouders zelfs. Maarrrr onze schizofrene minister van financien heeft onlangs bij de nationalisatie van SNS-Reaal een heeeel ander gezicht laten zien. Schoneschijn dus...
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links