Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

It’s all about Yellen

De grote Fed-zeepbel

Vrijdag geef ik een korte presentatie in de RAI over wat in het vak een carry trade heet. Carry trade is een droge benaming voor iets wat, jaar in jaar uit, voor hogere beurzen heeft gezorgd. Waar deze trade eerst positief uitviel, is nu het omgekeerde het geval.

Naar mijn mening zal dit dan ook een van de hoofdthema’s van 2016 worden. Uitstel is mogelijk, maar de vraag is of die (op tijd) zal komen.

Aanloop

Het verhaal begint natuurlijk bij de krediet- en schuldencrisis van 2008. In reactie hierop hebben verschillende centrale banken zwaar ingezet op onconventioneel monetair beleid. De meest bekende is natuurlijk quantitative easing (QE).

Simpel gezegd houdt QE meestal in dat de centrale bank geld print en daarmee staatsobligaties opkoopt in de markt. De verkopers zijn banken, verzekeraars, pensioenfondsen, hedgefunds, particuliere beleggers, enzovoort.

Deze partijen krijgen dus een bak geld, maar die willen ze niet cash aanhouden (levert niets op), dus investeren ze dat in aandelen, obligaties, vastgoed, kunst en zo verder. Gezien het aantal aandelen, obligaties, vastgoed, kunst en zo verder over het geheel niet zo hard is toegenomen, gaan de prijzen van beleggingscategorieën omhoog.

Meer geld jaagt immers een semivaste hoeveelheid aan bezittingen na waardoor de prijzen van deze bezittingen omhoog gekocht worden.

Resultaat

Waarom wilden de centrale banken hogere prijzen voor al deze bezittingen? Het antwoord is simpel: de financiële sector (met name de banken) helpen. Ten tijde van de crisis ging de waarde van veel bezittingen flink omlaag. Dat bracht met name banken in de problemen, want tegenover deze bezittingen stonden leningen.

Het onderpand werd op een gegeven moment veel minder waard dan de leningen. Deze onderdekking kan een bank de das omdoen als de leningnemers het niet meer voor elkaar krijgen om aan de voorwaarden van de lening te voldoen (interest en aflossing).

Dan volgt inbeslagname en verkoop per opbod, waardoor de onderdekking dus in één keer duidelijk wordt. Dit moeten banken opvangen met buffers maar die waren verre van afdoende om een crisis van deze magnitude op te vangen. Door QE werd het onderpand dus weer naar boven getrokken.

Verder heeft het monetair beleid geleid tot significant lagere rentes, wereldwijd. De schuldenaren die moesten herfinancieren konden dit dan doen tegen een veel lagere rente, waardoor een faillissement vaak kon worden afgewend. Kortom, door QE verbeterde het onderpand en de kosten van uitstaande leningen.

Bijwerkingen

Klinkt altijd leuk, gratis geld. Maar les nummer één in beleggen is dat gratis geld niet bestaat. Een les die vroeger ooit nog wel eens in een economieles werd gegeven, maar die nu door zowat iedereen is vergeten. Zo ook bij QE.

Om dit duidelijk te maken pak ik de Fed als leidend voorbeeld. Sinds de Fed begon met QE is de dollar flink gedaald tegenover veel andere valuta. Tegelijkertijd is ook de rente op de dollar ook gedaald door QE. Hierdoor ontstond de perverse prikkel om flink in dollars te lenen.

Immers, de rente is laag en (voor niet-Amerikanen) de lening werd steeds minder waard door de koersdaling van de dollar.

Gevolg was dus dat veel beleggers Amerikaanse leningen (en euro en yen, et cetera) zijn aangegaan tegen lage rente, en deze gelden vervolgens hebben omgezet in valuta waar en een hoge rente gold en de valuta apprecieerde (meer waard werd), met name in opkomende markten (zoals de Braziliaanse real).

Lenen tegen 2% en uitzetten tegen 8% is bijna een free lunch met een heerlijk toetje (lening werd minder waard en een bezitting werd meer waard doordat de lening in één muntsoort stond en de bezitting in één ander) die ook gratis werd meegeleverd.

Hoe meer investeerders dit deden hoe meer de valuta in het voordeel bewogen. Tel daarbij op de hernieuwde QE-programma’s en een zelfversterkend mechanisme is geboren.

Kantelpunt

Maar na een wild feestje komt altijd de kater (en God weet wat nog meer), zo ook hier. Sinds de Fed QE op pauze heeft gezet, vindt er nu het omgekeerde plaats. Geld verlaat de opkomende markten in rap tempo en forceert steeds meer andere investeerders om hetzelfde te doen.

Sinds de Fed op de rem is gaan trappen, is er dus sprake van een vicieuze cirkel. Zolang de Fed niet duidelijk laat weten dat ze wederom met de zoveelste QE-programma komen, blijven de opkomende markten in zwaar weer zitten en dat slechte weer kan uiteindelijk ook bij ons terecht gaan komen.

Vandaar, dit gaat een van de grote thema’s zijn in 2016. It’s all about Yellen (still).


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

 1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
 2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
 3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 19 november 2015 13:13
  @ abonnema
  Lijkt me niet als Piet Particulier dat je werkelijk zo'n constructie wilt aangaan. Wat je had moeten doen (achteraf = koe in de kont kijken) is als handelaar de luid-en-duidelijk getelegrafeerde trajecten van de staatsobligaties, Euro of Dollar volgen...

  @ Realiteit
  Ik ben zo blij dat financiële markten worden gedicteerd door Yellen (Centrale Bankiers). Echt! Jaren kennis en ervaring opgedaan, variabelen leren begrijpen en mechanismes leren doorzien, om alle mogelijke motieven achter prijsactie gereduceerd te zien worden naar 1 parameter - monetair beleid! Fantastisch.

  In socialisme is De Staat (de beleidsmaker) eigenaar van kapitaalgoederen. En wanneer de beleidsmaker de richting investeringsstromen bepaald naar kapitaalgoederen, is dat dan 50% socialisme?

  Pff, Yellen...
 2. [verwijderd] 19 november 2015 18:08
  Hoewel het uiteraard in den beginnen in de geschiedenis van de mensheid sinds Adam en Eva en daarna ook zomaar kan gebeuren dat een beleggend medemens bijvoorbeeld van de “Handen af van de hypotheekaftrek, geen ongewenste vreemdelingen in mijn backyard en na mij de zondvloed” VVD partij van het hoge lonenland Nederland zich na de verplaatsing van de productie naar de lage en hongerloontjes landen in een mondiaal IKEA (sub)urbanisatieproces in een door mevrouw Yellen zoveel als mogelijk te ondersteunen toevoegende waarden van de Coca Cola, Google, Apple, Microsoft, de sexindustrie, gokpaleizen en bierbrouwerijen gesponsorde hap snap hamburger internet en televisie cultuur met een bepaalde horizon zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten zich op een wild feestje in een hoge, lage of hongerloontjes land heeft gestort, en hij of zij zich tussen de wild feestende mensen in het feestgedruis over de naar binnen te harken bonussen en overige winsten helemaal vol heeft gegoten, en hij of zij een kans loopt om de dag erna minder euforisch met een kater op te staan,

  wat dan al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt met de van boven verkregen wijsheid in pacht

  “Wake up, wake up, eigen volk eerst, vol is vol, regel is regel, wij willen tussen de beraadslagingen in de Tweede Kamer over de hoofddoekjes, een godsdienstoorlog met meer dan 1 miljard over 1 kam te scheren Moslims,

  een oorlog met de zakkenvullers in Midden-, Zuid- en Oost Europa,

  een burgeroorlog met de andersdenkenden van de linkse kerk met hun dure hobby’s,

  en een oorlog met de zakkenvullers in Brussel, Straatsburg, Athene, Berlijn, Londen, Parijs, Madrid, Washington, Ryad en Moskou,

  met een ongekende angst voor vreemdelingen voor de afschrikwekkende werking minder, minder, minder Moslims, de traditionele gulden terug, de doodstraf invoeren, en achter een hoog zondebokken bestendig hek iedere dag van het traditionele Sinterklaasfeest met de traditionele Zwarte Pieten kunnen genieten”

  zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur bij voorkeur niet in een Titanic situatie met het verkeerde been dient te gebeuren, want dan weet min of meer iedereen in de eurozone en daarbuiten in de hoge, lage en hongerloontjes landen wat je dan in de betreffende zondebokken lychende cultuur van de permanent verontwaardigd verongelijkte zonnetjes in huis kunt verwachten,

  dan gaat men niet het probleempje wat t.a.v. de vluchtelingenproblematiek in het verdrag van Dublin bestaat met een simpele verdragswijziging oplossen, en de probleempjes die eventueel tussen landen kunnen bestaan in het Vredespaleis op tafel leggen, zodat de eventuele probleempjes tussen landen in no-time kunnen worden opgelost,

  maar gaat men op de ronde of platte aarde die aan vlijt ten onder gaat en zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt waarop niets nieuws onder de zon is en tot het einde der tijden in de ijdelheden der ijdelheden ook niets nieuws onder de zon zal zijn ongetwijfeld vanwege de al dan niet geheime oorlogsindustrie van de verreweg sterkste politieagent van de wereld van ze land of ze American Dream ongetwijfeld na twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen en de na het commando

  “Wie niet voor ons is, is tegen ons”

  van chief commander Bush niet door de VN gemandateerde, door het hoge lonenland Nederland na een debat op EU niveau van zegge en schrijve 1 minuut wèl en bijvoorbeeld door de hoge lonen landen België, Duitsland en Frankrijk nièt politiek ondersteunde militaire acties in het lage lonen land Irak met het gevolg van een in de Veiligheidsraad ontstaan machtsvacuüm over het lage lonen land Syrië met het gevolg van een chaos van rondvliegende kogels met het gevolg van een stroom vluchtelingen die niet meer in de eigen regio kan worden opgevangen

  - dus net zo’n machtsvacuüm wat als bijverschijnsel van de dekoloniale oorlog in het lage lonenland Vietnam in het lage lonen land buurland Cambodja, dat door de het hoge lonen land USA als aanvliegroute e.d. werd gebruikt met de ontwrichtingen in de maatschappij van dien, was ontstaan waarin Pol Pot en de zijnen de killing field hebben aangericht,

  en net zo’n machtsvacuüm wat in het lage lonenland Irak is ontstaan na het buiten de orde plaatsen van de groep waar de terreur organiserende organisatie IS na het ondergronds gaan in extreem fanatische criminele vorm deel van uitmaakt,

  en net zo’n machtsvacuüm dat in Libië na het verwijderen van de als schurk aangemerkte dictator is ontstaan met het gevolg van een burgeroorlog van iedereen tegen iedereen –

  op grond van de wet van Everitt over de thermodynamica “De verwarring in de maatschappij neemt almaar toe. Alleen als iemand of iets buitengewoon hard werkt, kan deze verwarring in een beperkt gebied tot orde gereduceerd worden. Toch zal deze inspanning de totale verwarring in de maatschappij als geheel verder vergroten.”

  op de zinloos bloedvergietende slachtvelden met de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen enerzijds als schietschijven voor de terreur organiserende terreurorganisaties en anderzijds als kanonnenvoer in de weer met de betreffende al dan niet geheime toys voor de boys,

  zodat iedereen in de eurozone en daarbuiten in de hoge, lage en hongerloontjes landen slechts in retorische zin met Dongshan kunnen concluderen “Alle mensen gaan worstelend door het leven en laten zich door de dood van streek maken. Maar wat heeft het voor zin te treuren?”
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links