Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

BNP Paribas: Uur U voor klimaat

De financiële sector speelt een grote rol in de komende klimaattop in Parijs. De vraag naar duurzame beleggingen stijgt. Dit blijkt uit een uitgebreid rapport van Raymond van der Putten, hoofdeconoom bij BNP Paribas.

Hij pleit voor drastische maatregelen om de dreigende rampzalige klimaatverhoging in de wereld te beperken. Hij hoopt dat de klimaattop aan de hooggespannen verwachtingen zal voldoen.

Als dat niet zo is dan zal de prijs om toekomstige noodzakelijke maatregelen te nemen hoger zijn dan nu het geval is. Bovendien zullen vooral kwetsbare ontwikkelingslanden de dupe zijn van de gevolgen van klimaatverandering.

Nog niet de helft

De energie-infrastructuur speelt een belangrijke rol in het halen van de gewenste doelstellingen. Jaarlijks moet tussen de 2500 en 3000 miljard dollar worden geïnvesteerd om de transitie te maken richting een milieuvriendelijke vorm om energie te produceren.

Dat is vooral nodig in ontwikkelingslanden. Op dit moment bedragen de investeringen nog niet de helft van het gewenste niveau. Regeringen moeten maatregelen nemen om het risicorendement van dit soort producten te verbeteren.

Dit zal deels moeten gebeuren door belastingheffing op niet-milieuvriendelijke manieren om energie te produceren. De financiële sector kan volgens Van der putten een belangrijke rol spelen in dit geheel.

Groene bonds

Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers tonen steeds meer belangstelling voor duurzame beleggingen. Daar moet de sector meer dan voorheen op inspoelen in de vorm van bijvoorbeeld groene obligaties.

Deze vormen van duurzaam beleggen zijn aantrekkelijker geworden nu het opwekken van groene stroom volgens Van der Putten steeds goedkoper is geworden. Hoewel de vraag aantrekt, gaat het vooralsnog om een vrij kleine sector.

In totaal is op dit moment sprake van 600 miljard dollar aan duurzame beleggingen, terwijl er wereldwijd meer dan 100.000 miljard dollar is belegd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: IEXProfs Redactie

De centrale redactie van IEXProfs bestaat uit: Fleur van Dalsem

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 17 sep Must read: damage control in China
  2. 16 sep Must read: niet meer boten bouwen
  3. 15 sep Must read: Particuliere belegger is optimistischer

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links