Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Monsanto: eindelijk aantrekkelijk

Monsanto: eindelijk aantrekkelijk

Monstanto levert landbouwproducten aan boeren. Deze producten zorgen ervoor dat boeren de productiviteit kunnen verbeteren en ook nog eens betere voedingswaren kunnen produceren voor de consument. De producten van Monsanto bestaan uit zaden en chemische bestrijdingsmiddelen.

Het aandeel heeft het dit jaar erg moeilijk. Op het hoogste punt stond de aandelenkoers op ongeveer 125 dollar. Eind september was dit nog maar 81 dollar. Een flink gedeelte van deze daling was te danken aan de algehele beurscorrectie in september.

Bij veel industrieën is alweer een licht herstel van deze correctie te zien. Andere blijven momenteel echter nog achter. De industrie van Monsanto is hier één van. Maar ik verwacht een herstel.

Eén van de beste

Ik denk dat het aandeel Monsanto met deze flinke koersdaling eindelijk aantrekkelijk is geworden voor een eventuele longpositie om zo van het herstel te kunnen genieten. Het bedrijf staat er namelijk zeker niet slecht voor. Het blijft nog elk jaar een groei van de winst zien.

Vergeleken met de rest van de industrie groeit de winst van dit bedrijf enorm. Deze trend van winstgroei zal de komende jaren naar verwachting zo doorgaan. Vanwege de recente daling is de waardering van het aandeel ook nog eens flink verminderd, waardoor het nu rond het gemiddelde van de industrie is.

Maar omdat dit bedrijf veel beter groeit dat zijn industriegenoten, lijkt het mij onterecht dat het aandeel hetzelfde wordt gewaardeerd. Hier komt nog eens bij dat het aandeel een dividendrendement van 2,4% heeft, wat zeker niet verkeerd is.

Grafiek Monsanto
Klik op de afbeelding voor een grote versie.

 

Goed gepositioneerd

Concluderend verwacht ik dus een herstel van de gehele industrie en het aandeel Monsanto zal hoogstwaarschijnlijk hier het meest van profiteren, aangezien dit bedrijf er volgens mij het beste voor staat. Vooral voor de langeretermijnbelegger lijkt dit een aantrekkelijk aandeel te zijn.

Het is echter wel belangrijk om Monsanto goed in de gaten te houden. Zou de koers nog lager gaan dan we eind september meemaakten, dan is de kans namelijk aanzienlijk dat het nog flink weg kan zakken alvorens we een herstel zullen meemaken.

Disclaimer: Duijvestijn heeft momenteel geen positie in Monsanto. 


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

 1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
 2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
 3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. Jeroen Buis 2 november 2015 15:23
  Quote:
  "Deze producten zorgen ervoor dat boeren de productiviteit kunnen verbeteren en ook nog eens betere voedingswaren kunnen produceren voor de consument."

  Hallo mijnheer, Duvesteijn, zeker rechtstreeks verkregen quote van de afdeling PR en misinformatie van Monsanto.

  De producten van Monsanto zorgen ervoor dat boeren afhankelijk worden van Monsanto en elk jaar nieuwe zaden moeten kopen. In India alleen heeft dit geleid tot vele tienduizenden zelfmoorden van boeren die dat niet meer konden betalen.

  Betere voedingswaren? Heeft u het echt over Monsanto????
  Monsanto pusht genetisch gemodificeerde landbouwproducten (GMOs) waarvan talloze studies al hebben bewezen dat die zeer schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.
  www.collective-evolution.com/2014/07/...

  Ik ben het helemaal met 'haarlem' eens. Diep triest dat hier op IEX het beleggen in een afschuwelijk bedrijf als Monsanto wordt aanbevolen.
 2. humansRunderrated 2 november 2015 15:42
  Laat die Ludieten maar zeveren, Selwyn.

  De United Nation World Food program is fan, Bill Gates ook trouwens,
  www.economist.com/node/14904184?zid=3...

  Bovendien heeft decennia lang onderzoek uitgewezen dat er geen risico's zitten aan GMO (logisch ook als je het een beetje begrijpt). Activisten als Seralini (hierboven gequote) die door te frauderen proberen het tegenovergestelde te bewijzen zijn een wetenschappelijke schande.

  Interessant bedrijf, het negatieve imago is natuurlijk wel een nadeel.
 3. haarlem 2 november 2015 16:10
  quote:

  humansRunderrated schreef op 2 november 2015 15:42:

  Laat die Ludieten maar zeveren, Selwyn.

  De United Nation World Food program is fan, Bill Gates ook trouwens,
  www.economist.com/node/14904184?zid=3...

  Bovendien heeft decennia lang onderzoek uitgewezen dat er geen risico's zitten aan GMO (logisch ook als je het een beetje begrijpt). Activisten als Seralini (hierboven gequote) die door te frauderen proberen het tegenovergestelde te bewijzen zijn een wetenschappelijke schande.

  Interessant bedrijf, het negatieve imago is natuurlijk wel een nadeel.
  ik laat me geen ludiet noemen, als je zo hoog van de toren blaast kom dan met de tegenonderzoeken die onafhankelijk zijn uitgevoerd. Na jou de zondvloed met je zogenaamde vooruitgang in de wetenschap of niet hunamsrunderrated?
 4. humansRunderrated 2 november 2015 16:22
  1,783 studies die laten zien dat GMO veilig is:

  www.geneticliteracyproject.org/wp-con...
  Begeleidende tekst:
  www.forbes.com/sites/jonentine/2014/0...

  Jeroen Buis komt met 1 site waar ze ook in aliens geloven en waarbij een zeer controversieel "wetenschapper" gequote wordt, maar dat is zeker geen probleem als het de vooroordelen bevestigt.
  en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9ralini_a...
 5. humansRunderrated 2 november 2015 16:26
  www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25365303
  On average, GM technology adoption has reduced chemical pesticide use by 37%, increased crop yields by 22%, and increased farmer profits by 68%. Yield gains and pesticide reductions are larger for insect-resistant crops than for herbicide-tolerant crops. Yield and profit gains are higher in developing countries than in developed countries.
 6. Bonost 2 november 2015 17:06
  Dat een persoon, werkzaam bij de United Nations en Bill Gates voorstander zijn van het idee van GM-food, wil nog niet zeggen dat ze het eens zijn met de manier waarop het gebeurd.
  En zeker het plakken van de naam United Nations World Program aan de naam Monsanto vind ik eigenlijk een doodzonde, die hier wordt gepleegd. Dus als we een discussie voor willen opstarten dan moeten de feiten wel juist op tafel worden gelegd.
  De voor en tegens zijn beiden zonder echt bewijs geleverd.

  Maar wat wel moet worden genoemd is dat de heer Duyvestijn had kunnen waarschuwen dat dit bedrijf discutabel is wat betreft zijn performance. Dat is wel degelijk van belang met het bepalen van een juiste beleggingskeuze. Er zijn namelijk mensen die dit gemanipuleer met de natuur niet wensen te ondersteunen. Of de risico's daardoor niet juist hebben kunnen inschatten.
 7. [verwijderd] 2 november 2015 22:57

  Jeroen Buis. Je tettert wel hard, maar geeft er blijk van er weinig verstand van te hebben. Mogelijk tettert het dan beter en dat geeft jou waarschijnlijk een goed gevoel.

  Ben je ook tegen het doelbewust "ouderwetse" kruizen van gewassen dat al eeuwen plaatsvindt en waar ligt het verschil met genetetisch manipuleren behalve dat dat wat sneller gaat?

  Hier jouw opgewonden mededeling: " Betere voedingswaren? Heeft u het echt over Monsanto????
  Monsanto pusht genetisch gemodificeerde landbouwproducten (GMOs) waarvan talloze studies al hebben bewezen dat die zeer schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn".

  Groet, Jonas
 8. Marty.mcFly 3 november 2015 09:39
  Monsanto is een zeer dubieus bedrijf. Elk beleggingsfonds wat een maar een beetje aan sociale criteria doet mijdt Monsanto als de pest. Monsanto is overigens zo groot, dat ze zelf tig 'onafhankelijke' en 'wetenschappelijke' studies de ether in slingeren. Zie je ook vaak bij MLM-achtige corporaties.

  Laat niet onverlet dat Monsanto een prima belegging kan zijn, als je het niets uitmaakt wat het bedrijf allemaal precies uitspookt.
 9. humansRunderrated 3 november 2015 10:19
  @Marty
  Ja, vreemd heh, dat Monsanto onderzoekt of haar producten veilig zijn.

  Sociale criteria?
  Ja echt een kut bedrijf wat bijdraagt aan GMO en daarmee pesticiden met 37% heeft doen afnemen, opbrengsten met 22% heeft doen toenemen en winsten van boeren met 68% heeft doen stijgen. Toenames, welke nog groter zijn in ontwikkelingslanden.
  www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25365303
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links